Freeriders 2023: Wees vrij – 5 freeriders met spirit & veel reizen in de test

Test: 5 freeride MTB’s in vergelijking

“Make Freeride great again”, eisen we met een knipoog op de cover van nummer FREERIDE 02/2023. Want de discipline lijkt te zijn verdrongen door flowverslaving en racehype. Volbloed shredder Brage Vestavik is een van de weinige fietsberoemdheden die de freeride-geest van het New World Disorder-tijdperk probeert te doen herleven. Zijn webbewerkingen, vooral zijn X-Game-film, doen dit op een heerlijk creatieve manier (bekijk het zeker!). En ze maken duidelijk wat een freeride fiets moet kunnen.

Een freerider moet sterk zijn in slag, verliefd op een stunt, stoer en toch speels. Hij moet elke afdaling beheersen en toch wendbaar zijn. Geen gemakkelijke taak. De fabrikanten in deze review interpreteren “freerider” heel anders.

We hebben deze 5 freeride fietsen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Giant geeft zijn Reign enduroplatform een stalen veer achter en een dubbele brugvork. Met de Vikkelä beweert het Finse label Pole een trailfiets met lange afstanden te hebben ontworpen, inclusief downhill-geometrie die meer dan 17 kilo weegt, klaar om te rijden.

Plezier gegarandeerd: Santa Cruz Nomad en Radon Swoop vliegen rond de race. De twee freeriders waren voor ons het leukst.Foto: Lars Scharl

Plezier gegarandeerd: Santa Cruz Nomad en Radon Swoop vliegen rond de race. De twee freeriders waren voor ons het leukst.

Ons testterrein: het bikepark op de Geißkopf

Drie testers reden met de fietsen in het bikepark op de Geißkopf in een directe vergelijking op de freeride en downhill routes. Toegegeven, een van de zachtere parken, maar nog steeds freeride terrein, zoals we denken. Hier moeten de fietsen niet alleen kunnen bouten, maar ook de nodige wendbaarheid hebben.

Op de nogal bochtige freeride-baan controleerden we de wegligging, het bochtenwerk, hoe goed de fietsen snelheid behouden en hoe gemakkelijk ze accelereren. We controleerden ook het speelinstinct, dat zo belangrijk is voor freeride-fietsen, op de vlucht.

Op de afdaling met drops, jumps, aardranden en boulders wilden we het chassis uit de reserve lokken en kijken hoeveel snelheid de fietsen aankunnen. We hebben getest hoe goed de fietsen kunnen worden getrapt in de omgeving van München.

Giant en Pole voelden zich comfortabel op het afdalingsparcours, maar bereikten hun limieten in het bochtige terrein van het freeride-parcours omdat ze te traag waren. Ook de zware Norco eiste hier veel kracht op. Alleen in steiler terrein kon de 180 millimeter bolide met zijn hoge achterdriehoek echt punten scoren en zou hij onze eerste keuze zijn voor stunts buiten de comfortzone.

Conclusie over de freerider test van het testteam:

Als we in British Columbia zouden wonen, zou de ruige Norco Shore onze favoriet zijn. Hier bij ons waren de fietsen van Radon en Santa Cruz het leukst en overtuigd met een zeer breed scala aan toepassingen. De prijs-prestatieverhouding van radon is moeilijk te verslaan!

Cijfers, data, feiten: Een vergelijking van de 5 freeriders

Park Ranking

DH-rangschikking

Freeride fietsen – BeoordelingsgebiedFoto: FREERIDE testafdeling

Freeride fietsen – Beoordelingsgebied

Freeride fietsen – gewichten in vergelijkingFoto: FREERIDE testafdeling

Freeride fietsen – gewichten in vergelijking

Geometrie in freeride MTB’s – Commentaar

Reach-o-manie! – De langere-ondieper-diepere trend verpest je. Dit is vergelijkbaar met de trend naar een breed stuur. In 2009 probeerde ik een 800cc stuur en wist het zeker: zo’n onderdeel was onberijdbaar. Nu hou ik van de brede billenkoek. Ik denk hetzelfde over de Reach. In het verleden hebben we de waarde niet eens gemeten (ja, niet eenmaal bekend), reden we bij FREERIDE met de testfietsen in maat M – klaar! M met een hoogte van ongeveer 1,80 meter als we testers zijn, dat past. Als ik terugblader in het FREERIDE-archief, bijvoorbeeld naar het jaar 2012 en de destijds geteste Giant Reign bekijk, dan had het een bereik van … Wacht even! … 393 millimeter! Toen nog met 26-inch wielen, maar dat maakt niet uit. In onze huidige test worstelden we met de Giant Reign, omdat hij in medium slechts 446 millimeter bereik had en ons druk leek. We zouden willen dat we het in het groot hadden besteld. Je kunt zien hoeveel gewenning is. – Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDEFoto: Ronny Kiaulehn

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE

Lees ook:   Freeride fiets: De Rocky Mountain Slayer CF C50 review

FREERIDE Ranking – Ter info

Het getal (maximaal 10 punten) weerspiegelt de algemene indruk van de testers en is geen optelling van de prestatiepunten.

  • 10 – Testwinnaar, beter dan dit wordt het niet
  • 9 – Heel goed. Aankoopaanbeveling
  • 8 – Goed. Solide prestaties
  • 7 – Onder het gemiddelde. Het product heeft zwakke punten.
  • 6 – En minder: daar kunnen we alleen maar voor waarschuwen!