Top 25 Freeriders: Interview met Kriss Kyle – Van BMX tot Mountainbike

De Schot begon op tienjarige leeftijd met BMX. Zijn specialiteit: straat en park. Een paar jaar geleden stapte de Specialized-rijder op een mountainbike en verbaasde het tafereel met zijn levendige stijl.

TEVREDEN:

36 vragen in het snelheidsinterview

Stemmen op Kriss van de scène

Kriss Kyle in gesprek met FREERIDE redacteur Laurin Lehner – Interview

Sommigen beweren dat BMX’ers de creatievere mountainbikers zijn. Bent u het daarmee eens?

Dat heb ik eerder gehoord, maar zo zie ik het niet. Daar zijn te veel creatieve mountainbikers voor die niet van BMX komen. Kijk naar Brandon Semenuk. Voor mij is hij waarschijnlijk de meest creatieve biker ooit. Mensen denken waarschijnlijk dat wij BMX’ers het terrein anders lezen. We hebben een speciaal oog en zien lijnen en stunts die mountainbikers niet ontdekken. Misschien is dit wat een verfrissend effect heeft op velen.

Kunt u dat concreet toelichten?

Ik zie overal hellingen en bordessen. Waar ik ook ben. Ik kan dit niet uitschakelen. Lijnziekte! Een autorit door een vreemde stad of een bezoek aan een winkelcentrum wordt een avontuur. Al deze indrukken prikkelen mijn verbeelding en ik begin te dagdromen. In één zin:

Wij BMX’ers hebben het uitzicht! En niet alleen off-road, maar overal.

Je bent een professionele straat- en park BMX-rijder. Je stapt nog maar een paar jaar op een mountainbike. Ben je uitgekeken op BMX’en?

Nee, helemaal niet. Misschien komt het over alsof ik gewoon aan het mountainbiken ben, maar in werkelijkheid zit ik net zo goed op de BMX.

Er is een theorie: alleen als je je op één ding concentreert, word je er echt goed in.

Daar denk ik niet veel van. Bovenal is het belangrijk dat je het plezier ervan niet verliest. Mountainbiken voelt voor mij fris aan en helpt me mijn horizon te verbreden. Als ik na een paar dagen op de fiets weer op de BMX stap, voelt het fris aan. De afwisseling duwt me in plaats van me te remmen. Ik ken motorrijders die het plezier van hun sport verliezen omdat ze altijd hetzelfde doen. Dat overkomt mij zeker niet.

Wat spreekt je aan in het mountainbiken?

Ik hou van het nieuwe en de uitdaging om weer te leren. Trucs op de mountainbike zijn zoveel moeilijker dan op de kleine BMX. Ik hou ook van het aspect van in de natuur zijn. Meestal alleen, ver weg van de steden. In de overdekte skatehal daarentegen is er veel drukte en zijn er straat-BMX’en in de stad. Dat betekent: veel verkeer, veel mensen en vervelende beveiligers die je vertellen dat je hier niet mag rijden. Toch zou ik het BMXen nooit willen opgeven.

Foto: Marcus Cole

MTB meets skate feature: “Het is gek hoe hard je met een mountainbike moet scheuren om hem op hoogte te brengen”, zegt BMX’er Kriss Kyle.

Het lijkt erop dat er alleen BMX’ers zijn die overstappen op mountainbiken. Zoals Brad Simms of Christian Rigal, bijvoorbeeld. Bijna geen enkele mountainbiker rijdt BMX, toch?

Eens. Ik kan alleen maar raden waarom dit zo is. BMXen gaat tot op het bot. Zeker als je ouder bent dan 30 jaar, voel je het gebrek aan vering. Mountainbiken daarentegen is een zegen voor het lichaam. Ja, het is net als wellness (lacht). Dit is natuurlijk maar één reden. Ik propageer al heel lang onder BMX’ers: Pak een mountainbike, zeg ik ze. Zo was het ook met Brad, hij was nieuwsgierig en vroeg me hoe het was. Nu zie je hem gekke stunts doen op zijn mountainbike. De man heeft zoveel pop in zijn benen, dat is ziek. Hierdoor kan hij gekke stunts uithalen met veel zendtijd. Christian is er altijd al geweest, misschien wilde hij iets nieuws proberen.

Zie je verschillen in de scene – of tikken BMX’ers op dezelfde manier als bikers?

“Onder mountainbikers is de sfeer anders. Ze drinken water, groeten, maken praatjes en dragen frisgewassen kleren.”

(Gelach) Ik had dit onlangs met mijn vrienden besproken. Het zijn twee verschillende werelden. BMX’ers zijn meestal melaatsen die bier drinken en wiet roken. Als je nieuw bent op een plek, praat bijna niemand tegen je, in plaats daarvan word je fel aangekeken. Onder mountainbikers De sfeer is anders. Ze drinken water, begroeten je, maken praatjes, dragen fris gewassen kleding en vragen je of je hulp nodig hebt als je aan de rand van het pad staat.

Lees ook:   Prologo Zadel: Scratch NDR - brede neus voor langlauffietsen

Oh kom op, alsof niemand met je wil praten!

Nou, inmiddels kennen mensen me, zelfs ver weg van skateparken waar ik onderweg ben. Toch heerst deze vibe – misschien kun je het zelfs vergelijken met surfers – de lokale bevolking ziet niet graag nieuwe op de plek.

Gek, hoe verklaar je het verschil?

Oef, misschien omdat BMX’ers altijd worden weggejaagd als ze over trapleuningen in de stad glijden. Net als skateboarders. Wie weet, misschien duwde dat BMX’ers in de rol van outlaws. Misschien voelen ze zich fundamenteel in de steek gelaten. Ik kan het je niet vertellen. Ik voel me in beide scènes op mijn gemak, maar nu past de open MTB-scène meer bij mij.

Klopt het dat je op je 14de van school bent gegaan om in een skatepark te gaan wonen?

Daaromtrent. Ik begon net aan de middelbare school en al mijn vrienden verloren hun interesse in BMX-rijden. Ik daarentegen had niets anders aan mijn hoofd. Dus reed ik in het weekend naar het skatepark Unit 23, vlakbij Glasgow, drieënhalf uur rijden met de trein. In het begin alleen in het weekend, later verlengde ik naar believen en op een gegeven moment ging ik helemaal niet meer terug. Mijn ouders waren wanhopig, maar dachten dat ik bij een vriend logeerde. In werkelijkheid woonde ik nu in het skatepark, sliep ik op een bank, at ik snoep en sluipte ik ’s nachts met donkere figuren door nog donkerdere delen van Glasgow.

Heb je als tiener in een BMX-sportschool gewoond?

Ja, ik zeg je, het was fucking koud en griezelig om op te starten. ’s Nachts hoorde ik constant geluiden en was ik bang. Op een gegeven moment bood de eigenaar van de skatehal ook andere verloren zielen aan om de nacht in de hal door te brengen. Eindelijk was ik niet meer alleen en hoefde ik ’s nachts niet meer bang te zijn. Uiteindelijk waren we met twaalf man in de hal. Dit ging acht jaar door. BMX’s overdag, ’s nachts door de huizen bewegen, geen school.

Wauw, wat een verhaal!

O ja, dat waren wilde tijden. Ik ben blij dat ik de sprong naar het professionele vak heb gemaakt. Ik weet niet wat ik anders zou doen. Ik heb geen opleiding.

Op je Insta-account ben je meestal alleen in het bos te zien. Zou je jezelf omschrijven als een einzelgänger?

Dat komt meer omdat er geen MTB-scene is waar ik woon. Ik heb een maatje die met me mee gaat trailrijden, maar meestal ben ik alleen en neem ik mijn honden mee. Daarna boren we samen door het bos tot het donker wordt en we helemaal gezogen terug naar huis rijden (lacht). Als ik zin heb in gezelschap, stap ik twee uur in de auto en rijd ik naar het noorden en maak ik een afspraak met Danny MacAskill en Duncan Shaw. Het is altijd erg leuk en inspirerend. Wat Danny met de fiets doet is waanzinnig, zelfs met de e-bike slaagt hij in de meest complexe trucs.

Kriss Kyle’s Insta-Wereld

Naar welke mountainbikers kijk je het liefst?

Waarschijnlijk Brandon Semenuk. Het is bijna perfect. Ik kijk ook graag naar Danny MacAskill en de trail robbers van de 50to01 crew. Ze doen eigenlijk wat ik hier in het bos doe. Rémy Métailler is ook geweldig om naar te kijken. Wat ik vooral leuk vind aan hem zijn de plekken waar hij mee bezig is. Waar vindt hij die gekke plekken?

Inspireren deze jongens je als je met nieuwe video-ideeën komt?

Hoe kom je op ideeën voor een bepaalde stunt?

Brage Vestavik zei ooit dat hij de beste ideeën heeft als hij in bed ligt en koude rillingen krijgt. Haha, ja, tijdens het chillen op de bank. Zo voelde ik me vaak. Dan neem ik het op de iPad op en stuur het naar mijn trailbouwers. Het is sowieso gek, soms heb ik het gevoel dat fietsen te veel ruimte inneemt in mijn hoofd. Af en toe moet ik mezelf dwingen om niet aan BMX’en of mountainbiken te denken.

Je clip OUT OF SEASON zou X-Games-Real potentie hebben gehad. Ben je geïnteresseerd in dit videocompetitieformat?

Maak je een grapje? Het is mijn absolute droom om hier mee te mogen doen. De X-Games-Real zijn de beste vorm van competitiebij in freestyle. Want het gaat niet alleen om één of twee runs die 60 seconden duren. Het gaat om veel meer, namelijk in de buurt komen van perfectie. Dit omvat niet alleen je prestaties op de fiets, maar ook creativiteit. Van jou, de trailbouwers en de filmmaker. Uiteindelijk heb je een meesterwerk. Voor ons BMX’ers bestaat het X-Games-Real-formaat al heel lang. Wel hoorde ik dat de mountainbikers het meest geklikt waren bij hun debuut in 2021. Het is grappig dat de makers besloten om geen editie van 2022 te hebben.

Wie was jouw favoriet in 2021?

Opscheppen! De stijl, de stunts, de sinistere setup en de muziek – gewoon geweldig! En vooral: anders!

Welke andere wedstrijden volg je?

BMX-wedstrijden kijk ik bijna niet meer. Ik kijk naar Downhill World Cups, de Hardline natuurlijk ook. En de Rampage! Ik ben er zelfs al eens geweest. Ik zeg je, het is allemaal veel groter dan het lijkt in de livestream. Je staat op een opstijgrand en zoekt een landing. Uiteindelijk zul je het vinden – een klein stipje enkele verdiepingen lager. Ziek! Respect voor de jongens die daar beginnen. Ik heb nog nooit iets schaamtelozer gezien.

Zou jij het aandurven om hier aan mee te doen?

Oef, ik zou de kans niet willen afslaan. Maar ik zou een heel andere lijn in de helling graven. Een lijn die past bij mijn rijstijl. Dat is het leuke aan de Rampage – je kunt je eigen afdaling maken. Ik kon me ook Danny MacAskill op Rampage voorstellen.

Wil je Danny MacAskill op Rampage zien?

Geloof me, deze man heeft wat nodig is. Hij heeft grote stepdowns en dikke sprongen. Bovendien zou het een absoluut nieuwe stijl in het spel brengen. Ik weet zeker dat het een overwinning voor het evenement zou zijn. Het zien van Fabio Wibmer zou ook aantrekkelijk zijn. Onderschat de jongens niet, alleen omdat ze meestal op hun proeffietsen zitten.

Je volgt World Cups en de Rampage, als BMX’er zou je meer van slopestyle moeten houden, toch?

Niet per se, maar daar kijk ik af en toe naar. Als ik zou moeten beslissen of ik zou kunnen deelnemen aan de District Ride of de Rampage, zou ik kiezen voor de Rampage.

Is slopestyle saai voor jullie BMX’ers omdat jullie toch nog meer rotaties en trucs in jullie vliegfase verwerken?

Droom je? Slopestyle is veel progressiever dan BMX’en. Ik ken niemand die de BMX-scene zo rockt en domineert als Emil Johansson.

Wat staat er op de to-do lijst in 2023?

Als alles goed gaat, maken we mijn grootste Red Bull-project op de BMX af. Ik wil Zwitserland verkennen op mijn mountainbike voor een ander videoproject. En voor mijn Youtube-kanaal zoek ik naar plekken in Europa door geblinddoekt een pijl te gooien.

>> Top 25 Freeriders: Dit zijn de meest creatieve bikers ter wereld <<

36 vragen in het snelheidsinterview met Kriss Kyle

Stuntman: Kriss springt uit de helikopter. Dubai, Burjal Arab Hotel.Foto: Marcus Cole

Stuntman: Kriss springt uit de helikopter. Dubai, Burjal Arab Hotel.

 1. Wat was je grootste test van moed? De sprong van de helikopter naar het dak van het Burj al-Arab Hotel.
 2. Wat heb je tot nu toe gemist in het leven? Nee, ik heb alle kansen benut.
 3. Wat is je motto op dit moment? Laat fucking GO!
 4. Wat kun je niet doen? Dansen.
 5. Waar loop je vast als je door het tv-programma zapt? Trash TV – mijn vrouw haat mijn keuze van programma’s, haha!
 6. Welk feit over jou is verrassend? Mijn eerste tattoo kreeg ik toen ik twaalf was. Sorry, mama!
 7. Wat daagt je uit? Wanneer stunts onhaalbaar beginnen te lijken.
 8. Beste sport, afgezien van fietsen? Surfen, schaatsen, FMX, snowboarden.
 9. Welke sporters maken indruk op jou? Nyjah Huston (skateboard) en Axell Hodges (motorcross).
 10. Waar krijg je nachtmerries van? Te veel kaas bezorgt me nachtmerries. Serieus!
 11. Met welke gewoonte moet je stoppen? Luisteren naar mensen die me vertellen dat iets niet werkt.
 12. Wat is voor jou een uitdaging? Mijn honden achterlaten op reis.
 13. Wat maakt je agressief? Honger.
 14. Welke zin gebruik je te vaak? OH HELL YEAH!
 15. Waar geef je veel geld aan uit? Voor mijn honden.
 16. Als je in de tijd zou kunnen reizen, welke EpocHé, zou je kiezen? De jaren 80. De muziek, de stijl – geweldig!
 17. Jouw droombaan naast die van fietsprof? Professionele surfers.
 18. Waar zou je graag een tweede huis willen hebben? Madeira.
 19. Hoe wil je herboren worden? Als labrador.
 20. Welke tijdschriften liggen er naast je bed? FREERIDE, Cranked Mag, MBUK, oude Ride UK en DIG BMX.
 21. Wat is je favoriete film? Stom en dommer.
 22. Welke sport wil je niet leren? Krekel.
 23. Welke droom heb je al opzij gezet? Nee.
 24. Beste truc? Flair!
 25. Meest flagrante stunt die je ooit hebt gezien? De driedubbele flair van Kieran Reilly. Gek!
 26. Wat is er vervelend aan het leven in Schotland? Het weer.
 27. Wat is er leuk aan wonen in Schotland? Alles, behalve het weer.
 28. Wat maakt je aan het lachen? Mijn maatjes.
 29. Uw favoriete app: Insta.
 30. Stijl is voor jou … Om één te zijn met de fiets en jezelf uit te drukken in de weg.
 31. Engeland is voor jou … Ik geef de voorkeur aan Schotland.
 32. Een grote fiets is voor jou … Iets wat ik nog nooit eerder heb geprobeerd.
 33. De FMB World Tour is voor jou … Indrukwekkend!
 34. Tatoeages zijn voor jou … Een goede verteller.
 35. Sexiest Woman alive is voor jou … Mijn vrouw. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik zo’n vrouw heb.
 36. Gravelbikes zijn voor jou … Nogal saai.
Lees ook:   Trailguide Thüringer Leisteengebergte | mountainbike-magazin.de
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Opmerkingen over Kriss Kyle

Marcus Cole, fotograaf en buddy:

“Kriss is een van de aardigste jongens die ik ooit heb ontmoet. Hij is de klok rond onderweg en hij is meedogenloos in alles wat hij doet. Hoe lastig een stunt ook is – hij geeft niet op. Daarnaast vergeet hij voortdurend zijn accu’s op te laden voor zijn E-shift en E-telescopische ondersteuning. Het jeukt niet, het rijdt ook steile hellingen op met een grote versnelling en verlaagde vario-ondersteuning. Kriss is een goede kerel en ik kan hem niet genoeg bedanken voor alles wat hij voor mij heeft gedaan!”

Marcus Cole, fotograafFoto: Privéfoto

Marcus Cole, fotograaf

“Kriss is een raadsel. Hij doet zijn eigen ding. Voor zover ik weet is hij op 14-jarige leeftijd van school gegaan om in een skatepark te gaan wonen. Ik denk dat hij veel in zijn eentje rijdt. Af en toe komt hij naar ons toe en gaan we samen een rondje draaien.”

Superster Danny MacAskillFoto: Red Bull Content Pool

Superster Danny MacAskill

“Ik heb Kriss nog nooit ontmoet, maar ik bekijk zijn video’s. Ik hou van zijn BMX-stijl op de mountainbike.”

Brage Vestavik, Geweld ShredderFoto: Red Bull Content Pool

Brage Vestavik, Geweld Shredder

“Voor velen stagneert de stijl, maar Kriss evolueert voortdurend. Zijn arbeidsethos is al even bewonderenswaardig. Hij houdt van honden, en dat vind ik ook leuk.”

Kirt Voreis, freestyle pionierFoto: Privéfoto

Kirt Voreis, freestyle pionier

“Ik ken Kriss niet persoonlijk, maar ik volg hem al altijd op sociale media. Ik vind het leuk dat hij al een paar jaar op een mountainbike rijdt. De stijl is uniek. In werkelijkheid benijd ik hem meer om zijn Mercedes G-Klasse dan om zijn stijl, ha ha!”

Korbi Engstler, Web-VersnipperaarFoto: Janik Steiner

Korbi Engstler, Web-Versnipperaar

Source link