Topeak Journey Trailer: De fietskar voor tochten in een langdurige test

Het plan: twee weken door Frankrijk. Van oost naar west, over grind en wegen – startpunt Straatsburg. Alle kampeerspullen moeten niet op de fiets worden verdeeld – zoals nu het geval is – maar in een fietskar terechtkomen: de Topeak Journey Trailer. Ook na de rit moet de enkelsporige vrachttrailer nog kilometers verzamelen in onze langetermijntest.

Topeak Journey Fietskar – Pre-Trip Montage

De eerste stap voor de reis: montage. Dit was heel eenvoudig: het wiel wordt bevestigd met een snelspanner, de dissel (juk genoemd) wordt met een as op het frame gemonteerd. Dit is geschroefd met een moer aan de onderkant – daarover later meer. Plaats de gele vlag in de houder voor veiligheid / zichtbaarheid in het wegverkeer – klaar.

Er is iets meer voorbereidend werk nodig voor de steekas voor de betreffende fiets (in ons geval de Rocky Mountain Solo A 50). Omdat verschillende fabrikanten verschillende schroefdraad gebruiken voor hun steekassen, moet u voordat u de Topeak-fietskar koopt / test, uitzoeken welke bij de gebruikte fiets past. Topeak-assen moeten los van de trailer worden gekocht (39,95 euro). Bij afstandhouders van verschillende diktes kun je dan de as met de koppelingseindstukken op het wiel monteren. De instructies geven echter vrij goede informatie over hoe dit te doen.

Klaar voor op reis: gewoon monteren en klaar is Kees.Foto: Marc StruckenKlaar voor op reis: gewoon monteren en klaar is Kees.

De dissel zelf grijpt genadeloos strak om de koppeling – niets wiebelt tijdens de reis, hoe beladen ook. Maar let op: geen vinger mag per ongeluk in het sterke veermechanisme komen, bijvoorbeeld bij het manoeuvreren van de fietskar.

Topeak biedt verschillende steekassen - er past er maar één op de fiets.Foto: Screenshot topeak.comTopeak biedt verschillende steekassen – er past er maar één op de fiets.

Lees ook:   Rotwild R.E735: De krachtigere grote broer van de R.X735

Enkelsporige fietskarren: voor- en nadelen

Zo beginnen we aan de eerste, maar volgeladen rit met de Topeak Journey. Zodra je hem door de tuinpoort duwt, merk je dat (zoals je zou verwachten) het team niet stabiel is, maar de neiging heeft om te kantelen. Dit is een probleem dat inherent is aan het systeem, net zoals een fiets niet op twee wielen kan staan. Tijdens het rijden wordt dit echter des te duidelijker vanwege het gewicht, omdat de vrachttrailer bij het snel van richting veranderen een bepaald eigen momentum ontwikkelt, d.w.z. dat hij kort in de vorige richting duwt. Dit is wat u moet weten als u besluit een dergelijk model te gebruiken.

Bij hogere snelheden kan dit echter escaleren, daarom specificeert Topeak een maximumsnelheid van 30 km/u – maar we moesten een aanzienlijke slingerbeweging bij 25 km/u tegengaan. ‘Speed Wobble’ noemt een Britse fellow traveller het. Load change reaction is waarschijnlijk de naam van het spel voor de technici.

De tas heeft een inhoud van 65 liter. Alle kampeeruitrusting past erin, plus souvenirs.Foto: Marc StruckenDe tas heeft een inhoud van 65 liter. Alle kampeeruitrusting past erin, plus souvenirs.

De Topeak Journey is uniek wendbaar en smal

Het voordeel van de constructie is dat je aan de ene kant niet hoeft na te denken over het feit dat de aanhanger op de fiets veel breder is dan jij en stoepranden, bloempotten of voeten raakt. De Topeak Journey cirkelt ook rond obstakels in dezelfde lijn als de fiets zelf. Hij is ook zeer wendbaar op de weg.

Dit is een nogal verrassend effect voor ons, omdat we zelden zware vrachtaanhangwagens op onze fietsen trekken: op gemakkelijke tot gemiddelde hellingen voelt de reis veel gemakkelijker dan verwacht. Sterker nog, eenmaal in beweging, duwt hij blijkbaar het wiel door zijn gewicht. Als je geen perfect rond pedaal op de fiets hebt, is er een krachtpauze tussen de pedaalimpulsen, die de aanhanger overbrugt door te duwen. De fysicus zegt: traagheid van massa.

Op de berg duwt de fietskar meer dan dat hij je naar beneden trekt. Onverwachte realisatie!Foto: Marc StruckenOp de berg De fietskar duwt meer dan dat hij je naar beneden trekt. Onverwachte realisatie!

Lees ook:   Test kniebeschermers: 3 MTB kniebeschermers voor park en trail

De langetermijntest: De Topeak fietskar op lange reis

Een goede twee weken lang hebben we regelmatig de Topeak trailer ingepakt, uitgepakt, gereden, herhaald. We konden tot nu toe geen slijtage detecteren. De tas van 65 liter heeft zijn waterdichtheid al op de eerste dagen bewezen. Zelfs zware regen dringt niet naar binnen. Er was sowieso genoeg ruimte voor alle kampeerspullen en souvenirs. De bandjes en handvatten zijn stevig en netjes afgewerkt. Ze leken absoluut opgewassen tegen de 17 kilo van de lading.

Gelaste, waterdichte nabijheid en zeer robuuste afwerking op de fietstas.Foto: Marc StruckenGelaste, waterdichte nabijheid en zeer robuuste afwerking op de fietstas.

De fiets op de aanhanger liep vlekkeloos, zonder lekke banden en we misten de demping – zoals aangeboden door andere fietskarren – op de onverharde wegen niet. De juiste luchtdruk voor het laden is cruciaal.

Het frame van de Journey is super stabiel, de lak kan ook veel weerstaan en de bodemplaat is ook nog eens erg stabiel. Vooral in de “parkeerstand” van het hele team (zie foto’s hierboven) merk je hoe stabiel het frame is.

Het frame is stevig en de lak kan ook wel ergens tegen.Foto: Marc StruckenHet frame is stevig en de lak kan ook wel ergens tegen.

Dat doe ik niet! – Noodzaak tot verbetering van de sluitingen en de dissel

De Topeak Journey trailer heeft echter een tekortkoming in de operatie “off-road”. Wanneer de fietstas vol is en aan het frame is bevestigd – wat meestal zo blijft gedurende de hele reis – zijn de onderste uiteinden van de gespen moeilijk te bereiken. Ze worden diep aan de onderkant van de dryback genaaid en worden vervolgens afgedekt door het frameframe aan de voorkant en de bodemplaat aan de achterkant. Bovendien verzamelt modder of stof of beide zich daar, omdat het achterwiel van de fiets of het wiel van de aanhanger daar het vuil schiet.

Tja, waar is het andere uiteinde van de gesp?

Foto: Marc Strucken

Aandacht met trailers tijdens spoortransport

Over dragen gesproken: als u met de aanhangwagen in de trein wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat zowel Deutsche Bahn als, in ons geval, de Franse fietskar deze alleen meenemen als deze “opgevouwen” is. Omdat de Topeak Journey niet kan worden opgevouwen, moet je het wiel en de dissel verwijderen, zodat het geheel als een “koffer” wordt beschouwd en moet worden gedragen. Het werkte goed voor ons van de kant van de dirigenten. Maar het betekende ook montage op het platform.

Deze schroef, ongeveer 15 cm lang, bevestigt de dissel. Aan het andere uiteinde houdt een moer de constructie vast.Foto: Marc StruckenDeze schroef, ongeveer 15 cm lang, bevestigt de dissel. Aan het andere uiteinde houdt een moer de constructie vast.

De Topeak is echter niet ontworpen voor regelmatige (dis)montage van de dissel, omdat een kleine moer en ring de as van het juk bevestigen. Als het snel wegrolt op het platform, is er behoefte aan. Zonder dit schudt de as en daardoor komt de dissel los en verliest de laadwagen de verbinding. Dit is slechts een heel specifiek probleem van onze test in Frankrijk, maar het moet worden overwogen bij het kopen.

Conclusie over de Topeak Journey Trailer

Bij uitstek geschikt voor lange ritten met veel bagage, waarbij de Topeak fietskar op de fiets kan blijven zitten. Het is dus ideaal om vanaf de voordeur te vertrekken en van camping naar camping te toeren. Dan heb je een onverwoestbare metgezel. De instabiliteit van zo’n enkelsporige combinatie moet vooraf worden getest, een beetje worden geoefend en Houd er rekening mee bij het kopen. – Marc Strucken, BIKE-redacteur

Marc Strucken, BIKE-redacteurFoto: Marc StruckenMarc Strucken, BIKE-redacteur

De Topeak Journey Trailer in detail

 • Compatibiliteit: 12 mm Steekassen tot 180 mm lang en Naafversnellingen
 • Materiaal: Aluminium (frame & wiel)
 • Capaciteit van de tas: 65,3 liter
 • Gewichten: 5,35 kg (Aanhangwagen) + 1,60 kg (DryBag)
 • Functies:
  • 16″ achterwiel met reflecterende strip
  • gele vlag
  •Spatbord
  • SlideLock QR-beugel voor een optioneel achterlicht op het spatbord
  • Waterdichte getapete naden op de drybag
  •Handgrepen
 • Statistieken:
  • 161 x 50 x 45 cm (aanhangwagen)
  • 73 x 31 x 41cm (DryBag)
 • Maximale belasting: 32 kg
 • Prijs: 569,95 Euro (adviesprijs)