Trailbikes 2023 tot 5000 euro: Canyon Neuron CF 9 in test

De onlangs herziene Canyon Neuron verzamelt – niet verwonderlijk – de meeste punten op het gebied van uitrusting. Voor het chassis en de wielen vertrouwt het bedrijf uit Koblenz op koolstofvezel. Het chassis komt uit Fox’ nobele Factory-serie. Daarnaast specificeert de zender een elektronische schakelgroep in de 2023 Neuron CF 9.

Zo hoogwaardig is het

– samen met de – duurste fiets in deze trailbike vergelijking, maar ook de nieuwste en de enige met elektronische versnellingen. In de praktijk schittert het neuron met een uiterst evenwichtig karakter in deze expansiefase. Zoals typisch is voor Canyon, blijft de achterste driehoek opmerkelijk kalm, zelfs tijdens het trappen, maar reageert nog steeds goed en genereert veel tractie.

De combinatie van een hoge voorkant, matig bereik en steile zithoek plaatst de rijder comfortabel in de fiets. Niet te lang, maar ook niet te kort – dit maakt lange dagen in het zadel gemakkelijker. Lichtgewicht wielen, Schwalbe-banden met een snelle Speedgrip-rubbersamenstelling en een redelijk totaalgewicht van 12,9 kilo vergroten de actieradius en brengen rijplezier op golvende routes – net zoals het hoort voor een trailbike.

Met het kleine 30 kettingblad kun je zelfs lange beklimmingen op een ontspannen manier beklimmen. Op de afdaling biedt de Neuron met zijn hoge voorzijde en harmonieuze onderstel ondanks zijn matige geometrie nog steeds voldoende rijveiligheid. Aan de ene kant zijn richtingsveranderingen nauwkeurig met de stuurhoek van 66 graden. Tegelijkertijd geven de lange liggende achtervorken de fiets een aangename soepelheid.

Het enige punt van kritiek: De Schwalbe-banden overtuigen door hun roleigenschappen, maar voor veeleisender terrein hadden we graag iets meer grip en betere lekbescherming gehad.

Lees ook:   De Cube Stereo Hybrid One55 TM test

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).