Games: Virtueel fietsen brengt echt geld en een workshop simulator

Ook tijdens het fietsen is de smartphone altijd bij je. Hierdoor krijgen motorrijders een digitaal Zwitsers zakmes in hun rugzak of broekzak, dat hen steeds meer toegevoegde waarde en entertainment kan bieden. Over de hele wereld stimuleren softwareontwikkelaars de digitalisering van fietssporten, en zelfs weg van de fiets lijkt ‘hobbygamification’ het toverwoord van het huidige uur. Na de rit belonen systemen zoals W3: Ride bikers met echte bonussen, en dankzij games zoals Bike Mechanic Simulator kun je vanaf de bank een virtuele fietsenwinkel beheren. Veel ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar laten zien waar de weg naartoe kan. Of je de digitale gimmicks zelf wilt gebruiken, elke biker moet zelf beslissen. We hebben twee nieuwe releases geprobeerd.

Met de Bike Mechanic Simulator 2023 krijgen motorrijders de mogelijkheid om hun eigen winkel te runnen.Foto: Manager Games S.A.

Met de Bike Mechanic Simulator 2023 krijgen motorrijders de mogelijkheid om hun eigen winkel te runnen.

Bike Game: Fiets Monteur Simulator

Mensen houden van simulatoren! Giants Software’s Farming Simulator is bijvoorbeeld een van de best verkochte pc-games in Duitsland. Een enorm potentieel voor een fietsspecifieke werkplaatssimulator. Met de Bike Mechanic Simulator 2023 hebben de Poolse ontwikkelaars van Punch Punk S.A. de uitdaging van een fietsenwinkel vertaald naar een videogame. Tot nu toe is alleen een gratis demoversie van de simulator te downloaden op het gamingplatform Steam, een volwaardige versie voor de pc staat gepland voor de tweede helft van 2023. Versies voor de Playstation-, Xbox- en Nintendo Switch-consoles zitten ook in de pijplijn. Het basisidee van het videospel is het beheer van een fietsenwinkel en de virtuele reparatie van fietsen. De potentiële “patiënten” variëren van mountainbikes tot racefietsen tot stadsfietsen.

De centrale uitdaging in het spel is het repareren van defecte fietsen en het vervangen van onderdelen. De ontwikkelaars hebben echter ook tal van niet minder belangrijke aspecten geïntegreerd in het leven van een fietsenmaker. Elke fiets wordt dus geleverd met een bestellijst van de klant. De taken variëren van eenvoudige bandenspanning tot complexere activiteiten zoals het centreren van de wielen. Net als in de echte wereld vereisen sommige taken speciaal gereedschap en reserveonderdelen. Deze moeten ook besteld en betaald worden in het spel. De echte uitdaging is dan ook het beheer van orders in termen van tijd en geld. Over tijd gesproken: Als je langer speelt, kun je ook de virtuele winkel uitbreiden. Ondertussen verkorten tal van minigames, zoals een basketbalring bij de achteruitgang van de werkplaats, het wachten op bestelde onderdelen – net als in het echte leven.

Lees ook:   mountainbike kopen tips
Net als in het echte leven moeten reserveonderdelen eerst worden besteld in het bike mechanic simulator-videospel voordat ze kunnen worden geïnstalleerd.Foto: Manager Games S.A.

Net als in het echte leven moeten reserveonderdelen eerst worden besteld in het bike mechanic simulator-videospel voordat ze kunnen worden geïnstalleerd.

Uitgeprobeerd: Hoe goed is Bike Mechanic Simulator 2023?

Zelfs in de demoversie kunnen veel sterke en zwakke punten van de werkplaatssimulator worden geïdentificeerd. Veel motorrijders dromen van een eigen winkeltje. Het idee van de pc-game pikt dan ook meteen schroevendraaiersnerds en workshopfreaks op. De eenvoudige graphics doen denken aan een oud Tony Hawk’s spel á la Pro Skater. Fans van retro games in de look van de vroege jaren 2000 zijn blij met de ietwat donkere maar warme sfeer van de virtuele fietsenwinkel. De geanimeerde voorwerpen, zoals werkbank, gereedschap of krukken, roepen ook herinneringen op aan eerdere Sims-computerspellen. Hier is al duidelijk dat achter de ontwikkeling van Bike Mechanic Simulator 2023 niet het enorme budget van een EA Games-groep zit.

We waren positief verrast door de spelmechanica. Het beheer van bestellingen en bestellingen op de pc is in de meeste fietsenwinkels realiteit. De rommelchaos van kleine schroevendraaierclichés echter ook. Het gevoel van afhankelijkheid van levertijden en beschikbaarheid ontstaat al snel, wat ook veel echte werkplaatsen domineert. Dat het virtuele rekeningsaldo altijd in zicht is en de ruimtelijke capaciteiten voor het stallen van klantenfietsen, maak de simulator op zijn minst realistisch in sommige aspecten. Helaas zijn er tal van punten van kritiek, omdat mensen tegenwoordig verwend worden met veel goede, niet-fietsspecifieke games.

Fietsen, werkplaats en graphics zijn niet meer up-to-date in Bike Mechanic Simulator 2023.Foto: Manager Games S.A.

Fietsen, werkplaats en graphics zijn niet meer up-to-date in Bike Mechanic Simulator 2023.

Hoewel je in de Bike Mechanic Simulator ook aan mountainbikes kunt werken, is niet alleen de graphics, maar ook de technologie retro. Het kan zijn dat je in echte fietsenwinkels nog steeds 26 inch, zevenvoudige cassettes, snelle chipbijlen en derailleurs te zien krijgt, maar het vastschroeven van de “oude wortels” is niet leuk. Zelfs met het gereedschap ontbreekt de innerlijke tevredenheid: niemand wil de schroeven van de remschijf losdraaien met een goedkope L-toets uit het Ikea-pakket – zelfs niet in de simulatie! Onze grootste kritiek is echter de onrealistische werkstappen. In het pc-spel moeten bijvoorbeeld quick releases, banden, buizen, cassette en remschijven volledig worden verwijderd om een wiel te centreren. De minigames verliezen al snel hun aantrekkingskracht en zo vervaagt het aanvankelijke enthousiasme voor een eigen fietsenwinkel snel.

Lees ook:   trek 3700 mountainbike

Resultaat: Achter de Bike Mechanic Simulator 2023 schuilt een aantrekkelijk idee, dat in de praktijk helaas niet erg bevredigend is. Als de volledige versie van de videogame in retro-look geen actuele technologie en realistische werkstappen kan bieden, is de simulator helaas niet leuk. – Jan Timmermann, BIKE redacteur

In de demoversie van de BIKE Mechanic Simulator 2023 zijn er nog een paar jobs en tools beschikbaar. In de binnenkort volgende volledige versie zou dit moeten veranderen.Foto: Manager Games S.A.

In de demoversie van de BIKE Mechanic Simulator 2023 zijn er nog een paar jobs en tools beschikbaar. In de binnenkort volgende volledige versie zou dit moeten veranderen.

W3:Rijden

Een groot aantal motorrijders volgt hun rijprestaties in virtuele portals zoals Strava of Komoot. Talloze ritten landen dagelijks als dataset in verschillende apps. De aantrekkingskracht van de software omvat meestal verschillende beloningssystemen zoals virtuele bekers, leaderboard-plaatsingen en andere prijzen. Deze gamificationsystemen hebben één ding gemeen: ze zijn bedoeld om motorrijders te motiveren om zoveel mogelijk te fietsen en te voldoen aan de wens naar erkenning voor prestaties. Tot nu toe zijn al deze beloningen echter puur virtueel. Zelfs de meest gretige frequente coureurs kunnen niets kopen van de verzamelde Strava-kilometers. W3:Ride wil hier nu verandering in brengen en zet in zijn eigen app een systeem op dat beloningen belooft voor de echte wereld.

W3:Ride beloont fietsers met een eigen blockchain-gebaseerd beloningssysteem.Foto: W3:Ride

W3:Ride beloont fietsers met een eigen blockchain-gebaseerd beloningssysteem.

In principe draait het systeem om twee verschillende digitale valuta’s. Door een activiteit naar de app te uploaden, krijgt de gebruiker punten, $Power genaamd, die hij op zijn beurt kan $CYCLR omwisselen in de werkelijke valuta. Hoeveel $Power een rit genereert, hangt af van de afstand, snelheid en in-app bonussystemen, zoals items die zijn verzameld of gekocht. $Power kan alleen worden gegenereerd door te fietsen, terwijl $CYCLR ook kunnen worden ingewisseld van andere digitale punten en valutasystemen. Op een marktplaats kunnen gebruikers vervolgens in-game bonussen kopen voor hun $CYCLR, zoals individuele wielen of avatars, die kunnen worden verhandeld dankzij de NFT-basis, of echte goodies, zoals waterflessen of energierepen. Vouchers voor allerlei online winkels, zoals Amazon, of kortingscodes voor de online winkels van grote fabrikanten van sportartikelen, zoals Nike, zijn ook te koop. De handel in $CYCLR op digitale beurzen en daarmee de uitwisseling naar cryptovaluta’s, zoals Bitcoin of Ethereum, is echter ook bijzonder interessant.

Lees ook:   Update Bosch e-bike-systeem: Slimme schermen, U-steps nu vrij te kiezen voor Bosch e-bikes

Uitgeprobeerd: Kun je echt geld verdienen met fietsen dankzij W3:Ride?

De W3:Ride-app is beschikbaar via Apple of Google Play. Het gebruik is gratis en vereist slechts eenmalig een account aanmaken. Goed is het netwerken met bekende apps. Dus, volgens digitale toestemmingsactiviteiten van portals zoals Strava, Komoot, Garmin Connect of Wahoo Fitness, gesynchroniseerd met de W3:Ride-app. De gebruikersinterface is gebruiksvriendelijk en iedereen die het systeem met de twee verschillende valuta’s heeft doorzien, kan snel overweg met de app. Het idee om echte toegevoegde waarde te creëren met je eigen fietsen is fascinerend. Vooral omdat de verdiende successen ook gedoneerd kunnen worden.

Op de digitale marktplaats kunnen verdiende credits worden ingewisseld voor echte extraatjes en goodies.Foto: W3:Ride

Op de digitale marktplaats kunnen verdiende credits worden ingewisseld voor echte extraatjes en goodies.

Helaas is het in werkelijkheid niet zo eenvoudig om $Power te verdienen. Omdat het aantal verdeelde punten wordt bepaald door afstand en gemiddelde snelheid, zien mountainbikers er stom uit de was. Volgens dit systeem zou de app veel interessanter moeten zijn voor wielrenners en indoor bikers. Hoeveel $Power een geüploade rit oplevert, hangt voor een groot deel af van welke digitale fiets de avatar rijdt. Als dit bijzonder zeldzaam is, vermenigvuldigen de punten zich enorm. Dankzij het NFT-systeem zijn de wielen en avatars inderdaad uniek, maar doen visueel meer denken aan kleurrijk kinderspeelgoed dan aan serieuze sportuitrusting. Als je op een zeldzame fiets wilt rijden, moet je veel $CYCLR neerleggen. Hoewel de app in principe gratis is, brengt het alleen echt succes en plezier met in-game aankopen. Tot nu toe is $CYCLR op de digitale beurzen ook weinig waard en fluctueert de ruilverhouding naar andere cryptovaluta’s. De andere aankoopopties in de Marketplace zijn tot nu toe nogal onaantrekkelijk geweest. Kortingscodes zijn ook elders verkrijgbaar en gelabelde waterflessen worden meer massaal geproduceerd voor zelfpromotie dan echte beloningen.

Resultaat: Het idee om echt geld te verdienen met geüploade fietstochten is aantrekkelijk en het op blockchain gebaseerde beloningssysteem is technisch fascinerend. Eén ding is zeker: je zult waarschijnlijk nooit rijk worden door te fietsen met W3:Ride – zeker niet als mountainbiker. Door de nog wat magere marktplaats en het systeem van in-game aankopen is de app tot nu toe meer een gimmick dan een potentiële bron van inkomsten. – Jan Timmermann, BIKE redacteur

Net als andere portals biedt de W3:Ride-app ook een community met leaderboards en uitdagingen.Foto: W3:Ride

Net als andere portals biedt de W3:Ride-app ook een community met leaderboards en uitdagingen.

Source link