Fietsen in de winter: 6 bestemmingen in het koude seizoen

Fietstocht is ook mogelijk in de winter!

Een eind 2022 gepubliceerde studie van socioloog Dr. Ansgar Hudde van het Instituut voor Sociologie en Sociale Psychologie van de Universiteit van Keulen onderzocht de vergelijking tussen Duitsland en Nederland wat betreft het gebruik van fietsen als vervoermiddel. Het ging vooral om het rijden in de stad, maar de resultaten zijn ook daarbuiten veelzeggend. Het bleek dat aanzienlijk meer mensen in Duitsland hun fiets tijdens het koude seizoen in de kelder zetten dan in het buurland. En dat is niet omdat het weer hier slechter is, maar omdat Duitsers veel gevoeliger zijn voor duisternis en kou.

Zelfs als de thermometer onder de 15 graden zakt, daalt het fietsgebruik in Duitsland, terwijl het in Nederland vrijwel constant blijft. Volgens het hoofd van het onderzoek is het geheel een kwestie van ‘mobiliteitscultuur’, maar – vermoedelijk daarmee samenhangend – waarschijnlijk ook een kwestie van mentaliteit. Praten over een “fietsseizoen” dat in de lente en zomer valt, impliceert dat je er niet buiten fietst. Wel, dat denkpatroon willen we niet overnemen – integendeel: elke maand is een fietsmaand – ook december en januari niet. Gedurende deze tijd is het net zo gezond als gewoonlijk – en het kan net zo leuk zijn.

Natuurlijk moeten fietsers in de winter op een of twee dingen letten. Het gaat om de kleding die geschikt is voor de lagere temperaturen en beschermt tegen regen en wind. Het gaat natuurlijk ook om verlichting en zichtbaarheid in het algemeen. Ook in MYBIKE behandelen we deze aspecten keer op keer.

>> Hier vindt u een artikel over PFC-vrije, weerbestendige kleding

>> Regenjas en regenbroek van NORRØNA voor op de fiets bij slecht weer

>> fietskleding in de winter: 12 jassen en broeken in ruit

Waar zijn de winterfietsbestemmingen?

Maar het onderwerp fietsen in de winter heeft ook zijn plaats in de reissectie. We willen graag enkele voorbeelden geven van regio’s die geschikt zijn voor uitgebreide tochten in december en januari. Nu denken sommigen van jullie misschien aan Mallorca of soortgelijke langeafstandsbestemmingen. Hiermee rijst echter de kwestie van het fietsvervoer, dat niet zo eenvoudig op te lossen is, maar daarover later meer.

Voor het merendeel van de bestemmingen presenteren we enkele bestemmingen die redelijk gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Duitsland met de auto of zelfs met de trein met bijbehorende praktische informatie, waar het klimaat vrij mild is. Overigens is ook het buurland Nederland vertegenwoordigd. We hebben ook een heel speciale tip… Een voordeel is dat het in de winter bijna overal rustiger en aangenamer is om te fietsen. Natuurlijk heb je een bepaald niveau van weerstand nodig en – zie hierboven – de juiste uitrusting. Als dit het geval is, staat niets plezier meer in de weg!

6 fietsbestemmingen voor de winter

Bodensee-fietstocht: drielandenervaring

In de verte kan deze fietser vanaf de oevers van het Bodenmeer de Zwitserse bergen zien.Foto: Getty ImagesIn de verte kan deze fietser vanaf de oevers van het Bodenmeer de Zwitserse bergen zien.

In 2023, aan het einde van het jaar 2023, viert de Bodensee-fietsroute zijn 40-jarig bestaan. De route is 300 kilometer lang en maakt in Zwitserland zelfs een omweg naar de Rijnwaterval in Schaffhausen. Het loopt bijna overal heel dicht langs het meer, dus het is meestal ontspannen om te rijden. De bewegwijzering is uniform: een fietser met een blauw achterwiel. In 2015 ontving de Bodensee-fietsroute de viersterrencertificering van de ADFC. Het voert door drie landen: meer dan 170 kilometer Bodensee ligt in Duitsland, bijna 30 kilometer in Oostenrijk en meer dan 70 kilometer in Zwitserland.

Talrijke mooie steden en dorpen zijn een bezoek waard, zoals de eilanden Reichenau en Mainau, Konstanz, dat direct aan Zwitserland grenst, of Stein am Rhein aan de monding van de Rijn van het Bodenmeer met zijn pittoreske oude binnenstad. Op een heldere dag zijn vanaf sommige punten bergketens van de Alpen te zien. De veerboten, die ook in de winter varen, nodigen u uit om kortere wegen te nemen. Het klimaat aan het grootste binnenmeer van Duitsland is relatief mild, dus de kans is groot dat het zelfs in de winter niet vriest. De Bodensee-mist is echter berucht – je moet een beetje geluk hebben.

Lees ook:   Evil Epocalypse: extravagante e-enduro in de test - High-end Amerikaanse enduro's

De vuurtoren in de haven van Lindau in het zuidoosten van het Bodenmeer.Foto: Getty ImagesDe vuurtoren in de haven van Lindau iin het zuidoosten van het Bodenmeer.

Reis

 • Met de trein: BDB-verbindingen via Karlsruhe/Offenburg (met de Zwarte Woudbahn) naar Konstanz / München – Lindau / Stuttgart – Konstanz of Friedrichshafen / Zürich-Konstanz (met de Zwitserse Bundesbahnen (SBB)) / Hamburg-Zürich-Konstanz
 • Met de auto: A81 Stuttgart-Singen, verder als B33 naar Konstanz of via A98/B31 naar Überlingen / A96 München-Lindau / A7 / A96 Hamburg-Würzburg-Lindau of A7 / B30 via Ulm naar Friedrichshafen / A14 (tolweg) via Arlbergtunnel (extra tolweg) naar Bregenz

Highlights / Excursietips

Bloemeneiland Mainau (tot 7.1.2024 “Kersttuin” met huiselijke lichtinstallaties en andere hoogtepunten), Reichenau-kloostereiland, kasteel Meersburg, Unteruhldingen Pile Dwelling Museum (in de winter alleen open voor groepen op afspraak), Zeppelinmuseum Friedrichshafen, bedevaartskerk Birnau, kerstmarkten in Konstanz, Friedrichshafen, Überlingen, enz.

Fietsservice en -verhuur

 • Laders: www.echt-bodensee.de/erleben/radfahren/ladestationen
 • Reparaties & Co.: www.echt-bodensee.de/erleben/radfahren/reparaturwerkstatt
 • Verhuur: www.echt-bodensee.de/erleben/radfahren/radverleih

Fietsvriendelijk overnachten

Talrijke accommodaties, bijvoorbeeld in Volkach en Dettelbach:

 • www.fraenkisches-weinland.de/radfahren/fahrradfreundliche-gastgeber
 • www.bodensee-radweg.com/uebernachten-konstanz
 • www.bodensee.eu/de/was-erleben/aktiv/radfahren/bike-hotels
 • www.bodensee-radweg.de/hotels
 • www.fahrradreisen.de/hotels/bodensee-radweg

Info en planning

 • Online: www.bodensee-radweg.com
 • Gratis kaarten: www.bodensee-radweg.de/gratis-karten-2
 • Fietslijn: Bodensee-fietspad. Rond de Bodensee, de Überlinger See en de Untersee
 • Kompas: Fietsroutekaart Bodensee-fietspad
 • ADFC Fietsgids: Bodensee-fietspad

>> Gedetailleerde rondleidingen rond het Bodenmeer vindt u hier

Fietstocht Gardameer: Italiaanse flair

Foto: PixabaySpectaculair: het “hangende fietspad” bij Limone op de westelijke oever.

Tot nu toe werd het grootste meer van Italië vooral beschouwd als een bestemming voor mountainbikers, die aan hun trekken komen in het bergachtige gebied rond het meer. Maar op dit moment wordt er gewerkt aan een volledige omvaart van het meer voor toerfietsers. Een groot deel moet in 2026 klaar zijn, sommige delen zijn al klaar. Sinds 2018 is een ongeveer twee kilometer lang spectaculair fietspad van Capo Reamol naar Limone op de westelijke oever begaanbaar, deels over het water en dicht bij ruige kliffen. In de winter kun je deze passage beter rijden dan in de zomer, wanneer de drukte zich daar verdringen.

Naar verwachting zal in 2026 ook een verbinding met Riva del Garda tot stand worden gebracht. Ook het fietspad van Brenzone naar Malcesine kan gebruikt worden. Het slingert zich een weg langs het water. Het brede verharde pad wordt gedeeld door fietsers en voetgangers. Ook in de winter kunt u genieten van de schoonheid van het meer met aantrekkelijke bestemmingen, zelfs buiten de fietsroutes, evenals de typisch Italiaanse manier van leven. In de zomer wordt het niet warm, maar het submediterrane klimaat is mild. Let op: fiets niet door de tunnels langs het meer! Deze zijn smal, moeilijk te zien en druk bereisd.

Voor de sportievelingen: mountainbikers op een pad in de buurt van Torbole in het noorden.Foto: ImagoVoor de sportievelingen: mountainbikers op een pad in de buurt van Torbole in het noorden.

Reis

 • Met de trein: Via München naar Trento, Rovereto of Verona. Vanaf daar gaat u verder met de bus.
 • Met de auto: Naar het noordelijke deel van het Gardameer (Riva del Garda) neemt u de Brenner-snelweg via Bolzano, Trento en Rovereto naar Verona. Neem de afslag Rovereto Sud. Zuidoostelijke oever: afslag Affi. Zuid: A4 Milaan-Venetië, afrit Desenzano, Sirmione en Peschiera

Highlights / Excursietips

“Hangend” fietspad tussen Limone en Capo Reamol, oude stad van het nabijgelegen Verona met oud Romeins amfitheater, Riva del Garda waterkrachtcentrale, Vittoriale degli Italiani museumlandgoed in Gardone Riviera op de westelijke oever met tentoonstellingszalen, park en amfitheater, waterburcht Scaligerkasteel in Sirmione op de zuidelijke oever, Varone-waterval bij Riva del Garda (gelegen in een grot, im Winter alleen in het weekend geopend)

Fietsservice en -verhuur

 • Reparatie + opladen: “Bike Stops”, zoek op: www.gardatrentino.it/de/outdoor/radwelt/bike-stop
 • Fietsenwinkels met diensten op veel plaatsen aan het meer, bijv. in Riva del Garda: www.gardabikeshop.com/de/garda-mtb-garage-de.html
 • Malcesine: www.xtrememalcesine.com/de
 • Verhuur + Shuttle Service: Velolake, G. Matteotti 85 en 80, Torbole sul Garda; ook in Peschiera, Bardolino en Malcesine: https://velolake.com/de

Fietsvriendelijk overnachten

 • www.garda-see.com/unterkuenfte/bike
 • www.gardatrentino.it/de/outdoor/radwelt/bikehotels

Info en planning

 • www.gardasee.de
 • www.garda-see.com
 • www.gardatrentino.it
 • ADFC regionale kaart van het Gardameer

Fietstocht Bretagne: De adem van de zee

De Bretonse kust nodigt uit tot een pauze.Foto: Adobe StockDe Bretonse kust nodigt uit tot een pauze.

Met spectaculaire, ruige kustlijnen, romantische vissershavens, bezienswaardige steden en heuvelachtige landschappen biedt Bretagne een grote verscheidenheid aan charmes. Dankzij in totaal 2000 kilometer aan fietspaden kunnen deze perfect per fiets worden ontdekt, zelfs als er momenteel aan een volledige Bretonse fietsroute wordt gewerkt. Hoogtepunten zijn routes langs voormalige spoorlijnen die zijn omgebouwd tot autovrije “Voie Verte”-fietspaden, zoals de V6-fietspaden van Carhaix naar Saint-Méen-le-Grand of V7 van Roscoff naar Concarneau.

Er zijn ook enkele kanalen die prachtig zijn om te berijden, zoals het langeafstandsfietspad La Vélodyssée langs het kanaal Nantes-Brest. Of fiets langs de kust van Morlaix naar Saint-Brieuc van baai naar baai. Onderweg zijn veel stops de moeite waard gezien de schilderachtige, historische en culturele bezienswaardigheden. Zelfs in de zomer is het soms ruig in Bretagne door de alomtegenwoordige wind, maar dankzij de Golfstroom, die het klimaat bepaalt, is het ook mild in de winter. In januari ligt de gemiddelde temperatuur boven de acht graden.

Een motorrijder op weg door Roscoff aan de noordkust van Bretagne.Foto: Adobe StockEen motorrijder op weg door Roscoff aan de noordkust van Bretagne.

Reis

 • Met de trein: Neem de DB naar Parijs. Van daaruit bijvoorbeeld TGV naar de steden Rennes, Nantes, Brest. In de regio blijven regionale treinen rijden, waarop fietsen gratis en zonder reservering kunnen worden meegenomen, zolang er plaats is. Sommige TGV’s en de meeste intercity’s bieden betaalde fietscoupés aan, waarvoor een reservering direct op het station of online vereist is. Onder “Tips” over: https://de.francevelotourisme.com
 • Met de auto: Vanuit het westen van Duitsland in ongeveer 10 uur; vanuit het oosten een paar uur langer. De routes lopen via Parijs, op snelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. In Bretagne kunt u reizen op de twee- tot vierbaans nationale wegen (N) of de landwegen tussen de zee en de bossen.

Highlights / Excursietips

Steenrijen van Carnac, baai van Morlaix, roze granieten kliffen aan de noordkust tussen Paimpol en Trébeurden, baai van Saint-Brieuc en Paimpol, Pont-Aven (“Dorp van schilders”), oude stad van Rennes, Belle-Ile-en-Mer, kathedraal Saint-Corentin in Quimper, kasteel Fougères.

Er zijn ook veel kleine steden in de regio met hun eigen charme.Foto: Getty ImagesEr zijn ook veel kleine steden in de regio met hun eigen charme.

Fietsservice en -verhuur

Het keurmerk “Accueil Vélo” komt overeen met “Bett + Bike” in Duitsland, dat te vinden is op: https://de.francevelotourisme.com/accueil-velo/unterkunft

Info en planning

 • https://de.francevelotourisme.com/fahrradziele/bretagne
 • www.bretagne-reisen.de/darauf-habe-ich-lust/fahrradurlaub-in-der-bretagne
 • fietslijn: Radatlas Bretagne

Fietstocht Zwitserland: Fatbiken in de sneeuw

Fietsalternatief in de winter: fatbiken in de sneeuw.Foto: SNOW BIKE FESTIVAL/Stephan BoegliFietsalternatief in de winter: fatbiken in de sneeuw.

Hier hebben we een iets speciale tip voor je. StaAls u op zoek bent naar fietsplezier in regio’s waar het waarschijnlijk vrij zelden sneeuwt, houden sommige mensen van het avontuur van fietsen op sneeuw. Fatbikes, d.w.z. mountainbikes met bijzonder dikke banden (tot 4,8 inch breed), zijn gemaakt voor ongebruikelijke oppervlakken. Ze fungeren als sneeuwschoenen voor de wielen.

Omdat maar heel weinig motorrijders zelf zo’n voertuig bezitten, hebben sommige regio’s besloten om het gewoon te huren. In Zwitserland zijn verschillende bestemmingen gericht op dit bijzondere plezier. Winterfietsen is deels toegestaan op wandelpaden, en afdalingen op echte snelheid zijn ook mogelijk. Dus, als je echte actie wilt: Let’s go!

Reis

 • Met de trein: Perfecte verbinding met DB en SBB naar alle grote steden zoals Basel, Zürich, Bern, Luzern en Interlaken. Vanaf daar neemt u SBB-treinen naar uw bestemming.
 • Met de auto: Er moet aandacht worden besteed aan tolheffingen op autosnelwegen en autosnelwegachtige wegen en voor wegtunnels en eventuele voorschriften met betrekking tot winterbanden of sneeuwkettingen.

Plaatsen die fatbiken aanbieden

 • Gstaad: www.gstaad.ch/winter/outdoor/winterbike.html
 • Davos Klosters: www.davos.ch/aktivitaeten/schneesport/fatbiken-auf-pischa
 • Engadin St. Moritz: www.engadin.ch/de/aktivitaeten/fatbiken
 • Obergoms: www.goms.ch/aktivitaeten/weitere-aktivitaeten/fatbike

Informatie, accommodatie, enz.

>> Interview met de Zwitserse ex-prof Lukas Stöckli over fietsen in de winter

Fietstocht Achterhoek (Nederland): Meer dan comfortabel

Prachtige kastelen en paleizen kenmerken de Achterhoek, zoals Kasteel Ruurlo hier.Foto: ImagoPrachtige kastelen en paleizen kenmerken de Achterhoek, zoals Kasteel Ruurlo hier.

De “achterste hoek” vertaalt zich als de Achterhoek. Als u echter van Noordrijn-Westfalen naar het buurland reist, komt u eerst door deze regio. Kenmerkend voor dit deel van de Nederlandse provincie Gelderland zijn de boerderijen, de weilanden en akkers, de kastelen, kastelen en landhuizen alsmede de gezellige kleine stadjes, waaronder Bronkhorst (in de gemeente Bronckhorst), met zo’n 100 inwoners de kleinste van het land. Net als bijvoorbeeld Bredevoort betovert het met zijn kronkelende straatjes, kasseien, sierlijke huizen en middeleeuwse kerkgebouwen.

De regio leent zich uitstekend voor avontuurlijke fietstochten. De Landgoederen- en Kastelenroute leidt over 43 kilometer naar vele bezienswaardigheden zoals Bronkhorst, Kasteel Suideras, de Sint-Martinuskerk in het dorp Baak of de kastelen van Vorden en Hackfort. Nederland staat bekend om zijn fietsvriendelijke cultuur; zelfs in de vrij landelijke Achterhoek ben je hier als fietser in goede handen. En op het – grotendeels – “vlakke land” zijn de winters meestal niet bijzonder streng. Overigens ben je hier nooit immuun voor regen, ook niet in de zomer.

Lees ook:   Quick Check Downhill Bikes: Bigbikes goedkoper fotograferen

Nederland staat bekend om zijn fietsvriendelijke cultuur.Foto: Getty ImagesNederland staat bekend om zijn fietsvriendelijke cultuur.

Reis

 • Met de trein: Om in de Achterhoek te komen, kunt u via Arnhem gaan, vanaf daar verder met regionale treinen en bussen. Of maak een korte tocht naar je bestemming met je fiets. Het is meestal mogelijk om buiten de spits een fiets mee te nemen in de treinen, behalve in de ICE- en Thalys-treinen. Het is het beste om vooraf te reserveren. Er zijn ook beperkte mogelijkheden om fietsen mee te nemen in langeafstandsbussen.
 • Met de auto: Via de A3 of A30 naar Nederland, dan verder op de landwegen (N) afhankelijk van uw bestemming. De grootste plaatsen zijn Zutphen en Doetinchem.

Highlights / Excursietips

Bronkhorst (kleinste dorp van Nederland), Museum Villa Mondriaan (gewijd aan de kunstenaar Piet Mondriaan), Kasteel Huis Berg in ‘s-Heerenberg, Landhuis Hackfort in Vorden

Fietsservice en -verhuur

Verhuur, reparaties en meer: Op grote treinstations en in bijna elke stad. Waar “Fietsers Welkom!” (Fietsers welkom!) wordt aangegeven, zijn er in ieder geval geschikt gereedschap en fietspompen. Laadpalen zijn overal aanwezig.

Fietsvriendelijk overnachten

In Nederland zijn adressen met het keurmerk “Fietsers Welkom!” (Fietsers welkom!) Fietsers kunnen genieten van een extra fietsservice.

 • https://achterhoekferien.de/unterkunfte
 • https://www.das-andere-holland.de/planen-sie-ihren-besuch/unterkunft-holland

Info en planning

 • https://achterhoekferien.de
 • www.hollandfahrradland.de
 • www.das-andere-holland.de
 • bikeline: Fietstocht Nederland
 • Publicpress: Achterhoek – Zuidelijk Westmünsterland: Fiets- en wandelkaart

Fietstocht Andalusië: Spannende afwisseling

Een deel van de Camino de Santiago loopt ook door Andalusië.Foto: Getty ImagesEen deel van de Camino de Santiago loopt ook door Andalusië.

De meest zuidelijke regio van Spanje biedt diverse landschappen tussen de Atlantische Oceaan (Costa del Sol) en de bergen van de Sierra Nevada. Bij Marbella zijn er vlakke tochten langs de kust. Een mooie fietservaring wordt ook geboden door de “Vias verdes” (Groene Paden), die langs oude spoorlijnen lopen. In de lager gelegen gebieden heerst een aangenaam mild mediterraan klimaat en zelfs in de koudste maand januari kunnen de temperaturen oplopen tot bijna 20 graden Celsius. En er zijn tot 320 dagen zon.

Reis

Met het vliegtuig: Directe verbindingen naar Malaga, Sevilla, Granada en Jerez de la Frontera. Goed ontwikkeld busnetwerk. Veel steden zijn gemakkelijk bereikbaar via het Spaanse nationale spoorwegnet (RENFE). Informeer vooraf over eventuele fietsen: www.renfe.com/es/en/renfe-group/sustainable-transport/train-bike

Highlights / Excursietips

Nationaal Park Doñana aan de Atlantische kust, de steden Granada (Alhambra), Córdoba (Mezquita), Málaga, Sevilla (Koninklijk Paleis, Kathedraal) of Marbella, de “Witte Dorpen” in het binnenland zoals Frigiliana, Casares en anderen.

Huur een fiets

Vooral in de steden zijn er goede mogelijkheden om een fiets te huren, bijvoorbeeld:

 • https://malagabiketours.eu/de/fahrradverleih-malaga
 • www.andalusienrentabike.de/e-bikes-neu
 • www.fahrradverleih-marbella.com
 • www.bikebase.es/de

Accommodaties

 • www.andalusien360.de/urlaub-reisen/unterkuenfte
 • www.andalucia.org/de/unterkuenfte

Info en planning

 • www.andalucia.org/de/fahrradtouren
 • www.andalusien360.de

De afstand lonkt: moet ik de fiets meenemen in het vliegtuig of er ter plaatse een huren?

Mallorca, Gran Canaria, misschien Lanzarote? Er zijn droombestemmingen voor fietsliefhebbers, waar het zelfs in de winter nog zacht is, vele zonuren lonken en je heerlijk kunt fietsen. Maar: Helaas, je kunt er alleen met het vliegtuig komen. Het is mogelijk om je fiets mee te nemen, maar het is ingewikkeld. We vatten hier kort enkele belangrijke aspecten samen.

E-Bikes

bijna niet mee te nemen. Bij sommige bedrijven mag je een batterij meenemen met een capaciteit tot 160 wattuur (zeer laag) – en dan speciaal verpakt en gedeclareerd. Met een vrij dure transportkoffer kunnen batterijen in een vrachtvliegtuig worden verscheept. Een andere oplossing zou zijn om de batterij te verwijderen en een geschikte te huren op de vakantiebestemming. Als de accu niet kan worden verwijderd, kan de fiets in geen geval worden meegenomen.

Er zijn speciale tassen voor het inpakken van de fiets voor vliegreizen.Foto: Red BullEr zijn speciale tassen voor het inpakken van de fiets voor vliegreizen.

Toerfiets zonder motor

Het vervoer is anders geregeld. Voor sommige luchtvaartmaatschappijen geldt het als ingecheckte bagage, die bij de ticketprijs is inbegrepen, voor andere als sportbagage, die extra kost; Voor intercontinentale vluchten kan meer dan 200 euro verschuldigd zijn. Controleer ook vroeg of er tijdens een vlucht nog plaats is voor je fiets. Als dat het geval is, moet de fiets voor transport worden “verkleind”, d.w.z. pedalen, zadel of voorwiel moeten worden verwijderd of – net als het stuur – in de meest ruimtebesparende positie worden geplaatst. De exacte regelgeving verschilt per luchtvaartmaatschappij.

De fiets moet dan ingepakt worden, hier zijn er varianten van karton (goedkoop!) tot speciale tassen of koffers (duurder). Toch kan er schade ontstaan. Daarom is het raadzaam om indien nodig een transportverzekering af te sluiten, aangezien de luchtvaartmaatschappijen slechts tot een bepaalde limiet aansprakelijk zijn. Zelfs deze korte observatie laat zien hoe complex de materie is. Andere aspecten zoals de reis naar de luchthaven of de montage van de fiets op de bestemming worden toegevoegd. Dit is zeker niet ieders kopje thee. Dus als u zich ook een tocht met een “buitenlandse fiets” kunt voorstellen, is ter plaatse huren het betere alternatief.