Flyer Uproc Evo:X 8.70 review: Zwitsers zakmes met enduromes?

De nieuwe Uproc Evo:X is het sportieve speerpunt van de Zwitserse e-bikespecialist Flyer. Met zijn voorganger, de Uproc 6, had Flyer in 2020 een nieuw tijdperk ingeluid: Geïntegreerde accu, sportieve geometrie en echte eigenschappen moesten de massieve e-enduro aantrekkelijk maken voor een nieuwe, sportieve doelgroep. Net als de Uproc 6 is de nieuwe Uproc Evo:X, het vlaggenschip van de Flyer-reeks, ontworpen voor hoge snelheden en extreem terrein. Een echte e-enduro.

Het is een erezaak voor Flyer: hoewel de fiets volledig is ontworpen voor trailprestaties, blijft de batterij verwijderbaar – zelfs als hiervoor een speciale truc nodig was. Het stijlvolle full carbon chassis heeft 170/165 millimeter veerweg en rolt op Mullet-wielen met 29er aan de voorkant en 27,5 inch aan de achterkant.

De Flyer Uproc Evo:X 8.70 heeft een stijlvol full carbon chassis met 170/165 mm veerweg en MX wielmix.Foto: Max FuchsDe Flyer Uproc Evo:X 8.70 heeft een stijlvol full carbon chassis met 170/165 mm veerweg en MX wielmix.

De feiten over de Flyer Uproc Evo:X 8.70

 • Motor: Bosch Performance CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: Bosch Powertube, 750 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 170 / 165 mm
 • Wielmaat: Mullet (29 / 27,5 inch)
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Prijs: 8999 Euro
 • Gewicht: 25,3 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)
 • Toegestaan totaalgewicht: 140 kg

Frame, constructie en speciale kenmerken

Met de Nieuwe editie van zijn E-Enduro Flyer stond voor dezelfde uitdaging als talloze andere fabrikanten: Hoe pas je de zeer lange Powertube 750 van Bosch in het frame zonder al te veel compromissen te sluiten op het gebied van gewicht, stabiliteit en geometrie? Het resultaat is echter gebruikelijk in de industrie, vergelijkbaar met de vraag: een batterij die naar beneden wordt verwijderd uit de gesloten buis. Hiervoor werd de Bosch-motor licht gedraaid in het trapasgebied geplaatst.

Lees ook:   Beierse Woud: 3 MTB-rondes door het rots- en junglelandschap

Met de nieuwste evolutionaire fase van de Uproc laat Flyer bekende paden achter. Dit komt omdat de typische handige batterijverwijdering van het merk aan de zijkant van de onderbuis nu heeft plaatsgemaakt voor een meer gecompliceerde versie. In de voorganger met een 625-accu, de Uproc 6, werd de accu naar de zijkant gehaald. Toch is de nieuwe editie van de Zwitser met ruim 25 kilo meer een zwaargewicht. Een nadere blik onthult echter dat de meeste kilo’s in de wielen zitten. Hier ligt dus tuning potentieel op de loer! De stevige Onza-banden zien er echter goed uit op de fiets.

De nieuwe editie van Flyer's e-enduro richtte zich op de integratie van het slimme systeem van Bosch met de grote 750-batterij. Het resultaat: een gedraaide Bosch-motor waarvoor de accu eruit getrokken kan worden.Foto: Max FuchsDe nieuwe editie van Flyer’s e-enduro richtte zich op de integratie van het slimme systeem van Bosch met de grote 750-batterij. Het resultaat: een gedraaide Bosch-motor waarvoor de accu eruit getrokken kan worden.

De e-bike drive

De Bosch Performance CX is de meest gebruikte motor in e-mountainbikes. Naast de ongecompliceerde wegligging en het grote servicenetwerk maken ook de rijeigenschappen deze aandrijving tot een eeuwige favoriet: voldoende vermogen, dynamische vermogensafgifte en een zeer levendige E-MTB-modus maken van de Zwabische motor een echte koning bergop. Als je echter alleen ondiep trapt, krijg je zelfs in de turbomodus niet het volledige vermogen van de krachtpatser. In combinatie met de grote 750 Powertube is het bereik uitstekend. Aan de andere kant is het complete systeem niet bepaald eenvoudig. Vooral de accu weegt ruim 4,3 kilo.

De lange Bosch Powertube 750 moet uit de gesloten buis naar beneden worden getrokken. Om het te verwijderen, is het logisch om de fiets ondersteboven te draaien.

Meetkunde

In al onze tests meten we de geometrie in het eigen testlaboratorium met behulp van een laserondersteunde Meetmethode zelf. Op deze manier verkrijgen we precies vergelijkbare gegevens, omdat de specificaties van de fabrikant soms aanzienlijk van elkaar verschillen, omdat verschillende meetmethoden worden gebruikt of de gegevens alleen worden afgeleid van technische tekeningen. De Uproc Evo:X van Flyer landt op veel vlakken in de moderne enduro-middelmatigheid. Extreme waarden zijn er nauwelijks. De wielbasis is matig met 1275 millimeter voor maat L. De fiets moet in de Steinfeld niet alleen soepelheid uitstralen, maar ook rijplezier. Daar staat ook de niet al te lange achtervork van 448 millimeter tegenover. De balhoofdhoek daarentegen is slap.

Lees ook:   Verslag Steile afdalingen: Waarom worden we aangetrokken door de diepte van freeride?

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 439 mm
 • Wielbasis: 1275 mm
 • Bereik: 470 mm
 • Stapel: 641 mm
 • Balhoofdhoek: 63,5 graden
 • Zithoek: 76 graden
 • Achtervork lengte: 448 mm

Kenmerken van de Flyer Uproc Evo:X 8.70

De uitrusting is coherent, maar te oordelen naar de prijs is er geen enthousiasme. Naast de zware wielen stralen ook de ophangingselementen uit Fox’ betaalbare Performance-serie niet veel glans uit. Hiervoor zijn er enkele handige extra’s zoals een hulpmiddel in de balhoofdbuis en een monkey link interface op de steel. Hier kan een speciaal lampje magnetisch worden aangeklikt. De spot haalt dan de energie uit de hoofdbatterij. Echte meerwaarde in het dagelijks leven van de fietser!

De Fox 38 ziet er goed uit op elke e-enduro. Flyer vertrouwt echter op de goedkope prestatievariant.

Praktijktest: Zo rijdt de Flyer Uproc Evo:X 8.70

Op tournee

Prettige rijhouding, comfortabele achterwielophanging, handige alledaagse features en een sterk bereik: zo kan de sportieve enduro van Flyer ook in toergebruik punten scoren. De geometrie en rijeigenschappen kunnen echter meer schitteren onder begeleiding van een ervaren piloot en met een actieve rijstijl. Zelfs de wat ingewikkeldere accuverwijdering en het gewicht van ruim 25 kilo maken het dagelijkse fietsleven niet bepaald comfortabel.

De Uproc Evo:X is geen bewezen klimspecialist, maar doet het zelfs op veeleisende beklimmingen erg goed.Foto: Max FuchsDe Uproc Evo:X is geen bewezen klimspecialist, maar doet het zelfs op veeleisende beklimmingen erg goed.

Heuvelopwaarts

Maar terug naar de start, want de tocht begint zelden aan het begin van de trail. Langbenige rijders profiteren van de echt steile zithoek, omdat de zitpositie niet achterin zwaar wordt, zelfs niet wanneer de ondersteuning lang wordt verlengd. Toch heeft de Flyer op echt steile beklimmingen een actieve gewichtsverschuiving nodig om het voorwiel op koers te houden. Aan de andere kant is de tractie altijd top door de gevoelige achterkant en de massieve banden. De sterke en levendige Performance CX doet de rest om de Flyer goede klimeigenschappen te geven.

Lees ook:   Statica Verkeersdoden 2022: 474 dode fietsers

Het gevoelige chassis zuigt gulzig tapijten van wortels op, terwijl de Flyer Uproc Evo: X een aangename hoeveelheid speelsheid behoudt.Foto: Max FuchsHet gevoelige chassis zuigt gulzig tapijten van wortels op, terwijl de Flyer Uproc Evo: X een aangename hoeveelheid speelsheid behoudt.

Heuvelafwaarts

De moderne geometrie met een slappe balhoofdhoek en het gemakkelijk te slikken onderstel geven je een enduro-gevoel op de trail. Op ruige bikepark- en enduroroutes voelt de Flyer comfortabel aan en moedigt hij de rijder aan om de remmen open te laten. Dankzij de lage trapas zit je perfect geïntegreerd en veilig in de fiets. Ondanks de zware wielen behoudt de Uproc Evo:X een zekere wendbaarheid, dankzij de niet al te lange wielbasis en de al even matige liggende achtervork. De wegligging is geslaagd en uitgebalanceerd, waardoor de Uproc ook punten kan scoren op natuurlijke en smallere wortelpaden. De gevoelige achterdriehoek genereert veel tractie en zuigt zichzelf letterlijk de grond in. De achterkant laat zijn veerweg vrij royaal los, wat veel comfort met zich meebrengt. Ook de Fox 38 uit de Performance-serie met de goedkopere Fit-Grip demping is comfortgericht.

De EMTB-conclusie over de Uproc Evo:X in de test

Uitgebalanceerde e-enduro met een elegant full carbon frame, geslaagde geometrie en een hoge tractieophanging. Het toepassingsgebied is groot, want de Uproc Evo:X maakt een goed compromis tussen omhoog en omlaagevenals soepelheid en wendbaarheid. Met betere specificaties en lichtere wielen zou er nog meer mogelijk zijn! Krachtige Bosch-aandrijving met een superradius. – Florentin Vesenbeckh, Testmanager EMTB Magazine

Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB MagazineFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Per

 • Uitgebalanceerde handling, succesvolle geometrie
 • Gemakkelijk te slikken en met veel tractie chassis
 • Handige extra’s: gereedschap in de balhoofdbuis, monkey link voor voorlicht

Contra

 • Zware wielen
 • Steile hellingen vereisen een actieve rijstijl
 • Afgaande op de prijs, geen high-end apparatuur