Corratec E-Gravel EL: E-gravelbike met Bosch SX motor gepresenteerd

Van een golf kun je nog niet spreken, maar e-gravelbikes zijn geen echte zeldzaamheid meer op de markt. Het maakt niet uit of het high-end fietsen zijn zoals de nieuwe Mondraker Dusty, goedkoop als Rozen Backroad Plus AL of extravagant zoals de Wezel van Urwahn: Allemaal willen ze motorrijders inspireren die op zoek zijn naar een fiets met een sportieve uitstraling, af en toe op de weg zijn in gemakkelijk terrein en wat elektrische rugwind waarderen.

En bijna alle fietsen hebben één ding gemeen: de elektromotor in de achternaaf. Geen wonder, want het is relatief licht, goedkoop, draagt de ketting en het tandwiel minder en hoeft niet in het frame te worden geïntegreerd. Corratec kiest daarentegen voor de nieuwe Performance SX van Bosch en geeft dus prioriteit aan prestaties, reactievermogen, actieradius en, last but not least, betrouwbaarheid dankzij de beproefde Bosch-technologie. Bijna exotisch in deze fietsklasse.

>> Wat de nieuwe Bosch Performance Line SX-motor kan, leest u hier in de gedetailleerde review <<

De Corratec E-Gravel EL voor 4999 euro.Foto: Adrian KaetherDe Corratec E-Gravel EL voor 4999 euro.

De Corratec E-Gravel EL met Bosch SX in één oogopslag

Veel vermogen, grote accu: motor en frame van de E-Gravel EL

Voor de E-Gravel EL vertrouwt Corratec op een aluminium hoofdframe en een carbon vork die al is voorbereid voor bagagetransport met drie draden aan elke kant. Het frame bevat de Bosch SX-motor, die op zijn hoogtepunt tot 600 watt levert en daarmee duidelijk de klassieke naafmotoren (meestal rond de 250 watt) overtreft, maar ook gulziger op de accu zuigt. Bovendien schittert de aandrijving, die niet in de laatste plaats is ontwikkeld voor lichte E-MTB’s, met een goede modulatie en een levendige rijervaring. De aandrijving wordt bediend via de Top Tube Display System Controller, die ook compatibel is met de ebike flow-app van Bosch. Hier kunnen bijvoorbeeld de ondersteuningsniveaus worden verfijnd.

Lees ook:   Fietsaccessoires van Aldi: Waar zijn fietsverlichting, regenjassen en dergelijke goed voor?

De SX-aandrijving wordt bediend via het systeemcontroller van het bovenbuisdisplay.Foto: Adrian KaetherDe SX-aandrijving wordt bediend via het systeemcontroller van het bovenbuisdisplay.

De nieuwe accu van 400 wattuur van Bosch moet ondanks het hoge motorvermogen voldoende actieradius bieden en wordt, zoals bij veel e-bikes gebruikelijk is, klassiek van de onderbuis naar voren gehaald. Ook de twee andere SX-fietsen van Corratec vertrouwen op dit systeem: de RS 140 EL e-fully en de X-Vert EL hardtail mountainbike.

Als u meer bereik nodig hebt, kunt u de optionele Powermore 250 range extender van Bosch in de vorm van een waterfles aansluiten op de E-Gravel EL. De oplaadpoort en het frame zijn dienovereenkomstig al voorbereid. Het duidelijke nadeel van de middenmotor, grotere accu en relatief hoge prestaties is dat de fiets niet echt licht is. Corratec belooft een 17 voor de komma. Ter vergelijking: e-gravelbikes met naafmotoren wegen vaak minder dan 14 kilogram.

Slechts één model voor 4999 euro: De uitrusting van de E-Gravel EL

De E-Gravel EL zal slechts in één uitrustingsniveau verkrijgbaar zijn voor 4999 euro. Corratec combineert het chassis met Sram’s mechanische Apex-groep met twaalf versnellingen en Mavic Allroad-wielen in de iets hogere kwaliteit S-versie. De fiets rolt op beproefde G-One banden van Schwalbe.

Schakelen gaat met Sram's mechanische Apex met twaalf versnellingen.Foto: Adrian KaetherSchakelen gaat met Sram’s mechanische Apex met twaalf versnellingen.

E-Gravel: Voor wie is het überhaupt zinvol?

Als het gaat om de doelgroep blijft Corratec vrij realistisch: Een e-gravelbike voor wielrenners? Waarschijnlijk niet. Wie gewend is aan geschoren benen en acht kilo stapt zelden over op een e-bike. De E-Gravel EL is meer gericht op sportieve toerrijders, bike-packing fans en mountainbikers die graag afstanden afleggen. Dit wordt geëvenaard door de accu, die vrij groot is voor een e-gravelbike met 400 wattuur, de extra accu met 250 wattuur, bagageoogjes en de krachtige aandrijving. De E-Gravel EL moet bijvoorbeeld de benen beschermen tijdens lange tochten en bergachtig terrein afvlakken op lange beklimmingen.

Lees ook:   Carrousel voor mountainbikers 2024: Cube en Canyon trappen gas

Maar de Corratec E-Gravel EL moet ook in het dagelijks leven kunnen schitteren. Het frame is al voorbereid voor de installatie van een zijstandaard, de batterij is beveiligd met een sleutel. In beeld is Corratec’s nieuwe elektronische diefstalutz: De C-Finder. Als de fiets wordt gestolen, kan deze worden teruggevonden via de “Find My” -service van Apple. Meer details over de functie zijn te vinden in ons artikel over de nieuwe E-MTB’s van Corratec met de SX-aandrijving van Bosch.

Foto: Adrian KaetherDe “My C-Finder” is verborgen in het frame. Een digitale tracker als diefstalbeveiliging op basis van Apple’s “Find My” -systeem.