Downhill-fiets: de nieuwe 8e generatie Santa Cruz V10

In het verleden hebben we al verschillende Santa Cruz fietsen getest. De conclusie was overwegend zeer positief – vooral het rijplezier maakte vaak indruk op onze testers. Dus wat maakt de Santa Cruz V10 speciaal in zijn 8e generatie? Of beter gezegd, wat onderscheidt het van andere modellen?

De fabrikant belooft ook veel rijplezier met de V10. Vooral bij boze afdalingen is de downhill-fiets moeilijk te verslaan. De Santa Cruz zou het resultaat zijn van jarenlang ontwikkelingswerk en praktijktesten. In 2021 begon de ontwikkeling van het huidige model, waarbij steeds weer nieuwe aanpassingen werden gedaan. Ook de downhill profs hebben hun kennis en ervaring met de fiets meegenomen in de ontwikkeling. Het syndicaatsteam uit Santa Cruz heeft met de V10 al verschillende wereldbekeroverwinningen behaald, evenals de algemene teamoverwinning. Kan de 8e generatie nog een stapje verder gaan?

De Santa Cruz V10 heeft al meerdere World Cup overwinningen op zijn naam staan.Foto: Santa CruzDe Santa Cruz V10 heeft al meerdere World Cup overwinningen op zijn naam staan.

Santa Cruz V10: De 8e generatie

De downhill-fiets is al de 8e generatie van de V10-serie. Dit roept natuurlijk de vraag op: wat is er nieuw en wat hebben de ingenieurs overgenomen van de vorige modellen?

Allereerst adverteert de fabrikant met meer afstelmogelijkheden op de hele fiets dan op welke andere Santa Cruz dan ook: Chip omdraaien Voor de achteras (+5 mm / 0 mm / -5 mm) moet de geometrie gemakkelijk en efficiënt kunnen worden gewijzigd. Een andere flip-chip in de LowerLink met drie positie-opties helpt bij het verfijnen van de trapashoogte en balhoofdhoek. Bovendien maken verschillende balhoofdschalen (+8 mm / 0 mm / -8 mm) het mogelijk om het bereik aan te passen aan de routes en de individuele behoeften van de rijder.

Lees ook:   Trek Top Fuel 9.8: Carbon trail bike review - Droomfietsen 2023

Er is een enkele remadapter voor alle drie de standen van de achteras.Foto: Santa CruzEr is een enkele remadapter voor alle drie de standen van de achteras.

Overige wijzigingen

Naast de instelmogelijkheden zijn er nog andere details veranderd aan de Santa Cruz V10. Dankzij de verbeterde kinematica van de vering is de rit zowel soepeler als tractiever. De stijfheid van het frame is beter afgesteld om een merkbaar betere tractie in elke maat te garanderen. Het frame is weer volledig van carbon, maar de maten zijn veranderd: de 7e generatie V10 is er in S, M, L, XL – de 8e generatie Santa Cruz V10 in SM, MD, LG met mul-banden (29 inch voor en 27,5 achter) en in maat XL met 29 inchers. Dit maakt een directe vergelijking van de geometrieën moeilijker.

>> trailbike-duel: de Santa Cruz 5010 versus Scor 4060 ST <<

>> Herziening van de Santa Cruz Heckler SL met Fazua-motor <<

>> De Santa Cruz Heckler S MX beoordeelde <<

Geometrie van de Santa Cruz V10

Toch is de geometrie natuurlijk een belangrijk onderdeel van de fiets, daarom moeten de belangrijkste details ervan kort worden uitgelegd (De volgende waarden hebben betrekking op de kleinste maat (SM) en instelling Hoog): Het bereik is 420 mm (+/-8 mm), wat 8 mm meer is in vergelijking met het kleinste model van de vorige generatie. Dit lijkt te resulteren in een nog sportievere, meer gestrekte zitpositie, die uiteraard kan worden gevarieerd door de verstelmogelijkheden.

Geometrie van de Santa Cruz V10Foto: Santa Cruz (Screenshot)Geometrie van de Santa Cruz V10

De aanpassing van het bereik gebeurt via de headsetschalen.Foto: Santa CruzDe aanpassing van het bereik gebeurt via de headsetschalen.

>> Hier vind je een AMeetkundige waarden en hun betekenissen <<

Ter vergelijking: de balhoofdhoek is teruggebracht van 63,7 naar 63,0 graden, maar kan ook worden aangepast door de flip-chip in de LowerLink. Dit bepaalt de wendbaarheid en soepelheid van een fiets. Een slappere balhoofdhoek maakt de V10 iets soepeler en dus veiliger. In de nieuwe V10 liggen de waarden van de voorvork en schokdemper iets dichter bij elkaar: de veerweg is 203 mm voor en 208 mm achter. Bij de 7e generatie V10 verschilden de waarden nog verder: hoewel de fiets met een soepele 200 mm iets minder veerweg had bij de vork dan het nieuwe model, had hij bij de schokbreker meer bij 215 mm.

De belangrijkste details van de Santa Cruz V10 downhill bike

De 8e generatie Santa Cruz V10Foto: Santa CruzDe 8e generatie Santa Cruz V10

De 8e generatie Santa Cruz V10 is er in twee varianten: S DH en X01 DH. Hier zijn de belangrijkste details met verschillen en overeenkomsten van de twee modelopties.

Santa Cruz V10 in S DH

  • Framematen: SM, MD, LG met wielmaat MX ; XL met wielmaat 29
  • Frame Materiaal: Koolstof
  • Gewicht: 16,69 kg (specificaties van de fabrikant)
  • Demper: Fox DHX2 Prestaties Elite
  • Vork: Fox 40 Prestaties, 203 mm
  • Aandrijflijn: Sram GX DH, 7 versnellingen
  • Rem: Sram Code Brons Stealth
  • Band: Voorzijde: Maxxis Assegai 29×2.5 3C MaxxGRIP ; Achter: Maxxis Assegai 27.5×2.5 3C MaxxGRIP
  • Prijs: 7699 euro

Santa Cruz V10 in X01 DH