Stevens E-Tremalzo 2023: Goedkope e-hardtail met Bosch CX in test

Onlangs heeft de in Hamburg gevestigde fabrikant Stevens – van oudsher een sterk merk in de cyclocross- en racefietssector – ook de aandacht getrokken met veel opwindende E-MTB’s. De E-Inception-serie won een aantal tests en de Light E-MTB E-Maverick is gloednieuw. Deze fietsen zijn echter verenigd door hun hoge prijs.

In deze review kijken we naar de goedkope E-MTB’s tot 3800 euro. Ook hier is Stevens vertegenwoordigd. En met de E-Tremalzo, die voor 2023 een chique geïntegreerde accu krijgt en Bosch’ top Motor Performance CX met Smart System.

De feiten over de Stevens E-Tremalzo

 • Motor: Bosch CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 500 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Aluminim
 • Veerweg: 100 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: 14, 16, 18, 20, 22 inch
 • Prijs: 3499 Euro
 • Gewicht: 23,49 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

De e-bike aandrijving: nu met Bosch CX

De motor en aandrijving zijn de meest doortastende innovatie die de huidige E-Tremalzo duidelijk onderscheidt van zijn voorganger. In plaats van een touch-down accu en de Bosch Performance Line Cruise (65 Nm) is er nu echte toptechnologie: de fiets is uitgerust met de Performance CX, die tot 85 Newtonmeter en de fijnste modulatie en connectiviteit met de Bosch-app biedt. Hiermee kunt u uw eigen ritten uitgebreid analyseren of de sterkte van de ondersteuning beïnvloeden. Het grote centrale display is slechts de eenvoudige Intuvia 100, maar überhaupt een display hebben is in deze prijsklasse geen vanzelfsprekendheid.

Lees ook:   giant mountainbike 26 inch

Zelfs met de nu chique geïntegreerde batterij in de onderbuis mogen de tochten met 500 wattuur niet te lang zijn. Op zo’n 1000 meter hoogte is bergachtig terrein de limiet, andere kandidaten in dezelfde prijsklasse bieden hier meer reserves. Ook de klassieke spaakmagneet op het achterwiel is niet meer van deze tijd. Een remschijfmagneet of velgmagneet is simpelweg minder foutgevoelig.

Het hoogtepunt: de topklasse Bosch Performance CX-motor biedt een volledige 85 Newtonmeter van de meest gevoelige stuwkracht.

De geometrie

Met de framegeometrie zet Stevens duidelijk de hand op de E-Tremalzo voor comfort. Dankzij de hoge stack is de zitpositie compact en rechtop en is geen enkele hoek extreem. Let op: Helaas kon Stevens, in tegenstelling tot ons verzoek, alleen een model leveren in framemaat 18 inch / M, de 20 inch fiets / L is een beetje sportiever met een groter bereik maar slechts een iets hogere stapel.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat 18″/M)

 • Lengte zitbuis: 439 mm
 • Wielbasis: 1185 mm
 • Bereik: 406 mm
 • Stapel: 657 mm
 • Stuurhoek: 67,2 graden
 • Zithoek: 73,5 graden
 • Achtervork lengte: 466 mm

De uitrusting van de Stevens E-Tremalzo 2023

Besparingen zijn gemeengoed voor e-bikes onder de 4000 euro. Geen wonder, de motor en batterij alleen al kosten immers een mid-viercijferig bedrag, en Stevens heeft niet bepaald gekozen voor de goedkoopste oplossing met de top Motor Performance CX inclusief Intuvia-display.

Aan de andere kant zijn de goedkope Tektro-stoppers in ieder geval functioneel en is ook de XCR stalen verende voorvork van SR Suntour gevoelig. Als u wilt, kunt u de E-Tremalzo upgraden met een standaard en spatborden voor dagelijks gebruik dankzij talrijke framedraden. Ook de matig geprofileerde Smart Sam crossover band van Schwalbe past hier goed bij.

Het Sunrace-circuit combineert een matige bandbreedte met een deels ongedefinieerd schakelgevoel. Helaas geen hoogtepunt.Foto: Georg GrieshaberHet Sunrace-circuit combineert een matige bandbreedte met een deels ongedefinieerd schakelgevoel. Helaas geen hoogtepunt.

Praktijktest: Zo rijdt de Stevens E-Tremalzo

Nonchalant en rechtop neem je plaats op de Stevens E-Tremalzo. Uiteraard is onze testfiets in framemaat 18″/M vrij compact, het hoge stuur zorgt voor een rechte rug tijdens het zitten. Dit predestines de E-Tremalzo voor dagelijks gebruik en voor moDerate Tours. De verende voorvork reageert hier goed op en onderstreept het comfortgerichte karakter, de Tektro remmen zijn oké voor een normaal rijdersgewicht en matige helling.

De Stevens is echter niet gemaakt voor echt offroad gebruik. De rechtopstaande geometrie zet niet genoeg druk op het voorwiel, banden en remmen zijn niet gemaakt voor steile hellingen en gladde oppervlakken. In bergachtig terrein is er geen gemakkelijke klim en voor echte afdalingen de telescopische ondersteuning.

De Stevens beheerst vloeiende weidepaden nog steeds goed, maar het terrein voor de E-Tremalzo mag niet ruiger zijn.Foto: Josh WelzDe Stevens beheerst vloeiende weidepaden nog steeds goed, maar het terrein voor de E-Tremalzo mag niet ruiger zijn.

Conclusie over de Stevens E-Tremalzo in de test van 2023

De Stevens E-Tremalzo biedt met de Bosch Performance CX een hele goede motor. Door de rechtopstaande geometrie is het meer een trekking en alledaagse mountainbike dan een echte mountainbike, maar zeer comfortabel op de route. Afgemeten aan de prijs is de uitrusting helaas niet erg overtuigend. – Adrian Kaether, redacteur EMTB

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Lees ook:   abrar xtreme mountainbike 26 inch

Per

 • Bosch CX
 • gevoelige vork
 • Comfortgeometrie

Contra

 • kleine batterij
 • Zuinige uitrusting
 • Nauwelijks geschikt voor de trail