3-daagse MTB-plezierroutes door het noordelijke Zwarte Woud

Fietsen in Baden-Württemberg? Is dat niet hetzelfde als naar de toendra gaan om te surfen? Er is de tweemeterregel! Onze meerdaagse tour van Baiersbronn in Württemberg naar Sasbachwalden in Baden biedt trailplezier op zijn best, in tegenstelling tot alle clichés.

3-daagse MTB-tocht door het Zwarte Woud

Eén deelstaat (Baden-Württemberg), twee regio’s (Baiersbronn en Sasbachwalden), drie dagen mountainbikeplezier – 100 procent legaal! De dubbele oversteek van het noordelijke Zwarte Woud spreekt met 135 kilometer en 4000 hoogtemeters plezierfietsers aan met een voorliefde voor vloeiende fietspaden en heerlijke stops.

3-daagse plezierroutes door het noordelijke Zwarte WoudFoto: Andreas Kern

3-daagse plezierroutes door het noordelijke Zwarte Woud

Hoogtepunten van het Schwarzwald-Cross

De perfect bewegwijzerde, legale paden rond Baiersbronn, de aangelegde routes van het Nationaal Park naar Sasbachwalden en de uitzonderlijk goede snackstations langs de weg zijn hoogtepunten van deze Zwarte Woud-tour.

De 3 etappes van de MTB-tocht door het Zwarte Woud

  • Fase 1: Baiersbronn – Forsthaus Auerhahn 43,7 km / 1210 m / 4:30 u
  • Fase 2: Forsthaus Auerhahn – Darmstädter Hütte 53.8 km / 1880 m / 6 uur
  • Fase 3: Darmstädter Hütte – Baiersbronn 37,8 km / 920 m / 3:30 uur

De GPS-gegevens van de 3-etappe heen en terug van Baiersbronn via Sasbachwalden als gpx track en de complete Reisverslag Zwarte Woud Kruis van BIKE 09/2021 als PDF kunt u downloaden in de Download gebied aan het einde van dit artikel.

Grote ronde: in 3 etappes door het Zwarte Woud bij Baiersbronn.Foto: Kunth Verlag

Grote ronde: in 3 etappes door het Zwarte Woud bij Baiersbronn.

Etappe 1: Baiersbronn – Forsthaus Auerhahn (43.7 km / 1210 m / 4:30 h)

Start is op Rosenplatz in Baiersbronn (584 m). U kunt parkeren in de parkeergarage van de VVV. Zonder voorbeentjes gaat het de paden in, aanvankelijk op de T 10 in constante ups en downs langs Klosterreichenbach naar Schwarzenberg. Verfrissingstip: het Genusshotel Sackmann direct aan de Murg. Aan het einde van de eerste dag zwengel je het dal van de Schönmünzach af tot aan Hinterlangenbach (696 m, overnachting in het Forsthaus Auerhahn).

Etappe 2: Forsthaus Auerhahn – Darmstädter Hütte (53.8 km / 1880 m / 6 h)

In tegenstelling tot het normale verloop van de T 5, rijd je naar Seibelseckle (955 m, versnaperingen), dan via Mummelsee (1029 m, Einkehr) naar de Hornisgrinde (1164 m, Einkehr). Via het bospad gaat het van de Kleine Grinde naar de Zwarte Woud High Road. Steek deze over en zoef over de paden van het Trailpark Sasbachwalden (pad zwo en Alpirsbacher Schwarzwald-Trail) naar Sasbachwalden (257 m). Overnachting op een tweedaagse tour: Spinnerhof. Via Kappelrodeck en de Achertäler Berg&Tal-Tour slinger je terug naar de hoofdkam, het 1000 meter lange pad en het Nationaal Park Centrum bij Ruhestein. In een paar minuten bereikt u de Darmstädter Hütte (1030 m, overnachting).

Etappe 3: Darmstädter Hütte – Baiersbronn (37.8 km / 920 m / 3:30 h)

Voorbij het uitkijkpunt Wildseeblick volgt u de T 4 naar de Hirschlach Trail. Op deze S2 single trail (T 8) naar Obertal. Stop bij het Wirtshaus zur Sieberei. Volg de T 8 via de Kraftenbuckelweg naar Buhlbach en lunch bij Forellenhof Buhlbach. Vanaf hier gaat het weer omhoog (T 8) naar de Walterhütte. Dan begint een van de zwaarste afdalingen van Baiersbronn, een deels lastige en rotsachtige S3-route. Vanaf Naturbad Mitteltal op de Murg rol je naar Mitteltal, draai je weer naar het zuiden en rijd je over de fijne paden van de T 8 naar Baiersbronn en Rosenplatz met zijn ijssalon.

Lees ook:   Favorieten van de redactie: Adrian Kaether &; Acros Enduro Carbon Wheels

3 dagen in Spaetzleland: Reisverslag Zwarte Woud Kruis

Mentaal cinema is leuk en soms is het leven makkelijker. Als ik bijvoorbeeld aan Baden-Württemberg denk, maken Stuttgart 21, Fanta 4 en Daimler zich comfortabel in de Oberstübchen. Maar ook het woord monster “tweemeterregeling”. Wat de op twee na grootste staat van Duitsland sneller diskwalificeert dan Winfried Kretschmann “Mauldäschle” kan zeggen. Baden-Württemberg is voor mij altijd een soort no-go area geweest tussen Beieren, Frankrijk en Zwitserland. Maar de film in je hoofd hoeft niet altijd iets met de realiteit te maken te hebben. Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst naar Baiersbronn ging,m, ik moest mijn vooroordelen snel overboord gooien.

“De tweemeterregel is toeristisch gezien te ingrijpend. Er zijn bosgebieden met veel wandelaars of zeldzame dieren waar je niet moet gebikken. In veel gebieden zouden gedeelde paden – ongeacht de breedte – logischer zijn. Wij zijn voor gerichte bezoekersbegeleiding waar dat nodig is en voor gedeelde paden en voor meer saamhorigheid in plaats van tegen elkaar.” Sascha Hotz

Foto: Andreas Kern

Sascha Hotz uit Freiburg staat aan het hoofd van de divisie “Fietsen, Wandelen, Wintersport” bij Schwarzwald Tourismus. Sascha fietst, wandelt en skiet al 30 jaar – en werkt aan betere aanbiedingen op elk gebied. Hij wenst respect van iedereen en een mooie groet. Meer is er niet nodig.

Legale singletrails in het “Spätzleland”? Eigenlijk een contradictio in terminis. Maar net als in het echte leven helpt het om met elkaar te praten. Dat dacht Patrick Schreib (46), hoofd toerisme in het noordelijke Zwarte Woud ‘sterrendorp’ Baiersbronn – en zelf een gepassioneerd motorrijder. Zes jaar geleden bracht de slimme Zwabische staatsbossen, jagers, boseigenaren, nationale parkautoriteiten, gouden gruttobeschermers en alle andere twijfelaars samen en bereikte het onmogelijke: legale single trails!

“We hebben meer dan 400 kilometer aan officiële fietspaden. Elf perfect bewegwijzerde ronden van 13 tot 81 kilometer lang en geen stress tussen wandelaars en fietsers”, zegt Patrick.

Varenverkeer à la Baiersbronn – de singletrails rond het gastronomische dorp zijn heerlijk. En licht verteerbaar.Foto: Andreas Kern

Varenverkeer à la Baiersbronn – de singletrails rond het gastronomische dorp zijn heerlijk. En licht verteerbaar.

Wat de veegweek is voor echte Zwabiërs, is het regelmatig schoonmaken van de paden voor de vrijwilligers van de gymnastiekvereniging 1893 Baiersbronn. Wanneer een onderwerp in het dorp wordt aangepakt, is het gepassioneerd. De drie onderlijnen van de gemeente heten “Wander-Himmel”, “Kulinarik-Himmel” en “Mountainbike-Himmel”. Acht sterren schitteren momenteel aan de culinaire hemel van Baiersbronn. Duits record. Het was dus duidelijk dat de vindingrijke Zwabiërs de hemel op aarde creëerden met het jaarlijkse Trail&Genuss-Camp.

Overdag mountainbiken, ’s avonds smullen – zelfs Sascha Hotz wordt jaloers. De 53-jarige is wielerdirecteur van Schwarzwald Tourismus GmbH. Hij woont en fietst diep in Freiburg. Patrick en Sascha kennen elkaar al 15 jaar. Maar ze hebben nooit samen gefietst. Daar wil ik verandering in brengen. Op een grensoverschrijdende driedaagse tour van Württemberg naar Baden, bijna naar beneden in het Rijndal en terug naar Baiersbronn.

Elders luisteren paden naar melodieuze namen als Tornantissima, The Brazilian of Bone Shaker. Onze eerste route in Baiersbronn heet T 10. Maar zo Zwabisch-correct als de voorlaatste van de elf Baiersbronn-paden klinkt, zo rijdt hij vrolijk en zorgeloos. De smalle achtbaanrit via Klosterreichenbach naar Schönmünzach is de perfecte introductie tot ons 135 kilometer lange Zwarte Woudkruis met een goede 4000 hoogtemeters. Met zo’n werklast moet je je granen niet op de eerste ochtend poederen. Dus maken we een eerste pitstop in Schwarzenberg. Na een snelle espresso gaan we verder richting de Grenzkamm.

Lees ook:   Clemens Kaudela: De eerste Oostenrijker op de Red Bull Rampage

“Baiersbronn is als een stralende vuurtoren in de zee van twee meter regelgeving. Het dorp in het Zwarte Woud heeft meer dan 400 kilometer aan officiële fietspaden, 11 perfect bewegwijzerde circuits van 13 tot 81 kilometer lang – en geen stress tussen wandelaars en mountainbikers. Rond Baiersbronn zijn alle wegen er voor iedereen.” Patrick Schreib

Patrick Schreib is baiersbronn's hoofd van het toerisme. Hij werd geboren in Villingen, liep stage als kok in een restaurant met Michelin-ster in Baiersbronn en studeerde later bedrijfskunde. Met een vooruitziende blik stuurt hij het toerisme van het 'sterrendorp' aan – en maakte Baiersbronn de Fietshoofdstad van Baden-Württemberg.Foto: Andreas Kern

Patrick Schreib is baiersbronn’s hoofd van het toerisme. Hij werd geboren in Villingen, liep stage als kok in een restaurant met Michelin-ster in Baiersbronn en studeerde later bedrijfskunde. Met een vooruitziende blik stuurt hij het toerisme van het ‘sterrendorp’ aan – en maakte van Baiersbronn de fietshoofdstad van Baden-Württemberg.

De bestemming van de eerste etappe is het Forsthaus Auerhahn. De naam doet de mentale cinema meteen weer op gang komen: “Tuurlijk, zo’n gezellige schilddakhut van de Black Forest Club, met koekoeksklok en zo”, denk ik. Maar eerst is het nodig om de zware hoogtemeters te bedwingen om er te komen. Mijn Alpen-arrogantie, die het Zwarte Woud als een vermoeide bergketen toekeek, maakt op de eerste dag plaats voor echt respect. Wat me tot nu toe niet duidelijk was: Van alle middelgebergten van het land is het Zwarte Woud het hoogst. En de grootste qua oppervlakte. Er is ongeveer 150 kilometer tussen Pforzheim en Basel. En het Zwarte Woud is sinds 1900 “Hikers Heaven”. In die tijd opende de Vereniging van het Zwarte Woud de Westweg, de moeder van alle hooggelegen wandelpaden in Duitsland. Maar het is een verboden vrucht voor motorrijders, vermaant Sascha me als hij de twinkeling in mijn ogen ziet.

Het noordelijke Zwarte Woud. Qua hoogte kan de regio niet concurreren met Feldberg (1493 m) en Belchen (1414 m), de reus in het Zwarte Woud. Bij de Hornisgrinde strekt het zich echter 1164 meter uit in de lucht. De hoogteverschillen tussen Murgtal en top zijn geen kindercarnaval op 700 meter. Zelfs voor alpenfreaks zoals ik. Alleen masochisten scheuren de goede 4000 hoogtemeters in twee dagen af, persen in één keer naar Sasbachwalden en de volgende dag weer terug. Echte kenners – en ze passen het noordelijke Zwarte Woud als Harry bij Sally – nemen het liefst drie dagen de tijd. Na een goede 40 kilometer en 1200 meter hoogteverschil zetten we ons nachtkamp op aan de achterkant van het Langenbachtal. In de boswachtersloge had Auerhahn Patrick gesproken. Vanwege de gezellige schilddakhut! Dit is een state-of-the-art viersterren wellnesshotel. Hoe zelfs namen je kunnen misleiden!

Volgende dag: Vandaag wacht de koninginnenrit met een goede 50 kilometer en 1900 hoogtemeters. Dit is zowel het topografische als het schilderachtige hoogtepunt van de tour. De Hornisgrinde is de hoogste top in het noordelijke Zwarte Woud. Prachtige paden slingeren langs de flanken die naar Beneden leiden naar Sasbachwalden. En tot slot wacht ons bikers een echt nationaal park. Waar is zoiets?

Maar first things first! Als je de ochtend 500 meter hoogte onder de knie hebt, opent zich op het vlakke topplateau een bizar ensemble van 111 jaar oude Hornisgrinde toren, 206 meter hoge SWR-antenne, 8 meter kleine Bismarcktoren en luisterrelikwieën uit de Koude Oorlog. Ondanks alle constructie ademt de hoogveentop onhoorbaar zijn eigen magie. We staan op de Dreifürstenstein, de grens tussen de gemeenten Sasbachwalden en Baiersbronn – en dus tussen Baden en Württemberg. Vanaf de Bismarcktoren kunt u bij mooi weer tv kijken naar de Vogezen, de Schwäbische Alb en zelfs naar de Alpen en Straatsburg. Maar ik heb alleen oog voor de afgrond. Op een afstand van slechts acht kilometer breekt het Zwarte Woud meer dan 1000 hoogtemeters af in het Rijndal. We moeten daar naar beneden! En niet zomaar, maar met stijl.

Lees ook:   Drag Shift 7.1 SX-12 review: hardtails op instapniveau 2023

En dat wordt verzekerd door de actieve fietsgemeenschap in Sasbachwalden. Vakwerk, bloemen, trailpark: Deze triade beschrijft het dorp van 2500 inwoners kort en scherp. Bij de Mummelsee net onder de top ontmoeten we Martin Schumacher, hij is de beheerder van het Sasbachwalden trailpark.

Giftige digitalisbloemen, niet-giftige paden – de aangelegde routes van Sasbachwalden vormen een van de langste trailparken in Duitsland.Foto: Andreas Kern

Giftige digitalisbloemen, niet-giftige paden – de aangelegde routes van Sasbachwalden vormen een van de langste trailparken in Duitsland.

“Onze Alpirsbacher Schwarzwald-Trail is een van de langst aangelegde paden in Duitsland”, zegt de timmerman en trailbouwer: “En op het pad twee verderop kun je 12 bewoners en 16 sprongen meenemen op slechts 80 meter diepte.” We ontmoeten een paar jongens,hij rijdt constant naar beneden, duwt omhoog, rijdt naar beneden en duwt weer omhoog. No way, de jeugd zit alleen maar op de bank! Voor ons toertochten zijn de 400 meter diepte van beide paden het puurste genot. Op de top een beetje airtime en achtbaangevoel, na de transfer met een paar meter bergop wachten leuke bewoners en kleine hellingen vanaf de paragliding lanceerplaats. Het is indrukwekkend wat de inwoners van Sasbachwalden hebben bereikt. Samen met de natuurpaden in Baiersbronn, een stralende vuurtoren in de zee van twee meter. Chapeau!

Maar we moeten uit het Rijndal terug naar de hoofdkam. Dus nemen we afscheid van trailbuilder Martin en gaan we weer op pad met de Achertäler Berg&Tal-Tour over de lange, moeizame weg richting het nationale park. Het eerste nationale park van Baden-Württemberg is op 3 mei slechts zeven jaar oud geworden. Patrick leidt ons trots als een vader wiens kroost nu een schoolkind is door het gloednieuwe National Park Centre in Ruhestein. Een futuristisch gebouwencomplex van 35 miljoen euro dat eruitziet alsof iemand oversized houten blokken het bos in heeft geschud.

Foto: Andreas Kern

“Als je door Zwaben reist, moet je nooit vergeten een kijkje te nemen in het Zwarte Woud; niet vanwege de bomen, maar vanwege de mensen.” Het eerste deel uit Wilhelm Hauffs “Das kalte Herz”. Hij schreef het in Schwarzenberg.

Nog geen twee kilometer naar het noordoosten, bij de 95 jaar oude Darmstädter Hütte, komt er weer een schilddak en koekoeksklok. Het is de tweede overnachting van de tour. We zijn terug in de buurt van Patrick. Wat je kunt zien aan de pleziervrije nomenclatuur van de paden: T 9, T 4 en T 8.

De volgende dag ervaren we hoe leuk de afkortingen in de praktijk betekenen: In het aangezicht van mystieke cirquemeren suizen we naar Obertal en gaan verder over goedmoedige stromingspaden om te stoppen bij Forellenhof Buhlbach. Na de “Mittagsveschber” wachten na de Walterhütte nog een paar echt frisse S3-plaatsen voordat de cirkel weer sluit op rosenplatz in Baiersbronn.

Drie dagen legale trails! Wie had dat gedacht? Alleen als het op naamgeving aankomt, kon Patricks Baiersbronner hun Zwabische denkkracht nog laten samenkomen. T 4 klinkt voor mij als een roestige Wolfsburgse familiebus. Sascha’s Freiburgers zijn creatiever. De paden daar hebben slimme namen zoals Baden to the Bone of Borderline. Ik zal ze volgend jaar bekijken. Sascha kent zeker een juridisch spoor van Freiburg naar Württemberg en weer terug. De film die nu onophoudelijk in mijn mentale cinema draait heet immers: Spaetzleland is singletrailland!

Legaliseer het: Mountainbikers kunnen zich ook welkom voelen in het Black Forest National Park.Foto: Andreas Kern

Legaliseer het: Mountainbikers kunnen zich ook welkom voelen in het Black Forest National Park.

Downloads:

GPS-gegevens: 3-daagse MTB-tour door het Zwarte Woud

Source link