Waterflessen in de test: 3 fietsflessen voor lange MTB-tochten

De zomer is hier, de beste – en langste – fietstochten komen eraan en niets is belangrijker dan genoeg te drinken bij je te hebben. We hebben drie nieuwe producten uitgeprobeerd die op hun eigen manier antwoord geven op de grote vragen van het mountainbiken:

1) Waarom ruikt mijn drinkfles altijd zo erg?

2) Fles leeg – wat nu te doen?

Fidlock Fidguard Flessen: antibacterieel zonder chemicaliën

Op het eerste punt biedt het bedrijf Fidlock – bekend om zijn magnetische houders en ‘normale’ waterflessen – het tegengif: ze hebben antibacteriële fietsflessen ontwikkeld. Met de nieuwe Fidguard Flessen drinkflessen moeten hygiënisch vers blijven en niet stinken of een ongezonde voedingsbodem voor ziektekiemen ontwikkelen. De nieuwe technologie erachter voorkomt dat bacteriën zich door restvocht in de fles nestelen.

De Fidlock Fidguard fietsfles maakt vooral indruk met een functioneel mondstuk.Foto: Marc Strucken

De Fidlock Fidguard fietsfles maakt vooral indruk met een functioneel mondstuk.

Volgens Fidlock zou het medisch bewezen proces een puur fysisch effect hebben en is het bijmengen van chemische stoffen achterwege gelaten, en dus ook een speciale coating op de fles. Dienovereenkomstig komen er geen bioactieve stoffen, zoals zilverionen, vrij bij het drinken. We hebben de Fidguard-waterflessen zelf niet onderworpen aan een laboratoriumtest – alleen een puur praktische test tijdens onze rondleidingen – maar de effectiviteit van de technologie op lange termijn zou door de fabrikant in het laboratorium zijn getest.

Fidlock Fidguard waterfles voor fietsen in praktijktest

We testten de grote versie van de Fidlock Fidguard waterfles met een inhoud van 750 milliliter. Qua grootte zijn sommige MTB-frames borderline. De 600 ml versie is iets korter, maar past ook in een normale bidonhouder op het frame.

Het eerste wat me opviel was dat de waterfles nauwelijks naar plastic rook, wat prettig is en zorgen over eventuele additieven wegnam. Tegelijkertijd is de fles vrij stabiel, maar kan ook gemakkelijk worden samengedrukt met vermoeide handen om te drinken. Het mondstuk is relatief groot maar plat, en het kan tijdens het rijden heel goed met de tanden worden uitgetrokken. Het membraan erin sluit goed zodat het tijdens het rijden niet op het frame druppelt of soept. Voor de zekerheid dient te worden vermeld dat de Fidlock drinkfles dus niet in een zak te vervoeren is. Om dit te doen, moet het mondstuk worden ingedrukt. Maar dan is het 100% krap.

Lees ook:   Vorkzaaggeleider: Fietsgereedschap dat niemand kent en wat je ermee kunt doen
Om de fles helemaal strak te krijgen, moet het mondstuk altijd naar beneden worden gedrukt.Foto: Marc Strucken

Om de fles helemaal strak te krijgen, moet het mondstuk altijd naar beneden worden gedrukt.

Volgens Fidlock kan de hele fietsfles tot 50 graden in de vaatwasser worden gedaan voor reiniging. Het mondstuk kan voor dit doel op het deksel worden getrokken, zodat het ook met een vochtige doek kan worden afgeveegd. Zoals met alle plastic waterflessen, raden we u aan om de binnenkant te gebruiken niet met borstels.

Tijdens de test vulden we de Fidlock Fidguard drinkfles met water, isotone dranken en een op melk gebaseerde bufferoplossing met buitentemperaturen van meestal meer dan 20 graden Celsius – vooral dat laatste is een prachtige voedingsbodem voor moeflonbacteriën. Het resultaat:

 • Water: geen verandering in geur, zelfs na enkele dagen staan en dagelijks gebruik zonder spoelen.
 • Iso-Drink: Na het spoelen nam de fles nauwelijks de geur van de drank aan – in tegenstelling tot sommige van onze dagelijkse flessen.
 • Bufferoplossing: Hier ontstond, na het bewust laten staan, een onaangename geur. Maar na spoelen met warm water was het weg.

Het enige nadeel: De groene print aan de buitenkant van de Fidlock waterfles schuurt heel snel af in de bidonhouder. Ook in samenwerking met stof in de houder ontstaan er snel groeven op de injectieflacon.

Daar komt de verf af.Foto: Marc Strucken

Daar komt de verf af.

Details over de Fidlock Fidguard fietsfles

 • 750 of 600 milliliter inhoudActiva
 • Materiaal:
  PE (Antibacterieel, BPA-vrij, voedselveilig)
  PP (Antibacterieel)
  TPE (Antibacterieel)
  Silicone
 • BPA-vrij polyethyleen (PE)
 • Snelle doorstroming dankzij zelfsluitend membraan voor druppelvrij
 • Vaatwasmachinebestendig tot 50 °C
 • Prijzen:
  600 ml – € 9,99
  750 ml – 12,99 Euro
 • Lettertypekleuren: zwart / grijs, koraal, groen, grijs, paars

Fidlock Fidguard Twist Bottle 590: antibacterieel en magnetisch

Vanuit technisch oogpunt is de kleine Fidlock Twist Bottle 590 identiek aan de eerder beschreven. Het heeft ook een antibacteriële werking en een functioneel, aangenaam mondstuk. De Twist Bottle vertrouwt echter op het magnetische montagesysteem van Fidlock – Twist Base genaamd – voor bevestiging aan de fiets. Dit scheelt een beetje gewicht als je alleen kijkt naar het deel van het systeem op het frame. Volgens Fidlock weegt de basis slechts 16 gram. Wel moet de fles voorzien zijn van de tegenhanger, die een paar gram weegt – maar vooral het kleine nadeel heeft dat de drinkfles minder volume bevat.

Lees ook:   Flex-serie: 5 MTB-onderdelen tegen armpomp en vermoeide handen getest
Houdt vast met magneten en is een minimalistische oplossing

De uitstulping met enkele uitsparingen in de Fidlock waterfles maakt het schoonmaken ook iets moeilijker. Je kunt ze niet zomaar met een doek wegvegen – een dergelijke reiniging wordt aanbevolen, ondanks het antibacteriële effect van de fles.

Het mondstuk verschilt enigszins van de Fidguard Bottle hierboven – niet alleen in kleur, maar ook in vorm. Het hoeft niet met de tanden te worden bediend, binnenin bevindt zich een vrij strak membraan, waaruit de inhoud straalt met druk op de fles. Het mondstuk beweert echter ook niet strak te zitten. Dit wordt verzekerd door de groene dop, die ook beschermt tegen vuil.

Dop gesloten - fles strak

Foto: Marc Strucken

Als je de magnetische draaidop niet kent: twee sterke magneten en een draaibare dop houden de waterfles fabelachtig stevig. Geen wiebelen, geen gehannes tijdens het rijden om de fles in een bidonhouder te persen. En zelfs met vuil werkt het nog steeds zeer betrouwbaar.

Details over de Fidlock Fidguard Twist Bottle 590 fietsfles

 • 590 milliliter inhoud
 • Materiaal:
  PE (Antibacterieel, BPA-vrij, voedselveilig)
  PP (Antibacterieel)
  TPE (Antibacterieel)
  Silicone
 • BPA-vrij polyethyleen (PE)
 • Snelle doorstroming dankzij zelfsluitend membraan voor druppelvrij
 • Vaatwasmachinebestendig tot 50 °C
 • Compatibel met alle Twist Base
 • Prijzen:
  Als vervanging (zonder basis en houder op de fles) – 19,99 euro
  Waterfles incl. houder – 44,99 Euro
  Waterfles (houder + draaivoet) – 49,99 euro

Quell Nomad filterfles: Met de waterfles onafhankelijk van drinkwaterbronnen

Een stap of vele kilometers verder gaat de Quell Nomad filterfles. Terwijl conventionele drinkflessen altijd afhankelijk zijn van een kraan met drinkwater, hebben de Quell-drinkflessen een ingebouwd waterfilter. Toch past hij in de meeste bidonhouders op de fiets, hij is ongeveer even lang als de 750 ml fles van Fidlock hierboven.

De Quell Nomad waterfles heeft een ingebouwd waterfilter.Foto: Marc Strucken

De Quell Nomad waterfles heeft een ingebouwd waterfilter.

Volgens de specificaties van de fabrikant moet het filter twee keer worden gespoeld met een volledige flesinhoud aan het begin en is het vervolgens klaar voor gebruik voor “optisch helder water”. Dat betekent dat elke bergbeek, waarschijnlijk de meeste Duitse zwemmeren, nu gewoon kunnen worden gebruikt om de Nomad-fles bij te vullen! Koel het lichaam van de oververhitte biker kort af, schroef vervolgens de waterfles los en vul hem – en klaar is Kees! We vonden het idee fascinerend en probeerden het op de volgende wateren:

Lees ook:   Cadeautip: Het fietsboek - alles over fietsen en fietsen
 • Rote Traun, Nederland
 • Kaltwasserlaine (Ohlstadt)
 • Walchensee, Urfeld
 • Isar, München Centrum
Fles, filter en beschermkap die ook als beker kan dienen.

Quell Nomad filterwaterfles in praktijktest

Na geen van de “watermonsters” – we dronken eigenlijk de volledige 700 ml van de Quell Nomad-fles – waren er discrepanties met het spijsverteringskanaal. Het water smaakt neutraal, gevoelige tongen kunnen een beetje plastic aroma aanvoelen. Zelfs in de test, waar we kaneel aan het water toevoegden, haalde het filter alles eruit en smaakte het gefilterde water weer neutraal. Kaneel is meestal een zeer duidelijk waarneembare smaak/geur, zelfs in kleine hoeveelheden.

Het mondstuk, maar vooral het filter, is echter niet zo doorlatend als je gewend bent van drinkflessen zonder filter. Je moet de Quell Nomad waterfles goed uitknijpen om het water door beide te duwen. Tegelijkertijd is het plastic van de bronfilterfles vrij sterk en maakt het het proces nog moeilijker. Aan de andere kant is de beschermkap van de waterfles, die ook als kleine beker kan worden gebruikt, praktisch. Het mondstuk is ook heel gemakkelijk uit te trekken met je tanden.

Prosit! Kiemvrij en zonder zware metalenFoto: Marc Strucken

Prosit! Kiemvrij en zonder zware metalen

De Quell Nomad filter drinkfles is ontworpen om onder andere bacteriën, virussen, parasieten, microplastics, chloor en zware metalen uit het water te halen. Daarom is het logisch dat het filter regelmatig wordt vervangen: na 200 liter (ongeveer 300 keer vullen) of na 2 tot 3 maanden. Met een eenheidsprijs van 12 euro voor een filter is dit geen waanzinnig dure onderneming. Aan de andere kant ben je echt onafhankelijk op tours en hoef je jezelf niet opnieuw af te vragen bij de stream: kan ik het echt drinken – of ben ik daarna ziek? Alleen zeewater kan de waterfles niet ontzilten – de grappige man met de zoete limonades moet langskomen.

Details over de Quell Nomad waterfles met filter

 • Inhoud fles 700 ml
 • Bidonhouder compatibel formaat (23 x 7,5 cm)
 • Vaatwasmachinebestendig (behalve filterinzet)
 • Gemaakt van BPA-vrij voedselmateriaal
 • 100% recycleerbaar (behalve filterinzet)
 • Filtert onder andere bacteriën, microplastics, virussen, parasieten, sporenelementen van farmaceutica, chloor en zware metalen (lood, koper, ijzer)
 • Zeewater kan niet kan worden gefilterd
 • Vervang de filterinzet na ca. 300 vullingen (ca. 200 liter) of 2-3 maanden
 • Prijs: 39,95 Euro
 • Prijs vervangend filter: single voor 11,95 euro / set van 3 voor 32,95 euro
 • Verkrijgbaar in blauw en kristalhelder
Vervangende filters moeten na ongeveer 200 liter worden geplaatst. Dit kost per stuk net geen 12 euro per stuk. In een verpakking van 3 dan een euro goedkoper per filter.Foto: Marc Strucken

Vervangende filters moeten na ongeveer 200 liter worden geplaatst. Dit kost per stuk net geen 12 euro per stuk. In een verpakking van 3 dan een euro goedkoper per filter.

>> Bikepacking uitrusting: accessoires voor de kleine of grote avontuur <<

>> Dit is wat je moet weten over je waterfles! <<

>> Dit is wat je moet weten over plastic waterflessen! <<