Liveblog – Dit was de BIKE Transalp 2023: De chronologie van pijn om te lezen

Het klonk zo dwaas als een expeditie naar een verre planeet. Toen BIKE-oprichter en Transalp-pionier Uli Stanciu in het najaar van 1997 zijn idee van een mountainbikerace door de Alpen bekendmaakte, dacht iedereen dat hij gek was. Marathons als de Grand Raid, de Dolomiti Superbike en de Erzgebirgs Bike Marathon waren de moeilijkste dingen die je jezelf als mountainbiker in die tijd kon aandoen. De BIKE Transalp Challenge, die plaatsvond in acht dagetappes van Mittenwald naar Riva aan het Gardameer, was een compleet nieuwe, onvoorstelbare dimensie: 8 marathons op rij! De première in juli 1998 leidde tot een enorme hausse. De BIKE Transalp met de twee-persoons teammodus is het model geworden voor talloze races over de hele wereld. Cape Epic, Brazil Ride, 4 Islands, alles draagt het Transalp DNA. Nu is het dus de 25ste verjaardag van het in mythen gehulde origineel. En daar gaat het om.

Net als bij de eerste BIKE Transalp 25 jaar geleden zit BIKE-hoofdredacteur Henri Lesewitz er natuurlijk weer middenin, in plaats van er gewoon bij te zijn. Hij doet hier in het liveblog verslag van de etappes, laat zijn persoonlijke hoogtepunten zien en blogt bij wijze van spreken vanuit het zadel voor iedereen die niet zelf kan rijden.

Parcoursbaas Marc Schneider heeft veel energie gestoken in de jubileumeditie van de BIKE Transalp. Alle zeven etappes bieden de perfecte mix van lange, zweterige beklimmingen, korte langlaufpassages en technische, vaak trail-based afdalingen. Dit alles te midden van monumentale panorama’s. Het eerste hoogtepunt wacht al direct na de start in Nauders. Het Plamort-plateau, dat de eerste beklimming bekroont, biedt een uitzicht tot aan het machtige Ortler-massief. Klassieke Transalp-bikers stoppen hier traditioneel voor uitgebreide fotosessies. Bij de BIKE Transalp heeft bijna niemand daar tijd voor. Niet de profs, want die zullen op dit jubileumevenement niet alleen strijden om de traditionele leiderstruien in de kleuren geel (mannen) en lichtblauw (vrouwen), maar ook om UCI-punten.

Lees ook:   Interview met Nat Ross: 5 vragen aan de Amerikaanse ex-prof over e-racing

Het bijzondere aan de Maxxis Bike Transalp 2023: Iedereen rijdt de race op zijn eigen manier. Terwijl sommigen vechten voor plaatsing zonder een seconde downtime, zijn anderen geïnteresseerd in het uitdagingsidee. Er zitten altijd uren tussen de snelste van de dag en de achterbank. Dat zal ook het geval zijn bij de jubileumeditie. Het circuit van dit jaar zal alles van de coureurs vragen. Er zijn nauwelijks doorgangen om de benen uit te schudden. Elke fase moet worden bevochten met zweet, lactaat en een ijzeren wil. Meer Resia. Livigno. Bormio. Malé. Valle del Chiese. En dan is er nog de grote, tweedaagse finale. Omhoog naar de legendarische Tremalzo-pas en naar het Ledromeer, waar het op de zevende dag opnieuw de bergen in gaat en van daaruit uiteindelijk naar de oevers van het Gardameer.