BIKE Transalp 2023: Etappe 6 van het te volgen jubileumparcours

Natuurlijk viert de meest iconische pas aan het Gardameer ook de 25e verjaardag van de BIKE Transalp. In het jubileumjaar 2023 brengen nieuwe paden je naar Tremalzo, maar de afdaling leidt nog niet direct naar Riva del Garda, maar slaat af naar het Ledromeer! Hier presenteren we etappe 6 van de BIKE Transalp 2023, tonen we varianten en afkortingen en geven we tips over hoe je mee kunt volgen.

BIKE Transalp 2023: Etappe 6 – van Valle del Chiese naar Valle di Ledro

Wie ooit met de pendelbus de Tremalzo op is gereden en uit het rechterraam heeft kunnen kijken, heeft de langwerpige bergkam van Cima Palone (1641 m) ontdekt. Ik vraag me af of je daar ook kunt gaan fietsen? Ja, dat kan! Op de top van de bergkam van deze natuurlijke muur tussen Valle del Chiese en de Ledro-vallei ligt een spectaculair, tien kilometer lang pad. Maar deze evenwichtsoefening zal slechts een van de vele hoogtepunten van de zesde Transalp-etappe zijn.

Op het smalle pad naar de Ledro-vallei zijn er ook vrij uitzicht op het Gardameer.Foto: Markus Greber

Op het smalle pad naar de Ledro-vallei zijn er ook vrij uitzicht op het Gardameer.

Vanaf het startpunt van Roncone, bij de noordelijke ingang van de Valle del Chieses, begint de route met een licht glooiende valleiwals voordat deze omhoog slingert naar de bergkam die aan het begin wordt genoemd. Op de historische Sentiero della Pace, die langs de voormalige frontlinie van de Eerste Wereldoorlog loopt.

De laatste meters hoogte kunnen weer getrapt worden, daarna ligt het voor de splitsing, het tien kilometer lange en nog onbekende bergkampad over de Bocca Giumella, de Passo Giovo en Passo di Rango. Technisch ervaren Gardameerfans zullen dol zijn op deze ongetemde natuurlijke padband, zelfs als menig tussenliggende helling de benen zal laten gloeien.

Je kunt ontspannen op de rest van de afdaling naar Lago d’Ampola, waar de tweede uitdaging van de dag op de loer ligt: de echt lange, haarspeldbocht naar de Tremalzo-pas. Matig steil 1100 meter hoogte wachten – dat klinkt lang, maar als je eenmaal je ritme hebt gevonden, zwenken de serpentines bijna vanzelf bergopwaarts. En je weet waar je voor werkt. Namelijk voor de topklassieker aan het Gardameer: de legendarische militaire afdaling van de 1863 meter hoge Tremalzopas!

Deze etappe gaat echter nog niet helemaal naar beneden naar Riva del Garda, maar slaat linksaf bij de Bocca dei Fortini naar het Ledromeer. Een ander hoogtepunt, zul je merken wanneer je jezelf aan het einde in het kristalheldere water gooit.

Het Ledromeer: het kleine broertje van het Gardameer heeft een groot potentieel voor ontspanning.Foto: Ralf Glaser

Het Ledromeer: het kleine broertje van het Gardameer heeft een groot potentieel voor ontspanning.

BIKE Transalp 2023: Etappe 6 – 64,1 km | 2521 HM | 2663 tmFoto: BIKE Magazine

BIKE Transalp 2023: Etappe 6 – 64,1 km | 2521 HM | 2663 tm

Sentiero dei Funamboli, d.w.z. “koorddanspad”, wordt ook wel het bergpad over de bergkam van de Cima Palone genoemd. Dit beschrijft echter slechts de helft van het gedeeltelijk blootgestelde pad. Door zijn constante ups en downs is het vooral één ding: extreem vermoeiend. – Markus Greber, BIKE Transalp fotograaf

Markus Greber, BIKE-Transalp fotograafFoto: Markus Greber

Markus Greber, BIKE-Transalp fotograaf

Meer artikelen over onze BIKE Transalp 2023:

>> De route voor het jubileum Transalp – alle informatie en tips die je nodig hebt om << te volgen

>> 25 jaar Maxxis BIKE Transalp – schrijf je nu in! <<

Info Etappe 6 volgt – van de Valle del Chiese naar de Valle di Ledro

Ingewikkeld lint in een adembenemend landschap: de afdaling van de Tremalzo-pas.Foto: Markus Greber

Ingewikkeld lint in een adembenemend landschap: de afdaling van de Tremalzo-pas.

Dit zou zich echter beroven van de grote Lago-klassieker. Daarom, als je de route niet tijdens de race wilt volgen, maar op tourtempo en erover nadenkt om het in te korten, onze tip: Bijt de 1100 meter hoogte op naar de Tremalzo-tunnel en haast je dan direct naar Riva del Garda. Er is praktisch geen betere manier om een oversteek van de Alpen te beëindigen. De gedetailleerde hoogteprofielen van de afzonderlijke BIKE Transalp-etappes zijn al beschikbaar onder www.bike-transalp.de

Tips voor versnaperingen

Na ongeveer de helft van de route (km 26) bereikt u het kleine dorpje Tiarno di Sopra met enkele bars en restaurants in de Valle di Ledro. Natuurlijk is er een verplichting om kort voor het einde van de tweede lange dag klimmen in de Rifugio Garda te stoppen voor een hapje eten. Al was het maar om de anticipatie op de komende Tremalzo-serpentines te vergroten.

Etappebestemming Ledromeer

Het kleine alpenmeer ligt op een hoogte van 655 meter, omgeven door dichte bergbossen en weiden. Vergeleken met zijn grote broer Gardameer, die de BIKE Transalp 2023 pas de volgende dag zal bereiken, is het duidelijk het rustigere zwemmeer en, al was het maar vanwege de ligweiden, het mooiere zwemmeer

Aan het einde loopt de route direct langs de westelijke oever van het Ledromeer, kies gewoon een mooie plek om te zwemmen en strek je benen voordat de etappe eindigt in Pieve di Ledro. Op deze plek aan het meer zijn er een aantal leuke kleine hotels, bed and breakfast en ook een camping.

Vanaf de Madonna di Besta valt het uitzicht over de oostelijke oever van het Ledromeer.Foto: Watchsome

Vanaf de Madonna di Besta valt het uitzicht over de oostelijke oever van het Ledromeer.

Afkortingen & Varianten

De etappe als korte trip

Je kunt het nog steeds op dezelfde dag doen: van het Ledromeer via het fietspad naar Passo Ampola, op de weg bergafwaarts naar Storo en uiteindelijk over het fietspad door de Chiese-vallei terug naar Roncone. Maar leuk is het niet. Er zijn echter pendeldiensten die de terugweg op een meer ontspannen manier organiseren. Het is slim om eerst een taxi te nemen van het Ledromeer naar Roncone. Of neem zelfs een taxi van Riva del Garda naar Roncone, voltooi de etappe en voeg de afdaling naar het Gardameer toe zonder enige hoogtemeters.

De etappe als onderdeel van een rondreis

Een mogelijkheid is om deze etappe te combineren met delen van de volgende etappe om een tweedaagse ronde te vormen. Neem dan de zevende etappe naar het Tennomeer en sla ten slotte niet af naar het Gardameer, maar overwin de Passo del Ballino en de Passo Duron over onverharde wegen. Achter de Passo Duron, in Zuclo, ontmoet de weg de route van de vijfde etappe, die terug naar Roncone leidt. Een leuk weekendje weg is ook, zoals hierboven al aangegeven, om een taxi te nemen van Riva naar Roncone en de laatste twee etappes in twee dagen te rijden.

Mis

De afdaling van Passo Tremalzo naar Passo Nota is een stukje fietsgeschiedenis en de indrukken zijn zo indrukwekkend dat het bijna een belediging is om hem zomaar af te breken zonder een fotostop.

Wielrennen & Evenementen

Op 9 juli 2023 vindt de “Ledroman” triatlonsprint plaats in Pieve di Ledro.

BIKE Transalp 2023: Registratie

Denk je er nog steeds aan om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de race, informatie en inschrijving: bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog steeds een beetje geduld nodig: GPS-gegevens van de hele tour is er vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE TrAnsalp – het origineel, sinds 1998Foto: BIKE Magazine

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link