Norco Sight VLT & Range VLT ’24: Nieuwe Bosch E-MTB’s met hoog draaipunt

High-pivot achtereinden, d.w.z. achtervering met een hoog draaipunt, zijn een van de grote trends in het mountainbiken. Maar deze technologie vind je nauwelijks op e-mountainbikes. De Canadezen van Norco zijn grote voorstanders van het verhoogde kampeerpunt. Het Enduro-assortiment maakt al heel lang gebruik van deze technologie en sinds kort de kortere-slag fietsen Sight en Optic “opgekrikt”. Voor 2024 geeft Norco twee nieuwe e-mountainbikes zijn specialiteit: De All Mountain Sight VLT en de Enduro Range VLT rollen nu met de kinematica, die de mooie naam VPS HP draagt.

Het hoofdlager op Norco Sight VLT en Range VLT is aanzienlijk hoger dan bij klassieke achterdriehoeksystemen, de poelie is typisch voor een hoog draaipunt.Foto: Andy VathisHet hoofdlager op Norco Sight VLT en Range VLT is aanzienlijk hoger dan bij klassieke achterdriehoeksystemen, de poelie is typisch voor een hoog draaipunt.

Het grootste voordeel van high-pivot-technologie is de wielhoogtecurve. In tegenstelling tot klassieke ontwerpen beweegt het achterwiel niet naar voren wanneer het wordt samengedrukt, maar naar achteren. Op deze manier wordt het verondersteld obstakels te vermijden in plaats van ze te benaderen, waardoor betere chassisprestaties mogelijk zijn. Een dergelijke constructie is er nauwelijks op e-bikes, alleen Rocky Mountain zet de toon voor de Altitude Powerplay (testwinnaar in onze laatste enduro-test) en Instinct Powerplay (Tip Trail in de EMTB-test), naar hogere draaipunten. Voor niet-gemotoriseerde enduro’s daarentegen is een hoog draaipunt booming. Bijvoorbeeld in het geval van Treks Slashde Kanonnen Jekyll of de Afwijken Claymore.

De elektrische aandrijving in de Norco Sight VLT en Range VLT

De tweede drastische innovatie in de twee e-mountainbikes: Norco vertrouwt voor zijn nieuwe e-bikes op Bosch in plaats van Shimano. Terwijl de vorige modellen van Sight en Range nog met EP8 op de weg waren, zijn de nieuwe 24er E-MTB’s van Bosch’s Performance CX (lees de review!) Gedreven. De Shimano-fietsen blijven rijden in het modeljaar 2024 – en sommige zijn verkrijgbaar tegen sterk gereduceerde prijzen. Koopjespotentieel met de optie van 900 wattuur!

Lees ook:   Testracefietsen 2023: testwinnaar - lichtgewicht Arc8 Evolve FS

Klik hier voor de test van de voorganger Norco Sight VLT (tot 2023) met een gigantische batterij!

De Bosch Powertube met 750 wattuur zit in de gesloten onderbuis en kan naar beneden worden uitgetrokken. De vorige VLT’s met hun variabele batterijsysteem (tot 900 wattuur!) hadden deze integratie al. Als het op bediening aankomt, vertrouwt Norco op de slanke versie met een systeemcontroller in de bovenbuis en een draadloze mini-afstandsbediening.

De Bosch Performance CX zal in de toekomst stuwkracht leveren in Norco Sight VLT en Range VLT.Foto: Andy VathisDe Bosch Performance CX zal in de toekomst stuwkracht leveren in Norco Sight VLT en Range VLT.De systeemcontroller van Bosch bevindt zich in de bovenbuis, waarop het U-niveau en de batterijstatus via LED's worden aangegeven.Foto: Andy VathisDe systeemcontroller van Bosch bevindt zich in de bovenbuis, waarop het U-niveau en de batterijstatus via LED’s worden aangegeven.De Bosch Powertube 750 zit onder een afdekking en kan vervolgens vanaf de gesloten onderbuis naar beneden worden getrokken.Foto: Bill HawleyDe Bosch Powertube 750 zit onder een afdekking en kan vervolgens vanaf de gesloten onderbuis naar beneden worden getrokken.

De feiten over de Norco Sight VLT

 • Motor: Bosch Performance CX
 • Accu: Bosch Powertube 750
 • Veerweg: 160/150 mm (voor/achter)
 • Carbon hoofdframe, aluminium achterdriehoek
 • Wiel maat: 29/27.5 inch
 • Gewicht: 25,2 kg (fabrieksspecificaties, topmodel)

Wat de belangrijkste gegevens betreft, blijft de Sight VLT trouw aan zijn voorganger. 160/150 millimeter veerweg en Mullet wielmix zouden de perfecte balans bieden voor trail- en bergavonturen. Helaas lijkt de fiets ook het forse gewicht van de oude Sight te erven. Norco specificeert 25,2 kilo voor het topmodel. De wandelaar gaf zich over aan onzeDe test is uiterst veilig om mee te rijden. Zowel bergop als bergaf laat de fiets nauwelijks iets branden. Maar het was ook een beetje omslachtig en omslachtig als het pad zachter kabbelde. In de nieuwe editie zijn de liggende achtervorken beduidend korter en groeien ze mee met de maten. Van 428 tot 440 mm. Hierdoor krimpt ook de wielbasis. Dit zou de fiets een stuk speelser moeten maken. Ter vergelijking: het 2023-model had een achterkant van 462 mm in alle framematen. Een behoorlijk bereik (422 tot 522 millimeter) en de slappe balhoofdhoek zouden de nieuwe editie ook veel soepelheid moeten geven.

Lees ook:   mountainbike 27.5 inch

Er is echter maar één variant van de Sight VLT, die Norco in Canada prijst voor maar liefst $ 13,999. Voorlopig zal de Duitse importeur helemaal niet de fiets met kortere veerweg hebben – maar de verschillende varianten van de Enduro Range VLT wel.

De All Mountain Sight VLT C1 wordt geleverd met 160/150 millimeter veerweg en zou een exorbitante $ 13.999 kosten.Foto: Andy VathisDe All Mountain Sight VLT C1 wordt geleverd met 160/150 millimeter veerweg en zou een exorbitante $ 13.999 kosten.

De feiten over de Norco Range VLT

 • Motor: Bosch Performance CX
 • Accu: Bosch Powertube 750
 • Verplaatsing: 180/170 mm (voor/achter)
 • Carbon hoofdframe, aluminium achterdriehoek
 • Ook verkrijgbaar met aluminium chassis
 • Wiel maat: 29/27.5 inch
 • Gewicht: 26,1 kg (fabrieksspecificaties, topmodel)
 • Drie uitrustingsniveaus tussen 7799 en 10499 euro

De Norco Range is een echt zwaargewicht onder de e-MTB’s. En dan bedoelen we niet in de eerste plaats het gewicht van de fiets. Met een veerweg van 180/170 millimeter en een lange en vlakke geometrie is hij ontworpen voor hoge snelheden en wil hij in wild terrein worden gereden. Maar ook de liggende achtervorken zijn bij de Enduro ingekort. Ze groeien met je mee over de vijf framematen van een extreem korte 428 mm tot een nog steeds matige 444 mm. De fiets is verkrijgbaar in twee uitrustingsniveaus met een carbon hoofdframe voor respectievelijk 8999 en 10.499 euro. Het instapmodel A1 met aluminium chassis kost 7799 euro.

De E-Enduro Norco Range VLT is volledig ontworpen voor downhill rijden. De mullet-opstelling wordt verbonden door een slag van 180/170 mm.Foto: Andy VathisDe E-Enduro Norco Range VLT is volledig ontworpen voor downhill rijden. De mullet-opstelling wordt verbonden door een slag van 180/170 mm.