Routegids Gran Canaria | mountainbike-magazin.de

Rondleidingen op Gran Canaria

1. Mirador de las Yeguas

Lengte 24,61 km
Duur 2:33 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 771 meter
Hoogteverschil aflopend 771 meter
Laagste punt 27 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.
Lengte 34,50 km
Duur 2:12 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 258 meter
Hoogteverschil aflopend 2149 meter
Laagste punt 1918 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.
Lengte 30,97 km
Duur 2:26 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 418 meter
Hoogteverschil aflopend 1639 meter
Laagste punt 1249 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.
Lengte 43,06 km
Duur 3:29 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 663 meter
Hoogteverschil aflopend 2250 meter
Laagste punt 1592 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Infocentrum

Locatie &karakter: Gran Canaria is de op twee na grootste van de Canarische Eilanden en ligt ongeveer 210 km ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan. Vanwege de klimatologische, geografische en vegetatieve diversiteit van de 14 microklimaatzones, wordt Gran Canaria vaak een “mini-continent” genoemd. De talloze paden op het eiland zijn technisch en fysiek veeleisend vanwege de lavasteen en de topografie, daarom zullen meer ervaren fietsers zich op hun gemak voelen.

Reis: Tal van luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks vanaf verschillende luchthavens naar het eiland. Vanaf de luchthaven in het noorden van het eiland neemt u een taxi of bus op de kustweg naar het zuiden. Theoretisch kun je ook met je eigen auto rijden, want één keer per week vertrekt er een veerboot in Cadiz (Zuid-Spanje) naar de Canarische Eilanden. De overtocht duurt ongeveer twee dagen, in totaal vier tot vijf dagen onderweg vanuit Duitsland.

Beste tijd om te bezoeken: Het klimaat op Gran Canaria wordt gekenmerkt door de passaatwindgordel en mild het hele jaar door met ongeveer 300 zonnige dagen. De luchttemperatuur schommelt tussen de 20 en 30 °C gedurende het jaar, er zijn eigenlijk het hele jaar door topcondities om te fietsen! Opgemerkt moet worden dat het op de tot 2000 meter hoge bergen veel koeler kan zijn dan aan de kust, daarom moet een jas altijd bij je zijn.

Overnachting: In Maspalomas, zoals op het hele eiland, zijn er talloze accommodaties die kunnen worden geboekt via de gebruikelijke portals. Vooral fietsvriendelijk is het zandstrand aan zee in Playa del Ingles, zwembad en spa nodigen u uit om te ontspannen na de tour. In de kelder van het hotel bevindt zich ook een winkel van het grootste fietsverhuurbedrijf van de Canarische Eilanden, waar hotelgasten speciale voorwaarden ontvangen. hotel-sandy-beach.com

Begeleiding & Shuttle: Fabio en zijn team leiden tours over het hele eiland, zorgen ook voor vervoer en huurfietsen: grancanariamountainbike.com. Ook zonder gids is een shuttle vaak essentieel. Er zijn tal van taxibedrijven die minibussen hebben. In Maspalomas bijvoorbeeld Fernando León: +34 609 610 619

Van het pad af: Uniek en fascinerend zijn de verschuivende duinen van Maspalomas! Het gebied in het uiterste zuiden van het eiland tussen de vuurtoren van Maspalomas en Playa del Ingles is ongeveer 6 km lang, tot 2 km breed en beslaat een goede 400 hectare. Of dit unieke landschap is ontstaan door erosie of een tsunami is nog niet definitief opgehelderd. Wat zeker is, is dat de duinen nog erg jong zijn, waarschijnlijk zijn ze pas in het midden van de 19e eeuw gevormd. Deze windvormige wereld van zand is zeer gevoelig, daarom is het sinds 1987 beschermd en mag het sinds 2020 alleen worden betreden op aangewezen paden gemarkeerd met houten palen. Wie dit overtreedt riskeert een boete van 150 tot 600 euro. Voor nog meer woestijngevoel kunnen de duinen zelfs per kameel worden doorkruist, of u kunt het binnenmeer “La Charca” bezoeken, dat eruitziet als een oase en wordt omlijst door palmbomen.

Lees ook:   Nieuwe Norco Optic & Sight: Rijd MTB-trails tot de lucht brandt

Routegids: Cran Canaria

Vandaag hebben we Calima”, begroet gids Fabio ons in het hotel. We kijken verbaasd en weten niet echt wat we met deze uitspraak aan moeten. “Kijk omhoog – Calima – je ziet dat je niets ziet. Dit is Calima!” Dus we staan daar, kijken omhoog naar de hemel en zien de volledig beslagen en wazige horizon.

Onze gids licht ons in: “Calima is een weerfenomeen van ons eiland.” Het is een oostenwind die door hogedruk boven de Sahara aan temperatuur wint en tegelijkertijd de luchtvochtigheid aanzienlijk verliest. De wind pikt het fijne zandstof op en voert het de korte afstand over de zee naar Gran Canaria. De Spanjaard noemt deze wind “Bruma”, vrij vertaald mist of waas. Soms belemmert het het zicht zo erg dat het problemen veroorzaakt in het luchtverkeer. Dit gaat ook gepaard met hoge temperatuurschommelingen. De okerlaag van stof is overal zichtbaar, niet alleen in de lucht, maar ook op auto’s en op de weg. Fabio vindt zelfs dat grote inspanningen buitenshuis vermeden moeten worden. “Nou, bravo”, denk ik bij mezelf: We zijn niet naar het Canarische eiland gekomen, dat vooral bekend staat om pakkettoeristen, om te luieren, maar om te fietsen!

Fabio merkt mijn wat sceptische uitdrukking op en stelt gerust: “Dit alles kan morgen geschiedenis zijn en het klaart op. Vandaag nemen we de shuttle sowieso comfortabel en nemen we bewust veel tijd op de top van het uitzichtpunt.” Niet eerder gezegd dan gedaan en weg gingen we. Het genoemde uitzichtpunt inspireert voordat we slechts één meter pad hebben gereden. Een grote, brede canyon, een zogenaamde Barranco, ligt onder ons. Honderden meters breed, kilometers lang. Ik geniet van het spectaculaire uitzicht vanaf de kust bij Maspalomas tot aan de palmbomen van het dorp Fataga – ondanks Calima.

Gran Canaria is de derde grootste van de Canarische Eilanden na Tenerife en Fuerteventura. Het bijna cirkelvormige eiland heeft een diameter van ongeveer 50 kilometer en een kustlijnlengte van ongeveer 235 kilometer. Het eiland ligt ten westen van de kust van Marokko in de Atlantische Oceaan en is van vulkanische oorsprong. Niet bepaald onbekend voor toeristen is de eilandstad Maspalomas, die op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk lijkt langs de oostkust met zijn vele hotelgebouwen. Minder bekend zijn Maspalomas en het hele eiland in de MTB-scene, althans in vergelijking met La Palma, het beroemdste fietseiland van de Canarische Eilanden.

Lees ook:   waterdichte mountainbike schoenen
Routegids Cran Canaria

Adriaan Greiter

Hotel Sandy Beach is perfect aangepast aan MTB-fans in het uiterste zuiden van het eiland.

Fabio kan dit niet precies uitleggen, maar hij raakt meteen in vervoering: “Gran Canaria biedt unieke paden, het hele jaar door een aangenaam klimaat en een adembenemend landschap met veel planten die alleen hier te vinden zijn. Het is een van de beste Europese bestemmingen om te fietsen in de winter! Ook fietsberoemdheden als Cedric Gracia, Guido Tschugg, Danny McAskill en Sam Pilgrim zijn regelmatig op het eiland. Ze houden ervan om hier te rijden en te trainen.” Dan hebben we precies gelijk in deze maatschappij, denk ik bij mezelf met een glimlach. Het padennetwerk op Gran Canaria ontvouwt zich voornamelijk vanuit het centrum van het eiland. Een paar uitdagende paden leiden van daaruit naar het noorden, veel lange afdalingen naar het zuiden. De Pico de las Nieves op 1949 meter hoogte en de Roque Nublo (1813 meter) zijn twee van de hoogste bergen van het eiland, ze liggen in het centrum en zijn ideaal startpunt voor vele fietstochten. Om er te komen is het aan te raden om een shuttle te boeken – met of zonder gids (zie infopagina). Hoewel je theoretisch kunt opzwepen, zijn de wegen niet goed ontwikkeld, smal, lang en toch drukbezocht. En maak je geen zorgen, de fitnesstraining is niet te kort. Want vanuit de twee bergen in kwestie leiden episch lange tochten naar alle uithoeken zoals het Taurogebergte, het Cruz Grande, het Chirameer, de Barranco de Guayadeque, de Caldera de Tejeda en Teror.

Routegids Cran Canaria

Adriaan Greiter

Na het uitdagende bovenste deel van de tour (4) vanuit Roque Nublo inspireren de vloeiende paden op het plateau boven Argueinequin.

Na veelbelovende minuten gaan we eindelijk off-road. Ondanks de wind heeft de zon zoveel kracht dat de donkere grond van het pad de warmte merkbaar uitstraalt. Daarnaast dalen we niet meteen af, maar het pad heeft aanvankelijk wat frisse hellingen met gladde grond. Kortom: ik krijg het warm! En ook voor het hart, want het open, kale terrein biedt herhaaldelijk indrukwekkende uitzichten op kleine canyons, maar ook op de zee en de naburige dorpen. Na een klein plateau slingert het pad naar beneden met een aangenaam stijgingspercentage. Lange bochten verhogen het rijplezier, uitdagende stukken zoals steile rotsplaten en hoge treden de sensatie. De gevarieerde voedingadvertentie eindigt net voor de eerste huizen van Playa des Ingles, waar het koude drankje aan de poolbar in het hotel al op ons wacht.

Lees ook:   kona mountainbike

De volgende ochtend gebruiken we de tijd om de zandduinen van Maspalomas te bezoeken. Dit is een van de bezienswaardigheden van het eiland en ligt aan de zuidpunt van Gran Canaria. We marcheren een paar honderd meter over een aangewezen pad door het zand. De schaal is ongelooflijk, voel ik in de Sahara – ook al zijn de duinen ‘maar’ twee bij zes kilometer breed en lang. Ik zak constant enkeldiep weg, de wind is sterk en roert constant zand op. Het landschap dat zich voor ons ontvouwt is absoluut onwerkelijk en verandert met elke stap.

Een geweldig verhaal over de verschuivende duinen wordt ons vervolgens verteld door een gids. Hij legt uit dat vooral liefhebbers het ecosysteem in de beschermde duinen blijven vernietigen. Dit is de conclusie van een wetenschappelijke publicatie met de veelzeggende titel “Zand, zon, zee en seks met vreemden”. De wetenschappers onderzochten het effect van seks op de natuur en identificeerden in totaal bijna 300 “hotspots”. Tijdens de liefdesdaad op weg naar populaire plaatsen en weer terug, zouden zowel de duinen opgestapeld door de wind, de zogenaamde nabka’s, als acht plantensoorten worden aangetast. Ik ben lichtelijk gestoord en kijk nu uit naar mijn fiets als partner.

Routegids Cran Canaria

Adriaan Greiter

Een zeer bijzondere ervaring die u niet mag missen op het eiland zijn de verschuivende duinen van Maspalomas.

In de middag gaan we op een heuse enduro rit. We nemen een shuttle naar Pico del las Nieves. De top is de op een na hoogste hoogte van het eiland en de top van een uitgedoofde vulkaan. We genieten even van het weidse uitzicht voordat we gaan rollen. Het pad leidt over dichte, zachte dennenbosgrond, maar grove rotsachtige hakken verhogen de moeilijkheidsgraad. Na twee kilometer rijden we het bos uit, het terrein wordt open, de rotsen en vulkanische stenen nog gemener. Keer op keer komen we ongewone rotsformaties tegen die als bogen oprijzen. Na dit spectaculaire gedeelte duiken we terug een bos in. Nogmaals, je moet stevige stappen en hakken beheersen voordat het lange en buitengewone trailplezier bijna tot een einde komt aan de zee.

Ook de volgende dagen zijn we op pad in alle richtingen, meestal vanaf het centrum van het eiland. De verscheidenheid aan tochten, de goed geprepareerde normen van de paden, de verrassende eenzaamheid op de paden en de steeds veranderende panorama’s inspireren elke keer opnieuw – Fabio beloofde in het begin niet al te veel! Ondanks het massatoerisme is het eiland met zijn twee “MTB-bergen” niet zo druk als andere fietsbestemmingen en voor mij nu een van de beste winterbestemmingen ooit.

Source link