Unno Dash Race 2023: De Spaanse nobele all-mountain in de test

Alle onderwerpen in deze review:

Testconclusie over de Unno Dash Race door Max Fuchs, BIKE-testredacteur

Specificaties en bladmuziek Unno Dash Race

De Unno Dash Race 2023 in de BIKE test

Een funky look, een exclusief imago – er zijn weinig fietsen in de wereld die zo vereerd worden als die van het merk Unno. Achter de buitengewone constructies zit een team van ontwerpers gevestigd in Barcelona, geleid door Cesar Rojo. De industrieel ontwerper is niet alleen een expert in extravagante esthetiek, maar als voormalig wereldkampioen downhill in de Masters-klasse is hij ook bekend met snelle fietsen. Naast tal van motorfabrikanten hebben Porsche en KTM-Motorrad al vertrouwd op de knowhow van Rojo’s ontwikkelaars.

Toen we het vorige model van de Unno Dash in 2019 beoordeelden, vergeleken we het met een sculptuur van moderne kunst, gezien de ratscherpe lijst. Ondertussen werd het ontwerp geïmiteerd door tal van concurrenten, waarna Rojo een volledig nieuwe designtaal creëerde om het unique selling point van zijn merk te behouden.

Vier jaar en drie prototypegeneraties gingen voorbij voordat de nieuwe Dash klaar was voor serieproductie. Omdat de productie tot nu toe uitsluitend in het eigen bedrijf werd uitgevoerd, waren mountainbikes tot nu toe een economisch nulcijfer voor Rojo met beperkte groeimogelijkheden.

De nieuwste Unno-generatie wordt nog steeds ontwikkeld in Barcelona, maar de frames gemaakt van Japans Toray-carbon worden nu geproduceerd door een partner in het Verre Oosten volgens de specificaties van Rojo. Een deel van de materiaaltesten werd ook uitbesteed. Het resultaat: De frameprijs voor de All Mountain Dash is gedaald van 5000 naar 3995 euro.

Unno Dash Race: geweldige lookFoto: Max Fuchs

Unno Dash Race: geweldige look

Trotse prijs: 8395 Euro

Systeemintegratie – met hoofdletters

Waar je ook naartoe rijdt met de Dash, hij trekt onvermijdelijk de aandacht. Door de hoge mate van systeemintegratie ziet de fiets eruit alsof hij uit één stuk is gemaakt. De zadelklem is geïntegreerd in de lange zitkoepel, de kabels lopen door de headset naar de binnenkant van het frame. De stuurpen en het stuur vormen één eenheid carbon. Een opbergvak met een bijpassend binnenvak is ingebed in de onderbuis en er is een discrete kettinggeleider op het frame.

Integratie de eerste: Unno's nieuwe designtaal omvat een hoge stoelkoepel met geïntegreerde Vario-zadelpen.Foto: Max Fuchs

Integratie de eerste: Unno’s nieuwe designtaal omvat een hoge stoelkoepel met geïntegreerde Vario-zadelpen.

Het spectaculaire ontwerp brengt echter ook enkele eigenaardigheden met zich mee voor schroevendraaiers. Zo is de trapas vastgeschroefd in het lagerpunt van de achterbrug. Een speciaal gereedschap is nodig om de tegenovergesteld draaiende delen tegen te gaan. Op de stuurbuis klemmen twee wigbouten met beperkte koppelontgrendeling de cockpit uit één stuk. Ondanks de juiste montage konden we de klem onder volle belasting draaien. Tijdens onze test verloor de Unno ook twee kleine dingen: aan de ene kant ging het deksel van het opbergvak, dat via een schuifmechanisme was bevestigd, verloren en aan de andere kant kwam de verlijmde buisbescherming los bij de eerste uitgang.

Integratie de tweede: de stuurpen en het stuur versmelten tot één geheel in de Unno Deux-cockpit. In de test was de speciale klem niet sterk genoeg onder volle belasting.Foto: Max Fuchs

Integratie de tweede: de stuurpen en het stuur versmelten tot één geheel in de Unno Deux-cockpit. In de test was de speciale klem niet sterk genoeg onder volle belasting.

Op het parcours: Zo rijdt de Unno Dash Race

Maar genoeg details: Hoe rijdt het designerstuk? Ondanks de 40 millimeter korte stompe stuurpen zit je niet te rechtop op de Dash. Neutraal en evenwichtig, de geometrie plaatst de rijder op de fiets. De combinatie van een steile zithoek van 77,5 graden en kort en brMet het controlecentrum zet je veel druk op het voorwiel in het zadel. Tegelijkertijd wordt de controle lange tijd gehandhaafd, zelfs op steile hellingen. In de wieg pompt de achterste driehoek aanzienlijk. Een grip op de platformhendel van de demper is in staat om de achterkant te kalmeren. Dit komt echter alleen aan het licht als de bidonhouder leeg blijft. Daarover gesproken: Ondanks de nabijheid van de bovenbuis tot de onderbuis, past er ook een grote waterfles met 600 milliliter in de framedriehoek.

Met 9-50 tanden biedt de E-Thirteen Helix Race cassette een versnellingsbereik van 556 procent.Foto: Max Fuchs

Met 9-50 tanden biedt de E-Thirteen Helix Race cassette een versnellingsbereik van 556 procent.

De Unno Dash houdt van steil – in alle richtingen

In de afdaling voel je dat Unno-baas Rojo fan is van het samenspel tussen het lange hoofdframe en de korte stuurpen. In gezamenlijke projecten met Mondraker ontwikkelde de Spanjaard deze geometriebenadering, die nu al vroeg op bijna alle fietsen met een sterke afdaling te vinden is. Kalm en sereen schiet de Dash zelfs bij hoge snelheden door het terrein.

De geometrie met een bereik van 478 millimeter en een vlakke balhoofdhoek van 64,5 graden is echter slechts gedeeltelijk verantwoordelijk voor het feit dat de fiets zo vol en veilig is op het parcours bergafwaarts. Bovenal krijgt de Dash soevereiniteit in ruw terrein door de uiterst fijn reagerende achterdriehoek. Zelfs de gevoelige Fox 36 met Grip-2 cartridge kan het maar met moeite bijhouden. Hoewel er slechts 135 millimeter veerweg is, biedt de achterkant opvallend hoge reserves. Tegelijkertijd biedt de progressieve achterdriehoek, die ook is goedgekeurd voor stalen veerdempers, goede ondersteuning.

Ondanks de soepele loop en de levendige achterkant stuurt de Dash precies gelijkmatig over smalle paden. Met prettige feedback duw je over toppen en trek je de fiets over sprongen. Door de lange liggende achtervork van 445 millimeter toont hij echter minder speelinstinct in vergelijking met andere fietsen in deze reisklasse.

Downhill-expert Cesar Rojo is erin geslaagd om een gevoelige achterdriehoek te ontwikkelen met veel remtractie op de Dash.Foto: Max Fuchs

Downhill-expert Cesar Rojo is erin geslaagd om een gevoelige achterdriehoek te ontwikkelen met veel remtractie op de Dash.

Het uur van de buitengewone dash slaat toe in steile afdalingen. Hoe groter de helling, hoe aangenamer de rijervaring. In het luchtruim boven de extreem lage bovenbuis is altijd voldoende ruimte voor compenserende bewegingen.

Dat de fiets pas zo diep onder je begint, is even wennen. Maar dan inspireert de eenvoudige bediening. In lastige passages is de gewichtsverschuiving aangenaam eenvoudig. Zelfs in de directe vallijn staan piloten zelfverzekerd boven en ver naar achteren in het stuur. Rollover gevoelens? Verkeerd!

Met hun vier zuigers bijten de Formula Cura-remmen krachtig. Zelfs met weinig belasting op het achterwiel blijft de remtractie hoog. De gevoelige achterdriehoek is hier ook verantwoordelijk voor.

Foto: Unno

Unno biedt de Dash slechts in twee maten aan.Sstatt varianten. Met de toevoeging “Factory” wordt hij geleverd met carbon wielen van Crankbrothers en Sram XX1 Eagle AXS versnellingen voor 10.895 euro. All-mountain bikers betalen dezelfde prijs voor een vergelijkbaar uitgeruste Santa Cruz Hightower CC XX1 RSV.

Conclusie over de Unno Dash Race 2023 test

“Steep is awesome” is het motto van de Unno Dash. Hoe groter het verloop, hoe beter het onconventionele kaderconcept werkt. De Spanjaard beklimt ook gewillig steile hellingen. Op vlakke paden is de All Mountain te traag. Dan schakel je liever een versnelling lager en geniet je van de geweldige look. – Max Fuchs, BIKE-testredacteur

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Max Fuchs

Max Fuchs, BIKE test editor

Specificaties en bladmuziek Unno Dash Race

Fabrikant

 • Prijs¹: 8395 Euro
 • Beschikbaar per postorder
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: S1, S2, S3 (getest in maat S2, 46 cm)

Meetgegevens

 • Veerweg voor/achter: 150/135 mm
 • Gewicht (zonder pedalen): 14,47 kg
 • Frame gewicht: 2820 g
 • Gewicht wielen: 5366 g
 • Acceleratie wielen: 4359 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 40 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Crankbrothers Synthesis E 29
 • Banden: Maxxis Assegai/DHR II 29 x 2.60/29 x 2.40
 • Vork: Fox 36 Float Factory Fit Grip 2
 • Schok: Fox Float X2 Factory
 • Veerweg voor/achter: 150/135 mm
 • Remmen: Formula Cura 4 / 203/180 mm
 • Versnellingen: Sram GX Eagle AXS 1 x 12
 • Vertaling / Bandbreedte: 34; 9–50 / 556 %
 • telescopische ondersteuning / slag / Ø: Fox Transfer Factory / 150 mm / 31,6 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 22.5 van de 25
 • Chassisefficiëntie: 15 van de 20
 • Rolweerstand: 8,5 uit 10
 • Gewicht: 4.5 uit 15
 • Traagheidswielen: 4 van de 10
 • Bidonhouders: 7 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 33.25 van de 35
 • Voorwielophanging: 20 van de 20
 • Achterwielophanging: 22,5 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 12 van de 15
 • Grip op de band: 13,5 uit 15
 • Rijstabiliteit: 3 van de 10

ALGEMEEN BERGOP: 61,5 UIT 90

TOTAAL: 114.3 VAN DE 130

 • Overig: 24.5 van 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat²: zeer goed – 200,3 van de 250 punten

Unno Dash Race - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Unno Dash Race – Geometriegegevens

Unno Dash Race - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Unno Dash Race – Kenmerken

Unno Dash Race - Veereigenschappen: De achterste driehoek biedt minder veerweg, maar voelt gelijkwaardig aan in vergelijking met de vork.Foto: BIKE testafdeling

Unno Dash Race – Veereigenschappen: De achterste driehoek biedt minder veerweg, maar voelt gelijkwaardig aan in vergelijking met de vork.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link