FREERIDE – Onderdelen in gevaar: Fietsen, onderdelen en onderdelen onder continu vuur! (Deel 2)

In Deel 1 van het herfstnummer van onderdelen in gevaar We hebben al schokken, schoenen, brillen en een fietsdraaghulp over de paden gesleept. In dit tweede deel,

Ervaringslogboek: Garmin Edge 840

De nieuwe fietscomputer van Garmin is gericht op alle trainings- en cijfernerds. Elke millimeter van de tour wordt geregistreerd. Belangrijk voor ons endurorijders: Hoe ver ben ik gesprongen? Heb ik de KoM (King of Mountain) gekregen? The Edge rapporteert aan het begin en einde van de Strava-segmenten. Het geeft ook informatie over de veelgevraagde zendtijd. Tijdens het rijden toont het grote display gegevens zoals snelheid, hartslag, cadans, enz. Valdetectie werkt en maakt automatisch contact met de ingevoerde noodcontacten. Handig voor ontdekkingsmissies: de kaarten van Trailforks kunnen op de Edge worden geladen. Dit vereenvoudigt het zoeken naar sporen zonder dat u constant op uw telefoon hoeft te kijken. De eigen navigatiefunctie voor motorrijders is minder geavanceerd. Ik merkte voortdurend dat ik op overwoekerde slipstroken duwde. Als u met een hartslagband fietst, detecteert de Edge 840 uw trainingsstatus en doet hij suggesties voor de volgende training. Dit werkt perfect. Prijs: 500 Euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs (Tester: Tim Folchert)

Oordeel: Slimme technische gimmick met geweldige functies. De navigatiefunctie heeft zwakke punten. Duur!

 • Batterijleven
 • Trainingssuggesties
 • Kaarten voor Trailforks

Trainingsgimmick voor fitnessfans: Garmin Edge 840.Foto: Tim FolchertTrainingsgimmick voor fitnessfans: Garmin Edge 840.

Shin Scaret: Race Face Atlas Pedalen

Het Atlas-pedaal is verbeterd om breder, dunner en duurzamer te zijn dan voorheen. Het is een elegante machine die agressief en gripvast is. Met een groter platform biedt het meer comfort en eenvoudig onderhoud door langere en verstelbare pennen. Als je van kleurrijk houdt: er zijn 9 verschillende kleuren beschikbaar. Plus: levenslange garantie. Prijs: 230 Euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs (Tester: Laurin Lehner)

Conclusie: Super grip – maar wee je als je de pedalen aanraakt met iets anders dan de zool van je schoen!

 • Duurzaamheid
 • Garantie
 • Gewicht

Duur, maar gripvast: Race Face Atlas pedalen.Foto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtDuur, maar gripvast: Race Face Atlas pedalen.

Lees ook:   Nieuwe Intend Hover Opt.: Geoptimaliseerde MTB-schokdemper gemaakt in Freiburg

Zware erfenis: Troy Lee Flowline SE

Begin dit jaar introduceerde het premium label uit de VS de Flowline SE, die we sindsdien gebruiken. De helm heeft een zware erfenis, hij vervangt immers de voorganger A2, die in eerdere praktijk- en laboratoriumtests topbeoordelingen heeft gekregen. Visueel ziet de helm er eenvoudig uit. En snel! Drie op de vier collega’s op kantoor vinden het mooier dan de A2. Het vizier van de helm kan zonder gereedschap in drie standen worden versteld. De kinband maakt gebruik van een Fidlock-sluiting, die zich in de praktijk heeft bewezen. Als u het pasvormsysteem op een van de drie hoogtes wilt instellen, moet u prutsen en de fragiele plastic knop aansluiten. Het systeem kan worden vastgesjord door middel van een verstelwiel aan de achterkant van het hoofd. In tegenstelling tot zijn voorganger, de A2, liet de Flow SE een drukvlek achter op mijn voorhoofd – maar collega’s die ook op de helm rijden hebben het probleem niet. 14 ventilatiegaten moeten je hoofd koel houden en dat doen ze. De Flowline SE heeft een MIPS-systeem. Het is bewezen dat deze dunne, glijdende schaal in de helm de rotatiekrachten vermindert in het geval van een val. In onze laboratoriumtest simuleerden we een valscenario dat een matige hersenschudding bij een motorrijder zou veroorzaken. De Flowline SE verminderde het risico tot 19 procent – een zeer goed cijfer. De kans op de voorganger A2 was echter nog kleiner (15 procent). Gewicht: 385 gram (maat M/L), Maten: XS/S, M/L, XL/XXL, Prijs: 190 Euro (Tester: Laurin Lehner)

OORDEEL: Stijlvolle, functionele en goede impactwaarden in de laboratoriumtest. De Troy Lee Flowline SE is een succes – de voorganger A2 met iets betere laboratoriumwaarden blijft een goed alternatief. Het is nog steeds beschikbaar en momenteel verlaagd tot 100 €.

 • Solide draagcomfort
 • Goede impactwaarden (laboratorium)
 • MIPS
 • Fidlock sluiting
 • Impactwaarden niet beter dan de voorganger A2

Helm Troy Lee Flowline SEFoto: Laurin LehnerHelm Troy Lee Flowline SE

Beschermende flap: Tannus Armour (Tire Insert)

Lange tijd werden bandeninzetstukken beschouwd als de probleemoplosser bij uitstek – vooral voor racers. De schuiminzetstukken beschermen de velgen, zorgen voor meer lekbestendigheid en zorgen voor minder luchtdruk (meer tractie!). Ter gelegenheid van de Wereldbeker in Les Gets vroeg het online platform Pinkbike 20 Wereldbekerrenners naar hun bandenafstelling. Van de 20 racers zeiden er slechts drie dat ze zouden vertrouwen op een bandeninzet (Loic Bruni was er tenminste). Dus, is de trend voorbij? Wij zeggen: Motorrijders die vaak vlak rijden hebben zeker baat bij de inserts. De meeste werken met tubeless. Tannus heeft een inzetstuk ontwikkeld dat met een slang kan worden aangedreven. Slim. De installatie is een beetje onhandig, maar eenmaal geïnstalleerd, zijn er merkbaar minder platen, zelfs met een slang. We hebben geen negatieve rijeigenschappen gevonden. Weegt slechts 150 gram in de 27,5-inch versie. Prijs: 50 Euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs (Tester: Tim Folchert).

Lees ook:   April Fools' Day: zo grappig was het in de fietsindustrie

Conclusie: Eindelijk een bandeninzet voor slangventilatoren. Goede functie, laag gewicht en eerlijke prijs. Goed voor recordkoningen.

Voor tubeless refuseniks: De bandeninzet van Tannus.Foto: Tim FolchertVoor tubeless refuseniks: De bandeninzet van Tannus.

Sluw: Fox Union Flat

Tot slot zijn er schoenen van Fox. Er zijn drie modellen om uit te kiezen: een klikvariant (170 euro), een klikvariant met het Boa-snelspannersysteem (240 euro) en een platte versie (170 euro). Mijn keuze: Plat. De Fox-jongens weten wat ze doen: ze gaven de Union teen- en hielbescherming en een gripzool die veel grip op het pedaal creëert. Heel goed! De look is subtiel: geen gigantisch logo, geen wilde kleurencombinaties. Ook opvallend: het gladde kunststof bovenwerk; Vuil rolt hier af in plaats van te plakken. Ik vond de pasvorm met strakke vulling leuk. Je kunt in de Union goed lopen omdat de zool meer buigt in het voorste derde deel, het middendeel, waarmee je op de pedalen staat, is voldoende stijf. Dit zorgt voor comfort op lange afdalingen. Alleen de ventilatie kan beter. Verkrijgbaar in zwart, rood, grijs en zandbeige (foto). Gewicht: 836 gram (maat 11.5 US). Prijs: 150 Euro >> hier beschikbaar (Tester: Laurin Lehner)

Conclusie: Première was een succes! De Fox Union is zeer gedetailleerd en onze koopaanbeveling.

Fox Union Platte MTB SchoenenFoto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtFox Union Platte MTB Schoenen

Edele hendel: eiken wortelhendel Pro

Conclusie: Stijlvolle stemhendel met eersteklas functie. Wij zeggen: chique upgrade.

Stemhendels van OakFoto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtStemhendels van Oak

Horizon verbreden: Sweet Protection Durden RIG

Durden zonnebrillen hebben weinig monturen en veel lenzen. Het gezichtsveld is lekker groot en de bril zit comfortabel op het gezicht. Sweet’s RIG-lenstechnologie zorgt voor een aangename, contrastversterkte look. De Topaz lenzen worden netjes donker, niets voor het donkere bos. De Durden met Bixbite bril is de betere keuze. Prijs: 119 Euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs (Tester: Laurin Lehner).

Conclusie: Chique, prettige uitstraling, brede blikveld. De Topaz-schijf is erg donker.

 • Nauwelijks beslaat
 • Kijken
 • Gezichtsveld
 • Geen transparant scherm inbegrepen
 • Prijs

Blikvanger: De Sweet Protection Durden RIG met de Topaz schijf.Foto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtBlikvanger: De Sweet Protection Durden RIG met de Topaz schijf.

Zonlicht: Sigma Buster 2000 HL

Lange brandtijd (tot 20 uur), vele modi, externe knop, dikke batterij met goede bevestiging, batterij-indicator. De Lichtdusche verandert de nacht in de dag. Je wilt denken dat alles paletti is, maar er is een giek: het montagerubber van de lichtkop voor het stuur. Het is broos en scheurt. Gebeurde meerdere keren. Alsjeblieft de fabrikant: breng verbeteringen aan, want dat is vervelend. Prijs: 220 Euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs (Tester: Dimitri Lehner).

Conclusie: Sterk stroomlicht voor trailritten tegen een goede prijs / prestatie. Alleen het rubber verzwakt.

Maakt je echt helder: de Sigma Buster 2000 HLFoto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtMaakt je echt helder: de Sigma Buster 2000 HLVervelend: De lamp werkt, maar het elastiekje is defect.Foto: Laurin Lehner / Mediengruppe KlambtVervelend: De lamp werkt, maar het elastiekje is defect.

Kreukelzone: Abu’s Cliffhanger

De Abus Cliffhanger werd eind vorig jaar gelanceerd en gebruikt hem sindsdien. Allereerst: ik heb niet echt iets te klagen. Er waren negen kleuren om uit te kiezen, ik koos voor effen zwart. Ik hou vooral van de pasvorm. De helm zit comfortabel en het verstelsysteem werkt perfect. Het kan ook in hoogte worden versteld. Het grote vizier is in drie fasen verstelbaar en de fidlock-sluiting is een zegen. Ook goed: De helm is relatief licht. Het ontwerp is enduro-typisch met laaghangend materiaal aan de achterkant van het hoofd – voor meer veiligheid en stijl. Ik heb geen functies zoals de goggle fit geprobeerd om de bril te repareren. Zelfs de bangs compatibiliteit voor vlechtdragers niet, daar is mijn haar te kort voor – maar het zou moeten werken. De cliffhanger is ook verkrijgbaar met MIPS (190 euro). Gewicht: 316 gram, prijs: 169,95 euro >> hier verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs.

Conclusie: Comfortabele, chique helm: licht, goede pasvorm, solide ventilatie. Niet goedkoop.

 • Fidlock sluiting
 • Licht
 • Passend

Helm Abus CliffhangerFoto: Tim FolchertHelm Abus Cliffhanger