Aftrap van de duurtest: Hoe duurzaam zijn de Roval Traverse SL II carbon wielen?

Trakteer je jezelf op een dure carbon wielset, dan wil je er lang van genieten. Specialized is zich hier ook van bewust en concentreert zich steeds meer op het onderwerp duurzaamheid met de wielen van het eigen merk Roval. De line-up van de Traverse SL II wielen begint bij 1500 euro. De high-end versie die we testten met DT Swiss 240 naven kost zelfs maar liefst 2300 euro. De hartslag schiet omhoog zonder ook maar een meter op de kostbare onderdelen te hebben gerold. Gelukkig geeft Roval kopers die hun wielen binnen de eerste 90 dagen na aankoop registreren een levenslange garantie – wat de pols enigszins kalmeert. Maar betekent dit dat de wielen die het equivalent van een gemiddeld Duits netto maandloon waard zijn, nog lang zullen worden genoten? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we de Roval Traverse SL II onder de loep genomen en in een endurance testfiets geklemd.

De 2300 Euro Roval Traverse SL II 240 6B is simpel in het zwart en straalt een flinke snuif understatement uit.Foto: Jan TimmermannDe 2300 Euro Roval Traverse SL II 240 6B is simpel in het zwart en straalt een flinke snuif understatement uit.

Wat is er nieuw in de Roval Traverse SL II

Roval beweert de nieuwe editie van de populaire Traverse SL te hebben geoptimaliseerd in termen van zowel gewicht als duurzaamheid – twee gebieden die niet altijd goed met elkaar harmoniëren, vooral op wielen. Onze weegschaal meet 750 gram op het 29-inch voorwiel inclusief velglint en tubeless klep. Voor het achterwiel stopt de weegschaal bij 861 gram. Samen resulteert dit in een goed gewicht van 1611 gram voor een trailwielset met een binnenrandbreedte van 30 millimeter. Onze meting ligt zelfs iets onder de fabrieksspecificatie van 1645 gram. Ter vergelijking: de voorganger woog ongeveer 1700 gram – een besparing die behoorlijk waardevol kan zijn op de roterende massa. De carbon wielen zijn goedgekeurd voor een systeemgewicht van 125 kilo en voor bandenbreedtes tussen 2,3 en 2,6 inch.

Het asymmetrische velgprofiel van de Roval Traverse SL II wielen is nu veel vlakker.Foto: Jan TimmermannHet asymmetrische velgprofiel van de Roval Traverse SL II wielen is nu veel vlakker.

In vergelijking met zijn voorganger belooft Specialized een toename van 15 procent in stabiliteit op het voorwiel. Op het achterwiel zou het zelfs 25 procent moeten zijn. Het asymmetrische velgprofiel maakt een gelijkmatige spanning van de 28 spaken per wiel mogelijk, wat ook de duurzaamheid ten goede moet komen. Roval heeft ook de velgrandlens herzien, die dankzij een vergroot contactoppervlak de band moet beschermen tegen tot 85 procent zwaardere belastingen voordat een lekke band optreedt. Het algehele vlakkere velgprofiel zou echter ook een positief effect moeten hebben op het weggedrag. Specialized claimt 21 procent meer verticale flex en beweert de carbon layup van zowel voor- als achterwielen te hebben geoptimaliseerd. Op het parcours moet dit tot uiting komen in een hogere rijprecessie en een flexibelere reactie op ruw terrein.

Lees ook:   De fietsen van de profs: De GasGas ECC van Johannes Fischbach

In de high-end Roval Traverse SL II 240 6B uitvoering draait de carbon velg om een DT Swiss 240 naaf.Foto: Jan TimmermannIn de high-end Roval Traverse SL II 240 6B uitvoering draait de carbon velg om een DT Swiss 240 naaf.

Roval Traverse SL II 240 6B Specificaties van de fabrikant

  • Wielmaat: slechts 29 inch
  • Binnenbreedte: 30 millimeter
  • Toegestane ronde breedtes: 2,3 tot 2,6 inch
  • Toepassing: Trail
  • Aantal spaken: 28
  • Gewicht: 1611 gram (BIKE meting)
  • Gewichtsklasse: 125 kilo
  • Adviesprijs voorwiel: 925 Euro
  • Adviesprijs achterwiel: 1375 Euro

De Roval Traverse SL II is niet de enige nieuwe wielset van Specialized. Er is ook een nieuw aluminium en een enduro-versie.Foto: SpecializedDe Roval Traverse SL II is niet de enige nieuwe wielset van Specialized. Er is ook een nieuw aluminium en een enduro-versie.

De nieuwe Roval Traverse ProProductfamilie

De Roval Traverse SL II wielset is verkrijgbaar met DT Swiss 350 naven voor een totaal van 1500 euro of met de hoogwaardige DT Swiss 240 naven voor 2300 euro. Naast de SL II heeft Roval ook andere nieuwe wielen in de Traverse-familie geïntroduceerd. Er is ook een aluminium versie, die ook 28 spaken per wiel en een velgbreedte van 30 millimeter heeft en loopt onder de naam Roval Traverse Alloy. Uitgerust met DT Swiss 350 hubs vraagt Specialized hiervoor 850 euro. Met de Roval Traverse HD hebben de Amerikanen ook een nieuwe carbon wielset voor enduro en park in hun gamma. Een versterkte carbon lay-up en de optie van een 27,5-inch achterwiel predestine de Traverse HD voor zwaartekrachtgebruik. Afhankelijk van de naafkwaliteit weegt de set vanaf 1706 gram en kost ook 1500 of 2300 euro.

Stijlvol en ingetogen: dit geldt zowel voor de Roval Traverse SL II wielset als voor de verpakking.Foto: Jan TimmermannStijlvol en ingetogen: dit geldt zowel voor de Roval Traverse SL II wielset als voor de verpakking.

Duurtest van de Roval Traverse SL II 240 6B

Zoals typisch is voor Roval, laat Specialized zich niet klonteren en stuurt de Traverse SL II wielen naar de klant klaar om te rijden. Het tubeless velglint zit al vast in de velg en er wordt in de fabriek ook een tubeless klep ingeschroefd. Deze laatste vereist geen borgmoer en gluurt op een esthetisch eenvoudige manier uit het matzwarte carbon. Naast twee reservespaken, twee reservenippels en de handleidingen bevat de hoogwaardige verpakking ook een montageprotocol. Dit bewijst de montage met de hand en het meten van toleranties. De eerste indruk komt dus overeen met wat je van een wielset voor 2300 euro mag verwachten. Hooguit zouden milieubewuste fietsers kunnen klagen over de hoeveelheid bedrukt karton.

De Roval Traverse SL II wielset moet zijn duurtest doen in deze Merida One-Forty 6000.Foto: Jan TimmermannDe Roval Traverse SL II wielset moet zijn duurtest doen in deze Merida One-Forty 6000.

Lees ook:   trek 4500 mountainbike

De Traverse SL II moet zijn duurtest in de volledig Merida One-Forty 6000 volledig afleggen. Hier vervangt het de naamloze standaard wielset gemaakt van aluminium, die werd geleverd zonder tubeless velgbad en met slangen. Grappig genoeg laat Specialized een aantal van zijn carbon frames produceren in de Taiwanese fabriek van de grote speler Merida. Het zou dus goed kunnen dat Merida frames en Roval wielen dezelfde plaats van herkomst delen. Omdat de Roval-wielen al zijn voorbereid op het rijden zonder binnenband, is het gemakkelijk om de banden aan te brengen, de kit in te vullen en ze met lucht te vullen. In de tubeless opstelling de Roval Traverse SL II heeft geen zwakke punten. Voor compatibiliteit met de Shimano-componenten van de Merida zijn echter nieuwe remschijven met 6-bouts standaard en de conversie naar een microspline freehub-carrosserie vereist. Zoals gebruikelijk bij DT Swiss 240 naven lukt dit zonder problemen, snel en zonder gereedschap. Gewoon afpellen, invetten, aantrekken en klaar is.

De carbon wielset van Specialized wordt geleverd met tubeless kleppen en tubeless velglint uit de fabriek.Foto: Jan TimmermannDe carbon wielset van Specialized wordt geleverd met tubeless kleppen en tubeless velglint uit de fabriek.

In de duurtest moet de wielset bestand zijn tegen veel trailgebruik en toerkilometers. Zijn nieuwe tijdelijke onderkomen aan de rand van het Beierse Woud suggereert ook een bezoek of twee aan de routes van het Bikepark Geißkopf. Omdat de wielen ook een winterseizoen mee moeten gaan, zal de test laten zien hoe goed ze tegen modder en zout water kunnen. In het eindrapport beoordelen onze experts van het BIKE-testlaboratorium ook de concentriciteit van de velgen en de duurzaamheid van de lagers. Hoe de Roval Traverse SL II 240 6B presteert in de duurtest, lees je binnenkort hier op www.bike-magazin.de.

De tubeless setup van de Roval carbon wielset is zo ontspannen mogelijk.Foto: Jan TimmermannDe tubeless setup van de Roval carbon wielset is zo ontspannen mogelijk.

Eerste rij-impressie van de Spegecialiseerde Roval Traverse SL II

Tubeless, overschakelen naar de carbon wielen voor en achter bespaart ongeveer 300 gram per stuk op de endurance testfiets. Meer dan een halve kilo gewichtsbesparing in roterende massa is aanzienlijk en zorgt ervoor dat de all-mountain merkbaar sneller schiet. Als het op acceleratie aankomt, gaat er niets boven een lichtgewicht wielset als de Roval Traverse SL II. De directe vergelijking tussen een goedkope naamloze aluminium wielset en een dure high-end carbon wielset is opmerkelijk, maar blijft natuurlijk achter. Zoals overal is er ook een grijs tussen zwart en wit. In de wereld van mountainbikewielen zijn dit lichtgewicht modellen met aluminium velgen. Om overeen te komen met het gewicht van een goede 1600 gram voor een set, kunnen motorrijders zich wenden tot verschillende custom wielbouwers en krijgen ze bijvoorbeeld een combinatie van Tune King Kong naven en Newmen SL A 30 velgen voor minder dan 800 euro. Er is dus concurrentie in de gewichtsklasse van de edele roral voor ongeveer een derde van de prijs. De Specialized-wielset moet veel meer kunnen – in het beste geval drie keer zoveel.

Lees ook:   Fox Grip dempingspatronen 2025: Nieuwe ingewanden voor alle Fox verende voorvorken

Eerste indruk van de Roval Traverse SL II: Zeer goede carbon wielset voor veel geld.Foto: Jan TimmermannEerste indruk van de Roval Traverse SL II: Zeer goede carbon wielset voor veel geld.

Al bij de eerste rit valt op dat de fiets merkbaar beter klimt door over te schakelen naar de lichte rovals. Terwijl de originele wielen onhandig de berg op slingerden als stoomwalsen op trailbeklimmingen, is de Roval Traverse SL II 240 6B veel lichtvoetiger en wendbaarder. Al met al geven de Specialized wielen de duurtest all-mountain een veel sportievere rit op golvend terrein. Bovendien profiteert de piloot van de verhoogde grip die wordt gegenereerd door de lage luchtdruk van de tubeless setup. Vooral op losse bosbodem kan aanzienlijk meer snelheid door de bochten worden gehaald.

De brede, platte rand steekt iets uit. Meer dan een paar krassen hebben we tot nu toe echter niet uit de Roval Traverse SL II kunnen halen.Foto: Jan TimmermannDe brede, platte rand steekt iets uit. Meer dan een paar krassen hebben we tot nu toe echter niet uit de Roval Traverse SL II kunnen halen.

Tegelijkertijd lijkt de Roval-wielset, in tegenstelling tot veel andere carbonmodellen, niet al te stijf. Na enkele afdalingen op de zware, versleten etappes van de Chilli Enduro-serie rond het Bikepark Geißkopf bleven de tekenen van vermoeidheid door doorgegeven klappen binnen de perken. De kleine krasjes die de Roval oploopt op de rotsachtige paden zijn een beetje pijnlijk. De brede, platte velg steekt zijdelings ongeveer evenveel uit als het breedste punt van de zijwand van de band. Bij een onreine lijnkeuze wordt de velg dus niet beschermd door de band, maar komt hij bij zijdelingse obstakels in nauw contact met het terrein. Of dit op lange termijn effect kan hebben op de duurzaamheid van de velg is met de huidige rijprestaties nog niet te zeggen.

De Roval Traverse SL 240 6B wielset blijft rollen in de BIKE duurtest en zal zich nog op vele trailkilometers moeten bewijzen.Foto: Jan TimmermannDe Roval Traverse SL 240 6B wielset blijft rollen in de BIKE duurtest en zal zich nog op vele trailkilometers moeten bewijzen.

Terwijl de standaard wielset al twee lekke banden over 300 kilometer heeft moeten noteren, is de Roval tot nu toe over dezelfde rijafstand defectvrij gebleven – dit is ook grotendeels te danken aan de overstap naar tubeless. Sterker nog, de Specialized-wielen hebben al wat lichte lekke banden moeten verdragen. Met een rijdersgewicht van net geen 90 kilo (rijklaar) en 1,6 bar bandenspanning voor en 1,8 bar achteraan, kan hij knallen als hij wild rijdt. Tot nu toe is de Roval-wielset niet onder de indruk: Geen defect of verlies van lucht. Het lijkt erop dat Specialized gelijk heeft met de beloofde lekbestendigheid. Of de Roval Traverse SL II daadwerkelijk het geld waard is en de belofte van een lange levensduur kan waarmaken, zal moeten blijken uit de verdere duurtest.

Loopt tot nu toe extreem soepel en stil: de DT Swiss 240 naven in de Roval Traverse SL II loopWielset.Foto: Jan TimmermannTot nu toe lopen ze extreem soepel en stil: de DT Swiss 240 naven in de Roval Traverse SL II wielset.