2023 verende vorktest: 8 endurovorken met 170 millimeter op de proef gesteld

Bikepark-goedkeuring, 170 millimeter veerweg en maximaal zes instelmogelijkheden – dat zijn de overeenkomsten van dit testveld. Met acht enduro verende vorken tussen de 842 en 1760 euro sluiten we het derde deel van onze mega verende voorvorktest af, de in totaal 33 verschillende modellen Bestaat uit.

Dit keer leidde het pad ons naar het bikepark, want de massieve endurovorken met lucht- en stalen veren snakken naar grote brokken. Maar voordat de vorken naar de voerbak mogen – dus bij de eerste afdaling – wacht een heuse opstelling.

Eerst de setup marathon: veerstijfheid, demping, hoge en lage snelheidsinstellingen

Met toenemende veerweg neemt niet alleen het downhill-potentieel toe, maar ook de rijkdom aan instelmogelijkheden. Zo hebben de meeste enduro verende vorken die we hebben getest in totaal zes parameters die een significante invloed hebben op de rijervaring.

Naast de veerstijfheid kan de compressiedemping worden aangepast voor snelle en langzame impactsequenties op de meeste vorken. Sommige fabrikanten zoals Fox en SR Suntour gebruiken ook een aparte hoge- en lage snelheidsaanpassing voor rebound-demping. De rest van het veld beperkt zich tot een simpele rebound.

Daarnaast kan de uiteindelijke progressie van vrijwel alle verende vorken met luchtveer worden aangepast door middel van volumeafstandhouders. Op de vorken die we hebben getest, hebben we de fabrieksstandaardopstelling op zogenaamde tokens gereden en ook de veereigenschappen op onze testbank vastgelegd.

Twee positieve luchtkamers

Stalen versus luchtveer: wat is beter voor endurofietsen?

Maar het kan ook helemaal zonder lucht. Met de Marzocchi Bomber Z1 Spoel en de Formule Selva C Er zijn twee verende vorken met stalen veren in de test. De verzakking kan hier ook worden aangepast via de voorspanning van de spiraalveer, zolang het gewicht van de rijder overeenkomt met de veersnelheid van de ingebouwde stalen veer.

Marzocchi specificeert een rijdersgewicht van 68 tot 82 kilo voor de standaard middenveer. Als u zich buiten het opgegeven bereik bevindt, is het enige dat helpt om de veer te vervangen, wat ons, naast het hogere gewicht, tot het grootste nadeel van de stalen veer brengt.

Maar er zijn natuurlijk ook argumenten voor een stalen veer: Stalen veervorken en dempers redden het met minder afdichtingen, wat de wrijving vermindert en dus de responsiviteit verbetert. In tegenstelling tot de stalen veerdemper is de stalen verende voorvork echter niet gebaat bij een betere warmteafvoer omdat de demping sowieso los van de veer werkt en niet wordt omsloten door een luchtkamer.

Bovendien werkt de stalen veer lineair over het hele parcours en zorgt voor een constante tegensteun. Vooral in de beginjaren van de luchtvering hadden sommige veerelementen de neiging om door te zakken, omdat de karakteristieke rondingen in het middenbereik degressief waren. Een vloek en een zegen tegelijk is echter het gebrek aan uiteindelijke progressie. Aan de ene kant bieden stalen verende vorken met een lineaire veer minder lekbescherming, maar aan de andere kant beknibbelen ze niet op veerweg.

Maar zelfs in een directe vergelijking op de trail is het erg moeilijk om onderscheid te maken tussen stalen en luchtvorken in de enduro-verende vorken in de test. Vooral als het gaat om gevoeligheid en reactievermogen, hebben moderne luchtvorken veel terrein goedgemaakt. Door steeds grotere en zelfvullende negatieve kamers werken goede luchtvorken met absoluut gelijke gevoeligheid.

38 mm stanchions brengen niet alleen stijfheid

Ook van buitenaf zichtbaar, er is veel gebeurd op Enduro verende vorken. Fox, Rockshox en SR Suntour vertrouwen op massieve 38-millimeter stanchions voor hun vorken met lange slag en optimaliseren zo de stijfheid. De rest van het veld gaat de race in met 36 stanchions of, in het geval van Formula, zelfs 35. Onze metingen vanuit het testlaboratorium bevestigen het positieve effect. Qua remstijfheid bieden de 38 vorken 25 tot 50 procent hogere waarden in vergelijking met de slanke Formula.

Lees ook:   Trailbikes 2023 tot 5000 euro: Canyon Neuron CF 9 in test

Seriedispersie

Een beetje fHet liet een vieze smaak achter met de hernieuwde bevestiging dat niet elke verende voorvork altijd even goed werkt. Omdat we na de vorktest ook enduro’s op dezelfde circuits hebben getest, konden we zelfs met hetzelfde vorkmodel en dezelfde setup verschillen in functie bepalen.

De reden, vermoeden we, is seriële verstrooiing. Op verende vorken zijn zeer lage toleranties bepalend voor een soepele werking. Zelfs tijdens de montage kan de hoeveelheid en verdeling van vet en olie een aanzienlijk verschil maken. Uiteindelijk is het niet alleen de juiste setup die een perfecte functie bepaalt als je een spreekwoordelijk maandagmodel hebt gepakt.

Niet alleen Fox en Rockshox, maar ook DVO vertrouwen op ontluchtingskleppen bij het gieten. Hierdoor kan een overdruk binnenin snel worden verholpen en kan de veerweg dan gemakkelijker worden gebruikt.

CONCLUSIE: Enduro verende vorken met 170 millimeter in de test

De Rockshox ZEB wint deze test met een nipte marge op de Fox 38. In vergelijking met de racy 38 kan de ZEB iets meer comfort worden ontlokt en is de setup eenvoudiger. Met een even solide prestatie verzekert de X-Fusion Trace zich van de prijs/prestatietip als de goedkoopste vork in de test. – Peter Nilges, Testmanager BIKE

Endurovorken 2023: De modellen in de test

DVO Onyx SC D1

De Onyx van de Amerikaanse fabrikant DVO biedt een schat aan instelmogelijkheden. De OTT-functie kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om de negatieve veer voor te spannen, wat de respons beïnvloedt. Hierdoor werkt de voorvork gevoelig, maar zakt met weinig compressie diep in de veerweg. Met meer compressie werkt het steviger, maar biedt het over het algemeen minder controle en tractie dan een Fox of Rockshox.

DVO Onyx SC D1Foto: BIKE RedaktionDVO Onyx SC D1

EXT Era V2 LT

De Italiaanse ERA V2 heeft een hoge veerweg en biedt een zeer goede tegendruk in een sportieve rijstijl. In tegenstelling tot de reeds geteste 130-variant verdeelt de lange versie echter gelijkmatiger met lage compressiedemping en mist het comfort, wat leidt tot vermoeidheid op lange afdalingen. Onze testvork klapte vervelend bij het terugkaatsen. Erg duur met 1760 euro.

EXT Era V2 LTFoto: BIKE RedaktionEXT Era V2 LT

Formule Selva C

Formule Selva CFoto: BIKE RedaktionFormule Selva C

Fox 38 Fabrieksgreep 2

De Fox 38 voldoet aan onze hoge verwachtingen en gaat de strijd aan met de Rockshox ZEB. In een directe vergelijking is de setup iets complexer, en ondanks de beste gevoeligheid rijdt de Fox dankzij de goede dempingsregeling wat racier, steviger en staat hij hoog in veerweg. Zelfs met weinig compressiedemping op de 38 levert de ZEB een tikkeltje meer comfort.

Fox 38 Fabrieksgreep 2Foto: BIKE RedaktionFox 38 Fabrieksgreep 2

Marzocchi Bomber Z1 Spoel

De Z1 Coil vertrouwt op een stalen veer in plaats van lucht en werkt zeer gevoelig en actief. Hierdoor genereert hij veel tractie en biedt hij een hoog comfortniveau. Om voldoende tegendruk te behouden en een sterke duik te voorkomen, is het zinvol om veel compressie te rijden. Er staat geen rooster op de afstelling. Qua gewicht landt de vork met slanke 36 stanchions aan de achterkant.

Marzocchi Bomber Z1 SpoelFoto: BIKE RedaktionMarzocchi Bomber Z1 Spoel

Rockshox Zeb Ultieme

Met een nipte voorsprong pakt de ZEB Ultimate de testzege en kan zich staande houden tegen de Fox. In een directe vergelijking biedt de ZEB een tikkeltje meer comfort en nivelleert ook ruwe passages met soevereiniteit en controle. Overigens is de setup relatief eenvoudig, de voorvork weegt minder dan de Fox met zeer hoge stijfheid en is ook nog eens goedkoopStiger.

Rockshox Zeb UltiemeFoto: BIKE RedaktionRockshox Zeb Ultieme

SR Suntour Durolux 38 EQ

De massieve Durolux is in vergelijking de zwaarste voorvork, maar biedt ook de hoogste remstijfheid. Hoewel de vork heel goed reageert op subtiliteiten bij langzaam rijden, geeft hij vrij ongefilterd snelle klappen door aan de rijder, wat leidt tot snelle vermoeidheid. Onze testvork had aan beide zijden opvallende bussen. Een luchtdrukadvies op de vork ontbreekt.

SR Suntour Durolux 38 EQFoto: BIKE RedaktionSR Suntour Durolux 38 EQ

X-Fusion Spoor 36 HLR

Met 842 euro is de X-Fusion Trace niet alleen de goedkoopste verende voorvork in vergelijking, hij is ook de lichtste. Ondanks slanke 36 mm stanchions bevindt de stijfheid zich in de groene zone. De Trace reageert prettig gevoelig op kleine oneffenheden en verteert ook snelle klappen. In vergelijking met de topvorken heeft de X-Fusion niet zo’n goede veerweg.

X-Fusion Spoor 36 HLRFoto: BIKE RedaktionX-Fusion Spoor 36 HLR

Mega Verende Voorvork Tests 2023: Deel 1 &; 2 – Lees nu!

>> 2023 verende vorktest: Van cross country naar trail – 17 vorken met 100 tot 140 millimeter in laboratorium- en praktijktest

>> 2023 All-Mountain verende vorkentest: 8 vorken met 150 millimeter in vergelijking