Davos: MTB-routes in hoge bergen direct boven de stad

Silvan Marfurt en Ralph van den Berg hebben waarschijnlijk niet veel gemerkt van de laatste meters van het pad naar Küblis. Gehavend door krampen en pijnlijke ledematen sprongen de twee enduroamateurs op 21 juni 2021 laat in de avond van hun fiets, maar keken trots op hun gps-horloge: 20845 meter diepte op één dag, wereldrecord. Sinds vier uur ’s ochtends zitten de twee Zwitsers in het zadel voor deze recordpoging. We gingen eerst met de autoshuttle naar boven, daarna met de vroege personeelsgondel van Klosters naar de Gotschnagrat. Elk parcours mag slechts één keer worden gereden, volgens de voorschriften – en zo respectabel als de prestaties van de twee atleten zijn: roem en eer zijn vooral te danken aan het gebied dat zo’n record in de eerste plaats mogelijk maakt.

Davos – met in totaal 700 kilometer aan paden, de regio rond de hoogste stad van Europa kan bogen – zo’n mountainbikeroutenetwerk is ongeëvenaard in het hele Alpengebied. Elk van de zes lokale bergen Rinerhorn, Jakobshorn, Pischa, Parsenn, Gotschna en Madrisa biedt al materiaal voor meerdaagse tochten op zichzelf. Om nog maar te zwijgen van de aangelegde freeride-paden naar het naburige dorp Klosters. Naar het voorbeeld van de legendarische A-Line in Whistler hebben de parcoursbouwers hier de zes kilometer lange “Graubünden A-Line Gotschna Freeride” -baan gecreëerd – met meer dan 200 sprongen, northshore-elementen en muurritten. Het is dus beter om geen dag, maar een hele week voor dit gebied te nemen. En zelfs dan wordt het moeilijk om alleen de beste paden in de regio van de bucketlist af te strepen.

Dit zijn onze favoriete routes in Davos

Onze vier favoriete tours van Davos Klosters hebben allemaal een backcountry karakter. Hoewel ze allemaal beginnen met een kabelbaanlift vanuit de stad, blijven ze vervolgens in ijlende lucht de bergflanken omhoog slingeren. Het gaat over bergkammen, tussenliggende pieken en passen, ook in de naburige vallei richting het Engadin. Natuurlijk is de Alps Epic Trail van de Jakobshorn via de Rinerhorn naar Filisur, die werd toegekend door de IMBA, niet te missen. Het bevat ook enkele scherpe tegenbeklimmingen, maar dit was een van de redenen voor de prijs, die geen enkele andere route in het hele Alpengebied heeft ontvangen.

Lees ook:   Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Giant Trance X 2 – de klassieker

Dus wat je mee moet nemen naar Davos Klosters: degelijke rijtechniek en Conditie, maar in ruil daarvoor krijg je: kilometers enduroplezier, spectaculair alpenlandschap en een ontspannen sfeer waarin mountainbikers deel uitmaken van het normale stadsbeeld.

De 4 beste trailtours vanuit Davos Klosters

Panoramische uitzichten zijn gegarandeerd op alle trailtours vanuit Davos Klosters. Rijplezier sowieso. | Foto: Markus Greber

Panoramische uitzichten zijn gegarandeerd op alle trailtours vanuit Davos Klosters. Rijplezier sowieso. | Foto: Markus Greber

Tour 1: De Alpen Epic Trail

Lengte: 36,2 kilometer
Bergop: 696 hoogtemeters
Bergafwaarts: 2143 meter diepte
Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour
Ten minste 20 mijl lang, 80 procent single trail en epische natuurervaring – dit zijn de vereisten om door de IMBA (International Mountain Bike Association) te worden veredeld als een “Epic Trail”. Tot nu toe is slechts één trail erin geslaagd om dit in de Alpen te doen, en slechts 5 in heel Europa. Zelfs de start kort na het bergstation Jakobshorn doet zijn naam eer aan: het pad buigt in brede bochten, soms vloeiend, soms geblokkeerd, 600 meter naar beneden in het Sertigtal. Vanaf hier is het beter om je windjack uit te doen, want nu kun je op eigen gelegenheid naar de Rinerhorn gaan. Ook op zijn rug slingert het pad technisch en in constante ups en downs naar Monstein – waar het Ducan-restaurant heerlijke capuns biedt. Energie die je nodig hebt, want daarna trekt het pad deels bloot door de boshellingen hoog boven de Landwasser en staart dan steil naar beneden in de Zügenschlucht. Diep in het dal volg je de paden langs de rivier, steek je onder het beroemde Landwasserviaduct door (waarover je later de trein neemt) en kom je uiteindelijk uit in Filisur. Vanaf hier kunt u de Rhätische Bahn terug naar Davos nemen.

Tour 2: De Chörbschhorn Trail

Kort na de ingang loopt de Chörbschhorn Trail over in deze rotsgalerij.Foto: Markus Greber

Kort na het instappen, draden de Chörbschhorn Trail naar deze rotsgalerij.

Lengte: 13,4 kilometer
Bergop: 346 hoogtemeters
Bergafwaarts: 1503 meter diepte
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour:
Je kunt discussiëren over het perfecte parcours. Maar de 1000 meter diepte van de Chörbschhorn-hut tot Frauenkirch moet in de buurt komen van het optimum voor echte fijnproevers. De bochten, helling en het ritme van het spectaculaire nokpad passen daar perfect bij. Tegelijkertijd ziet het pad er niet aangelegd of kunstmatig uit. Maar voordat je in de dieptemeter valt, zijn er ondanks de beklimming met de Parsennbahn nog een paar meter hoogte te bedwingen. Na een paar leuke bermen onder het bergstation Weissfluhjoch daalt het pad af langs het spectaculaire rotspad naar de Strelapas en van daaruit over deels steile hellingen naar de berghut Chörbschhorn. Hier begint het hierboven beschreven pad. Kort voor de finale in Frauenkirch, op 1900 meter, wacht nog steeds een van de mooiste plekken om te stoppen voor een verfrissing in de regio: het Berghaus Stafelalp staat nog steeds bijna precies zoals de Walser het 250 jaar geleden bouwde. Als je na de Chörbschhorn Trail nog niet genoeg hebt, kun je de lus over de Rinerhorn (gondel) en de trail over het Sertigtal doortrekken naar Davos.

Lees ook:   SR Suntour Durolux 38: MTB Enduro verende voorvork op de proef gesteld

Tour 3 + 4: Tweedaagse tour naar de Keschhütte

Zelfs de smeltwaterstroom heeft op deze bergflank niet zoveel haast als het pad. Het water slentert echter bergafwaarts, terwijl fietsers zich nog een weg naar boven moeten vechten naar de Keschhütte.Foto: Markus Greber

Zelfs de smeltwaterstroom heeft op deze bergflank niet zoveel haast als het pad. Het water slentert echter bergafwaarts, terwijl fietsers zich nog een weg naar boven moeten vechten naar de Keschhütte.

Lengte: 54,5 kilometer
Bergop: 1729 hoogtemeters
Moeilijkheidsgraad: moeilijk (technisch en voorwaardelijk)

Hoogteprofiel van de Keschhütten-tour: Je moet heel hard werken voor de paden, maar de landschapservaring alleen is onvergelijkbaar. | Profiel: BIKE Magazine

Hoogteprofiel van de Keschhütten-tour: Je moet heel hard werken voor de paden, maar de landschapservaring alleen is onvergelijkbaar. | Profiel: BIKE Magazine

Beschrijving van de tour:
Eindeloze singletrails, fantastische uitzichten, hutromantiek, maar ook pittige glijpassages en uitdagende afdalingen – iedereen die dit hoogalpine tweedaagse circuit tussen Davos en het Engadin aanpakt, heeft een goede conditie en skivaardigheden nodig. Dan biedt deze tour een echt trailavontuur buiten de gebaande paden. Het eerste hoogtepunt begint direct na de beklimming met de Jakobshornbahn. Een spectaculair bergkampad balanceert hoog boven Davos en slingert zich later in wilde haarspeldbochten naar beneden in de idyllische Dischma-vallei. Na dit echte single trail juweeltje is het nu rustig richting het einde van de vallei. Maar dan stapelt het zich op, de Scalettapas, met zijn meedogenloos steile grindslangachtigen. De afdaling naar Alp Funtauna en de daaropvolgende, lange en steile klim naar de Keschhütte vinden dan weer plaats op vlekkeloze singletrails. De volgende dag leidt een blootliggend bergpad (glijdende passages) over de bergmeren Lai da Ravais-ch Sur en Lai da Ravais-ch Suot, waarna het over supertechnische paden naar Bergün gaat. Vanaf daar rolt u over grindpaden en paden naar Filisur en neemt u de Rhätische Bahn terug naar Davos.

Lees ook:   Fietstocht Polen: Op de Groene Velo door het voormalige Oost-Pruisen
Alle vier de dagen rond Davos Klosters in één oogopslag. Voor de gebouwde freeride runs vanuit Klosters moet je nog twee dagen plannen.Foto: Karin Kunkel-Jarvers (kaart)

Alle vier de dagen rond Davos Klosters in één oogopslag. Voor de gebouwde freeride runs vanuit Klosters moet je nog twee dagen plannen.

Over Davos Klosters

De omgeving

Davos ligt in het Zwitserse kanton Graubünden op een hoogte van 1560 meter en is al een stad met zo’n 11000 inwoners. Davos is daarmee de hoogste stad
Europa. De lokale bergen van Davos Klosters, Rinerhorn, Jakobshorn, Pischa, Parsenn, Gotschna en Madrisa, zijn traditionele skibergen van de regio Davos Klosters. In de zomer, open duikDe skiliften zijn een arena voor fietsers met een trailnetwerk van ongeveer 700 kilometer. De meeste van deze paden worden gedeeld door fietsers en wandelaars, zoals bijna overal in Graubünden.

Kabelbanen rond Davos

In totaal zijn vijf kabelbanen in Davos en Klosters uitgerust voor fietstransport. Continue zomerwerking (voor/na het weekend):
Jakobshornbahn: Seizoen van 24.6.-22.10.23,
Parsenn Davos (Weissfluhjoch): 23.6.- 6.10.23
Parsenn Klosters: 1.7.-15.10.23
Rinerhorn: 17.6.-22.10.23
Madrisa: 17.6.-22.10.23
Als u een overnachting of meer boekt, ontvangt u de Premium Card, waarmee u gratis gebruik kunt maken van de Postbus en Rhätische Bahn en tegen gereduceerde prijzen gebruik kunt maken van de kabelbanen.
Dagkaart incl. fiets geldig voor alle vijf de kabelbanen: 60 Zwitserse frank (61,50 euro) Detailinformatie: www.davos.ch

Accommodatie voor fietsers

De regio biedt 13 bijzondere hotels voor motorrijders in verschillende prijsklassen. Voor meer informatie en reserveren kunt u contact opnemen met www.davos.ch/bike-hotels.
De Keschhütte ligt op een hoogte van 2625 meter en verwelkomt fietsers. Belangrijk: reserveer vroeg en neem een hutslaapzak mee.
Het seizoen duurt hier van 17 juni tot 15/10/23
E-MTBers opgelet: Batterijen opladen is hier niet mogelijk!
Overnachting met halfpension: 81 Zwitserse frank (83 euro). Info: www.kesch.ch

Speciaal evenement: BIKE Women Camp 2023

Langlaufer Sina Frei bezoekt ons op het BIKE-Women Camp in Davos Klosters en beantwoordt alle vragen over het huidige raceseizoen.Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Langlaufer Sina Frei bezoekt ons op het BIKE-Women Camp in Davos Klosters en beantwoordt alle vragen over het huidige raceseizoen.

Van 31,8 tot en met 3 september vindt in Davos Klosters voor het eerst een BIKE Women Camp plaats. Ons 4-sterren basiskamp: het Hotel Ameron. Ook de fietsexposanten slaan hier hun tenten op. Dit betekent dat de afstanden tussen uitgebreide trailtochten, rijtechniekoefeningen, testfietsen en -apparatuur, workshops, yoga, sauna, Aperol Sprizz sundowners en barbecue-avonden op het terras heerlijk kort zijn en er meer tijd is voor gezelligheid samen. Langlaufer Sina Frei is er ook bij!

Prijs is inclusief kampprogramma, B&B in het 4-sterren Hotel Ameron, lunchpakketten, diner, een hutavond, 4-daagse liftkaart, yoga en fasciatraining.
Alle informatie en reservering: bike-woman.de

Source link