Christian Textor: Texi’s wereld – 7 momenten uit zijn leven

Christian Textor (32) is de snelste enduroracer van Duitsland. Hij werd al vijf keer kampioen in Duitsland. In februari stapte de voormalige WK-downhiller over naar het Frankische postorderbedrijf YT. Insiders vermoeden dat ‘Texi’ met zijn nieuwe werktuig vooraan zou kunnen staan in de UCI Mountain Bike Enduro World Cup (EDR) 2023. We laten zien wat Christian Textor nog meer tot een persoon maakt. Het begon met de Dirt Jump.

Tricking in plaats van racen

Christian Textor was al op jonge leeftijd gefascineerd door fietsen. Aanvankelijk had hij een voorliefde voor de nog jonge freeridebeweging. Sterren als Timo Pritzel, Aaron Chase en John Cowan behoren tot zijn idolen. In 2010 neemt een maatje hem mee naar een afdaling. Texi is meteen verslaafd en wil nu racer worden – met succes. Slechts twee jaar later nam hij deel aan de wereldbeker downhill.

Christian Textor begon met freeriden voordat het racevirus hem besmette.Foto: Privéfoto Christian Textor

Christian Textor begon met freeriden voordat het racevirus hem besmette.

Christian Textor – Texi, de familieman

Foto: Boris Beyer

“Het is gewoon zoveel waard om een gezin te hebben. Om alles samen te beleven, om samen te kunnen genieten.”

Texi’s motto: Just take it easy!

Texi reageert met sereniteit op stress. Hij heeft al menig gemotiveerde fotograaf gek gemaakt van het ontbijtbuffet. In plaats van foto’s te maken bij zonsopgang, trakteert hij zichzelf liever op een tweede kopje koffie.

Foto's maken bij zonsopgang? Christian Textor drinkt liever een tweede koffie.Foto: Adobe Stock

Foto’s maken bij zonsopgang? Christian Textor drinkt liever een tweede koffie.

Enduro = mountainbiken!

In het midden van de jaren 2010 ontkiemde het idee van enduro. Textor meldt zich uit nieuwsgierigheid aan voor een race en rijdt prompt vooraan. Hij weet hoe hij zijn fiets de berg op moet trappen en op boze routes vanuit zijn thuisland, het Siegerland, naar beneden moet rijden. “Eigenlijk heb ik nooit iets anders gedaan, enduro is gewoon mountainbiken”, zegt Texi.

In 2010 kreeg Texi de smaak van het enduroracen te pakken en reed direct naar voren.Foto: Ludwig Döhl

In 2010 kreeg Texi de smaak van het enduroracen te pakken en reed direct naar voren.

Christian Textor put kracht uit zijn religie

Texi’s ouders zijn vrome christenen. Ook hij put kracht uit religie. “Ik geloof dat God deel wil uitmaken van een ras. En dat hij geïnteresseerd is in mij als persoon”, zegt Texi.

Christian Textor is een belijdend christen.Foto: Getty Images

Christian Textor is een belijdend christen.

Jongen, doe een stage – Texi, de nerd van bouwmachines

Voordat hij begon als wielrenner, begon Christian Textor in 2007 met een opleiding tot mechatronicatechnicus. Het technische aspect past bij hem. Na het voltooien van zijn stage werkte hij in het civieltechnische bedrijf van zijn vader en financierde banden, remblokken en brandstofgeld. Dingen die hij nodig heeft voor de races in het weekend.

Christian Textor kan ook graafmachines aandrijven.Foto: Adobe Stock

Christian Textor kan ook graafmachines aandrijven.

Christian “Texi” Textor – in de YT Mob sinds 2023

De droom van veel racers: Texi is sinds februari 2023 lid van de YT Mob en heeftn Componenten vrije keuze. “Dat is de filosofie en pure luxe van het team”, zegt Christian Textor, de snelste Enduro-prof van Duitsland. Maar dit voorrecht heeft ook zijn nadelen: “Er is zoveel keuze – in principe zou het maanden duren om alle componenten te testen en te vergelijken,” zegt Texi.

Aan het begin van het jaar bereidde de ploeg zich voor op het nieuw opgerichte UCI World Cup-seizoen in Finale Ligure. Hier viel de keuze qua onderdelen en onderdelen. Hij heeft nu de eerste wedstrijden van de professionele competitie die officieel UCI Mountain Bike Enduro World Cup (EDR) heet met zijn nieuwe werkmachine voltooid, hier legt Texi zijn World Cup Enduro YT Capra in detail uit>>

Source link