Raaw Madonna V3: De nieuwe Enduro – bomvrij en super aanpasbaar, uit de Pfalz

“Helemaal nieuw en toch helemaal hetzelfde” is het motto waaronder Raaw de nieuwste versie van de Madonna enduro aan zijn fans presenteert. Voor motorrijders met een voorliefde voor uitdagende trails heeft Raaw naam gemaakt met oerdegelijke aluminium frames met duurzame hardware. Ook bij de Madonna V3 zijn de ontwikkelaars deze focus niet uit het oog verloren. Tegelijkertijd zou het aanpassingsvermogen van het frame naar een nieuw niveau zijn getild om perfect aan te sluiten bij persoonlijke voorkeuren en de eisen van zware enduro-cursussen.

Het ontwerp van de Raaw Madonna V3 is gebaseerd op de downhill bike Raaw Yallah! Benaderd.Foto: RaawHet ontwerp van de Raaw Madonna V3 is gebaseerd op de downhill bike Raaw Yallah! Benaderd.

Herstellerangaben Raaw Madonna V3

 • Toepassing: Enduro
 • Veerweg voor/achter: 170 / 160 mm
 • Wielmaat: 29″ / Mullet
 • Maximale bandbreedte: 2.6″
 • Materiaal montuur: AL 6066 T6
 • Gewicht: 3,9 kg (incl. hardware, steekas en framebescherming, zonder schokdemper, maat M)
 • Kleuren: Mat Zwart & Alu-Raw met matte blanke lak
 • Prijs framekit: vanaf 2790 Euro
 • Verstelbare geometrie, verstelbare progressie van de achterdriehoek, compatibiliteit met dubbele kroonvork, extra robuuste hardware

Geometriegegevens in maat L

 • Bereik: 480 mm
 • Stapel: 664 mm
 • Balhoofdhoek: 64°
 • Zithoek: 78°
 • Lengte balhoofdbuis: 130 mm
 • Lengte liggende achtervork: 450 mm
 • Wielbasis: 1284 mm
 • Hoogte trapas: 335-340 mm

Met een aantal instelmogelijkheden kan de nieuwe Raaw Enduro worden aangepast aan een breed scala aan trails.Foto: RaawMet een aantal instelmogelijkheden kan de nieuwe Raaw Enduro worden aangepast aan een breed scala aan trails.

Veelzijdigheid is de sleutel

Goede enduro motoren moeten echte duizendpoot zijn. De nieuwe Raaw Madonna V3 is geen uitzondering en scoort zowel op uitdagende trails als beklimmingen. Zelfs degenen die hun enduro meenemen op een lange tour zouden blij moeten zijn met de Raaw Madonna V3. Slechts een paar eenvoudige stappen zijn voldoende om de trapashoogte, de lengte van de liggende achtervork en de balhoofdhoek aan te passen. Als je meer bewegingsvrijheid wilt op steile afdalingen, heb je de mogelijkheid om een klein 27,5″ wiel te installeren. In principe rolt de Madonna V3 echter tot 29 inch.

Lees ook:   Pfälzerwald: 2 dagen in het fietspadenparadijs

Nieuwe achtervorkbeschermer op de Raaw Madonna V3. De lengte van de liggende achtervork is variabel.Foto: RaawNieuwe achtervorkbeschermer op de Raaw Madonna V3. De lengte van de liggende achtervork is variabel.

Verstelbaar onderstel

Voor meer gevoeligheid en ondersteuning tegelijkertijd heeft Raaw de kinematica van de achterwielophanging van de Madonna V3 opnieuw ontworpen. Dit biedt nu een gelijkmatige progressie over het hele reisbereik. Dit moet op het parcours tot uiting komen in een goede feedback vanaf de grond, ongeacht waar in de naaf de achterdriehoek zich op dat moment bevindt. Volgens Raaw is het resultaat een meer gedefinieerde en altijd voorspelbare rijervaring. Qua reactievermogen zou de achterwielophanging van de Madonna V3 nu nog gevoeliger zijn voor meer tractie. De hoge mate van ondersteuning van het chassis zou ook een positief effect moeten hebben bij het remmen en trappen. Zoals het een moderne enduro MTB betaamt, is de Raaw Madonna compatibel met zowel lucht- als spiraalschokdempers. Dankzij een rechtere onderbuis heeft de V3 meer ruimte voor de schokdemper

Raaw heeft de achterdriehoek van hun aluminium enduro volledig herzien.Foto: RaawRaaw heeft de achterdriehoek van hun aluminium enduro volledig herzien.

Bij de Raaw Madonna V3 is de progressie van de achterste driehoek instelbaar. Om ervoor te zorgen dat zowel zware als lichte rijders hun schokdemper met optimale luchtdruk kunnen rijden, is de V3, net als de V2.2, verkrijgbaar met twee verschillende rockerversies. Met een hogere overbrengingsverhouding is de Rocker 60 geschikt voor rijders onder de 90 kilo. Zwaardere rijders zullen profiteren van de lagere overbrengingsverhouding van de Rocker 65. Dankzij een variabele onderste schokdemper is de 26 Promet nog eens drie procent te verhogen of te verlagen. Met zoveel opties maakt Raaw duidelijk dat de Madonna V3 zeker niet alleen een fiets voor tech-nerds is, maar dat de fabrieksinstellingen ook briljant moeten werken dankzij de jarenlange ervaring van het merk.

Met een variabele schokdemper kun je de geometrie en de progressie van de achterdriehoek op de Raaw MTB aanpassen.Foto: RaawMet een variabele schokdemper kun je de geometrie en de progressie van de achterdriehoek op de Raaw MTB aanpassen.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: SKS USP Suspension Pump in de test

World Cup-techniek van de downhill-fiets

Raaw heeft haar zogenaamde “toolbox-concept” al kunnen testen in de Downhill World Cup. Hierachter bevindt zich een verstelbaar frameplatform waarmee rijders hun fiets perfect kunnen afstellen op een specifieke route. Dit wordt mogelijk gemaakt door de onderste schokdemper te verstellen. Net als een gereedschapskist moeten Raaw-fietsen altijd het juiste gereedschap voor de klus zijn. De Raaw Yallah! Dit bekende concept vindt nu ook zijn weg naar de Enduro Madonna V3. Als de onderste schokdemper wordt aangepast, kan de trapas met drie millimeter worden verhoogd. Alle opties voor het aanpassen van de trapashoogte en progressie kunnen naar wens worden gecombineerd.

Op het gebied van framekenmerken en duurzaamheid van de hardware heeft Raaw veel aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkeling van hun enduro.Foto: RaawOp het gebied van framekenmerken en duurzaamheid van de hardware heeft Raaw veel aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkeling van hun enduro.

Ook van de Yallah! Onder invloed van het nieuwe ontwerp met een lager aflopende bovenbuis, moet het nieuwe Madonna-frame ook meer bewegingsvrijheid bieden op steile afdalingen. Net als zijn grote broer is de Madonna V3 ook compatibel met vorken met dubbele kroon. Zolang de inbouwmaat niet groter is dan 598 millimeter, is de Enduro ook geschikt voor stijve verende voorvorken met een dubbele brug en 180 millimeter veerweg. Speciale vorkbumpers beschermen het frame tegen stoten van de vork.

In de balhoofdbuis van de Raaw Madonna V3 past niet alleen een hoekig balhoofd, maar ook een voorvork met dubbele kroon.Foto: RaawIn de balhoofdbuis van de Raaw Madonna V3 past niet alleen een hoekig balhoofd, maar ook een voorvork met dubbele kroon.

De juiste Raaw Madonna V3 voor elke rijder

Dankzij vijf verschillende framematen zou de Raaw Madonna V3 geschikt moeten zijn voor enduro-rijders met een lengte tussen de 158 en 208 centimeter. Liggende achtervorken die met de bestuurder meegroeien, moeten zorgen voor een uitgebalanceerde rit in alle maten. De lengte van de liggende achtervork van de Madonna V3 kan in drie stappen worden aangepast. Uit de doos zijn de liggende achtervorken ingesteld op de gemiddelde maat. Van daaruit kunnen ze met vijf millimeter worden verlengd of ingekort met de Rear Axle Kit. Dit betekent minimaal 440 millimeter (maat S en L) en maximaal 460 millimeter (maat XXL). Als niet alle instelmogelijkheden voor je genoeg zijn, kun je een hoekig balhoofd aansluiten op de 56 balhoofdbuis over de volledige lengte en kun je ook de balhoofdhoek beïnvloeden.

Lees ook:   ander stuur op mountainbike

Om aan de persoonlijke voorkeuren van elke enduro-rijder te voldoen, is de Raaw Madonna V3 eenvoudig te finetunen.Foto: RaawOm aan de persoonlijke voorkeuren van elke enduro-rijder te voldoen, is de Raaw Madonna V3 eenvoudig te finetunen.

Raaw’s paradepaardje: Lange levensduur

Voor een extra lange levensduur van hun frames vertrouwt Raaw op dubbel afgedichte lagers. Bredere, stabielere industriële lagers, zowel in het hoofddraaipunt als in de tuimelaars en assen over de volledige lengte, zijn bedoeld om de Madonna V3 bijzonder robuust te maken, zelfs bij zwaar enduro-gebruik. Het aantal afzonderlijke onderdelen is nu kleiner, zodat kleine toleranties over het algemeen minder optellen. Als gevolg hiervan belooft Raaw minder kraken, zelfs in gebieden met veel stress. Monteurs zullen blij zijn met de doorlopende externe kabelgeleiding en de vastgeschroefde BSA-trapas.

In de nu slankere rocker zitten bredere lagers. Raaw hecht veel waarde aan duurzaamheid voor de Madonna V3.Foto: RaawIn de nu slankere rocker zitten bredere lagers. Raaw hecht veel waarde aan duurzaamheid voor de Madonna V3.

Een vijf millimeter dikke onderbuisbeschermer beschermt het aluminium frame van de Madonna V3 bij contact met stenen. De volledig opnieuw ontworpen liggende achtervorkbeschermer beschermt het frame nu niet alleen tegen de kloppende aandrijflijn, maar ook tegen slijtage van de hiel. De staande achtervorken zijn ook afgeschermd met een beschermer. Speciaal op het frame afgestemde beschermfolies zijn bedoeld om het uiterlijk van de fiets jarenlang te behouden. Raaw heeft veel vertrouwen in de duurzaamheid van hun producten en biedt vijf jaar garantie op het frame van de Madonna V3. Daarnaast biedt het bedrijf uit de Pfalz een crashvervangingsprogramma aan.

Treinroutes vanwege het belastingtarief? Niet bij Raaw. Monteurs zijn tevreden.Foto: RaawTreinroutes vanwege het belastingtarief? Niet bij Raaw. Monteurs zijn tevreden.

Kleine details, groot verschil

Nieuw op de Raaw Madonna V3 is een verwijderbare ISCG05 bevestiging voor een kettinggeleider, of een bashguard. De fiets wordt geleverd met het eigen steekassysteem, maar Raaw biedt ook apart extra staande achtervorken aan die compatibel zijn met Sram’s UDH derailleurhanger voor draadloze transmissie-aandrijflijnen. Hierbij vervalt echter de optie om de lengte van de liggende achtervork aan te passen. Het aluminium frame van de Raaw Madonna V3 wordt geleverd met een bidonhouder en gereedschapshouder onder de bovenbuis voor lange dagen op de enduro trails.