E-all-mountainbikes tot 9900 euro: 11 super allrounders in de test

We hebben deze 11 all-mountain bikes getest:

7 E-Fullys onder de 8000 euro

Kubus Stereo Hybride One55

4 E-Fullys onder de 10.000 euro

Rocky Mountain Instinct Powerplay C70.

Alle onderwerpen:

De testfietsen in één oogopslag

De motoren in vergelijking en de batterijoplossingen

Specificaties, componenten en chassis

Goedkopere alternatieven voor de testfietsen

Test E-All-Mountain Bikes vanaf 7199 euro: Hooggeprijsd ja, maar ook high-end?

Zelden is er zoveel discussie geweest over prijzen in de fietsindustrie als de afgelopen tijd. Eerst de Corona all-time high, toen dankzij de hebzuchtige vraag en het gebrek aan beschikbaarheid de prijzen in duizelingwekkende sferen werden geschroefd. En dan de desillusie: barstende pakhuizen, hongerige vraag. Sindsdien zijn fabrikanten en retailers weer down to earth. Nee, zelfs E-MTB’s worden momenteel niet uit je handen gerukt. En dat is nog steeds de sector die het het beste doet in de fietsindustrie.

De prijsdruk is hoog

Dat de prijsdruk op de markt momenteel hoog is, blijkt uit het voorbeeld Santa Cruz: We hadden oorspronkelijk de Heckler S MX gepland met een adviesprijs van 8999 voor de duurdere van onze twee prijsgroepen. Maar kort voordat we op pad gingen voor de praktijktest, kwam het goede nieuws: Het all-mountain model van het iconische Amerikaanse merk zou nu voor maar liefst 1000 euro goedkoper verkrijgbaar zijn. Rooskleurige tijden dus voor koopjesjagers? Nee, het prijsniveau is nog steeds hoog, vergeleken met pre-Corona tijden. Daarom hebben we er alles aan gedaan om jullie, beste lezers, niet bang te maken. Want als we de zoetste rozijnen uit de cataloguspagina’s van de fabrikanten hadden geplukt, waren we voor de meeste merken in het vijfcijferige bereik beland. We kozen echter voor twee prijsgroepen onder de 10.000 euro om enerzijds de technische status quo van de huidige all-mountain generatie weer te geven, maar anderzijds de potentiële groep kopers niet zo elitair te houden.

In de lagere prijsklasse zijn de fabrikanten bijeen die modellen onder de 8000 euro hebben die recht doen aan de term high-end. In de duurdere prijsklasse zijn de merken beland die zich sterk onderscheiden door hun imago. Maar zelfs op de duurste modellen in deze test is de uitrusting vrij sober: onderdelen met een glamourfactor, zoals de AXS-circuits op de Gespecialiseerd en Stevens of de Eightpins telescopische ondersteuning op de Edelhert, zijn echte zeldzaamheden. Aluminium wielen, middelmatig schakelende componenten en remmen – daar moet je in dit testveld mee in het reine komen.

Prijs-prestatie: De hogere prijs is geen indicatie van betere fietsen.Foto: Max FuchsPrijs-prestatie: De hogere prijs is geen indicatie van betere fietsen.

Het chassis is een prioriteit voor all-mountain e-bikes

Veel fabrikanten gaan daarentegen voluit als het gaat om chassis. Natuurlijk weet elke productmanager dat je hier aan de verkeerde kant zou besparen. Nieuwsgierigheid: De duurste vorken zijn consequent te vinden in de goedkopere prijsgroep. Kubus, Focus, Snor en YT installeer Fox Factory-vorken met een nobele Kashima-coating. Maar een high-end verende voorvork alleen maakt nog geen topchassis. Karaktervorming voor de fietsen in deze test zijn vooral de achterste driehoeken en de geometrieën. En de kandidaten hebben veel meer kans om hierdoor geclusterd te worden dan door de prijs: Het gilde van supersportwagens met zeer levendige, actieve ophangingen omvat Santa Cruz en Rotsachtige Berg, aan de zwaluw-blije downhill-specialisten met vlakke geometrieën en rijk chassis Gespecialiseerd en Cube, een van de klimexperts met zeer steile zithoeken Simplon en Flyer, aan de comfortabele toerers Focus, YT, Moustache en Stevens.

Gewichten: E-bikes van 22 tot 25 kilo

Het edelhert is een omvormer tussen werelden: ongecompliceerd op tournee, wendbaar in trailgebruik. Tegelijkertijd profiteert de fiets ook van het laagste totaalgewicht in een groepsvergelijking. De R.X 735 weegt 22,11 kilo en vormt daarmee de tegenovergestelde pool de Flyer op 24,97 kilo – niet al te veel marge in een testveld waar de fietsen tot 2700 euro uit elkaar liggen. Natuurlijk is er een waargenomen pijngrens in termen van totaalgewicht, maar veel belangrijker is de vraag waar de kilo’s zijn. Overgewicht is vooral merkbaar op de wielen. Dit komt vooral tot uiting in de Stevens. Het Hanzebedrijf heeft gekozen voor een 2.6 Magic Mary op het voorwiel en Schwalbe’s Eddy Current e-bike roller op het achterwiel – dit maakt de wegligging van de fiets merkbaar omslachtiger.

De gewichten van de fietsen liggen tussen de 22,76 (Santa Cruz) en 24,97 kilo (Flyer). De snor (foto) is met 24,43 kilo een van de zwaardere vertegenwoordigers. Niet ongebruikelijk voor een fiets met een Bosch-aandrijving.Foto: Max FuchsDe gewichten van de fietsen liggen tussen de 22,76 (Santa Cruz) en 24,97 kilo (Flyer). De snor (foto) is met 24,43 kilo een van de zwaardere vertegenwoordigers. Niet ongebruikelijk voor een fiets met een Bosch-aandrijving.

Beproefde modellen voor motoren

Er zijn grote verschillen in de motorisering van de elf kandidaten. Vijf fabrikanten vertrouwen op het Bosch Smart System met een 750 Powertube-batterij – een veilige gok op het gebied van prestaties, rijervaring en actieradius. Deze fietsen behoren echter ook tot de zwaarste in het veld. Specialized installeert de beproefde Brose, Rotwild, Santa Cruz en YT de Shimano. Maar verrassing: niet de nieuwe EP801, die je in deze prijsklasse zou verwachten, maar toch de “oude” EP8. Dat valt tegen, want de nieuwe Shimano-unit had onlangs in de EMTB-motortest overtuigd met een aanzienlijke prestatieverbetering. De opvolgers van de R.X 735 met EP801 liggen immers al in de winkels bij Rotwild. Laten we verder gaan met de exoten in het veld: de Panasonic in de Flyer en de Dyname 4.0 in de Rocky Mountain. Beide motoren leveren topwaarden op het gebied van vermogen en koppel en maken snelle rally’s bergop mogelijk.

Lees ook:   Het nieuwe nummer: EMTB 01/2023 – lees nu!

Een divers testveld in de E-All Mountains

Er is dus een grote diversiteit op het gebied van elf high-end all-mountain e-bikes. Er is een eenvoudige reden waarom de kandidaten qua punten nog steeds dicht bij elkaar liggen: in ons puntensysteem evalueren we verschillende criteria en rijdisciplines, en in de competitie van super allrounders zijn veel van hen even belangrijk. Het is echter duidelijk dat de sterkste downhill skiër niet noodzakelijkerwijs de beste klimmer of de meest comfortabele toerfiets is. In dit opzicht is het de moeite waard om de puntentabel wat nader te bestuderen. En je kunt er de tijd voor nemen, want de magazijnen bij fabrikanten en dealers zijn momenteel goed gevuld.

Conclusie Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Nuchter besef: Als het gaat om apparatuur, gaan de fabrikanten alleen voluit in het absolute high-end bereik. En dit zijn meestal vijfcijferige prijzen, d.w.z. buiten onze testgroep. Het positieve nieuws is dat het niet weelderige add-on onderdelen zijn die de rijeigenschappen bepalen, maar geometrieën en chassis. En ze zijn de hoge prijzen in dit testveld absoluut waard. We hielden vooral van de leuke downhill-kenmerken van Rocky Mountain, Santa Cruz en Specialized. Bovendien klimt de Simplon extreem goed en stelt hij dankzij zijn rijkracht de testzege veilig.

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber/SkyshotJosh Welz, hoofdredacteur EMTB

De motoren van de geteste e-all-mountainbikes in vergelijking

Bosch Performance Line CX Smart: Hoge prestaties bij een redelijk gewicht. Modulatie en speciale functies zoals het verlengde wiel in Emtb-modus maken het de maatstaf in vervelende hellingen. Alle U-levels kunnen via de app worden gefinetuned. Maar: De Bosch is niet helemaal stil, en de accu's zijn behoorlijk zwaar.

Accu-oplossingen voor e-bikes

Simplon: De inschuifconstructie op de Simplon bespaart gewicht, en dit is niet geheel onbelangrijk bij de Bosch eindbuizen. Het verwijderen is echter omslachtig: verwijder de bout, maak de bedrading los en kantel de fiets vervolgens weer zodat de accu eruit glijdt.

Uitrusting: de hoogtepunten van de testgroep

Banden: In de AM-sector vertrouwen fabrikanten vooral op robuuste banden. Brute rollers zoals Schwalbe's Eddy Current (foto) op het achterwiel van de Stevens zetten echter te veel druk op het gewicht. Brede 2.6 Schwalbe-banden op het voorwiel (Focus, Stevens, Simplon) verminderen de stuurprecisie tijdens dynamisch rijden.

Gewichten in vergelijking

Duurder betekent niet per se lichter. De Santa Cruz breekt in ieder geval door de falanx van dure lichtgewichten. Maar het moet gezegd: toen we de Heckler uitnodigden voor de test, kostte het een miezerige duizend meer. Maar het totale gewicht van de fietsen zegt toch niet alles. Last but not least, de beslissende factor is waar de ponden zich bevinden. De lichtgewicht wielen van de Specialized hebben bijvoorbeeld een zeer positieve invloed op het trailgebruik, vooral bij het accelereren van de Levo over de ondersteuningslimiet. De ingenieurs van Rotwild hebben topwerk geleverd. Ondanks de klassieke batterij-integratie biedt het in Dieburg gevestigde bedrijf het lichtste totaalpakket , maar met het laagst toegestane totaalgewicht.

¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, accugewicht indien nodig incl. strak geschroefde deksel. ²Set banden, cassette en remschijvenFoto: EMTB Test Department¹Gemeten in het EMTB laboratorium in de geteste maat, accugewicht indien nodig incl. strak geschroefde deksel. ²Set banden, cassette en remschijven

Fietseigenschappen

Stabiel rijden en wendbaar, dat is geen contradictie. Veel van de fietsen in deze review weten deze eigenschappen goed te combineren. Bijzonder positieve voorbeelden: De Rocky Mountain Instinct Powerplay en de Santa Cruz Heckler. Beide fietsen behoren tot de speelse, behendige vertegenwoordigers van hun gilde. Toch zouden we ze ook shortlisten op snelle afdalingen, waar veel rijstabiliteit vereist is. De Cube Stereo Hybrid One55 is een van de high-speed specialisten met zijn lange wielbasis en zeer vlakke stuurhoek. Het is niet voor niets dat het hoog in onze top downhill ranking belandt. Gematigde vertegenwoordigers zijn Stevens en Focus. Ze hebben noch een uitgesproken speelinstinct, noch speciale downhill-genen en zijn het meest geschikt als toerende allrounders.

FietseigenschappenFoto: EMTB Test DepartmentFietseigenschappen

Het bereik

We bepalen onze gestandaardiseerde bereikhoogtewaarden in een praktijktest. Met watt meetpedalen van Garmin creëren we uniforme omstandigheden voor alle fietsen. Met een rennersgewicht (incl. materiaal) van 89 kilo beklimmen we onze klim tot de accu’s helemaal leeg zijn. Het toegepaste aandrijfvermogen van 150 watt komt overeen met een matige belasting. Zoals gebruikelijk staan de fietsen met Bosch’ Powertube 750 duidelijk bovenaan. Deze accu’s zijn zwaarder dan gemiddeld, maar leveren ook bovengemiddeld veel energie. De nominaal even grote accu’s van de concurrentie (700 tot 750 wattuur) duwen de andere fietsen merkbaar korter de berg op. Terwijl de Bosch-systemen nog niet hun volledige vermogen leveren met de matige driverinput, duwt de Panasonic-motor al op vol gas met 150 watt. Ondanks een lichte vermindering van de prestaties als gevolg van derating, heeft Flyer’s Uproc X de hoogste gemiddelde snelheid. Shimano’s EP8 levert ook zijn maximale stuwkracht – maar deze is merkbaar en meetbaar lager.

Assortiment all-mountain bikes getest in 2023Foto: EMTB Test DepartmentAssortiment all-mountain bikes getest in 2023

Toelichting: De actieradiushoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning. De hoogtemeters in de gesmoorde noodstand werden op laag niveau verlaagdgem batterijniveau met zeer laag motorvermogen aanzienlijk langzamer. De laadenergie laat zien hoeveel Wh er nodig was om de volledig ontladen accu volledig op te laden.

Garmin wattmeterpedalen garanderen dat de input van de rijder in de bereiktest voor alle fietsen hetzelfde is. Dit garandeert uniforme testomstandigheden.Foto: Adrian KaetherGarmin wattmeterpedalen garanderen dat de input van de rijder in de bereiktest voor alle fietsen hetzelfde is. Dit garandeert uniforme testomstandigheden.

Speciaal geval van Rocky Mountain

Rocky Mountain’s Dyname 4.0 motor is altijd extreem krachtig geweest. Maar blijkbaar hebben de Canadezen de krachtbron nog verder gepimpt. Want in de huidige versie duwt de aandrijving zeer sterk, zelfs met matige driverinput, zoals de 150 watt van onze actieradiustest. Daardoor schiet de Instinct de eerste klim in recordtijd omhoog. Maar vanaf de tweede run geeft de motor al snel gas en geeft hij een hittewaarschuwing af. En dit alles bij een zachte luchttemperatuur van 20 graden. Goed: Het display verduidelijkt de situatie zeer transparant.

Lees ook:   Test Hope Tech 4 V4: Enduro rem in de 50000 dieptemeter duurtest

Hittewaarschuwing voor de Dyname 4.0-motor op Rocky Mountain: De Instinct Powerplay schiet de eerste klim in recordtijd omhoog. Op de tweede klim geeft hij gas omdat hij het te warm krijgt.Foto: Adrian KaetherHittewaarschuwing voor de Dyname 4.0-motor op Rocky Mountain: De Instinct Powerplay schiet de eerste klim in recordtijd omhoog. Op de tweede klim geeft hij gas omdat hij het te warm krijgt.

Prijs-prestatieverhouding

Duidelijke uitspraak: De duurdere fietsen zijn niet veel beter, Dan zouden ze het prijsnadeel van maximaal 2800 euro in onze prijs-prestatieverhouding kunnen goedmaken. Integendeel, de beste fietsen qua punten – Simplon, Rocky Mountain en Specialized – eindigen op de weegschaal een beetje buiten het groepsgemiddelde. Bij de YT hebben we de prijs inclusief de 720 accu bepaald, want zo hebben we de fiets in de praktijk getest. Je moet echter de 720-batterij kopen naast de standaard 540 – er zijn dus twee batterijen in het 7398 Euro YT-pakket. Daarmee staat de shipper bike uit Forchheim in pole position op onze prijs-prestatieschaal.

YT: Betaalbare prijs met topuitrustingFoto: EMTB Test DepartmentYT: Betaalbare prijs met topuitrusting

Punten in vergelijking

Puntentabel Alle Mountainbikes 2023Foto: EMTB Test DepartmentPuntentabel Alle Mountainbikes 2023

* Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-waarden: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.1 Met batterijen van 540 en 720 Wh

Beste in zijn klasse: onze topklassering

Specialist of alleskunner? Sommige kandidaten halen de toppositie in verschillende disciplines.

Top 3 bergop

 1. Simplon Rapcon PMax CX
 2. Flyer Uproc X 8.70
 3. Snor Samedi 29 Trail 9

Top 3 Bergafwaarts

 1. Gespecialiseerde Turbo Levo Expert
 2. Santa Cruz Heckler S MX
 3. Kubus Stereo Hybride One55

Top 3 Trail

 1. Rocky Mountain Instinct Powerplay
 2. Rotwild R.X 735 Pro
 3. Santa Cruz Heckler S MX

Top 3 Tour

 1. Snor Samedi 29 Parcours 9
 2. Edelhert Rx 735 Pro
 3. Flyer Uproc X 8,70

Dat zeggen de testers

Op het parcours draait het allemaal om de beste constructie

Mid-range onderdelen op fietsen voor bijna 10.000 euro? Dat is lastig. Onze favorieten uit Santa Cruz, Simplon en Rocky Mountain laten echter zien dat de beste constructie op het parcours meer telt dan een fabrieksophanging of elektronische versnellingen. Fietsen met een veel betere uitrusting zoals Cube en YT zijn hier in het nadeel. – Adrian Kaether, testredacteur EMTB

Adrian Kaether, testredacteur EMTBFoto: Georg GrieshaberAdrian Kaether, testredacteur EMTB

Moet dat? Absoluut niet! Maar…

Moet het een E-MTB zijn voor 10.000 euro? Absoluut niet! Maar de high-end merken laten zien dat de hoge ontwikkelingsinspanning ook tot uiting komt in de rijeigenschappen. Het goede nieuws is dat Specialized en Rocky Mountain goedkopere aluminium varianten bieden die het chassis en de geometrie van de topmodellen erven. – Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian VesenbeckhFlorentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

11 zeer goede All Mountains met verschillende karakters

Elf All Mountains, elf keer het verdict heel goed? Downhill, klimmen en toeren kenmerken zitten elkaar soms in de weg – dus de algehele beoordelingen zijn gelijk. Een blik op onze evaluatietabel laat echter al snel zien hoe verschillend de karakters in deze testgroep zijn en waar de kandidaten hun sterke punten hebben. – Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber/SkyshotJosh Welz, hoofdredacteur EMTB

Zo test EMTB

Individueel rijden veel eMTB’s goed. Dramatische zwaktes zijn zeker niet te verwachten in deze prijsklasse. Dit maakt uitgebreide vergelijkingsritten des te belangrijker. Het is immers alleen in directe vergelijking met vergelijkbaar uitgeruste concurrenten dat beslissende verschillen duidelijk worden. De praktische vergelijkingsaandrijvingen vormen dan ook de kern van ons testsysteem. Voor deze testgroep reden drie ervaren testredacteuren elke individuele fiets uitgebreid op verschillende circuits. De rij-impressies worden gedocumenteerd in testvragenlijsten en vervolgens geëvalueerd. Voor hun wegligging in de praktijk krijgen de fietsen ook de meeste punten in het EMTB-puntensysteem. Afhankelijk van het toepassingsgebied worden de testcriteria voorzien van verschillende factoren.

Maar we willen niet alleen op onze gevoelens vertrouwen. Voor elke test betrekken we ons eigen testlaboratorium. Omdat veel fabrikanten verschillende meetmethoden gebruiken, meten we alle geometriegegevens volgens onze standaard – zo creëren we optimale vergelijkbaarheid. Naast klassieke waarden bepalen we ook speciale gegevens zoals bodemvrijheid of zwaartepunthoogte, die met name relevant zijn voor E-MTB’s. Onze praktijktests met uitgebreide meettechnologie en gestandaardiseerde parameters geven informatie over het bereik. We hebben ook uitgebreide prestatiegegevens voor alle motoren uit onze motorlaboratoriumtests.

>> Lees meer: Het nieuwe EMTB-testsysteem in detail <<

Testcriteria

Heuvelopwaarts: Hoe presteert de E-MTB op moeilijke beklimmingen? Daarbij verdelen we ons in de evaluatiecategorieën Uphill steep en Uphill technical. In de eerste categorie evalueren we de wegligging op steile hellingen. Er zijn hier aftrekposten voor een vroeg opkomend voorwiel, ongunstige zitpositie en te weinig motorvermogen of tractie. De puntentelling voor technische hellingen gaat over bergopwaartse paden met obstakels. Is de fiets makkelijk te besturen? Creëert het chassis tractie zonder te diep weg te zakken? Hoe gaat de fiets om met krappe bochten en stappen? Er is een aftrek voor motoren die moeilijk te besturen zijn, passieve zitposities en crank touchdowns die vaak voorkomen.

Heuvelafwaarts: Net als in het bergopwaarts klassement verdelen we ook bergafwaarts in twee verschillende categorieën. Trail flowig is gewijd aan het plezier van het rijden. Dit is waar handige fietsen punten scoren met een levendig en levendig weggedrag. Aftrekposten zijn beschikbaar voor hoge (wiel)gewichten, trage chassis en geometrieën die te soepel lopen. Downhill rough daarentegen gaat over taker-kwaliteiten in ruw terrein en bij hoge snelheden. Wat hier telt is de slikcapaciteit van het chassis, veilige geometrieën en robuuste uitrusting.

Lees ook:   carbon mountainbike

Rondreis: In het Tourklassement komt de actieradius van de fietsen om de hoek kijken, die we in een gestandaardiseerde veldtest opvoeren. Naast het rijcomfort gaat het bij de Easy Riding classificatie over de vraag of ook minder ervaren rijders goed met de fiets overweg kunnen en hoe makkelijk het is om de fiets te verplaatsen. Kantelstuursystemen en te promoten geometrieën worden negatief beoordeeld.

Volgens vaste parameters evalueren we alle componenten in het testlaboratorium.Foto: Georg GrieshaberVolgens vaste parameters evalueren we alle componenten in het testlaboratorium.

Rijden: Hier kennen we gestandaardiseerde punten toe, die we voor elke rit afzonderlijk hebben gedefinieerd. Vermogen draait om vermogen en koppel. Naast het gevoelComplexe laboratoriummetingen worden meegenomen in de evaluatie. Onder controleerbaarheid evalueren we de rijervaring en het reactievermogen. Er zijn aftrekposten voor ruwe of onharmonische ondersteuning. Onder Details zijn er punten voor displays en afstandsbedieningen, hun ergonomie en de respectievelijke apps.

Kwaliteit: Punt één is de apparatuur. We evalueren alle componenten volgens vaste parameters, van tandwielen en chassis tot cockpit en telescopische ondersteuning tot wielen en banden. Onder Processing/Details kijken we naar zowel de kwaliteit van het vakmanschap van het frame als de integratie van de aandrijfonderdelen zoals de accu en snelheidssensor. Daarnaast kennen we punten toe voor het gewicht, de fabrieksgaranties en het toegestane totaalgewicht van de wielen.

De vijfhoek: Welke sterke en zwakke punten en dus welk karakter een fiets heeft, laten we in één oogopslag zien met ons Pentagon-diagram. Kortom, hoe groter het rode gebied, hoe beter de fiets. Maar ook hier is de evaluatie in de individuele criteria zichtbaar. We passen de criteria aan afhankelijk van de fietscategorie. Op deze manier voldoen we aan de verschillende eisen voor fietsen in verschillende categorieën.

Het EMTB-testdiagramFoto: EMTB Test DepartmentHet EMTB-testdiagram

Goedkopere alternatieven

E-mountainbiken is geen goedkoop plezier. Sommige fabrikanten bieden echter aanzienlijk goedkopere alternatieven voor de modellen in onze test. Waar moet je heen Compromis krimpen.

Focus Jam² 6.9: 6659 Euro

De 8-serie en de 6-serie bij Focus zijn hetzelfde qua motor en geometrie. Maar de modellen van de 8-serie worden geleverd met carbon frames, de modellen van de 6-serie met aluminium frames. De koolstofvezelcompetitie bij Focus begint met de 8,7 al aan 5999 euro, maar dan met goedkopere apparatuur. En als het om de batterij gaat, moet je tevreden zijn met 625 wattuur. Misschien wel het betere alternatief: het top aluminium model Jam² 6.9 wordt geleverd met hetzelfde chassis als het high-end model in onze test, d.w.z. een nobele Fox Factory-vork en 750 Powertube-batterij. Dit is ook 1340 euro goedkoper.

 • MOTOR: Bosch Performance CX Smart
 • BATTERIJ: 750 Wh
 • GEWICHT (volgens fabrikant): 25,7 kg
 • VORK: Fox Float Factory Grip2
 • SCHOK: Fox Float X Prestaties
 • UITRUSTING: Shimano XT

Focus jam² 6,9Foto: FocusFocus jam² 6,9

Inception Stevens 7.6.1 GTF: 5499 Euro

Het beste aluminium model uit de Stevens GTF modelserie is ruim 2000 euro goedkoper, maar ook een goede 1,5 kilo zwaarder. Met 26 kilo is de Stevens een echte brok, maar aan het basiskarakter van de fiets verandert niets: de Alu-GTF is ook een toergenoot die even comfortabel als soeverein is. De apparatuur is goedkoop, maar functioneel. Er worden compromissen gesloten als het gaat om de vork: in plaats van de Lyric Select+ springt er een Yari. Daarnaast heb je te maken met de kleinere 625 Bosch accu. Het is gemakkelijk te verwijderen! Daarnaast NX schakelgroep en Code-R remmen van Sram.

 • MOTOR: Bosch Performance CX Smart
 • BATTERIJ: 625 Wh
 • GEWICHT: 26 kg
 • VORK: Rockshox Yari RC
 • DEMPER: Rockshox Deluxe Sel.+
 • UITRUSTING: Sram NX Eagle

Stevens E-Inception 7.6.1 GTFFoto: StevensStevens E-Inception 7.6.1 GTF

Gespecialiseerde Turbo Levo Legering: 5000 Euro

Net als de Stevens heeft de Alu-Levo zich al bewezen in de EMTB-test. In een vergelijking van de All Mountains rond de 5000 euro (EMTB 2/2023) nam het de trailtip. “Super veilig en toch leuk! Krachtige aandrijving en grote batterij met een behoorlijk gewicht.” Dit was de conclusie van de Turbo Levo Alloy. Fatsoenlijk gewicht betekent: 24,6 kilo in plaats van de 22,8 kilo van de Levo Expert in deze test. Natuurlijk moet je ook compromissen sluiten op het gebied van uitrusting. De goedkoopste Rockshox-35 vork doet het meeste pijn. Toch een goed pakket!

 • MOTOR: Brose Drive S Mag
 • BATTERIJ: 700 Wh
 • GEWICHT: 24.6 kg
 • VORK: Rockshox 35 Zilver
 • SCHOK: Rockshox Deluxe Select R
 • UITRUSTING: Sram SX Eagle

Gespecialiseerde Turbo Levo-legeringFoto: SpecializedGespecialiseerde Turbo Levo-legering

Moustache Samedi 29 Trail 5: 5999 Euro

Aangezien de 7199 dure Moustache in deze test ook met een aluminium frame wordt geleverd, worden er in dit opzicht geen compromissen gesloten. Dus waar sluit je compromissen over de 1200 euro goedkopere Samedi? In het geval van de batterij, bijvoorbeeld: 625 in plaats van 750 Powertube (met 750 6299 euro). De rest van de uitrusting is een echt alternatief: de Marzocchi Bomber Z1 biedt bijvoorbeeld niet de instelmogelijkheden zoals de 36 Fox Float Factory in de Trail 9, maar het werkt uitstekend. Groepsloze Shimano-remmen en enkele van je eigen onderdelen kunnen ook worden overwonnen – de Trail 9 is immers ook niet erg uitpuilend.

 • MOTOR: Bosch Performance CX Smart
 • BATTERIJ: 625 Wh
 • GEWICHT (volgens fabrikant): 24,4 kg
 • VORK: Marzocchi Bomber Z1 E
 • DEMPER: Snor
 • UITRUSTING: Shimano XT

Snor Samedi 29 Trail 5Foto: MoustacheSnor Samedi 29 Trail 5

YT Decoy 29 Core 2: 4999 + 899 euro

Het instapmodel Core 2 wordt geleverd met een carbon hoofdframe, maar een aluminium achterdriehoek. En met een 540 batterij. De 720 batterij is te koop voor 899 euro. Dan kom je uit op net geen 6000 euro en moet je tevreden zijn met Shimano Deore componenten en goedkopere Rockshox vering (Yari RC voorvork en Deluxe Select demper). Volgens de fabrikant is het gewicht van de Core 2 23 kilo met de kleine accu. In onze test in EMTB 3/2022 liet de weegschaal echter 23,9 kilo zien. Met de 720-batterij komt daar nog eens 860 gram bij.

 • MOTOR: Shimano EP8
 • BATTERIJ: 540 Wh
 • GEWICHT: 23.9 kg
 • VORK: Rockshox Yari RC
 • DEMPER: Rockshox Deluxe Sel.
 • UITRUSTING: Shimano Deore

YT Decoy 29 Core 2Foto: YT IndustriesYT Decoy 29 Core 2

Rocky Mountain Instinct Powerplay A50: 6999 Euro

De Canadezen behoren tot de meest imagoverhogende high-end merken en de goedkopere modellen zijn navenant duur. Het beste aluminium model, de Alloy 70, zou bijvoorbeeld al op 7999 euro zitten. Vanuit dit oogpunt is de Alloy 50 een echte fluitje van een cent. Geometrie, motor en batterij zijn identiek aan de topmodellen – dat is het halve werk. De goedkopere Rockshox-schokdemper moet het echter zonder expansievat doen. Natuurlijk zal het aluminium pakket veel zwaarder zijn.

 • MOTOR: Rocky Dyname 4.0 MTB-Drive
 • BATTERIJ: 720 Wh
 • GEWICHT: n/a
 • VORK: Rockshox Revelation Select RC
 • SCHOKDEMPER: Deluxe Select+ R
 • VERSNELLING: Shimano SLX

Rocky Mountain Instinct Powerplay A50Foto: Rocky MountainRocky Mountain Instinct Powerplay A50