Nicolai Saturn 11 SL: Gelimiteerde lichtgewicht versie van de down-country fiets

In het verleden was Nicolai Bikes beter bekend als leverancier van hoogwaardige framekits, die toen als basis dienden voor exclusieve custom body’s. Sinds enkele jaren vertrouwt de Noord-Duitse fabrikant echter ook steeds meer op complete wielen, waarbij u via een online configurator uw favoriete aanbouwdelen en componenten kunt selecteren. Met de Saturn 11 SL presenteert Nicolai nu voor het eerst een limited series mountainbike met compromisloze custom uitrusting. De huidige Saturn 11 werd gepresenteerd op Eurobike 2022 en heeft al indruk gemaakt in een gedetailleerde BIKE-test. De testconclusie voor de Saturnus 11, die in totaal 11,73 kilo woog in maat L, was destijds:

Maar dat was niet genoeg voor de aluminium- en freesexperts uit Nedersaksen, want met de Nicolai Saturn 11 SL doorbreken ze nu de grens van 10 kilo. Het spreekt voor zich dat dit een diepe grip in de lade van exclusieve aangepaste componenten vereiste – het resultaat is een exclusieve down-country mountainbike die nog nooit eerder als seriemodel heeft bestaan. De basis is het aluminium frame van de Saturn 11 met een framegewicht van 2764 gram zonder schok (maat L). Op de Nicolai Saturn 11 SL wordt voor het eerst de nieuwe, ultralichte Intend Samurai XC Upside-Down verende voorvork met 120 millimeter veerweg gebruikt. De upside-down vork weegt minder dan 1500 gram en is net als het Nicolai Saturn 11 frame 100 procent ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland.

Aan de achterzijde zorgt een DT Swiss R 232 ONE schokdemper voor soepelheid, tractie en comfort. Volgens de fabrikant biedt het 105 millimeter veerweg, we hadden 117 millimeter veerweg uit de schok gekieteld in het BIKE-testlaboratorium. Een ander hoogtepunt van deze lichtgewicht Nicolai trailbike is de Pi Rope wielset, ook gemaakt in Duitsland, met Vectran textielvezels als spaken, die exclusief op de Saturn 11 SL is geïnstalleerd in zijn gloednieuwe versie. De nieuwste generatie NonPlus naven in combinatie met de Two Six velg van Bike Ahead maakt deze wielset extreem licht: de 29-inch wielset weegt slechts 908 gram.

Lees ook:   Zonnebril Pit Viper Try-Hard: Is deze bril - of een statement?

De aandrijving en de juiste verhouding op de Nicolai Saturn 11 SL worden gegarandeerd door een Sram AXS elektrische versnellingspook uit de XX1 groep. De rest van de uitrusting is op hetzelfde hoge niveau: Magura MT8 schijfremmen met Oak Components hendels en 180 mm Storm SL.2 schijven, een extra brede klem Intend Grace Trail stuurpen, platte stang en carbon zadelpen van Bike Ahead en een SQlab 612 R zadel met carbon frame.

Nicolai benadrukt dat de Saturn 11 SL niet alleen gaat over het ondergraven van de 10 kilogram door draaien en draaien, maar dat functie, betrouwbaarheid en prestaties altijd op de eerste plaats komen. “Veel mensen kunnen het gemakkelijk”, zegt Nicolai Bikes CEO en oprichter Kalle Nicolai. “Maar onze grootste zorg was dat deze mountainbike ook zijn prestaties op het parcours brengt als het moeilijk wordt, dat hij echt leuk is en echte nemerskwaliteiten heeft.”

De Nicolai Saturn 11 SL trailbike is beperkt tot 99 stuks, verkrijgbaar en nu te bestellen.

Source link