M1 Sporttechnik EN.400.SX Review: gulden snede of lui compromis

Het Beierse merk M1 Sporttechnik heeft een hele reeks full-suspension fietsen met de nieuwe lichte aandrijving van Bosch bij de start. De varianten van 150 tot 170 millimeter veerweg zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde frame. Onze testfiets, de Enduro-versie, heeft een veerweg van 170/160 millimeter en vertrouwt op mulletwielen, d.w.z. een groot 29er-voorwiel gekoppeld aan 27,5 mm aan de achterkant. Daarnaast is er een zeer robuuste uitrusting. Qua gewicht vestigt hij geen records, omdat de massieve ophangingselementen en banden op de weegschaal drukken. De fiets weegt 21,1 kilo. Aan de andere kant wordt de M1 EN.400.SX geacht compromisloos zijn mannetje te staan op het zwaarste terrein. De aandrijving met de Bosch SX-motor, die naar lichtnormen superkrachtig is, en de snel te wisselen 400-batterij maken de fiets niet alleen interessant voor minimalisten. Ook machtsminnende e-bikers zouden hier gelokt kunnen worden.

Rechte lijnen, slanke vorm: de M1 EN. SX.400.Foto: Max FuchsRechte lijnen, slanke vorm: de M1 EN. SX.400.

De feiten over de M1 EN.400.SX Enduro

 • Motor: Bosch Performance Line SX, max. koppel 55 Nm
 • Batterij: 400 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 170/160 mm
 • Wielmaat: 29 / 27,5 inch
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Prijs: 9900 Euro
 • Gewicht: 21,1 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

De Bosch Performance SX is niet bijzonder klein naar lichtnormen, maar hij is overpowered. Veel vermogen op een gewicht van twee kilo.Foto: Max FuchsDe Bosch Performance SX is niet bijzonder klein naar lichtnormen, maar hij is overpowered. Veel vermogen op een gewicht van twee kilo.

Het chassis van de M1 EN.400.SX

Blikvanger: De schokdemper is optisch geïntegreerd in de tweedelige bovenbuis van de M1 EN.400.SX.Foto: Max FuchsBlikvanger: De schokdemper is optisch geïntegreerd in de tweedelige bovenbuis van de M1 EN.400.SX.

De e-bike drive

De Bosch Performance Line SX is de nieuwste lichtmotor op de markt – en zeker een van de meest bijzondere. Hij weegt een goede twee kilo, wat vergelijkbaar is met Fazua en Co. En tegelijkertijd moet hij dezelfde maximale prestaties leveren als zijn grote broer, de Performance CX. Ook al is dat maar de helft van het verhaal, één ding is zeker: de Mini-Bosch is naar lichtmaatstaven bijzonder krachtig. De dynamische vermogensafgifte en sterke punch bij hoge cadans roepen echte e-bike-gevoelens op en de optie van bergopwaartse stroming van de lichte motor. Daarnaast is er de CompactTube 400, die superhandig en snel uit de onderbuis kan worden gehaald. Ook de bevestiging van de hoes met een magnetische Fidlock-sluiting overtuigt.

>> Klik hier voor de gedetailleerde beoordeling van de Bosch Performance SX <<

Bosch Purion 200: De nieuwe besturingseenheid van Bosch combineert een hendel op afstand en een display.

Meetkunde

Voor een moderne enduro is de geometrie van de EN.400.SX zeer matig Van. De wielbasis van 1260 millimeter in maat L is niet bijgesneden voor maximale soepelheid. Dit komt enerzijds door het matige bereik (460 mm, maat L) en anderzijds door de minder extreme balhoofdhoek (64,5 graden). Dit betekent dat de belangrijkste gegevens eerder in het gemiddelde van een klassieke allrounder in de all-mountain categorie terechtkomen dan in het bereik van een e-enduro die is getrimd voor hoge snelheid. Opvallend is dat de zitbuis vrij lang is, wat de keuze van framemaat of de ruimte voor een telescopische paal met veel veerweg beperkt. De slappe zitbuishoek is ongebruikelijk voor een moderne fiets en heeft de neiging om de rijder ver naar achteren te plaatsen op de beklimmingen.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 456 mm
 • Wielbasis: 1260 mm
 • Bereik: 460 mm
 • Stapel: 660 mm
 • Balhoofdhoek: 64,5°
 • Zithoek: 73,6°
 • Achtervork lengte: 446 mm

Eddy Current is de speciale E-MTB band van Schwalbe. Gripvast, extreem lekvrij, super duurzaam – maar ook verdomd zwaar!Foto: Max FuchsEddy Current is de speciale E-MTB band van Schwalbe. Gripvast, extreem lekvrij, super duurzaam – maar ook verdomd zwaar!

Lees ook:   focus mountainbike

De uitrusting van de M1 EN.400.SX

In tegenstelling tot de geometrie gaat M1 helemaal los als het gaat om add-on onderdelen. Met de enduro-versie van zijn SX-fiets vertrouwen de Beiers op een bijzonder robuuste uitrusting. Eerst en vooral springen de banden in het oog: Schwalbe’s E-MTB hummer Eddy Current. Lekbescherming en duurzaamheid staan hier op de voorgrond – wat enigszins ingaat tegen het lichtontwerpidee van een lichte e-bike. Samen met de goedkope 1900 lichtmetalen velgen van DT-Swiss is de roterende massa erg hoog. Daarnaast zijn er super pittige Magura MT7 remmen met dikke remschijven, een robuuste aluminium cockpit en een downhill-georiënteerde Fox voorvork met dikke 38 stanchions. Op deze manier willen de ontwikkelaars de fiets uitrusten voor de zwaarste missies en bikepark-excursies. Het is jammer dat M1 kiest voor de Fit4-versie van de nobele Fox 38 Factory, want die daalt merkbaar ten opzichte van de Grip2-demping. M1 benadrukt echter de eenvoudigere instelbaarheid. Shimano’s XTR-versnellingen geven glans aan het uitrustingspakket.

Magura MT7 met 220 remschijven aan de voorzijde – niets brandt!

Praktijktest: Zo rijdt de M1 EN.400.SX

Op tournee

Op tournee met een e-enduro? Waarom niet! Dit geldt met name voor de EN.400.SX van M1. Want het is geen afdaling die alleen bloeit op wilde snelle afdalingen. De geometrie is relatief tam, waardoor het stuurgedrag neutraal blijft en de rijpositie zelfs op het vlakke comfortabel is. Met een sportieve touch en licht uitgerekt neem je plaats op de fiets. In het dagelijks leven en op tournee brengt de bijzonder ongecompliceerde batterijwissel nog meer voordelen met zich mee. Vooral bij lichte e-MTB’s is dit eerder een zeldzaamheid. Dit geldt ook voor de kickstand mount op de achterste driehoek van de M1. Bij rustig rijden blijft de Performance SX-motor van Bosch lekker stil – dat is ook prettig.

Vol gas gaan in wortel tango? De robuuste apparatuur kan dit gemakkelijk aan.Foto: Max FuchsVol gas gaan in wortel tango? De robuuste apparatuur kan dit gemakkelijk aan.

Heuvelopwaarts

Vergeleken met andere lichtmotoren, zoals de TQ HPR 50 of de Specialized SL 1.2, is de “kleine” Bosch SX verrassend krachtig. Bij een hoge cadans duwt hij korte tijd extreem hard. Dit betekent dat de fiets zelfs zware beklimmingen vrij ontspannen beklimt. Wel moet je op het zadel een beetje naar voren schuiven, anders zit je te zwaar achterin door de slappe zithoek. In dit geval blijft het voorwiel echter goed op koers en is de wegligging zelfs op steile stukken ongecompliceerd. In de lichtvergelijking is de M1 Light Enduro een van de sterke klimmers. Je moet de SX-motor echter bewust op cadans houden, want bij een lage cadans brengt hij slechts matige stuwkracht.

Lees ook:   Alle mountainbikes tot 5000 euro: YT Jeffsy Core 4 Review

Styling met de M1 EN.400.SX? Als je kunt, kun je het!Foto: Max FuchsStyling met de M1 EN.400.SX? Als je kunt, kun je het!

Heuvelafwaarts

Maar hoe vergaat het de EN.400.SX in zijn beoogde habitat, namelijk op extreme afdalingen? Zijn karakter is eerder soepel lopend dan overdreven levendig. De massieve banden geven de rit extra veiligheid. De fiets kan dus ook vervelend terrein opslokken. Een echt endurogevoel is er echter niet in directe vergelijking met de drie andere e-enduro’s die we met de M1 over trails en door het bikepark hebben gejaagd. Noch de gematigde geometrie, noch de minder aangename achterkant moedigen je aan om echt op het gas te trappen in vervelend terrein. De fiets voelt veel comfortabeler aan in matig terrein. Hier knagen de loodzware wielen echter aan speelsheid en levendigheid, waardoor het lichte karakter enigszins verloren gaat. Onze tuning tip: Monteer lichtere banden! Over het algemeen zou een gewichtsbesparende carrosserie naar onze mening veel beter geschikt zijn voor het veelzijdige all-mountain karakter en de sportieve, directe ophanging. En dat is wat M1 in zijn assortiment heeft, want er zijn nog vier functies van de 400.SXGSVARIANTEN.

De EMTB-conclusie over de M1-EN.400.SX

De M1 EN.400.SX vertoont sterke allround eigenschappen, een onderscheidend uiterlijk en de batterij is snel verwisseld. In combinatie met de krachtige Bosch SX motor wordt de fiets interessant voor een brede doelgroep. Bij ruw endurogebruik overtuigt hij echter niet helemaal, ondanks zijn robuuste uitrusting. Noch de vreugde van het slikken, noch het speelinstinct krijgt topscores. Een lichtere all-mountain uitrusting, die M1 ook in zijn assortiment heeft, zou beter bij het chassis passen en zijn sterke punten bevorderen. – Florentin Vesenbeckh, Testmanager EMTB Magazine

EMTB Test Manager Florentin VesenbeckhFoto: Max FuchsEMTB Test Manager Florentin Vesenbeckh

Per

 • Snelle, handige batterijvervanging
 • Allround karakter
 • Levendige motor met veel vermogen
 • Bomvrije apparatuur

Contra

 • Moeilijk in lichte vergelijking
 • Niet heel makkelijk te slikken in een endurovergelijking
 • Motor rammelt bergafwaarts
 • Zware wielen