Gravelbikes in de test: De Urwahn Waldwiesel

De Urwahn Waldwiesel is een van de drie stalen wielen in onze test, maar geproduceerd in een zeer modern 3D-printproces. Het opvallende, mooie frame is zowel een kracht als een zwakte. Het materiaal en het ontbreken van een zitbuis duwen het rijcomfort naar de eerste plaats, zelfs voor de Bombtrack voorbij SUS, zelfs degenen met de smalste banden in het veld veranderen daar niets aan. Deze zorgen voor een lage rolweerstand, bredere exemplaren zouden nauwelijks in het frame passen. Bij het trappen is het frame meedogenloos, maar je kunt het gewicht zien, een van de nadelen.

Een andere is het ontbreken van een framebuis, niet alleen dat er maar één paar schroefdraad op het frame en twee op de vork overblijft, sommige tassen kunnen helemaal niet worden gemonteerd ondanks de royale hoeveelheid beschikbare ruimte in de framedriehoek. En toch zou de Urwahn Waldwiesel een van de leukste toerfietsen zijn geweest, demping en lichtheid in aandrijving zorgen voor ontspannen kilometerstanden, de houding is matig sportief, met deze geometrie faalt het SR-quotiënt.

De Wiesel heeft ook een even slim stuur als de Koga Colmaro Extreem, om te rollen, pak je de draagarm op een diep ontspannen manier vast. Omdat hij niet thuishoort in de bergen of op modderige paden met een enkele crank en smalle banden, past de neutrale houding redelijk goed en stoort het extra gewicht niet veel. Het geïntegreerde licht werd alleen geëvalueerd voor “Everyday”. Uiteindelijk moet je wel een liefhebber zijn om zoveel meer geld uit te geven voor iets minder sportiviteit.

Lees ook:   Aftrap van de duurtest: Hoe duurzaam zijn de Roval Traverse SL II carbon wielen?

Als u individualiteit, design en zitcomfort boven levendigheid, snelheid en absoluut praktisch gebruik stelt, kunt u genieten van vele duizenden kilometers en uitzichten. Tip: Er is een top e-bike variant van de Urwahn Waldwiesel.