Liv Intrigue: Enduro of krachtige all-mountain bike voor vrouwen?

Sinds de nieuwe, lange slag Liv Intrigue LT Advanced Pro 1 deze zomer in de winkels rolde, is er een levendige discussie ontstaan: is dit al een enduro of niet? Het antwoord is nee. Tenminste niet als je de standaard van unisex fietsen bepaalt. In vergelijking met de klassieke enduro-categorie mist de Intrigue LT een beetje veerweg, vlakkere stuurhoek, gripvastere banden, grotere remschijven en een massievere voorvork.

Maar wat je helemaal vergeet in de discussie: het merk Liv past sowieso niet in gewone hokjes – het is de enige fietsfabrikant ter wereld die niet alleen een uniseksframe voor vrouwen verkleint en het geheel uitrust met kleinere handvatten, maar frames ontwerpt die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van vrouwen. De filosofie van Liv is gebaseerd op een grootschalig onderzoek in opdracht van moederbedrijf Giant naar het thema ‘Female Ergonomics in Cycling’. Volgens het onderzoek zijn vrouwen van dezelfde grootte gemiddeld lichter dan mannen, hebben ze minder spiermassa – en dus minder kracht – en: vrouwen hebben hun eigen zwaartepunt in de onderste helft van het lichaam. Dit is een van de redenen waarom ze de neiging hebben om hun zwaartepunt ver naar achteren te verschuiven wanneer ze bergafwaarts rijden.

Liv Intrigue: geometrie speciaal voor vrouwen

Als je onder deze omstandigheden naar de Liv Intrigue LT kijkt, kun je de fiets misschien beter begrijpen als man, maar bovenal kun je hem als vrouw voelen – en alles is logisch: de zeer steile zithoek duwt de rijder in een centrale, zeer veilige positie zodra je erop zit. Het bereik is met een paar millimeter vergroot ten opzichte van de normale Intrigue trailbike en de stuurhoek is met een graad afgevlakt. Dit zorgt voor soepelheid bij hogere snelheden. Omdat de stuurhoek van 64,8 graden echter niet extreem vlak is, blijft de Liv Bike ook zonder veel moeite goed bestuurbaar op bochtige paden. Iets kortere liggende achtervorken zouden de Intrigue LT nog wendbaarder kunnen maken, maar op de volgende steile klim ben je weer blij omdat ze het voorwiel comfortabel op de grond houden zonder veel gewicht te verschuiven. Er is een pluspunt in wendbaarheid bij de framematen XS en S: ze worden geleverd met een mullet-carrosserie, d.w.z. een 27,5-inch wiel aan de achterkant en een 29-inch wiel aan de voorkant. De framematen M en L worden geleverd met 29-inch wielen uit de fabriek, maar kunnen dankzij de flipchip worden omgebouwd tot mullet.

Lees ook:   Eerste hulp bij fietsongelukken: "De grootste fout is niets doen!"

Nieuwe Maestro 3: Voor een nog preciezere fijnafstelling zijn er nu drie flipchip-instellingen. Bij een mulletstructuur (framematen XS en S) wordt de lage stand echter weggelaten.Foto: Max Fuchs Klampt GroupNieuwe Maestro 3: Voor een nog preciezere fijnafstelling zijn er nu drie flipchip-instellingen. Bij een mulletstructuur (framematen XS en S) wordt de lage stand echter weggelaten.

Ook gloednieuw is de Maestro 3 achterdriehoek. Door middel van de eerder genoemde flipchip kan ook de geometrie van de M- en L-frames niet alleen in twee, maar zelfs in drie fasen worden verfijnd. We reden de fiets in maat M in de lage stand. De High-variant zou de trapas met 10 mm verhogen en zorgen voor een steilere zithoek (0,8 graden), een steilere balhoofdhoek (0,9 graden) en drie millimeter kortere liggende achtervork – een wendbaardere instelling die vooral op bochtige en technische paden logisch is. Ook is er lof voor de Fox-ophanging. Het kan ook eenvoudig worden aangepast aan lichtgewichten dankzij de veelzijdige rebound- en compressiedemping en strijkt, met de juiste setup, elke dwarswortel weg.

De geometriegegevens van de Liv Intrigue LT Advanced Pro 1, maat M voor rijders met een lengte van 1,64 m tot 1,75 mFoto: BIKE RedaktionDe geometriegegevens van de Liv Intrigue LT Advanced Pro 1, maat M voor rijders met een lengte van 1,64 m tot 1,75 m

De uitrusting: Veel functie, zo min mogelijk gewicht op de Liv Intrigue

160 millimeter aan de voorkant moeten vrouwen eerst qua kracht kunnen handelen. De ophangingselementen op de Intrigue waren daarom ook afgesteld voor lichtgewicht af fabriek.Foto: Max Fuchs Klampt Group160 millimeter aan de voorkant moeten vrouwen eerst qua kracht kunnen handelen. De ophangingselementen op de Intrigue waren daarom ook afgesteld voor lichtgewicht af fabriek.

 • Frame Materiaal: Carbon
 • Vork: Fox 36 Float Performance Elite, 160 mm
 • Schokdemper: Fox Float X Performance Elite
 • Versnellingen: Sram GX Eagle met 1×12 overbrengingsverhouding / bandbreedte 30; 10-52 / 520%
 • Remmen: Sram G2 RSC / Sram G2 RSC / 200/180 mm
 • Zadelpen: Tranz X Vario / 30,9 mm
 • Wielen: Giant TRX 2 Carbon
 • Banden: Maxxis Minion DHF/Dissector 3C Maxxterra Exo Protection TR 29 x 2,50/2,40
 • Maten: XS, S, M en L
 • Prijs: 6799 Euro
Lees ook:   Koopgids XXL-Parts: Fietsonderdelen voor bijzonder lange en zware mensen

We waren enthousiast over de uitrusting van het carbon model van de Liv Intrigue Advanced: Liv kan terugvallen op het inmiddels grote assortiment van het eigen Giant magazijn. Hier is niet bespaard op functie, maar alleen op gewicht. Want als je, zoals Liv, ervan uitgaat dat vrouwen minder agressief rijden, lichter zijn dan mannen en minder vermogen hebben, dan kun je met een gerust geweten lichtere onderdelen voor het stuur, zadelpen, zadel en stuur gebruiken. Het is dus ook coherent om de Fox Float Performance Elite-vork met 160 millimeter veerweg en de lichtere 36 stanchions te installeren, in plaats van de gebruikelijke Enduro 38-versie van Fox. De 180 remschijf aan de achterkant bespaart ook gewicht en zou volledig voldoende moeten zijn voor lichtere vrouwen. Aan de achterkant een band die makkelijker rolt: dat scheelt korrels bergop. Aan de voorzijde een bandenprofiel dat grip heeft: zorgt voor veiligheid. In combinatie met het zeer lichte carbon frame (2630 gram) weet de carbon versie net geen 14 kilo te blijven (zonder pedalen). Ook de eigen carbon wielen dragen bij aan de goede gewichtsbalans.

Doordachte functie: In de onderbuis is een opbergvak geïntegreerd. Een stoffen tas zorgt ervoor dat er niets rammelt tijdens de rit.Foto: Max Fuchs Klampt GroupDoordachte functie: In de onderbuis is een opbergvak geïntegreerd. Een stoffen tas zorgt ervoor dat er niets rammelt tijdens de rit.

Feiten en cijfers over de Liv Intrigue LT Advanced Pro 1

Onze laboratorium meetwaarden (maat M):

 • Gewicht zonder pedalen: 13,98 kg
 • Frame gewicht: 2630 g
 • Gewicht wielen: 4946 g
 • Acceleratie wielen: 3927 kg x cm²
 • Breedte stuur: 760 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 42 N/mm

Scorebeoordeling:

Totaalscore bergop: 64,75 van 90
Totaalscore bergafwaarts: 110 van 130
Overig: 24.75 uit 30

BIKE testresultaat: 199,5 van de 250 punten / Zeer goed

Testconclusie: Gitta Beimfohr, BIKE tester

Gitta Beimfohr, BIKE test redactieFoto: Ronny KiaulehnGitta Beimfohr, BIKE test redactie

14 kilo klonk me in eerste instantie veel in de oren, maar de Liv Intrigue rolt erg goed en is zelfs op golvende paden makkelijk bij te houden. Als je eenmaal snelheid hebt opgepikt, scoort hij met direct stuurgedrag en veel soepelheid, zoals typisch is voor Liv. Bergop wen je snel aan een nieuwe gang: dus doe de granny gear in en vermijd lactaatpieken! Voor mij beweegt de Intrigue LT zich tussen de categorieën all-mountain en enduro. – Gitta Beimfohr, BIKE Editor