Green Trails-project: Europa’s grootste trailnetwerk in Hessen groeit

Tegen het einde van 2026 moet het meest uitgebreide netwerk van officiële fietspaden dat het continent ooit heeft gezien, worden gecreëerd in de wijk Waldeck-Frankenberg. De netwerkuitbreiding is al vijf jaar aan de gang, die alles wat eraan vooraf is gegaan moet overtreffen. Er zijn acht jaar verstreken tussen het oorspronkelijke idee voor een 600 kilometer lang padennetwerk in het noorden van Hessen en de geplande voltooiing ervan. In totaal zijn 14 gemeenten en één district lid van de Green Trails Association. Iedereen is verenigd door de hoop op een andere toeristische steunpilaar naast de winter en watersport. We vroegen de verantwoordelijken naar wat op dit moment waarschijnlijk het meest ambitieuze project is voor de fietsinfrastructuur.

>> Vorig jaar berichtten we al over de North Hessian Green Trails <<

In het noorden van Hessen kunnen mountainbikers zich verheugen op het grootste loipennetwerk van het continent.Foto: Nathan Hughes

In het noorden van Hessen kunnen mountainbikers zich verheugen op het grootste loipennetwerk van het continent.

Interview met het hoofd van het Green Trails-project, Matthias Schäfer: De uitbreiding van het net vordert

BIKE: Wat zit er achter het Green Trails project?

Matthias Schäfer: Om het toeristische aanbod in de wijk uit te breiden en alle toeristen en burgers een mooie, actieve ervaring in de natuur te bieden, plant de Green Trails Association een mountainbikeproject dat uniek is in Europa – de Green Trails. Bestaande uit zo’n 200 kilometer aan paden en 200 kilometer aan verbindingspaden, kunnen mensen van alle leeftijden in 2026 in zo’n 14 gemeenten in de wijk Waldeck-Frankenberg met hun mountainbike de natuur beleven.

Lees ook:   Cadeaus voor mountainbikers voor 30 – 100 euro: De top 3 van Laurin Lehner
Matthias Schäfer is hoofd van het Green Trails-project.Foto: Artur Vorobiov

Matthias Schäfer is hoofd van het Green Trails-project.

Hoe lang loopt het project al en wat is er tot nu toe bereikt?

Al in 2018 had burgemeester Thomas Trachte van Willingen het idee van een ‘grenspad’. Een ongeveer 600 kilometer lang parcours aan de rand van de wijk moest mountainbikers die enthousiast waren over sport naar de wijk lokken. Alleen buurgemeenten zouden echter van dit idee hebben geprofiteerd. Dus het idee evolueerde snel naar het bouwen en exploiteren van trailgebieden binnen de provincie. Van eind 2019 tot september 2021 zijn er veel gesprekken en politieke discussies gevoerd. Uiteindelijk spraken het idee en het product voor zich en overtuigden 14 steden en gemeenten en het district Waldeck-Frankenberg om zich aan te sluiten bij de Green Trails Association. Vorig jaar ging het snel achter elkaar: het bijbehorende landschapsbeschermingsplan voor het Korbach-Eisenberg-wandelgebied werd als blauwdruk opgesteld, de eerste vergunning werd verleend en in december vorig jaar werd begonnen met de bouw. Dat is inmiddels afgerond. De paden moeten rusten en gaan in juli van dit jaar open. Tegelijkertijd vordert de planning in Willingen en Diemelsee sterk. Maar het projectbureau in opdracht plant ook gretig in de andere gemeenten, zodat de ambitieuze planning om in 2026 klaar te zijn met alle paden kan worden aangehouden.

De nieuw aangelegde Green Trails zijn ontworpen om leuk te zijn voor fietsers van alle niveaus. Goed onderhouden doorstromingsroutes spelen daarom een sleutelrol.Foto: Green Trails

De nieuw aangelegde Green Trails zijn ontworpen om leuk te zijn voor fietsers van alle niveaus. Goed onderhouden doorstromingsroutes spelen daarom een sleutelrol.

De mountainbikemarkt is booming en de vraag naar trails voor mountainbikers is groot. Alle deelnemende gemeenten willen van deze situaties profiteren om het toerisme in de wijk Waldeck-Frankenberg verder uit te breiden en zich te positioneren met een andere steunpilaar – naast de winter en watersport. Maar de focus ligt niet alleen op toerisme: ook de bedrijven in de wijk hopen dat de paden hun ligging versterken.

Wat zijn de grootste uitdagingen in zo’n project?

De omvang van het project stelt ons voor veel verschillende uitdagingen. Belangenorganisaties willen vooraf geïnformeerd en betrokken worden. Deelname heeft echter pas zin als het project tot op zekere hoogte gevorderd is. Hier bevorderen we altijd het begrip dat ons projectteam niet op alle plaatsen tegelijk kan zijn. De planning verloopt één voor één en alle personen die erbij betrokken moeten en moeten worden, worden tijdig betrokken en geïnformeerd.

De push die MTB-routes naar plaatsen kunnen brengen, is te zien in showcaseprojecten, zoals hier in Brilon.Foto: Dennis Stratmann

De push die MTB-routes naar plaatsen kunnen brengen, is te zien in showcaseprojecten, zoals hier in Brilon.

Hoe zit het met de acceptatie van de verschillende stakeholders zoals politici, bewoners, bosbouw, etc.?

In 2021 stemden de parlementen van de 15 gemeenten – in sommige gevallen unaniem – voor het project. Sindsdien is de houding op politiek gebied niet veranderd. Op sommige andere gebieden merken we echter van tijd tot tijd dat er een gebrek aan begrip is van het project en de oriëntatie ervan. Dit komt echter vaak door misverstanden of te weinig informatie. We hopen dat de blauwdruk in Korbach de richting van ons project dichter bij alle belangengroepen zal brengen en dat bestaande bedenkingen verder kunnen worden weggenomen.

Lees ook:   Gevaar hersenschudding! Dit is wat de neuroloog adviseert

Is er een plan om de Green Trails te openen? Zo ja, wanneer kunnen we die verwachten?

Afhankelijk van de voortgang van het project worden de parken één voor één geopend. De opening van het eerste wandelgebied in Korbach staat gepland voor juli 2023. Dan kan iedereen die dat wil langskomen en de routes uitproberen. Een grootse opening na oplevering van alle gebieden en de verbindingsroutes is gepland voor 2026.

In totaal komt het grootschalige Green Trails-project neer op 200 kilometer aan paden en 200 kilometer aan verbindingspaden voor mountainbikers.Foto: Green Trails

In totaal komt het grootschalige Green Trails-project neer op 200 kilometer aan paden en 200 kilometer aan verbindingspaden voor mountainbikers.

Hoe kunnen motorrijders het project steunen?

We zijn altijd blij om ondersteuning te ontvangen. Of het nu is als pleitbezorger voor het project of, als je vrijwilligerswerk wilt doen, als spooronderhouder. Als u geïnteresseerd bent, stuur ons dan een e-mail naar greentrails@lkwafkb.de. In het algemeen, als u op onze paden bent en schade, ontbrekende borden of iets dergelijks opmerkt, meld deze dan aan ons via onze website. We zullen alles zo snel mogelijk in de oorspronkelijke staat herstellen.

Wat zijn voor jou de volgende stappen?

Naast planning, bouw en vele discussies, zijn we momenteel onze website aan het herzien om alle informatie over het project en de voortgang te bieden. Daarnaast brengen we binnenkort nog twee parken in goedkeuring en als alles goed gaat, starten we dit jaar met de bouw. Volgend jaar kunnen we drie parken met elkaar verbinden.

U kunt hier ook meer te weten komen over juridische routes:

>> Trek Trail Advocacy Program: financiering voor meer legale MTB-routes <<

>> Een sprookje van succes: MTB-routes in Saarbrücken <<

>> Rose Bikes: 3000 euro per stuk voor 10 bikeparkprojecten <<

Source link