Clemens Kaudela: De eerste Oostenrijker op de Red Bull Rampage

FREERIDE: Je bent de eerste Oostenrijker op de Rampage. Hoe ben je erachter gekomen?

Clemens Kaudela: Het was als een applicatie. Organisator Todd Barber had me geschreven wat ik moest doen en dat ik er op 27 juli achter zou komen of niet. Die dag was ik bij Swatch Nines in het Greenhill bikepark en kon me niet meer concentreren op het bouwen, ik was zo opgewonden. Om 8 uur ’s ochtends Californische tijd stipt schreef Todd Barber: Je bent aan boord. Dus ik liet de schop vallen en opende een biertje.

De Rampage vindt plaats op 13 oktober. Hoe heb je je voorbereid?

Ik heb mijn terras herbouwd in de middaghitte (lacht) en ben nadien gaan fietsen – net als op Rampage: Je werkt zelfs in de hitte aan je lijn en moet daarna trainen.

Foto: Logan GallagherSchop en zweet, dat is het Rampage-programma. “En dat is precies hoe ik me thuis in de buurt van Wenen heb voorbereid”, grapt Kaudela.

Dit jaar vindt de Rampage plaats in hetzelfde gebied als vorig jaar. Is dit goed of slecht?

Het is goed dat ik het terrein ken, want ik was er als graver voor Szymon Godziek. Wat niet zo goed is, is dat veel renners hun volledige lijn van vorig jaar al hebben. Het enige wat je hoeft te doen is ze een beetje bij te werken. Maar sommige renners zullen er dit jaar niet bij zijn. Dus ik ga hun functies gebruiken.

Zijn er vaste regels?

Nee. De organisator zegt alleen dat je met elkaar moet afstemmen en met elkaar moet praten.

Er wordt gezegd dat rookies het bijzonder moeilijk hebben. Waarom?

Rampage-veteraan Szymon Godziek is je vriend. Kan hij je tips geven?

Absoluut. Tips zijn altijd goed. Ik ben er echter ook twee keer geweest als graver voor hem, dus ik weet wat ik kan verwachten.

Weet wat je kunt verwachten en heeft wat nodig is: Clemens Kaudela, ook wel bekend als C-Dog in de scene, staat bekend om monstersprongen en zijn talent voor stuntbouw, wat hij regelmatig bewijst op Darkfest in Zuid-Afrika.Foto: Logan GallagherWeet wat je kunt verwachten en heeft wat nodig is: Clemens Kaudela, ook wel bekend als C-Dog in de scene, staat bekend om monstersprongen en zijn talent voor stuntbouw, wat hij regelmatig bewijst op Darkfest in Zuid-Afrika.

De manier waarop je praat, je lijkt erg zelfverzekerd.
Ja, dat ben ik ook. Ik heb mijn doel al bereikt met de uitnodiging. Al het andere is bonus! Ik hoop dat ik dit zo in mijn mindset kan programmeren dat het geheel me niet zo stress bezorgt. Omdat ik plezier wil hebben.

Je begint met de Propain Rage. Hoe bereid je je fiets voor?
Natuurlijk krijg ik een verfbeurt op maat. Daar kijk ik echt naar uit. Ik installeer crankstoppers zodat de cranks niet verder kunnen draaien. Dat is wat ik nodig heb voor trucs. Ik wil een bijzonder goed belastingtarief installeren, zodat niets breekt met hoge dalingen. Maar eigenlijk heb ik mijn fietsafstelling al goed getest tijdens van het filmen van mijn Utah edit “The Minister”. Dus: Hoe hard moet ik de banden aandrijven zodat hij de jassen niet van de velg trekt, hoe strak ik het chassis moet rijden zodat het de hoge druppels inslikt zonder me de ruimte in te katapulteren. Dat weet ik allemaal al.

Als iemand kan vallen, is het deze man: Clemens Kaudela. Voor zijn bewerking DE MINISTER heeft hij de grootste sprong gemaakt in Utah tot nu toe. <a href="#emg66"  rel="noopener noreferrer">Je moet de webclip zien</a>.Foto: Logan GallagherAls iemand kan vallen, is het deze man: Clemens Kaudela. Voor zijn bewerking DE MINISTER heeft hij de grootste sprong gemaakt in Utah tot nu toe. Je moet de webclip zien.

Ja, ik ken ze. Het wordt op vrijdag 15 september bekendgemaakt. De opvolgers ken ik ook al.

Clemens Kaudela zegt: Deze jongens zullen winnen!

1 – Szymon Godziek (31): “Szymon Godziek bewees vorig jaar dat hij op het podium kan eindigen. Szymon heeft altijd gekke ideeën. Dit jaar kan het uitpakken naar de overwinning. 2024 is bijzonder moeilijk te voorspellen, omdat de winnaar van vorig jaar Brett Rheeder is gestopt met deelnemen en viervoudig winnaar Brandon Semenuk er dit jaar ook niet bij is, dus de kaarten zullen opnieuw worden geschud”, aldus Kaudela.

Szymon Godziek kort voor de start van zijn Rampage Run 2022. De onverschrokken Pool eindigde op de 2e plaats achter Brett Rheeder. Sommige toeschouwers zagen Godziek als de echte winnaar.Foto: Syo van Vliet / Red BullSzymon Godziek kort voor de start van zijn Rampage Run 2022. De onverschrokken Pool eindigde op de 2e plaats achter Brett Rheeder. Sommige toeschouwers zagen Godziek als de echte winnaar.

2 – Emil Johansson (24): “Sommige mensen zullen verbaasd zijn dat ik de Zweedse super slopestyler uit Trollhättan een podiumkans geef, maar Emil heeft zijn grote motor onder de knie. Je zult zien, de man trekt een Cork-7, slaat een 360-druppel over een dikke klif en nog een flagrante stunt – en hij staat vooraan,” zegt Kaudela.

Foto: Bartek Wolinski / Red BullEmil Johansson in een jubelstemming op de Crankworx Slopestyle in Innsbruck. Heel weinig mensen weten dat de sympathieke supertruc ook zijn grote fiets onder controle heeft. Het is Emils tweede Rampage. “De eerste keer wilde ik er gewoon een voorproefje van krijgen”, zegt Emil.

Carson Storch kent de Red Bull Rampage als geen ander. In 2016 stond hij al eens op het podium. Misschien ook dit jaar weer.Foto: Christian Pondella / Red BullCarson Storch kent de Red Bull Rampage als geen ander. In 2016 stond hij al eens op het podium. Misschien ook dit jaar weer.

Clemens Kaudela adviseert: Je moet deze jongens zien!

1 – Jaxson Raadsel (20): “Jaxson is een inwoner van Utah, kent de woestijn en houdt als motorcrosser van vette sprongen. Jaxson heeft zijn eigen stijl, een echte blikvanger! Echt nonchalant: zijn uitgebreide trucs. Kijk eens naar zijn runs van de afgelopen twee jaar!”, aldus Kaudela.

Jaxson Riddle in motorcrossoutfit op Rampage 2022, het moest een eerbetoon zijn aan zijn rolmodel motorcrossheld Travis Pastrana.Foto: Robin O’Neill / Red BullJaxson Riddle in motorcrossoutfit op Rampage 2022, het moest een eerbetoon zijn aan zijn rolmodel motorcrossheld Travis Pastrana.

2 – Adolf Silva (26): “De Madman uit Spanje is een knaller. Denk aan zijn dubbele salto’s op Darkfest. Deze man kent geen angst, de beste voorwaarde voor rampage”, zegt Kaudela.

De gek De Spanjaard Adolf Silva uit Barcelona staat bekend om zijn monsterlijke dubbele salto's. En voor gedurfde haarkleuren. Maar als je zo'n manen hebt, kun je het je veroorloven. Of beter gezegd: wie heeft zulke eieren!Foto: Monster EnergyDe gekke Spanjaard Adolf Silva uit Barcelona staat bekend om zijn monsterlijke dubbele salto’s. En voor gedurfde haarkleuren. Maar als je zo’n manen hebt, kun je het je veroorloven. Of beter gezegd: wie heeft zulke eieren!

3 – Bienvenido Alba (36): “Bienve is nu een van de oudere mannen, maar dat zie je niet aan zijn rijden. De oud-turnster is een bewegingstalent. Hij won de Swatch Nines met een frontflip cliffhanger en zal zeker ook in Utah gekke trucs uitpakken”, zegt Kaudela.

Bienvenido Aquado Alba heet in de scene gewoon Bienve, is een voormalig turnster, sprong de eerste dubbele front flip en zal zeker een van de blikvangers zijn op Rampage 2024.Foto: Monster EnergyBienvenido Aquado Alba heet in de scene gewoon Bienve, is een voormalig turnster, sprong de eerste dubbele front flip en zal zeker een van de blikvangers zijn op Rampage 2024.

Clemens Kaudela: De Minister – de Youtube video van de Oostenrijker, Clemens Kaudela