Lage instap: De Giant Dailytour E+ 1BD RT

De kleur is ongebruikelijk: een halfglans mengsel van donkerblauw en violet, dat ook op de drager te vinden is. De Giant ziet er elegant uit qua uiterlijk, details zoals het in de stuurpen geïntegreerde display versterken deze look. Toch is de fiets een klassieke brood-en-boter doorstap: allroundercapaciteiten en comfort in het dagelijks leven tellen. Dienovereenkomstig de houding op de fiets: Je zit rechtop, hebt het licht gebogen en vrij brede stuur in je hand, versnellingen en remmen goed onder controle en het eerder genoemde display net zo goed in beeld.

De Suntour-verende voorvork helpt om kuilen van de slechte soort op te vangen, maar als instapvork worstelt hij – net als anderen in deze prijsklasse – op kasseien of fietspadranden en soortgelijke kleine stappen. De geveerde zadelpen van de Giant Dailytour E+ kan op dezelfde manier ruwe schokken weghouden van de rijder. Comfort is ook een kwestie van prijs: Dit geldt overigens ook voor de andere goedkopere fietsen in het testveld in relatieve zin.

De Giant/Yamaha motor reageert gevoelig en met voldoende vermogen en dimt aangenaam rustig en vrij langzaam zelfs boven de 25 km/u. Hij levert 50 Nm koppel. Dit betekent dat hij zijn numeriek sterkere Bosch-collega’s bergop niet helemaal kan bijhouden. In principe zijn de synchronisatiemotoren echter ook even slim als de Bosch-serie, waaraan zes sensoren en een uitgebreid besturingssysteem bijdragen. Het rijden van een dagelijkse tour is een harmonieus iets, de fiets geeft een harmonieus concept inclusief de achttraps naafversnellingen. Yamaha’s batterij van 621 wattuur brengt je ver genoeg – meer dan 100 kilometer op matig terrein en het midden van de vijf assistentiemodi zou gemakkelijk mogelijk moeten zijn.

Lees ook:   alpina mountainbike 24 inch

De batterij is erg handig en zeer gemakkelijk te verwijderen, samen met de plastic hoes voor het opladen. De Giant Dailytour E+ is de enige fiets in de test met een terugtraprem. Als je je neus ophaalt en wijst op de lage modulatie en remkracht van dit type rem: Juist. Maar vooral mensen die al lang niet meer gefietst hebben en/of alleen met deze remmen op de weg zijn geweest, vinden het vaak lastig om over te schakelen op handbediende remmen. Voor hen geeft het ontslag hen zelfs zekerheid. Toch zou de voorremschijf groter kunnen zijn: 160 millimeter is de absolute minimumeis, zeker voor een wiel met een toegestaan systeemgewicht van 156 kilogram.

De Giant heeft geen tweede, diepere reling voor tashaken op het bagagerek van het MIK-systeem, maar kinderzitjes of tassensystemen kunnen eenvoudig worden bevestigd via bevestigingen op de drager. Deze fiets laat je echter de bagage op het rek duidelijk voelen in bochten – maar hij is niet de enige daarin.

De Giant Dailytour is het soort fiets dat de herklimmer wil. Rechtopstaande zitpositie, vertrouwde terugtraprem, eenvoudige bediening. De versnellingspook harmonieert met de betrouwbare aandrijving. Verende voorvork en veerondersteuning maken de fiets comfortabeler. De 3999 euro is goed besteed aan de Giant.