Droomfietsen 2023: Deviate Claymore – de high-pivot enduro in de test

In staat om te winnen, slot-car nauwkeurig of verblindend snel – de levendige slogans op de website van de fabrikant zijn reden genoeg om de Deviate Claymore eens onder de loep te nemen. Wie denkt dat de Schotten alleen maar picturale reclameteksten kunnen verscheuren, is verre van dat.

Deviate is een van de pioniers van high-pivot achterdriehoeken in het endurosegment. Eerlijk is eerlijk, we kennen mountainbikes met een hoog draaipunt al sinds het begin van de jaren ’90 – maar in die tijd waren het vooral downhill bikes. Sinds 2017 zie je echter ook steeds meer enduro’s met het speciale achterdriehoekontwerp.

Wijk Claymore af, high-pivot enduro uit Schotland.Foto: Max Fuchs

Wijk Claymore af, high-pivot enduro uit Schotland.

Wat betekent high pivot op Deviate Claymore?

Maar waar gaat het over? Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt het belangrijkste draaipunt van de achterste driehoek zich niet zoals gewoonlijk in de buurt van de trapas, maar veel hogerop. Tijdens de compressie vergroot dit de afstand tussen de trapas en de achterwielas, waardoor het achterwiel het obstakel naar achteren vermijdt in plaats van er “vast te komen zitten”. Het nadeel: Hoe groter de rek van de liggende achtervork, hoe meer de ketting het kettingblad intrekt tijdens de compressie. Afhankelijk van de kettinglift leidt dit tot negatieve invloeden op het chassis en de terugslag van het pedaal. Om het chassis los te koppelen van deze aandrijfinvloeden, loopt de ketting op fietsen met een hoog scharnierpunt meestal over een katrol in de buurt van het draaipunt.

Met de Deviate Claymore is deze ontwikkelingsaanpak tot het uiterste doorgevoerd en is gekozen voor een bijzonder hoog draaipunt, wat resulteert in de grootste achtervorkverlenging ooit gemeten op onze testbank. Deviate bouwde de fiets speciaal voor deze test. In de online shop kun je de Claymore alleen als frameset krijgen. Alleen al het carbon chassis kost 3600 euro inclusief belastingen en douanerechten. Tegen meerprijs biedt Deviate echter ook verschillende dempers aan. Complete fietsen zijn alleen verkrijgbaar bij een paar dealers in Duitsland.

De filigraan aluminium houder van de katrol ziet er chique uit en fungeert ook als kettinggeleider.Foto: Max Fuchs

De filigraan aluminium houder van de katrol ziet er chique uit en fungeert ook als kettinggeleider.

Afwijking: Effectief gebruik van 168 mm veerweg

Maar terug naar de test. Tijdens het rijden met de Deviate Claymore voel je letterlijk hoe de wielbasis uitrekt bij het rollen over hobbels of harde landingen. Dit geeft de Schotse enduro veel stabiliteit, vooral op hoge snelheden. De uitstekende respons genereert massaal tractie en kalmeert zelfs de meest boze paden. Bij het remmen of bij steile afdalingen profiteert de piloot ook van het goede anti-stijggedrag van de Deviate Claymore. Zo zit je altijd laag in de veerweg en kun je zelfs zonder veel belasting aan de achterkant genieten van uitstekende tractie. Door de late progressie kan de 168 millimeter veerweg zeer effectief worden gebruikt. Actieve rijders missen echter wat steun in de medium veerweg. Volumeafstandhouders kunnen echter worden gebruikt om dit effect tegen te gaan. Helaas kan de Öhlins-voorvork de extreem rijke rijervaring achterin niet bijbenen.

De Öhlins vorken op Deviate en Raaw hebben twee kleppen. Eén voor de hoofdkamer en één voor de Rampup-kamer (progressie). Aangezien dit wordt beïnvloed door de druk van de eerste kamer, is het essentieel om deze eerst te vullen voor een coherente opstelling.Foto: Max Fuchs

De Öhlins vorken op Deviate en Raaw hebben twee kleppen. Eén voor de hoofdkamer en één voor de Rampup-kamer (progressie). Aangezien dit wordt beïnvloed door de druk van de eerste kamer, is het essentieel om deze eerst te vullen voor een coherente opstelling.

Handling Deviate Claymore: Perfecte balans tussen soepelheid en wendbaarheid

Als het gaat om handling, vindt Deviate’s Enduro Claymore de perfecte balans tussen soepelheid en wendbaarheid. Dankzij de lage voorkant en de besturing is die niet al te vlakhoek, kan de Claymore nauwkeurig door het terrein worden gestuurd met veel druk op het voorwiel. Perfect voor snelle bochtwisselingen en onvoorspelbaar terrein. De 438 liggende achtervork en de lange 490 reach zorgen nog steeds voor voldoende soepelheid. Maar zelfs bergop wist de kandidaat snel de harten van onze testcrew te veroveren. De Deviate Claymore beklimt steile hellingen goed – dankzij de combinatie van een steile zithoek, matige liggende achtervork en een lage voorkant. De compacte zitpositie bevalt meteen. De voordelen van de high-pivot achterdriehoek komen ook om de hoek kijken: toptractie en vrij van vervelende schommelbewegingen in het wiegpedaal – niets blijft hier te wensen over.

Lees ook:   spatbord mountainbike action

Het enige wat dus ontbreekt is een levendige slogan op de website over de klimeigenschappen van de Deviate Claymore. Voor het overige raken de reclameteksten echter op de best mogelijke manier de kern van de kerncompetenties.

Veel helpt veel: de massieve aluminium afdekking is stevig geschroefd en is bestand tegen zelfs de ruwste steenslag.Foto: Max Fuchs

Veel helpt veel: de massieve aluminium afdekking is stevig geschroefd en is bestand tegen zelfs de ruwste steenslag.

Gemakkelijk te onderhouden: remleidingen en schakelkabels lopen extern onder de concave bovenbuis.Foto: Max Fuchs

Gemakkelijk te onderhouden: remleidingen en schakelkabels lopen extern onder de concave bovenbuis.

Conclusie over de Deviate Claymore

Terwijl de meeste moderne enduro’s zich steeds meer ontwikkelen tot compromisloze volggasmachines, neemt de Deviate Claymore het oorspronkelijke idee van race-enduro’s weer over: aangenaam bergop en snel – maar nog steeds handig – bergafwaarts. De Schotse enduro is dus altijd in voor de beste tijden, ongeacht het terrein. – Max Fuchs, BIKE-testredacteur

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Dit is Afwijkend

Het merk uit de Schotse Hooglanden is opgericht in 2016. Chris Deverson en Ben Jones kenden elkaar van de gidsenbusiness, maar waren nooit echt tevreden over de motoren van hun sponsors. Toen besloot het duo het heft in eigen handen te nemen en begon ze hun eigen fietsen te ontwikkelen onder de naam Deviate. Het resultaat was de versnellingsbak Enduro Guide met een high-pivot achterdriehoek. De twee hingen al snel de geleiding op. Daartoe werken ze met een achtkoppig team aan wat nu de vierde fiets in het portfolio is.

Chris Deverson, een van de oprichters van Deviate, aan het werk.Foto: Fabrikant

Chris Deverson, een van de oprichters van Deviate, aan het werk.

Specificaties en bladmuziek Deviate Claymore

Fabrikant

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 14,93 kg
 • Frame gewicht: 2975 g
 • Gewicht wielen: 5042 g
 • Acceleratie wielen: 4086 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 49 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: DT Swiss EX 1501 Spline 30mm-
 • Banden: Vittoria Mazza; Grafeen 2.0 Trail 29 x 2,40
 • Vork:: Öhlins RXF38 m.2
 • Schokdemper: Öhlins TTX Air
 • Veerweg voor / achter: 165 / 168 mm
 • Remmen: Shimano XT BR-M 8120 / 203/203
 • Versnellingen: Shimano XT 1×12
 • Bandbreedte: 34; 10-51 / 510 %
 • telescopische ondersteuning / slag / Ø: One1 Dropper Post V2 / 200 mm / 34,9 mm

Review van de Deviate Claymore

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 19 van de 20
 • Efficiëntie van het chassis: 16 van de 20
 • Rolweerstand: 7,5 uit 10
 • Gewicht: 3 van 15
 • Traagheidswielen: 4 van de 10
 • Bidonhouder: 1.5 uit 5
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 40 van de 40
 • Voorwielophanging: 22,5 van de 25
 • Achterwielophanging: 25 van de 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 14.25 uit 15
 • Grip op de band: 13,5 uit 15
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10

TOTAAL BERGOP: 51 VAN DE 80

TOTAAL: 129.3 VAN DE 140

 • SOverig 25 van de 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat*: super – 205,3 van de 250 punten

Afwijkende Claymore - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Afwijkende Claymore – Geometriegegevens

Deviate Claymore - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Deviate Claymore – Kenmerken

Deviate Claymore - Veereigenschappen: De achterste driehoek biedt een klein beetje steun in de middelste veerweg, maar reageert buitengewoon goed.Foto: BIKE testafdeling

Deviate Claymore – Veereigenschappen: De achterste driehoek biedt een klein beetje steun in de middelste veerweg, maar reageert buitengewoon goed.

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link