FNLD GRVL: Met de gravelbike onder de Finse middernachtzon

Ik trap, voel de wind in mijn gezicht. Bergop en bergaf over ruw terrein. Boven me, de lucht in donkerrode kleuren – met een blik op de klok realiseer ik me dat het net voor middernacht is. De zon gaat niet echt onder, maar komt meteen op. Waar is dit mogelijk? Je kunt gaan gravelbiken in de middernachtzon in Finland, in Lahti. Voor het eerst in Europa vindt daar een eendaagse race plaats in het kader van het FNLD GRVL festival op 10 juni.

In de VS is het gravelfestival “SBT GRVL” al een integraal onderdeel van de gravelcultuur en een groot evenement voor tal van fietssportliefhebbers. Het vindt plaats in Colorado in de stad Steamboat Springs en is een combinatie van gravelbike racen en “Good Vibes” festival.

>> De huidige data voor gravelevenementen 2023 zijn samengesteld door de TOUR. <<

FNLD GRVL

Nu vindt dit evenement ook voor het eerst plaats in Europa. Het FNLD GRVL Festival start op 08.06.2023 en duurt tot 11.06.2023. Er worden 1500 actieve deelnemers verwacht. Voor de eendaagse race kunnen de gravelbikers strijden in drie verschillende routes: afhankelijk van vermogen, uithoudingsvermogen en motivatie. De kortste route is de “Forest Route” met een lengte van 40 kilometer, dwars door de dichte bossen van Finland. De 77 kilometer lange “Merenroute” loopt langs tal van meren. Als u op zoek bent naar een echte uitdaging, kies dan voor de unieke “Midnight Sun Route” met 177 kilometer – maar ook met de ervaring van het beklimmen van de bergen onder de Finse middernachtzon. Elke route heeft dus zijn eigen karakter. Ook wordt er een prijzengeld van in totaal 20.000 euro uitgereikt.

Lees ook:   giant mountainbike 26 inch

Dit wordt mogelijk gemaakt door de EU GRVL. Een samenwerking tussen Canyon merkambassadeur Tiffany Cromwell (Canyon/SRAM WMNCYCLING), de Finse Formule 1-coureur Valtteri Bottas en het In de VS gevestigde SBT GRVL.

Het hoogtepunt van het GRVL FNLD Festival is de race door het Finse platteland op 10.06.2023.Foto: Thomas Maheux

Het hoogtepunt van het GRVL FNLD Festival is de race door het Finse platteland op 10.06.2023.

“Good Vibes” gemaakt in Europa

Trouw aan het motto van de Amerikaanse versie biedt het FNLD GRVL Festival ook een uitgebreid ondersteunend programma voor deelnemers van over de hele wereld. Deze omvatten groepsexcursies en een grote Expo Area. Amy Charity, mede-oprichter van FNLD GRVL, is bijzonder enthousiast over de speciale sfeer die ze ervoer op gravelevenementen in de VS: “We zijn erg blij om het concept dat we zo succesvol hebben geïmplementeerd in Steamboat Springs naar Europa te brengen”.

Gravelbiken in Lahti

Ongeveer 100 kilometer ten noorden van Helsinki ligt de stad Lahti – de achtste grootste stad van Finland. De regio kenmerkt zich door een bebost plateau en talloze meren die door het landschap lopen. De routes voor de FNLD GRVL met dichte bossen en grindwegen bieden de beste grindcondities. Pas in 2021 kreeg de stad ook de titel “Europese Groene Hoofdstad”. Voor medeorganisator en F1-ster Valtteri Bottas is het festival een heel bijzonder evenement: “Een ticket voor FNLD GRVL is meer dan alleen het bijwonen van een evenement – het is een paspoort voor mijn woonplaats en de regio Lahti.”

Formule 1-ster Valtteri Bottas (links) en Tiffany Cromwell - organisatoren en deelnemers van de FNLD GRVLFoto: Thomas Maheux

Formule 1-ster Valtteri Bottas (links) en Tiffany Cromwell – organisatoren en deelnemers van de FNLD GRVL

Canyon is partner van FNLD GRVL Race

Het Canyon Bikes-team zal ter plaatse zijn met hun volledige portfolio, van adventure bikes tot gravelbikes. Voor deelnemers aan het FNLD GRVL-evenement is Canyon direct op het circuit beschikbaar met reparatie- en ondersteuningsstations. Onder de deelnemers aan de race zijn ook atleten van Canyon: Peter Stetina, Carolin Schiff en Griffin Easter, onder anderen, zullen de baan op gaan, evenals Tiffany Cromwell en Valtteri Bottas.

Vanaf nu kunt uJe schrijft je in voor FNLD GRVL via de website BikeReg.com en daar vind je ook informatie over de inschrijfgelden. Meer details over het festival zijn te vinden op de website fnldgrvl.com.

Source link