DIY: Bike Hacks MTB Suspension Fork – Tips &Tricks voor Hobby Mechanics

Veel fabrikanten specificeren belachelijk korte onderhoudsintervallen voor hun veerelementen. Sommige verende vorken op de mountainbike moeten volgens de fabrikant om de 50 uur worden vernieuwd. Is dit echt nodig? Feit is: verende vorken werken na de eerste 50 uur eigenlijk slechter dan wanneer ze nieuw zijn.

Elke 50 bedrijfsuren een onderhoudsbeurt, althans dat is wat de fabrikanten van de ophangingsvork voorschrijven. Met onderstaande tips en het af en toe vernieuwen van de smeerolie kunt u de onderhoudsintervallen uitstellen.Foto: Georg Grieshaber

Elke 50 bedrijfsuren een onderhoudsbeurt, althans dat is wat de fabrikanten van de ophangingsvork voorschrijven. Met onderstaande tips en het af en toe vernieuwen van de smeerolie kunt u de onderhoudsintervallen uitstellen.

Bij het remmen of sturen werken hoge krachten op de MTB-vork, terwijl deze draait. Om een geveerde vork nog te kunnen veren, moet de pasvorm tussen bussen en glijdende oppervlakken op de standpijpen relatief los zitten. De stofkrabbers zijn ook slechts licht bevestigd aan de glijvlakken van de standpijpen. De vork is dus slechts matig afgedicht. Hierdoor komen stof en vuil van buitenaf gemakkelijk in het vorkgietsel terecht. Omgekeerd kan smeerolie ook via de stofwissers uit de binnenkant van de vork ontsnappen. Hoe dan ook, de functie van de vork neemt af van rit tot rit.

Een service van de complete vork is dus nog niet nodig. Want de moderne dempingscartridges hebben nauwelijks slijtage en dus maar een zeer lage slijtage. Bovendien is het oliecircuit van de dempingspatroon volledig gescheiden van de steeds vuilere smeerolie in het gietproces. De dempingsolie gaat dus veel langer mee dan de smeerolie.

De praktijk heeft geleerd: Om elke 50 bedrijfsuren een vork te onderwerpen aan een grote service zou overdreven zijn. Aan de andere kant kunnen degenen die regelmatig de smeerolie vervangen, langer uitkijken naar een soepel reagerende verende vork. De zogenaamde kleine vorkservice duurt slechts ongeveer 20 minuten voor ervaren schroevendraaiers en kan zonder speciaal gereedschap worden uitgevoerd.

>> handleiding: Small Suspension Fork Service – Vernieuw smeerolie <<

Bike-Hacks verende voorvork: tips &tricks om het zelf te doen

Tip: Giet olie over de stofkrabber

Als u de vork niet wilt openen, kunt u ook licht smeerolie van buitenaf bijvullen. Maar wees voorzichtig: de coating van de glijdende oppervlakken mag niet krassen. Duw hiervoor het puntige uiteinde van een kabelbinder zo ver mogelijk (ca. 2 cm) tussen de stofkrabber en de standpijp en duw vervolgens opzij. Er is een kleine kloof. Druppel wat vorkolie in deze opening met een spuit. Probleem: Het vuil blijft in de vork.

Vul vorkolie met de nodige voorzichtigheid: de coating van de vork mag niet krassen! Een plastic kabelbinder voorkomt dit.Foto: Wolfgang Watzke

Vul vorkolie met de nodige voorzichtigheid: de coating van de vork mag niet krassen! Een plastic kabelbinder voorkomt dit.

Tip: Zet MTB op zijn kop

Wanneer een fiets lang stilstaat, wordt de smeerolie aan de onderkant van het gietstuk afgezet. Als je het wiel ’s nachts ondersteboven draait, loopt de smeerolie in de vork naar de stofkrabbers en weekt de schuimringen die daar liggen. Als er nog voldoende smeerolie in de vork zit, verbetert de respons op korte termijn. Maar ook hier blijft het vuil in de vork zitten.

Helpt als de MTB-vork slecht reageert: zet de fiets 's nachts op zijn kop.Foto: Wolfgang Watzke

Helpt als de MTB-vork slecht reageert: zet de fiets ’s nachts op zijn kop.

MTB dempers: Wanneer is een onderhoudsbeurt nodig?

U kunt uzelf de kleine service voor de schok op uw mountainbike besparen. Want de demper achterin is duidelijkh torsen minder dan de vork, het kan beter worden afgedicht af fabriek zonder afbreuk te doen aan de functie. Als je ooit de luchtkamer van je demper hebt geopend, heb je er waarschijnlijk geen vuil van het pad in gevonden. Wij raden daarom aan om de demper te gebruiken. samen met de vork één keer per jaar voor geweldige service in een professionele werkplaats Om te geven. Daar worden de dempingsolie en alle bijbehorende afdichtingen vernieuwd.

Lees ook:   Interview Clemens Kaudela: "Ticket voor de Red Bull Rampage!"
Bekijk een MTB-schok. U kunt uzelf de kleine service besparen. Eén keer per jaar wordt echter een goede service aanbevolen.Foto: Wolfgang Watzke

Bekijk een MTB-schok. U kunt uzelf de kleine service besparen. Eén keer per jaar wordt echter een goede service aanbevolen.

Als, ondanks regelmatige verzorging en optimale afstelling, de dempers op de MTB niet volledig de volledige veerweg gebruiken of constant doorbreken, kan de veerkarakteristiekcurve worden aangepast met volumeafstandhouders. Hier laten we zien hoe het werkt: MTB-schokken afstemmen met volumeafstandhouders (instructies met video).

Wanneer is een grote verende vorkservice nodig en wat zit er in?

De kleine onderhoudsbeurt aan de MTB verende voorvork kan door hobbymonteurs zelf met een beetje oefening worden gedaan. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de kilometerstand. Maar je kunt niet om de geweldige service heen. Hoe te herkennen of vork en demper moeten worden gereviseerd en wat er in het proces gebeurt, leggen de experts hier uit.

Carsten Wollenhaupt is Marketing Coördinator bij Rockshox. Hij vertelt ons wanneer een grote vorkservice nodig is en wat er precies gebeurt.Foto: Georg Grieshaber

Carsten Wollenhaupt is Marketing Coördinator bij Rockshox. Hij vertelt ons wanneer een grote vorkservice nodig is en wat er precies gebeurt.

BIKE: Met de kleine vorkservice vervang je alleen de smeerolie van de vork. Wat gebeurt er tijdens de grote dienst?

Carsten Wollenhaupt: Daarnaast worden alle afdichtingen in de luchtunit vervangen en opnieuw gesmeerd. De olie in de gesloten dempingscartridge en de afdichtingskop van de demping worden vervangen. Daarnaast worden, net als bij de kleine onderhoudsbeurt, de smeerolie, de stofafdichtingen en de schuimringen vervangen. We reinigen de standpijpen en bevrijden ze van oude vetresten.

Zou je de geweldige service op vork en schok ook thuis in je eigen werkplaats kunnen uitvoeren?

Hoe weet je dat een mountainbike chassis naar de werkplaats moet?

Luchtverlies, slechte respons (kleine service) of “slurpende” geluiden bij veren zijn zeker tekenen dat een service de moeite waard is.

Verlies ik de garantie als ik de kleine onderhoudsbeurt op de MTB-veringsvork zelf uitvoer?

Nee. Als de service professioneel door uzelf of door een werkplaats wordt uitgevoerd, blijft de fabrieksgarantie behouden.

Verklaring van Elmar Keineke, Fox Racing Shox:

Voor motorrijders is geregelde service een vanzelfsprekendheid. Vreemd genoeg is het anders onder motorrijders. Ook afdichtingen en olie slijten. Er zijn twee redenen voor een service om de 125 uur of jaarlijks: 1. Het garandeert maximale prestaties en meer plezier op het parcours. 2. Het behoud van de waarde van de veerelementen.

Elmar Keineke, Fox Racing ShoxFoto: Privatfoto

Elmar Keineke, Fox Racing Shox

Verklaring van Marcus Klausmann, Dienstverlener:

Mijn tip: Maak de vork en demper regelmatig schoon. Wees voorzichtig bij het wassen – met weinig druk en houd nooit op de afdichtingen. Wrijf vervolgens de schraapringen en standpijpen droog met een doek. Een paar druppels vorkolie erop – maar zonder toevoegingen zoals teflon etc. Toch zou ik niet zonder de geweldige service kunnen. Frequente chauffeurs jaarlijks, anders om de twee jaar.

Marcus Klausmann, DienstverlenerFoto: PRivatfoto

Marcus Klausmann, Dienstverlener

Verklaring van Hans-Peter Ettenberger, BIKE-Werkstatt:

De specificaties van de fabrikant lijken me overdreven. Hoe tel ik de werkuren van de veerelementen? Per logboek? De voorwaarden zijn veel bepalender. Stof en modder leggen de meeste druk op bussen en afdichtingen. De kleine verende vork service doe ik na elk seizoen zelf. Daar doe ik het goed mee. Om de drie jaar stuur ik vorken en dempers op.

Hans-Peter Ettenberger, FIETS workshopFoto: Georg Grieshaber

Hans-Peter Ettenberger, FIETS workshop

Verende vork &MTB dempers: aanbieder voor de grote service

Aanbieder | Prijs grote vorkservice/demperservice (vanaf februari 2023)

Anyrace | vanaf 145/129 Euro

Demper kliniek | vanaf 110/100 Euro

Flat Out Ophanging | vanaf 115/125 Euro

Flowfactory | vanaf 129 Euro per stuk

Fox Service Centrum | EUR 144/122

Klausmann Ophanging Service | vanaf 135/129 Euro

MRC Handel | vanaf 129 Euro per stuk

Rockshox Service Centrum | ca. 140 Euro per stuk | Alleen toegankelijk via gespecialiseerde dealers of fietsfabrikanten

Rockshox-service | vanaf 125 Euro per stuk | via de distributie Sport Import

Ophanging Centrum | vanaf 109 Euro per stuk

88+ (alleen Cannondale Lefty) | vanaf 119 Euro per stuk

Source link