Fjäll Räven x Specialized Bikepacking Bags Review – Regen & Grind

De bikepacking tassen van Specialized en Fjäll Räven zijn tijdens hun zomervakantie uitgebreid getest tijdens een bikepacking tour. We fietsten van München naar Milaan, verder westwaarts naar het Valle d’Aosta en terug via de Col du Grand Saint-Bernard en Zwitserland – een goede 1200 kilometer met 16.000 meter hoogteverschil. De eerste dagen stonden in het teken van regen. Het is dus perfect voor onze test.

Direct naar de testen van de individuele bikepacking tassen

Zadeltas: Seatbag Harnas & 16 Liter Drybag

16 liter drybag in een harnas.

De Zadeltas of de zadeltascombinatie De bikepacking collectie van Specialized en Fjäll Räven (hierna ook S/F genoemd) bestaat uit een harnas en een waterdichte dry pack – die beide alleen los verkrijgbaar zijn.

De houder bestaat uit een aluminium frame en textiel (vinylon en polyamide). Het wordt met behulp van een schroef aan het zadelframe geklemd. Daarnaast zorgt een klittenbandband die om de zadelpen wordt geplaatst voor stabiliteit.

Het onderste deel van het aluminium frame is vrij verplaatsbaar voor objecten of droge zakken van verschillende groottes. Compressiebanden zetten de lading vast. Quick-release gespen helpen om apparatuur snel te bevestigen en te verwijderen.

Het recht Roll-top spullen zak met 10 of 16 liter inhoud is los verkrijgbaar. Een schroefklep die de lucht laat ontsnappen, helpt de inhoud van de droge zak te comprimeren.

De zadeltassencombinatie van Specialized en Fjäll Räven in detail

 • Gewicht: 625 g (harnas) plus 132 g drybag (16 liter) of 118 g (10 liter)
 • Prijs Harnas: € 139,95 >> hier beschikbaar
 • Prijs Drybag: € 59,95 (16 liter), € 49,95 (10 liter) >> hier beschikbaar

Zadeltas in de test

Onze tour had het allemaal. Dagen van aanhoudende regen, opspattend water en soms zeer grof grind zorgden voor ideale omstandigheden om de zakken tot op het bot te testen.

Op de eerste kilometers viel het op: verkeerd ingepakt. De volumineuze spulzak was gevuld, er was niet veel ruimte tussen het harnas en de band en hoewel de compressiebanden naar beneden waren gesjord, raakte het harnas de band. Dus stop opnieuw, pak een beetje in om de pakzak af te slanken. Hier is hoe het te doen. Nu kunnen er grove substraten komen!

Helaas is de drybag niet bestand tegen continue regen of permanent opspattend water. Bovendien werkte de tweedelige constructie van harnas en drybag goed. De holster heeft de tas stabiel gehouden. Er was echter geen tijdsbesparing in vergelijking met conventionele zadeltassen, omdat er elke keer tot zeven riemen moeten worden losgemaakt of vastgesjord en hun uiteinden moeten worden opgeborgen. Er zijn geen praktische rubberen bandjes waaraan een natte regenjas of vers gewassen fietsbroek aan de buitenkant van de tas kan worden bevestigd om te drogen.

Conclusie zadeltas (Seatbag Harnas & 16 liter drybag)

Solide combinatie van harnas en drybag, maar het houdt niet stevig vast in continue regen.

Over continue regen gesproken: Natuurlijk mocht een regenjas niet ontbreken op onze grote bikepacking tour – Bleed regenjas in de test >>

Stuurtas – Stuurrek & Stuur Rolltop Review

De stuurtas zit op een bagagerek aan de voorzijde

De S/F Stuur Rolltop* is een lichtgewicht en waterdichte fietstas gemaakt van gerecycled 210D ripstop nylon. Hij biedt 13 liter opbergruimte en kan ook als schoudertas worden gebruikt. De tas is compatibel met het S/F-stuurrek, dat apart wordt verkocht.

Het Stuurrek is een Aluminium bagagerek, die is ontworpen voor het vervoeren van pakketten, fietstassen of een tent op een fiets – of zelfs voor de in-house Handlebar roll-top tas. Het rek wordt direct aan het stuur bevestigd en is geschikt voor alle soorten fietsen, behalve misschien extreme downhill-fietsen. Een draaivast spantouw is ontworpen om te voorkomen dat het frame naar voren kantelt.

Aandacht! Het stuurrek is alleen voor gebruik met aluminium besturingGetest en goedgekeurd.

De stuurtascombinatie van Specialized en Fjäll Räven in detail

 • Prijs Stuurrek: slechts 99,95 €
 • Prijs Drybag: slechts 119,95 €
 • Gewicht: 331 g Stuurdrager plus 395 g Stuur Rolltop

Specialized x Fjäll Räven Stuurrek Review

NIET IMITEREN: Het moest snel zijn, en we monteerden het stuurrek op een carbon stuur – er was geen tijd of nieuw stuurlint op voorraad voor de stuurvervanging. Voor de montage zelf hebben we de instructies zorgvuldig bestudeerd en ons eraan gehouden.

Knotting

De aluminium constructie wordt gestabiliseerd door een dun spantouw, dat ons deed denken aan de Ortlieb Handlebar Bag QR. Bij Ortlieb is het echter geklemd, bij Specialized x Fjäll Räven: geknoopt. Knoop eerst het spantouw aan het ene uiteinde, rijg het losse uiteinde door een daarvoor bestemd gat, plaats het van bovenaf over het stuur, dan onder de stuurpen, weer over het stuur. Nu wordt het ingewikkeld. Er moet weer een knoop in het spantouw worden gemaakt en het touw moet op de juiste plaats aan de tweede kant worden gehaakt.

Montage van het stabiliserende touw. Het is gemonteerd op het wiel. Eerst wordt een knoop gemaakt aan het ene uiteinde van het touw (bovenkant van de foto), daarna wordt het voorrek goed uitgelijnd. Een tweede knoop wordt gemaakt en het touw wordt in de daarvoor bestemde opening gestoken (op de foto hieronder). In de test was het niet eenvoudig om de juiste positie voor knooppunt 2 te vinden en het kostte ons ongeveer 10 pogingen totdat het paste.Foto: Sandra SchuberthMontage van het stabiliserende touw. Het is gemonteerd op het wiel. Eerst wordt een knoop gemaakt aan het ene uiteinde van het touw (bovenkant van de foto), daarna wordt het voorrek goed uitgelijnd. Een tweede knoop wordt gemaakt en het touw wordt in de daarvoor bestemde opening gestoken (op de foto hieronder). In de test was het niet eenvoudig om de juiste positie voor knooppunt 2 te vinden en het kostte ons ongeveer 10 pogingen totdat het paste.

Zo ingewikkeld kan een simpele knoop toch niet zijn? Niettemin. (Tip: Leer knopen!) En vooral de positie, als dit knooppunt de positie van het stuurrek bepaalt. Als de knoop te ver naar buiten zit, kantelt het rek te ver naar beneden. Als de knoop te dicht bij het stuur zit, zit de tas onze setup met de Garmin in de weg. 10 knopen later bevestigden we het rek in de juiste positie aan het stuur. Zal dat blijven duren?

… De knoop in de praktijk

Na een paar kilometer moet het voorvak opnieuw worden ingepakt. Op hobbelige grindpaden blijft het voorste deel van de tas de band raken. Voor grotere fietsen met hogere balhoofdbuizen zou dit minder een probleem moeten zijn.

Eindelijk, op de vijfde dag van de tour, gebeurt het: de tweede knoop, degene die ons 10 pogingen kostte, glijdt uit zijn groef. Het is te dun. Nu kantelt het rek naar voren en sleept de tas op de band. Onze snelle oplossing: Een riem om de zak en steel die alles stabiliseert. ’s Avonds bij de accommodatie pakken we de hele zaak weer aan. Want de riem was ook geen permanente oplossing. Zonder verder oponthoud wordt een tweede knoop boven de eerste geplaatst. Toi, toi, toi, hopelijk houdt het deze keer stand. En het houdt stand – hoe hobbelig de afdalingen ook zijn.

Lees ook:   buitenband mountainbike 22 inch

De knoop is eruit gegleden ...Foto: Sandra SchuberthDe knoop is eruit gegleden …Voorlopig moet een spanband worden gebruikt om de tas en het voorrek te stabiliseren. Ook geen permanente oplossing...Foto: Sandra SchuberthVoorlopig moet een spanband worden gebruikt om de tas en het voorrek te stabiliseren. Ook geen permanente oplossing…

Specialized x Fjäll Räven Stuur Rolltop Review

De roll-top tas kan in slechts een paar eenvoudige stappen aan het stuurrek worden bevestigd. Om dit te doen, zijn er twee lussen aan de bovenkant rond de hoeken van het bagagerek geplaatst. Twee gespen zetten de tas vast op het platform. De constructie houdt feilloos stand. De tas is afgesloten met twee zijgespen en twee compressiebanden. Zo zit het De inhoud van de zak is stevig en bijna wiebelvrij.

Nadeel: Vier gespen moeten worden geopend – en weer gesloten – als je iets uit je zak nodig hebt. Dus als je de inhoud van de tas herhaaldelijk moet aanraken, kun je geïrriteerd raken. Voor mij is dit al op de eerste dag het geval.

Mijn regenjas zit voorin de tas. Maar regen en zon wisselen elkaar elke minuut af op deze dag – wat een heen en weer! De constante wisseling tussen regenjas en trui doet me de das om. De volgende dag gaat de regenkleding in de frametas. Het is maar goed dat er hier nog genoeg ruimte is.

Conclusie over stuurtas en bagagedrager vooraan van Specialized en Fjäll Räven

Twee houdt beter vast, dit geldt vooral voor knopen in het spantouw van het stuurrek. Als je iets uit je zak nodig hebt, moet je vier gespen openen – en ze weer sluiten. Aan de andere kant heb je een goed overzicht van wat er in je tas zit.

Helaas was de tas niet bestand tegen de aanhoudende regen van de eerste paar dagen. Net als bij de veronderstelde drybag hierboven, moet belangrijke bagage die niet nat mag worden (zoals een verandering van kleding) extra worden beschermd. Maar: De constructie van het voorrek en de tas geeft de opstelling een casual randonneur-look en nodigt u uit voor ontspannen tochten met lange pauzes.

Een klep om lucht vrij te geven bij het sluiten van de zak zou wenselijk zijn. Als u een lampje op het stuur wilt monteren, moet u het optillen zodat het over de tas kan schijnen. Het navigatiesysteem moet over de stuurpen of iets schuin naar boven worden afgesteld om elkaar niet in de weg te zitten met de tas. Bij grotere fietsen kan de lamp indien nodig ook onder de voordrager worden gemonteerd.

Resultaat

Zodra de knoop van het stabiliserende touw op de juiste plaats en dik genoeg is, houdt het voorrek stevig en stabiel vast. In de tas vind je snel wat je zoekt. Praktisch voor ontspannen tochten.

 • Voordelen: Past ook tussen smalle sturen, ook andere spullen kunnen op het rek worden vervoerd.
 • Nadelen: Is niet bestand tegen continue regen; Het platform zou wat groter mogen zijn, zeker voor kleine wielen; Het monteren van het navigatiesysteem en de verlichting op het stuur kan moeilijk zijn.

Top Tube Bag – Toptube Bag

Foto: Sandra SchuberthDe bovenbuistas zit stevig, ook al is deze “slechts” vastgemaakt met klittenband. Nog stabieler als een bovenste lus wordt gebruikt in het voorste gedeelte.Tweerichtingsrits en grote opening helpen om de inhoud van de tas bij te houden. Bovendien kunnen kleine items worden opgeborgen in kleine gaasvakken.Foto: Sandra SchuberthTweerichtingsrits en grote opening helpen om de inhoud van de tas bij te houden. Bovendien kunnen kleine items worden opgeborgen in kleine gaasvakken.

Het bovenbuisvak kan van voren en achteren worden geopend dankzij een tweewegrits. De zak is relatief stevig en de bodem is verstevigd. Het is bevestigd aan de bovenbuis met klittenbandbevestigingen of schroeven. De tas is gemaakt van duurzaam vinylon met een gerecyclede nylon voering en met schuim beklede zijkanten. In de tas zitten mesh vakken waarin kleinere spullen opgeborgen kunnen worden. De naden zijn niet afgedicht, maar het voeringmateriaal is waterdicht.

De Toptube Bag van Specialized en Fjäll Räven in detail

De Top Tube Bag Top Tube Bag Review

We zijn al een tijdje bezig met het testen van de bovenbuistas. Met een lengte van 26 centimeter is hij langer dan veel andere bovenbuistassen. Ideaal bijvoorbeeld voor een selfiestick voor een Insta360. Bovendien is de tas relatief smal, wat vooral voordelig is voor mensen die de neiging hebben om de tas met de binnenkant van hun dijen of knieën te raken.

Ondanks aanhoudende regen bleef het binnen die van de zak droog. Heel goed! De gaasvakken voor kleine spullen zijn ook praktisch, bijvoorbeeld om een sleutel in te deponeren.

Conclusie Top Tube Bag

Goede tas waar ook langere items in passen.

 • Voordeel: Kan ook op de bovenbuis worden geschroefd; Twee-weg rits; droog ondanks aanhoudende regen
 • Nadeel: Kan te lang zijn voor zeer kleine fietsen met een klassieke framevorm.

Frame tas

Tegen de verwachting in past de maat M frametas in het kleine stalen frame, maat S - als een handschoen! Er is zelfs ruimte voor twee bidons.

De frametas is ook uitgerust met een tweerichtingsrits, die dankzij de grote opening gemakkelijk toegang biedt tot fietsgerei. Met zeven klittenbandbanden wordt de tas aan het frame bevestigd. De tas is gemaakt van duurzaam vinylon, met gerecyclede nylon voering en schuimgevoerde zijkanten. In de tas zitten mesh-vakken voor kleinere items. Hoewel de naden van de tas niet zijn verzegeld, is de voering waterdicht.

De frametas in maat S

 • Hoogte: 10 cm
 • Lengte: 40 cm
 • Breedte: 6 cm
 • Volume: 2,3 l
 • Gewicht: 244 gr
 • Prijs: € 79,95 >> hier beschikbaar

De frametas in maat M

 • Hoogte: 11 cm
 • Lengte: 47 cm
 • Breedte: 6 cm
 • Volume: 1 .
 • Gewicht: 297 gr
 • Prijs: € 89,95 >> hier beschikbaar

De frametas in maat L

 • Hoogte: 14 cm
 • Lengte: 53 cm
 • Breedte: 6 cm
 • Volume: 5 l
 • Gewicht: 376 gr
 • Prijs: € 99,95 >> hier beschikbaar

De frametas in de test

De frametas was niet op een bikepacking tour, maar mocht wel deelnemen aan de Dreifels-Gravel-Camp bewijzen. Voor het testen hebben we een tas in maat M tot onze beschikking. Hij paste gewoon in de testfiets, gelukkig.

Frametas en bovenbuistas in gebruikFoto: Robert KrügelFrametas en bovenbuistas in gebruik

Met in totaal zeven klittenbandbanden is de frametas bevestigd aan de framedriehoek. Twee riemen kunnen echter ook worden weggelaten. De eerste horde: rijg de klittenbandbanden door de lipjes op de tas. De bandjes zijn aan de ene kant volledig voorzien van haken, aan de andere kant van de donzige tegenhanger. De haak, d.w.z. de klittenbandzijde, glijdt beter door de klep wanneer deze naar de tas wijst. Maar dan zit de klittenbandkant aan de buitenkant.

Als de krassende kant aan de buitenkant zit, zal het zeker de fietsbroek keer op keer raken en kan het deze beschadigen. Aan de andere kant zijn de klittenbandbanden moeilijk te rijgen, maar de haken zijn gericht op de pijpen. Zal dat op de lange termijn het frame krassen? Zeker niet als het vooraf goed is afgeplakt (aanbeveling). We gebruikten een sleutel als rijhulpmiddel: doe het klittenbandje aan de voorkant om, duw de sleutel samen met het klittenband door de klep, trek de sleutel zonder klittenband eruit en je bent klaar.

De frametas is asymmetrisch. Aan de zijkant met de rits (links) is deze iets breder. Als je vaak met de binnenkant van je knieën tegen framezakken botst, raak je waarschijnlijk ook de tas aan de linkerkant aan

In verhouding zit de frametas van Specialized en Fjäll Räven comfortabel op de knie. Het stevige materiaal, dat ervoor zorgt dat de tas zijn vorm behoudt, overtuigde. De lange rits is ook goud waard om gemakkelijk bij alles in je tas te kunnen. De mesh vakken aan de binnenkant zorgen voor extra orde.

Conclusie over de frametas

De tas is er in verschillende maten, dus hij past in veel verschillende framematen. Het is maatvast en ook de grote rits overtuigt.

Voordeel: grote ritsopening voor goed overzicht, stevig materiaal

Nadeel: Asymmetrisch in breedte; Als je vaak met de binnenkant van je knieën tegen framezakken botst, zie je de tas aan de linkerkant.Raak indien nodig

Conclusie: Voor wie zijn de bikepacking tassen van Specialized x Fjäll Räven geschikt?

De bikepacking tassen van Specialized en Fjäll Räven zien er casual uit en zitten stabiel op de fiets. Als u meer geïnteresseerd bent in ontspannen bikepacking-tochten bij mooi weer dan in kilometers, is dit een goede keuze. De bikepacking tassen onderscheiden zich visueel van die van andere fabrikanten en vooral de frametas en bovenbuistas hebben overtuigd. Zo kan het bagagerek vooraan met stuurtas worden gebruikt om alles op te bergen wat je nodig hebt voor een uitgebreide koffiepauze of snack – en meer. Als u echter op zoek bent naar echt waterdichte tassen, bent u bij ons aan het verkeerde adres.

>> meer Bikepacking Tassen vind je hier.