Dit was het 20e Ghost BIKE Cross Country Youth Camp

Sinds 2003 brengt BIKE jonge langlauftalenten samen met het absolute speerpunt van de sport. In dit unieke jeugdkamp krijgen kinderen en tieners de kans om samen met hun idolen te trainen, waardevolle tips te krijgen van hun begeleiders en samen een leuke tijd te hebben op de trails. In 2023 was het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp wederom een groot succes. Drieënhalve dag lang stond het BayerWaldAktivZentrum (BWAZ) Lunaris in Sankt Englmar in het teken van het promoten van jong MTB-talent.

Professionals van wereldklasse en de beste ondersteuning

Anne Terpstra van het Ghost Factory Racing Team en Noah Sinner van het Ghost Junior Team staan klaar om hun groep te leiden.

Van wie kun je beter leren dan van het beste van het beste? Als jarenlange partner van het jeugdkamp bracht Ghost dit jaar niet alleen de complete WK-opstelling inclusief een gigantische servicetruck mee, maar had hij ook de professionele atleten van het Ghost Factory Racing Team in hun bagage. Nicolle Koller, Isla Short, Anne Terpstra en Caroline Bohé stonden al aan de start op de Olympische Spelen of op het podium van een XCO World Cup. Op het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp begeleiden ze de jongeren over de trails. Teammanager Thomas Wickles was ook beschikbaar om vragen van de deelnemers te beantwoorden.

Een startopstelling van wereldklasse: Olympische deelnemers, wereldkampioenen en wereldbekerwinnaars leiden de jeugd in de eerste leuke race van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp.Foto: Jan TimmermannEen startopstelling van wereldklasse: Olympische deelnemers, wereldkampioenen en wereldbekerwinnaars leiden de jeugd in de eerste leuke race van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp.

Normaal gesproken sleutelt Uwe Kampe aan de motoren van de WK-profs. Op het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp zorgt hij voor de fietsen van de deelnemers.Foto: Jan TimmermannNormaal gesproken sleutelt Uwe Kampe aan de motoren van de WK-profs. Op het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp zorgt hij voor de fietsen van de deelnemers.

De eenvoudigste manier is om vragen te stellen aan experts wanneer het leeftijdsverschil klein is. Daarom was er ook een mix van de renners van het BIKE Junior Team powered by Bulls en de racers van het Ghost Junior Team. Van de young professionals konden de kinderen en jongeren allerlei tips oppikken over het onderwerp XCO racen.

>> We vergezelden Dennis Krimmel, Duits XCO-kampioen van het BIKE Junior Team, tijdens zijn training thuis. <<

Lucie Hückmann, Elias Hückmann, Nico Brandl, Dennis Krimmel en Pirmin Sigel (van links naar rechts) van het BIKE Junior Team hadden allerlei tips voor de jonge renners in hun bagage.Foto: Jan TimmermannLucie Hückmann, Elias Hückmann, Nico Brandl, Dennis Krimmel en Pirmin Sigel (van links naar rechts) van het BIKE Junior Team hadden allerlei tips voor de jonge renners in hun bagage.Het Ghost Junior Team beantwoordde ook de vragen van de jonge deelnemers en leefde als een jonge professional.Foto: Jan TimmermannHet Ghost Junior Team beantwoordde ook de vragen van de jonge deelnemers en leefde als een jonge professional.

Dankzij de gidsen van Sportivo Sankt Englmar konden de kinderen en jongeren volop trainen in groepen die pasten bij hun prestaties en leeftijd. BovendienDe lokale bevolking doet hun paden in het Beierse Woud beter dan wie dan ook. Elk van de vijf groepen werd op hun reizen begeleid door lokale gidsen en verschillende professionals. Voor het eerst in de 20-jarige geschiedenis van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp deed BIKE in een liveblog verslag van het evenement in het Beierse Woud.

De volgende generatie MTB’s: snel en gemotiveerd

Het kleurrijke deelnemersveld van het 20e Ghost BIKE Cross Country Youth Camp wordt verenigd door de passie voor MTB-sporten.

In totaal 20 jaar heeft het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp zich gevestigd als een belangrijke pijler van de Duitse MTB jeugdpromotie. Het kamp is al een springplank geweest voor veel jonge atleten naar professionele carrières. Dit jaar namen 60 jonge bikers deel aan het jeugdkamp en lieten wederom zien waar ze van gemaakt zijn. Zeer gemotiveerd en atletisch snel, zelfs de jongsten waren al serieuze coureurs.

>> Hier is een inzicht in de geschiedenis van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp <<

De beste manier om fit te worden voor de volgende cross-country race is op wedstrijdtempo in een groep.Foto: Jan TimmermannDe beste manier om fit te worden voor de volgende cross-country race is op wedstrijdtempo in een groep.Vroeg in de ochtend trainen samen met de professionele atleten maakt deel uit van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp elke ochtend voor het ontbijt.Foto: Jan TimmermannVroeg in de ochtend trainen samen met de professionele atleten maakt deel uit van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp elke ochtend voor het ontbijt.

Het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp maakte nog maar eens duidelijk hoeveel potentie er zit in de Duitse racers van morgen. Niet alleen vlogen ze letterlijk de bergen van het Beierse Woud op hun vederlichte fietsen, ze maakten ook indruk met een uitstekende rijtechniek. Dat is maar goed ook, want samen met de WK-profs gingen ze menig parcours op koerssnelheid af.

De workshops met de beste ter wereld

Anne Terpstra geeft de jonge ruiters waardevolle tips over rijtechniek.

In leeftijds- en prestatiegeschikte kleine groepen konden de deelnemers aan het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp veel leren van hun rolmodellen. Zo vergezelde wereldbekerrenster Isla Short een groep op hun reis naar de Pröller en zocht olympisch deelneemster Anne Terpstra samen met de meisjes en jongens naar de perfecte lijn op het parcours.

Het is ongelooflijk hoeveel macht de jongens en meisjes hebben. Als ze vasthouden aan hun rijtechniek, kunnen ze echt iets bereiken! – Tomas Slavik, wereldkampioen viercross

Het BIKE Junior Team voor de start van de gezamenlijke rit met de andere jongeren. Elias Hückmann draagt zijn nieuwe Europees kampioenstruige.Foto: Jan TimmermannHet BIKE Junior Team voor de start van de gezamenlijke rit met de andere jongeren. Elias Hückmann draagt zijn nieuwe Europees kampioenstruige.

De laatste race van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp

Bij de laatste wedstrijd konden de jonge bikers laten zien wat ze tijdens het kamp hadden geleerd.

Zoals elk jaar was een laatste leuke race de bekroning van het 20e Ghost BIKE Cross Country Youth Camp. Gescheiden door geslacht en leeftijdsgroep startten de deelnemers in kleine groepjes. Bernhard Bielmeier, “hostelvader” van de BWAZ Lunaris, had speciaal voor de wedstrijd een paar verse paden in het bos achter het huis gegraven.

Professioneel coach Erik Becker juicht de basisopstelling van de snelle meiden toe.Foto: Jan TimmermannProfessioneel coach Erik Becker juicht de basisopstelling van de snelle meiden toe.Wereldbekersterren Caroline Bohe en Anne Terpstra zijn enthousiast over de snelheid van de jonge renners.Foto: Jan TimmermannWereldbekersterren Caroline Bohe en Anne Terpstra zijn enthousiast over de snelheid van de jonge renners.

Zeer gemotiveerd en in een nog hoger tempo reden de meiden en jongens op het cross country parcours voor mooie prijzen, gesponsord door Ghost Bikes. Op de baan gaven de aanstormende talenten alles en ook de professionele racers van het Ghost Factory Team en het BIKE Junior Team juichten de kinderen en jongeren luidkeels toe.

Alles wat een jong hart begeert bij BWAZ Lunaris

De BWAZ Lunaris in Sankt Englmar is het basiskamp van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp.

Op de 20e jubileumeditie van het Ghost BIKE Cross Country Youth Camp bood het BayerWaldAktivZentrum (BWAZ) Lunaris in Sankt Englmar het perfecte basiskamp voor de ongeveer 100 deelnemende motorrijders. In de groepsaccommodatie konden de 60 adolescente deelnemers zich altijd verheugen op een goede maaltijd en vonden ze naast het fietsen ook allerlei activiteiten.

Op de paden rond de BWAZ Lunaris vonden alle vaardigheidsniveaus ideale trailomstandigheden.Foto: Jan TimmermannOp de paden rond de BWAZ Lunaris vonden alle vaardigheidsniveaus ideale trailomstandigheden.De Fön blies 18 graden warme lucht naar Sankt Englmar voor het 20e Ghost BIKE Cross Country Youth Camp.Foto: Jan TimmermannDe Fön blies 18 graden warme lucht naar Sankt Englmar voor het 20e Ghost BIKE Cross Country Youth Camp.