E-Enduro Pole Voima: De Voima trail freesmachine uit Finland in de test

E-fietsers met een sociale fobie moeten uit de buurt blijven van de Pool Voima. De bolide veroorzaakt simpelweg te veel opschudding. Als je naast andere motorrijders stopt, heb je meteen een gesprek op de wang. Er is niets subtiels aan deze paal. De kunst van het frezen op twee wielen. De natte droom van elke student werktuigbouwkunde. Quasi de pedaalbare tegenhanger van een Lamborghini Diablo. Ons testmodel is zelfs de rustigere kleurvariant in Storm Gray. Je kunt het CNC-wonder ook krijgen in glinsterend goud. “Een fiets zoals Donald Trump zou rijden”, was de toepasselijke opmerking op een forum toen de Pole Voima voor het eerst aan het publiek werd gepresenteerd.

Tevreden:

Specificaties en bladmuziek Pole Voima

Interview met Leo Kokkonen, oprichter van Pole

Geen enkele e-bike polariseert visueel meer dan de Pool: je houdt ervan of je haat hem. Hoe dan ook, de fiets heeft fantastische prestaties dankzij progressieve geo en ingenieuze kinematica!Foto: Max Fuchs

Geen enkele e-bike polariseert visueel meer dan de Pool: je houdt ervan of je haat hem. Hoe dan ook, de fiets heeft fantastische prestaties dankzij progressieve geo en ingenieuze kinematica!

Het frame, samen met de enkelzijdige achterdriehoek en enorme dubbele verbindingen, is volledig gemaakt van gefreesd aluminium. Er zijn geen lassen. De gefreesde halve schalen van alle componenten worden bijna onzichtbaar op holle secties gelijmd. De vlakken tonen de karakteristieke freesgroeven – het geheel ziet eruit als een kunstwerk voor het technisch museum en niet als een gereedschap voor het ruwe. Maar dat is precies waar de Voima voor is. Want de boa-ey-factor houdt niet op bij de look.

De Pole Voima biedt tot 200 mm veerweg

Met een slag van 190 millimeter aan de voor- en achterzijde (dubbele brugvork met 200 millimeter veerweg is mogelijk) is het een breker in de gelederen van bijzonder bergafwaarts zware e-enduro’s. De grote veerweg gaat gepaard met wat waarschijnlijk de meest vooruitstrevende geometrie op de markt is: de zithoek van 80 graden is ongeëvenaard, het bereik is lang, de stuurhoek is mega vlak. Tegelijkertijd is de trapas vrij hoog – op naafhoogte van de 29-inch wielen – en strekt de achterdriehoek zich uit tot 455 millimeter. En omdat er theoretisch zelfs bergop geen stoppen is dankzij de Bosch CX en 750 wattuur accu, is deze fiets een soort metalen statement:

Fetta! Ontzagwekkend! Voima! – Uitroep van een naamloze tester

De Finnen kunnen de CNC-freesmachine misschien perfect aan, maar de Duitsers moeten de motor doen! De Bosch CX motor heeft veel knal en is perfect te doseren. Primus inter pares.Foto: Max Fuchs

De Finnen kunnen de CNC-freesmachine misschien perfect aan, maar de Duitsers moeten de motor doen! De Bosch CX motor heeft veel knal en is perfect te doseren. Primus inter pares.

Pole Voima verkrijgbaar met verschillende opbouw

De fiets wordt geleverd in twee vrij kleine dozen. De eerste bevat het frame en alle benodigde hulpstukken. In de tweede, de waaiers. Je kunt de Voima bestellen in verschillende opstellingen of als framekit voor zelfcompletie. Slechts heel weinig fabrikanten bieden deze optie aan, en het is heel logisch, vooral met deze fiets, omdat het scala aan toepassingen breed is, en of een singlecrown plus luchtdemper of een dubbele brug met stalen veerdemper logischer voor u is, verschilt van persoon tot persoon. Het Voima-chassis heeft zeker potentieel voor een volwaardige downhiller met een ingebouwde shuttle, of voor een explorer-fiets die de meest afgelegen toppen op blootgestelde paden moet beklimmen.

Lees ook:   mountainbike handschoenen winter heren

De enorme afmetingen van de lagers, verbindingen en het frame als geheel leiden tot het hoogste categorieniveau 5 in de EFBE-belastingstest, wat volledige operationele capaciteit betekent in de freeride- en downhill-sector. De Finse fabrikant garandeert ook op deze toepassing vijf jaar garantie.

Beste afwerking in aluminium, grijs of goud op de Voima

Naast Storm Grey en Gold is ook ruwe aluminium afwerking als kleuroptie verkrijgbaar. Het materiaal wordt geverfd door de zogenaamde elektroforetische dipschildering, d.w.z. het is niet klassiek geschilderd of geanodiseerd. De procedure isd eigenlijk gebruikt in de automobielsector of in sieraden, is zeer gelijkmatig, maar flinterdun en toch krasbestendig. Toch worden de e-bikes geleverd met een extra, complete kunststoffolie van alle componenten om het edele oppervlak op lange termijn te beschermen.

Zoveel aandacht voor detail en hightech productie kun je in Europa niet krijgen voor een spotprijs: Onze testfiets met Rockshox Ultimate-ophanging, Sram Eagle X01-versnellingen, Cushcore-bandeninzetstukken, Code RSC-rem en bashguard kost precies 10.028,65 euro. De prijs kan nog verder worden opgedreven met extra uitrustingstrucs en geoptimaliseerd met stalen veerdempers en versterkte lagerassen af fabriek voor de zwaarste toepassingen. Vanwege de extreem korte zitbuizen heeft Pole een eigen maataanbeveling bedacht: Afhankelijk van of je een speelsere of stabielere rijervaring wilt, zijn twee maten per rijder geschikt.

Definitie van frezen: Wanneer zelfs de zadelpenklem lijkt op het onderdeel van een Zwitserse horlogefabrikant.Foto: Max Fuchs

Definitie van frezen: Wanneer zelfs de zadelpenklem lijkt op het onderdeel van een Zwitserse horlogefabrikant.

Eigen framemaat aanduiding voor de Pole Voima – wij rijden: K2

Voor een persoon met een hoogte van 175 cm moet het K2-frame met een bereik van 480 millimeter (specificatie van de fabrikant) de soepel lopende optie zijn, het K1-frame met een bereik van 450 millimeter moet de speelse optie zijn. We kregen een K2 formaat fiets. Voor een voldoende zithoogte zouden testers boven de 180 cm een langere zadelpen nodig hebben gehad.

Als je de Pole Voima alleen al op basis van de gegevens op papier beoordeelt, kun je vrezen voor een logge fiets die veel bergop stuitert. Lange veerweg, lange wielbasis, groot bereik. Maar met de Voima is niets zoals verwacht. Zittend brengt de supersteile zithoek je in een rechtopstaande en ver naar voren zittende positie. Dit is in het begin ongebruikelijk, omdat je bijna voor de motor zit en van bovenaf hard trapt. Zonder motorische ondersteuning zou dit waarschijnlijk zeer inefficiënt zijn en nauwelijks aangenaam om te rijden op lange tochten. Hier is er echter altijd voldoende druk op het voorwiel en zelfs in supersteile passages hoef je niet naar voren te schuiven of push-ups op het stuur te doen.

Lees ook:   BIKE Transalp 2023: Etappe 3 van het jubileumparcours volgt

De Voima klimt graag en snelt bergafwaarts als de hel

Tegelijkertijd zorgt de kinematica van de achterste driehoek in het doorzakpunt voor een stabiele anti-squat over het hele tandwielspectrum. De achterste driehoek is dus onverwacht stil en altijd hoog in de slag. Samen met de hoge trapas kun je met gemak heftige puinveldbeklimmingen onder de knie krijgen. De Bosch CX met de progressieve en ingenieus gevoelige modi Tour+ en E-MTB doet de rest om de rijder over beklimmingen te duwen die voorheen nauwelijks berijdbaar leken. In uitdagende hellingen zet de Voima de maatstaf! En bergafwaarts wordt het eerder genoemde puinveld een vliestapijt als de 190 millimeter slag aan de voor- en achterkant zachtjes zelfs dikke stenen en treden inslikken. Het achterwiel hangt niet aan randen, maar schuift zonder snelheidsverlies naar voren.

Sensei is wat Pole zijn kinematica noemt met een virtueel draaipunt. Pluspunten: hoge anti-squat in het doorzakpunt, sterke eindprogressie en mega slikken en gevoelig over de hele slag.Foto: Max Fuchs

Sensei is wat Pole zijn kinematica noemt met een virtueel draaipunt. Pluspunten: hoge anti-squat in het doorzakpunt, sterke eindprogressie en mega slikken en gevoelig over de hele slag.

De Pole Voima heeft verslavend potentieel

Ondanks de enorme veerweg blijft het chassis zeer gedefinieerd. Tegelijkertijd is de achterste driehoek merkbaar progressief en slaat nooit hard, zelfs niet tijdens echt slechte landingen op het vlakke. Onze luchtgeveerde achterdriehoek was echter niet helemaal op het stofzuigerniveau van een Specialized Kenevo SL – voor maximaal slikplezier bij de hoogste snelheid zou de Cane Creek stalen veerschokdemper waarschijnlijk de betere keuze zijn, maar zou het totale gewicht nog hoger drijven. Het was ook verrassend dat de lange Voima vrij goed de hoek om gaat en snelle richtingsveranderingen nog relatief gemakkelijk onder de knie te krijgen zijn. Geweldig voor een fiets met deze afmetingen. Maar de Voima is echt in zijn element als je op ruwe rechte stukken de remmen openzet en je comfortabel kunt maken achter het hoge front. Maar pas op: de snelheidsdrukte is verslavendenzial!

Conclusie over de Pole Voima door Christian Schleker, EMTB tester:

Ongeacht of ik de Voima visueel mooi vind, ik was enorm onder de indruk van de rijprestaties. Dankzij de uitstekende kinematica en progressieve geo klimt hij zelfs op de steilste, blootgestelde paden uitstekend en is hij extreem veilig en zeer snel bergafwaarts met de monstervering en lange wielbasis. Het werkt net zo goed als een downhill-fiets met shuttle-functie als als een explorer-fiets voor bergopwaartse fans en toerfietsers. Ik zeg: goed, beter, Voima!

Christian Schleker, EMTB-testerFoto: Wolfgang Watzke

Christian Schleker, EMTB-tester

Specificaties en bladmuziek Pole Voima

Fabrikant

 • Prijs: 10.029 Euro
 • Maten / Frame Materiaal: K1 / K2 (geteste maat) / K3 / K4 / Aluminium

Afmetingen²

 • Bereik¹: 1928 (+0)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,8 km/h
 • Gewicht²: 25.54 kg
 • Hoogte zwaartepunt: 536 mm
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 170 mm / 188 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 487 mm

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance CX
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht² / Prijs Vervangende batterij: Bosch Powertube, 750 Wh / 4617 g / 999 Euro
 • Versnellingen: Sram Eagle XO1 (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–52
 • Display / Grootte: Bosch LED-Remote
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 150 kg
 • Veerweg voor / achter: 190 / 190 mm
 • Vork / Schokdemper: Rockshox ZEB Ultimate / Super Deluxe RL Ultimate
 • Telescopische ondersteuning: SDG Tellis 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Sram Code RSC / 220 mm / 200 mm
 • Wielen: Mavic E-Deemax 30
 • Banden: Maxxis Assegai / DHR II Doubledown MaxxGrip, 29 x 2.5 / 2.4″
Lees ook:   focus mountainbike
Pole Voima - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test Department

Pole Voima – Geometrie gegevens

Pole Voima - KenmerkenFoto: EMTB Test Department

Pole Voima – Kenmerken

Pole Voima - Sterke en zwakke puntenFoto: EMTB Test Department

Pole Voima – Sterke en zwakke punten

¹ De actieradiushoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 90 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Interview met Leo Kokkonen, oprichter en meesterbrein van Pole

Het brein achter de Voima is de Fin Leo Kokkonen. Voor hem is de speciale productiemethode niet alleen mooi, maar simpelweg de beste manier om een duurzame en duurzame e-bike te bouwen.

Leo Kokkonen, oprichter en meesterbrein van PoleFoto: Toni Rutanen

Leo Kokkonen, oprichter en meesterbrein van Pole

EMTB: Een fiets volledig uit massief frezen lijkt extreem tijdrovend. Is dit gewoon om anders te zijn? Of heeft dit echt voordelen?

Leo Kokkonen: Het frame volledig CNC-frezen maakt een niveau van precisie en controle mogelijk dat niet altijd mogelijk is met traditionele ronde buizen en lassen. Bij CNC-bewerking hebben we volledige controle over de vorm van het frame, zowel binnen als buiten, wat resulteert in een tolerantie van 0,2 mm op het gehele frame en 0,01 mm op de lagerstoelen. Dit betekent dat al onze frames hetzelfde zijn. Er zijn geen vervormde of verkeerd uitgelijnde frames en exacte geometrie die overeenkomt met de geometrie die op onze website wordt geadverteerd. Onze lagergaten sluiten ook aan beide zijden perfect uit, wat resulteert in duurzamere lagers.

Hoe ingewikkeld is de procedure voor den in vergelijking met het maken van een carbon frame of een gelast model?

Onze procedure is relatief eenvoudig, omdat er slechts zes stappen bij betrokken zijn. Daarnaast is ons proces voor 80 procent geautomatiseerd, terwijl lassen en koolstofvezel leggen voor 99 procent handmatig zijn. Onze grootste uitdaging was om de technologie operationeel te krijgen en het proces winstgevend te maken, maar het werkte. We produceren momenteel 100 frames per maand en zijn van plan onze productie uit te breiden tot maximaal 500 per maand met meer machines en automatisering. Momenteel duurt het 24 uur om een frame van het ruwe aluminium blok klaar te maken voor verzending.

Hoe zit het met de CO²-voetafdruk van de Voima?

Best goed in vergelijking met carbon! Koolstofvezel frames komen voornamelijk uit lagelonenlanden en hebben een aanzienlijk afvalpercentage tijdens de productie. Recyclingmethoden zijn nog niet wijdverspreid. We bouwen in Europa en proberen CO zoveel mogelijk te reduceren. ²-neutraal te zijn en 100 procent van ons afval te recyclen. Onze fabriek maakt gebruik van geothermische en hydro-elektrische energie en ons lokale afvalverwerkingsbedrijf zorgt voor een hoge efficiëntie, omdat slechts vijf procent van het afval op stortplaatsen terechtkomt. Duurzaamheid wordt vandaag de dag steeds belangrijker en Voima loopt hierin voorop.

Source link