Test Rockshox ZEB Ultimate: Deze enduro vork is een stoomhamer!

Alles nieuw, alles beter, belooft Rockshox over de nieuwe editie van de ZEB freeride en enduro voorvork. Buffers die boterbloemen worden genoemd, moeten trillingen verminderen, kleine kleppen moeten de luchtdruk in evenwicht brengen, een veer ondersteunt de oliestroom, enz. In de promovideo zijn de ingenieurs enthousiast over alle innovaties. Ze praten enthousiast over de nieuwe Charger 3 dempingscartridge. Mijn fiets (Radon Swoop 9.0) was uitgerust met de ZEB Select, het basismodel met 170 millimeter veerweg. Ik was er tevreden over (op de drukniveauknop na) en was dan ook benieuwd of het topmodel ZEB Ultimate voor nog meer comfort en controle zou zorgen, want het prijsverschil van 400 euro is aanzienlijk.

Ik ben geen fan van individuele tests. Naar mijn mening geven alleen directe vergelijkende tests echt informatie, vooral nu de producten steeds geavanceerder worden. Zo voelde ik me bij de individuele test van de Rockshox ZEB Ultimate. Ik heb hem iets zachter afgesteld dan aanbevolen, gevuld met 60 psi bij 78 kg rijdersgewicht (één volume afstandhouder); Ik reed de drukniveaus bijna open. Ik kon er heerlijk mee opschieten en had niets te klagen over het edele, grijze ijzer. Bovendien was ik blij met deze comfortabele stoomhamer. Maar het onderstel werd pas perfect toen ik de achterkant van mijn fiets afstemde met de Super Deluxe Coil stalen veerdemper. Toen kon de Rockshox ZEB Ultimate zijn volle kracht tonen, want nu voor en achter geharmoniseerd, werden Ying en Yang: Yang en Yang.

Lees ook:   Rotwild R.E735: De krachtigere grote broer van de R.X735