Zoeken naar aanwijzingen met een GPS-tracker – 6 apparaten in de test

De technische en prijsontwikkeling van e-bikes trekt steeds meer echte experts in fietsdiefstal aan, die er met grof gereedschap en bestelbusjes vandoor gaan om buit te maken. Niettemin GPS-trackers voor fietsen, die laten zien waar de gestolen fiets is gebleven, kunnen steeds meer problemen veroorzaken voor professionele krakers. We wilden weten hoe de handling en hit rate eruit ziet.

GPS-tracker voor fietsen: tracking met GPS-chip en SIM-kaart

Bijna allemaal GPS-trackers voor fietsen werken volgens hetzelfde principe: Een GPS-chip is op of in de fiets gemonteerd. Deze chip berekent zijn positie op basis van satellieten die erboven zweven – net als elk autonavigatiesysteem of fiets-GPS. Maar omdat de fietseigenaar niet met de gestolen fiets in het zadel zit, moet de fiets hem vertellen waar hij op dat moment is. Op dit punt komt Naast GPS komt ook mobiele telefoontechnologie om de hoek kijken, omdat de gestolen fiets nu de eigenaar zijn positie moet vertellen.

De klopjacht begint wanneer de app van een gps-tracker contact heeft gemaakt met de chip.Foto: Georg Grieshaber

De klopjacht begint wanneer de app van een gps-tracker contact heeft gemaakt met de chip.

Hiervoor is een simkaart ingebouwd in trackers, zoals die in principe ook in de mobiele telefoon zit. Als de fiets wordt verplaatst met de GPS-tracker ingeschakeld, wordt de ingebouwde zender wakker en stuurt een bericht naar de mobiele telefoon van de eigenaar. Daar ontvangt een app van de apparaatprovider het bericht en de positie van de gestolen fiets – de zoektocht kan beginnen.

Bewaak de fiets met de app

Maar de duivel zit in de details. Een van deze details is de benodigde voeding. Hoewel de positiegegevens extreem kleine gegevenspakketten zijn, moeten de apparaten zo spaarzaam mogelijk met stroom omgaan. Dit beperkt de frequentie van positie-informatie. Nog een lelijk neveneffect van het stroomslurpende dataverkeer: Om gebruik te kunnen maken van het radionetwerk is een soort gsm-vergoeding van tussen de drie en zes euro per maand verschuldigd.

Alternatief: Smalband radionetwerk

Sommige fabrikanten zenden ook uit in de smalband IOT (Internet of Things), een smalbandig netwerk dat wordt gebruikt voor communicatie tussen machines, om kostenredenen. Dit is een belangrijke fundamentele beslissing: terwijl de positie van de fiets in realtime kan worden gevolgd in het normale mobiele telefoonnetwerk, werken de meeste apparaten in het IoT hun locatie niet vaker dan één keer per minuut bij. Dat is oké met een rupscontainer, maar met een gestolen fiets voorkomt het in ieder geval een directe achtervolging. Bovendien zijn de radiodatanetwerken niet overal even goed ontwikkeld als het radionetwerk van mobiele telefoons. Aan de andere kant spreekt het vermogen van energiebesparende radiotechnologie om diep in gebouwen te functioneren in het voordeel. De markt bevindt zich momenteel in een staat van beroering: in landen als Zwitserland wordt het oude 2G-mobiele telefoonnetwerk al uitgeschakeld – tegen 2025 zou dit in alle Europese landen het geval moeten zijn. Dan werken de bijbehorende trackers niet meer. In andere landen is het IoT-datanetwerk daarentegen nog steeds erg dun – dus het is geen slecht idee om de netwerkdekking in de persoonlijk relevante landen te controleren voordat u koopt. En ergens in het hooggebergte, zonder gsm-ontvangst, komt er sowieso geen positierapport aan.

In plaats van gps-trackers: Apple jaagt op fietsendieven in het iPhone-netwerk

Apple doet alles heel anders. De “AirTags” van het iPhone-merk zijn eigenlijk bedoeld om verloren sleutels en dergelijke van dichtbij te vinden. Maar de lage prijs van 35 euro en het lage gewicht zijn verleidelijk om ze te gebruiken voor fietszoekopdrachten. Deze dingen ter grootte van een munt hebben geen GPS-chip en verzenden alleen via de Bluetooth-verbinding die is ontworpen voor dichtbij. De truc (die in principe ook door de merken Samsung of Tile wordt gebruikt) is een soort netwerk.

Lees ook:   Basiskennis van gravelbikes: de belangrijkste aspecten van de allrounders
<a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=11657&awinaffid=471469&clickref=B+Apple+AirTag&ued=https%3A%2F%2Fwww.cyberport.de%2F%3FDEEP%3DQ601-084%26APID%3D6" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Apple's AirTag (35 euro)</a> * heeft geen GPS-chip en zendt niet uit naar het mobiele telefoonnetwerk - met alle voor- en nadelen van dien.Foto: Georg Grieshaber

Apple’s AirTag (35 euro) * heeft geen GPS-chip en verzendt niet naar het mobiele telefoonnetwerk – met alle voor- en nadelen van dien.

Elke iPhone helpt je bij het vinden van een fiets

Als de fiets met de AirTag gemonteerd via de app als gestolen wordt opgegeven, is de wereldwijde jacht geopend: elke iPhone die zich dicht bij het object bevindt waarnaar u op zoek bent met Bluetooth-locatieservices ingeschakeld, wordt als het ware door Apple gekaapt en als router gebruikt – zonder dat de eigenaren het merken. De chip en de telefoon zeggen hallo tegen elkaar, waarna de telefoon automatisch de locatie van het rendez-vous doorgeeft aan de iCloud-server, vanwaar deze bij de zoeker komt. Alleen de zoeker haalt er iets uit.

Het wordt er niet onopvallender op als de <a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=11657&awinaffid=471469&clickref=B+Apple+AirTag&ued=https%3A%2F%2Fwww.cyberport.de%2F%3FDEEP%3DQ601-084%26APID%3D6" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Apple AirTag</a> * bijvoorbeeld met de dop van NC-17 in de steel geplakt. Op deze manier konden dieven worden gestopt - als er niet nog een paar hindernissen waren.Foto: Jörg Spaniol

Het wordt er niet onopvallender op als de Apple AirTag* bijvoorbeeld vastzit in de steel met de NC-17 dop. Op deze manier konden dieven worden gestopt – als er niet nog een paar hindernissen waren.

De vereisten voor deze zoektocht zijn echter uitgebreid: Naast veel voorbijgangers met iPhones op een paar meter afstand, mogen noch autovel noch beton, noch een fietsframe de radioverbinding afschermen. Er zijn nu slimme schuilplaatsen voor de AirTags, zoals de NC-17 headset cap die we gebruikten. Hoewel een als vermist opgegeven Apple AirTag na acht tot 24 uur jagen luid begint te piepen, zou het onderdeel tot die tijd onopgemerkt moeten werken – tenzij de dief ook een iPhone heeft, die hem na een tijdje kan waarschuwen dat een AirTag die hij zoekt in de buurt is.

GPS-trackers van andere fabrikanten: onopvallend, maar niet allemaal ondetecteerbaar

Ook de trackers van PowUnity en It’s my bike zijn erg onopvallend. Ze kunnen door de dealer worden verborgen in de motorkap van verschillende in het midden gemonteerde motoren. Volgens de fabrikanten heeft dit geen effect op de garantie van de fietsaandrijving. Een ander doorslaggevend voordeel is dat ze hun stroom halen uit de aandrijfaccu voor regelmatig gebruikte fietsen. Daarom kunnen ze zelfs na maanden nog steeds een positie verzenden. Verschillende aanbieders achten deze kans op herstel zo groot dat ze samen met het toestel een speciale voorkeursdiefstalverzekering aanbieden. Bij gestolen fietsen zoekt de aanbieder dan ook. Dat een tracker in principe ook gebruikersgegevens verzamelt, moet hier slechts terloops worden opgemerkt. Alle hier vertegenwoordigde aanbieders verzekeren dat de gegevensbescherming is gegarandeerd.

Bij trackers zonder motoraansluiting is de voeding, maar ook de verborgen montage, lastiger dan bij de twee chips voor middenmotoren. Paj’s doos van 140 gram reist relatief discreet in een gereedschapstas totdat de dief er doorheen snuffelt. In bijna elk type fietsstuur is de fietszoeker, die alleen als stuurplug naar buiten kijkt, nogal onopvallend verborgen. De slimme bevestiging kan alleen worden losgemaakt met speciaal gereedschap. De Alterlock reist onder de bidonhouder door. De schroeven gaan door de tracker, die ook een alarmsirene aan boord heeft. In het geval van de snack kan het alarm nuttig zijn om spontane overtreders weg te jagen, maar het onderdeel is niet echt onopvallend, en zelfs de extra beschikbare speciale schroeven voorkomen niet dat een hondsdolle dief het met geweld vernietigt. Vrijwel alle trackers verwittigen hun eigenaar wanneer de ingebouwde sensor wordt geschudOpgemerkt – en dan begint het…

Wat moet dat betekenen? – Een kleine encyclopedie over het onderwerp GPS trackers

Bij het kopen van GPS-trackers en dergelijke verschijnen veel afkortingen en merknamen. Als je ze begrijpt, zal het gemakkelijker zijn om de producten te beoordelen.

Bluetooth: Standaard voor draadloze gegevensoverdracht tussen apparaten op korte afstand (ongeveer 5-10 meter). Bluetooth-signalen worden gemakkelijk verzonden door muren enz. Afgeschermd.

GPS: Global Positioning System (GPS) satellieten sturen hun signalen naar de aarde. Met gegevens van ten minste drie satellieten kan de positie op het aardoppervlak relatief nauwkeurig worden bepaald.

Gsm: De mobiele telefoniestandaard (2G), die in dit land verouderd is, heeft wereldwijd een goede dekking en wordt daarom ook gebruikt voor gps-trackers. Nadeel: hoog stroomverbruik, toekomstige shutdown, bijvoorbeeld in Zwitserland.

LPWAN: Low Power Wide Area Network – Een overkoepelende term voor draadloze standaarden zoals NB-IoT, LoRaWAN, LTE-M of Sigfox, die weinig gegevens verzenden, maar goed door muren dringen en weinig energie verbruiken. Zeer gebruikelijk bij GPS-trackers.

LTE-M: Nieuwere draadloze standaard voor energiezuinige datacommunicatie. Frequente verzending van positiegegevens is mogelijk.

NB-IoT: Narrowband Internet of Things Relatief veel voorkomende radiostandaard voor datacommunicatie met een laag energieverbruik, goede dekking in Duitsland en goede gebouwpenetratie. Maximaal één positiebericht per minuut.

Back-up batterij: Trackers die zijn geoptimaliseerd voor e-bikes kunnen onophoudelijk verzenden tijdens het rijden. Als de fiets is uitgeschakeld, overbruggen kleine vermogensgeheugens van de GPS-tracker de tijd tot de volgende start.

We hebben de volgende GPS-trackers getest:

Noot van de redactie: We hebben de volgende test in de mei 2022 Realiseerde. Informatie, prijzen en beschikbaarheid kunnen daarom voor 2023 aan verandering onderhevig zijn.

GPS tracker Alterlock

Zes GPS-trackers in de EMTB-test van 2022

Alterlock

 • Prijs / lopende kosten: 135 euro / tot 3,99 euro
 • Gewicht / montage: 48 gram / onder bidonhouder
 • Duur stand-by / zoeken*: tot 1,5 maand / tot 7 dagen
 • Radiotechnologie / dekking*: Bluetooth, GPS via Sigfox / esp. West- en Noord-Europa
 • Beweging / positiesignaal: ja / alleen bij stilstand, max. elke minuut (in de test: 30 minuten)
 • Extra’s: Hoorbaar alarmsysteem; Fietspas in app; Plug-ins voor sociale media
GPS tracker AlterlockFoto: Georg Grieshaber

GPS tracker Alterlock

Test:
Snel app-waarschuwingssignaal op Bluetooth-afstand, maar geen positierapport van de rijdende fiets. Pas enkele minuten na het uitschakelen gevonden, maar dan precies. Geen live tracking, geen signaal in het interieur. De gevoeligheid van het akoestische alarmsysteem kan eenvoudig worden aangepast/uitgeschakeld.

Resultaat:
Door het geminiaturiseerde ontwerp moet de zender blijkbaar elektriciteit besparen. In ons experiment rapporteerde slechts een half uur van de geparkeerde fiets buiten – dat is onder het gemiddelde. Kan worden vernietigd of losgeschroefd als het wordt gedetecteerd. De app is erg slim, het alarmsysteem zelf moet een groot verschil maken tijdens een koffiestop.

PRO: Eenvoudige montage; Anti-diefstal bescherming door hoorbaar alarm; Veelzijdige app met optionele waarschuwingen voor sociale media

NADELEN: Matige locatieprestaties; hoge detectiekans

Apple AirTag

 • Prijs / Gebruikskosten: 35 euro (adapter van NC-17: 20 euro) / –
 • Gewicht / montage: 26 gram cpl. / Controle lager adapters, enz.
 • Duur stand-by / zoeken*: 1 jaar
 • Radiotechnologie / Dekking*: Bluetooth / wereldwijd
 • Beweging / positie waarschuwing: nee / ingeschakeld door andere iPhones in de buurt
 • Extra’s: App ook beschikbaar voor Android

Test:
In de eerste pas (autotransport en interieur) geen locatie buiten de Bluetooth-afstand tot de eigenaar. De site in het gebouw werd met twee kilometer gemist. Alleen buiten was de positie met 20 minuten vertraging te vinden. Geen live tracking.

Resultaat:
De kleine AirTags werken geweldig buiten wanneer de fiets voor een langere periode wordt geparkeerd. In de auto of het gebouw zijn ze onbetrouwbaar of helemaal niet te lokaliseren. Geschikt als leDit is een goedkope optie voor alledaagse fietsen in gebieden met veel iPhone-bezitters die tracking toestaan. De schuilplaats in de headsetdop is goed gekozen.

PRO: Goedkoop; weinig moeite; lange looptijd

NADELEN: Lokaal en technisch beperkte functie; alleen voor iPhone/iCloud-gebruikers

Bikefinder Tracker

 • Prijs / lopende kosten: 169 euro / tot 5,49 euro per maand
 • Gewicht / montage: 52 gram / stuureinde, ook racestuur, speciale schroeven
 • Duur stand-by / zoeken*: tot 8 weken / 16 uur
 • Radiotechnologie / dekking*: GPS, GSM (2G), Bluetooth / Europese landen
 • Beweging / positie signaal: ja / max. elke minuut
 • Extra’s: Zoek hulp op fabrikant; optionele verzekering (Scandinavië)
GPS tracker Bikefinder TrackerFoto: Georg Grieshaber

GPS tracker Bikefinder Tracker

Test:
Onder de moeilijke testomstandigheden (autotransport, interieur) stond het positierapport er 50 meter naast. Pas wanneer de Bluetooth-afstand werd aangepakt, verscheen er een nauwkeurige meterspecificatie. Test buiten in een open veld precies. Geen live tracking, want er is maximaal één positierapport per minuut.

Resultaat:
De onopvallende bevestiging in het rechte stuur en racestuur, de mechanica en de app zijn goed gedaan. De positierapporten waren niet helemaal overtuigend vanwege zwakke GPS-gegevens en trage respons, maar waren beter dan de Alterlock, die vergelijkbaar licht en geminiaturiseerd is.

NADELEN: Hoge abonnementskosten; lage levensduur van de batterij; matige lokalisatie

Het is mijn fiets

 • Prijs/gebruikskosten: 199 euro/3 jaar gratis, daarna 3,99 euro per maand.
 • Gewicht / montage: 25 gram / in motorbehuizing, achterlichtpoort / kabel
 • Stand-by en zoekfunctie*: tot 5 maanden / tot 8 uur (alleen reservebatterij)
 • Radiotechnologie / dekking*: GPS, Bluetooth, NB-IoT / Centraal-, Noord- en Oost-Europa
 • Beweging / positie signaal: ja / elke 60 seconden
 • Extra’s: Noodassistent (tegen betaling); contact met de politie; Hulp bij vervanging
Het is mijn fiets TrackerFoto: Georg Grieshaber

Het is mijn fiets Tracker

Test:
Zelfs in de diepe kelder van het oude gebouw kon de geprepareerde fiets zijn positie bepalen en betrouwbaar naar de mobiele telefoon sturen via het NB-IoT-datanetwerk. Geen continue trackopname, maar elke minuut updaten. Praktische routebegeleiding in Google Maps. Klaar voor gebruik wanneer de tractiebatterij is opgeladen.

Resultaat:
De twee e-bike-apparaten schitteren met de beste standby-tijd en goede positionering ondanks de antenne die in de motorbehuizing is verborgen. De keuze tussen de Powunity BikeTrax en dit apparaat is waarschijnlijk ook gemaakt vanwege de compatibiliteit met de betreffende motor.

PRO: Onzichtbaar in de motorbehuizing; lange standby-tijd; goede ligging locatie ook in het gebouw

PAJ Allround Zoeker

 • Prijs / lopende kosten: 49,99 euro / tot 6,99 euro per maand
 • Gewicht / montage: 141 gram / bijv. in gereedschapstas
 • Duur stand-by / zoeken*: tot 60 dagen / tot 20 uur
 • Radiotechnologie / dekking*: GPS, 2G / 40+ landen (EU, Noord- en Oost-Europa)
 • Beweging / positie signaal: ja / continu
 • Extra’s: track geheugen; Noodoproepknop; Geofencing (definitie van een “toegestane” bewegingsruimte)

Test:
Zelfs in de diepe kelder van het oude gebouw kon de vinder precies worden gelokaliseerd. Het continue dataspoor in het 2G-netwerk vergemakkelijkte tracking. Zeer goed zoekresultaat in onze test. Onpraktisch: Tracker moet in de app worden geactiveerd telkens wanneer u deze uitschakelt.

Resultaat:
De allround finder is geen wielspecifiek apparaat, maar een klein doosje. We denken dat het nogal onopvallend in de gereedschapstas reist. De frequente en nauwkeurige positierapporten zijn overtuigend, maar extra functies zoals routeregistratie zijn overbodig voor diefstalbeveiliging.

PRO: Goedkope aankoop; Zeer goede positie-informatie

NADELEN: Montagemogelijkheden; Zeer hoge abonnementskosten

PowUnity BikeTrax

 • Prijs/exploitatiekosten: 199,90 euro/1 jaar gratis, daarna 39,50 euro per jaar.
 • Gewicht / montage: ca. 30 gram / in de motorbehuizing
 • Stand-by en zoekfunctie*: tot drie weken / 14 uur (alleen reservebatterij)
 • Radiotechnologie / dekking*: GPS, 2G (4G) / bijna wereldwijd
 • Beweging- / Positie bericht: ja / continu
 • Extra’s: route-opname; Fietsprofiel opgeslagen voor aangifte bij de politie
PowUnity BikeTrax FietstrackerFoto: Georg Grieshaber

PowUnity BikeTrax Fietstracker

Test:
Buiten legt de BikeTrax een nauwkeurig traceerbaar spoor vast. In een gesloten gebouw was het lokaliseren wat lastiger (ook door het ontbreken van extra Bluetooth), maar nog steeds erg goed. Door het constante opladen tijdens het rijden door middel van een tractieaccu is dit een vrij zorgeloos product.

Resultaat:
Aanbevolen qua techniek en monteerbaarheid (werkplaats). Voor de meeste toepassingen op een vergelijkbaar niveau als het apparaat van It’s my bike. Niet toekomstbestendig door toekomstige uitschakeling van het 2G-netwerk in sommige landen. Er komt dan een opvolger.

PRO: Onzichtbaar in de motorbehuizing; Live volgen; continu opladen; goede ligging locatie

Zo verliep de praktijktest van de GPS trackers

In onze uitgebreide praktijktest hebben we het de apparaten moeilijk gemaakt. In het gesloten busje werden de fietsen op verschillende punten in de stad verdeeld – in kelders of raamloze achterkamertjes. De fietsvinders waren er nog nooit geweest en alleen de betreffende app zou hen naar de fietsen moeten leiden. Een digitale speurtocht door half München, zeg maar. Om een lang verhaal kort te maken: De bruikbaarheid van de apps was niet het probleem. Maar niet elke fiets zou onder deze hardcore omstandigheden zijn weg terug naar zijn eigenaar hebben gevonden. Als je je uitsluitend op de zoekfunctie concentreert, schitterden de twee pure e-bike trackers van PowUnity en It’s my bike en de universele tracker van PAJ in de zadeltas. Op de tweede zitrij: het slimme ontwerp van de fietszoeker verborgen in het stuur. Het zou voldoende moeten zijn om een gestolen fiets binnen een paar dagen te lokaliseren, maar is niet overtuigend als het gaat om fietsen die in gebouwen geparkeerd staan. De slanke Alterlock leverde de zwakste GPS-prestaties. Voor enig gebruik op de weg kan zijn alarmsysteem de middelmatige GPS-prestaties compenseren. De levensduur van de batterij beperkt beide apparaten. De eenvoudige Bluetooth-oplossing van Apple kan ook werken voor geparkeerde fietsen, maar het is zeer afhankelijk van een voorwaarde en zal waarschijnlijk worden gebruikt in het dagelijks gebruik in de stad thuis. De trackers zijn nog steeds een dure toevoeging aan een solide slot, maar de technologie ontwikkelt en verspreidt zich: verschillende fietsfabrikanten installeren of plannen standaard al geïntegreerde trackers, die tegen betaling kunnen worden geactiveerd.

Source link