Fiets: 5 tips tegen piepende schijfremmen op MTB

Over het algemeen moet je onderscheid maken of een schijfrem op een mountainbike constant maalt en geluid maakt (vaak een rinkelend of regelmatig slijpend geluid), of dat hij alleen piept of huilt als je op de rem trapt. We laten u zien hoe u een permanent slijpende schijfrem correct instelt in deze schroevendraaiergids en video. Als de rem alleen piept bij het remmen, zijn de remblokken meestal vervuild. Dit gebeurt wanneer de remblokken en/of remschijf in contact zijn gekomen met olie of andere smeermiddelen*. Dan piepen ze niet alleen vervelend, maar hebben ze ook een aanzienlijk slechter remeffect. In de video laten we zien wat je in je eigen werkplaats kunt doen tegen piepende schijfremmen.

Een belangrijk stukje informatie vooraf: Een schijfrem is een veiligheidsrelevant onderdeel. Als je er zelf aan sleutelt, moet je weten wat je doet en vooral grondig werken. Zonder voldoende monteurservaring kan het geen kwaad om een fietsenmaker te bezoeken en advies in te winnen bij experts.

In geval van grote vervuiling van de remblokken, moet u de remblokken vervangen. Met kleine hoeveelheden olie kunt u nog steeds de remblokken sparen en de schijf- en remklauw reinigen. Hier is hoe het te doen:

Tot slot kun je je afvragen hoe de olie of het smeermiddel op de remblokken of de remschijf van de MTB schijfrem terecht is gekomen. De klassieker: Bij het reinigen met siliconenspray of bij het oliƫn van kettingen met een kettingspray. Als je dit doet, moet je in de toekomst voorzichtiger zijn, zodat er geen slijperolie echt bij de remschijf komt.

Lees ook:   Giant Trance X E+ Elite: Nieuwe lichte e-bike met volledig motorvermogen

Het is echter ook mogelijk dat afzettingen van stof en vuil of flitsroest op de remblokken leiden tot een sterke geluidsontwikkeling, gecombineerd met een slechter remeffect. Dit is vaak het geval, vooral na de winter, wanneer de fiets langere tijd heeft gestaan en niet is bereden. Je kunt er niets preventief aan doen. Vrij remmen kan helpen als eerste hulpmaatregel. Ook piepen in natte omstandigheden of in de regen is min of meer normaal voor schijfremmen.

Meer artikelen over het onderwerp “Biking Maintenance and Care” vindt u hier:

Source link