Fietsmontagestandaard: de Feedback Sports Pro Mechanic HD-recensie

Feedback Sports Pro Mechanic HD – Info en prijs van de fietsmontagestandaard

 • Oversized, geanodiseerde 6061 T6 aluminium constructie, corrosiebestendig
 • Geoptimaliseerd voor fietsen tot 31,7 kg; Maximaal laadvermogen 45,5 kg (100 lbs).
 • Stijve poten en rubberen voetjes voor stabiliteit, zelfs op oneffen oppervlakken
 • Ratelsluiting gecombineerd met zwengel voor snelle sluiting
 • Vervangbare rubberen beschermers om componenten en verf te beschermen
 • Snelsluitingen voor snelle montage en demontage
 • Maximale klemopening: 6,6 cm
 • Klemhoogte: 107 tot 170 cm
 • Afmetingen opslag: 13 x 20 x 115 cm
 • Gewicht: 8,1 kg
 • Prijs: 495 Euro >> hier beschikbaar

De opvolger van de Pro Elite is veel omvangrijker en stabieler - maar nog steeds absoluut ongecompliceerd in het gebruikFoto: Stefan FreyDe opvolger van de Pro Elite is veel omvangrijker en stabieler – maar nog steeds absoluut ongecompliceerd in het gebruik

Jarenlang dachten we dat er niets te verbeteren was aan een product als de Pro Elite Assembly Stand van Feedback Sports. De werkstandaard vergezelt het BIKE-team naar elke testrit en heeft altijd indruk gemaakt met zijn onverwoestbare kwaliteit, uitstekende handling en kleinste verpakkingsgrootte. Maar met endurofietsen, die tegenwoordig al snel meer dan 15 kilo wegen, of bij het werken aan EMTB’s, bereikt het lichtgewicht nu zijn stabiliteitslimieten.

Feedback Sports Pro Mechanic HD – wat is er nieuw op de fietsreparatiestandaard

 • Cranksluiting voor snel en nauwkeurig sluiten in combinatie met de beproefde Speed-Ratchet klemopening
 • Grotere draaivergrendeling aan de achterkant voor een betere ergonomie en hefboomwerking bij het aanspannen van de klemarm.
 • Nieuw ontwerp van de klemmen op het statief zorgt voor een stabiele grip en een lange levensduur.
 • De binnenwerking van de koppeling tussen de klemarm en het statief zou 145% meer houdkracht bieden voor de 360 graden draaibare klemarm in vergelijking met het vorige model.
 • Gereedschapsvrije vervangbare rubberen klembekken voor een veilige grip en eenvoudig onderhoud.
Lees ook:   Fietsindustrie zonder stroom?: Volle magazijnen en massaontslagen - wat is er aan de hand?

Fietsen van 15 kilo zoals de Liv Intrigue LT kunnen gemakkelijk worden gebruikt door de Pro Mechanic HD. Maximaal 45,5 kilo is mogelijkFoto: Stefan FreyFietsen van 15 kilo zoals de Liv Intrigue LT kunnen gemakkelijk worden gebruikt door de Pro Mechanic HD. Maximaal 45,5 kilo is mogelijk

De Feedback Sports engineers hebben de veranderende uitdagingen onderkend en lanceerden de Pro Mechanic HD, een soort heavy-duty versie van de Pro Elite montagestandaard. Massieve aluminium poten en grotere buisdiameters zouden de Pro Mechanic 145 procent meer stijfheid geven. We hebben het niet gemeten, maar de toename van de stabiliteit is absoluut merkbaar. De acht kilo zware reparatie- en montagestandaard voor fietsen staat zelfs met een e-bike als een rots tussen de rubberen klemkaken en houdt zelfs zware brommers (max. 45,5 kg) moeiteloos in vering.

Pro Mechanic HD montagestandaard: de structuur

De montage van de montagestandaard gebeurt in een paar eenvoudige stappen. Het grote en zeer soepel lopende schroefslot aan de achterkant brengt de giek horizontaal. Vervolgens open je de grote metalen snelspanners. De drie massieve poten schuiven bijna vanzelf in de eindpositie en de klem kan soepel worden gesloten. Een andere snelspanner maakt het mogelijk om de werkhoogte te variëren tussen 107 en 170 cm. Ook hier glijden de dikke stangen zonder veel weerstand in elkaar. De afstelling werkt met een beetje kracht, zelfs als de fiets in de standaard hangt.

De voetjes worden bevestigd door middel van een quick release wanneer ze uit- of ingetrokken zijn. Ze zijn perfect om mee om te gaanFoto: Stefan FreyDe voetjes worden bevestigd door middel van een quick release wanneer ze uit- of ingetrokken zijn. Ze zijn perfect om mee om te gaanDe telescopische buis kan ook worden ontgrendeld met een snelsluiting en vervolgens worden aangepast tussen 107 en 170 mmFoto: Stefan FreyDe telescopische buis kan ook worden ontgrendeld met een snelsluiting en vervolgens worden aangepast tussen 107 en 170 mm

Lees ook:   Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Focus Jam 6.9

Haak de fiets aan

Net als bij zijn voorganger kan de klem eenvoudig worden geopend via een snelsluiting. Als je op de rode zoemer drukt, klikt de klem met de twee royaal rubberen kaken maximaal 6,6 centimeter open – dit is ook genoeg om dikkere buizen te klemmen.

Als je op de rode knop drukt, springt de klem automatisch naar de open standFoto: Stefan FreyAls je op de rode knop drukt, springt de klem automatisch naar de open stand

Het praktische eenhandige slot met crankfunctie zorgt ervoor dat de fietsen snel kunnen worden vastgeklemd. Een zegen voor de biceps, die op veel fietsassemblagestandaards behoorlijk gespannen zijn. Het klemmen werkt echter niet zo snel als een klemhendel, bijvoorbeeld op Park Tool-standaards, zelfs als de klembekken via de ratelfunctie dicht bij de te klemmen buis kunnen worden geduwd.

Met de roterende crank kan de fiets gemakkelijk met één hand in de standaard worden vastgezet. Naar onze mening biedt de wegligging echter nauwelijks voordelen ten opzichte van de vorige versie met waaier.Foto: Stefan FreyMet de roterende crank kan de fiets gemakkelijk met één hand in de standaard worden vastgezet. Naar onze mening biedt de wegligging echter nauwelijks voordelen ten opzichte van de vorige versie met waaier.

Werken aan Feedback Sports Pro Mechanic HD

Door de statiefconstructie staat de Pro Mechanic HD extreem stevig en heeft hij in geen enkele situatie de neiging om te kantelen, mits de voeten correct op de grond zijn uitgelijnd. Om het gemakkelijker te maken om hoeken op de fiets te bereiken tijdens het schroeven, kan de giek 360 graden worden gedraaid. Het enige wat u hoeft te doen is het achterste schroefslot iets te openen. Dit kan ook met de fiets eraan. De klemmen grijpen als Arnold Schwarzenegger met een handdruk. Zelfs zware e-bikes met gemonteerde wielen worden stevig in een hellende positie gehouden door de Feedback Sports Bike Assembly Stand.

De achterste wijzerplaat is ook herzien en is nu groter. Het loopt soepel en soepel en zet de giek betrouwbaar vastFoto: Stefan FreyDe achterste wijzerplaat is ook herzien en is nu groter. Het loopt soepel en soepel en zet de giek betrouwbaar vast

Druk op de zoemer en je kunt de fiets uit de werkstandaard tillen.Foto: Stefan FreyDruk op de zoemer en je kunt de fiets uit de werkstandaard tillen.

Met een verpakkingsgrootte van slechts 13 x 20 x 115 centimeter blijft de Pro Mechanic HD nog steeds absoluut transporteerbaar en zal hij ons in de toekomst zeker vergezellen op tal van testritten – ook al is hij met een goede acht kilo aanzienlijk zwaarder geworden dan zijn voorganger. Het vouwen zelf is nog net zo soepel als vroeger. Open de klem, trek de poten omhoog, klap de giek naar beneden en weg ga je naar de kelder van de monteur of naar de kofferbak.

Opgevouwen past de Pro Mechanic HD in elke kofferbak of in de hoek van de werkplaats van de monteurFoto: Stefan FreyOpgevouwen past de Pro Mechanic HD in elke kofferbak of in de hoek van de werkplaats van de monteur

Conclusie over feedback Sports Pro Mechanic HD Bicycle Assembly Stand

495 euro is allerminst een koopje voor een montagestandaard. Maar als je ooit op Feedback Sport Pro Mechanic HD* zal het niet snel teruggeven. Er is bijna geen andere werkstandaard waar montage en demontage zo eenvoudig zijn. Bediening en afwerking zijn ook eersteklas. De ervaring leert ook dat alle klemmen op de Pro Mechanic HD op den duur soepel lopen, ook bij intensief gebruik, en b.v.Betrouwbaar, wat de investering in minder stress en een meer ontspannen monteurservaring terugverdient.

Het alternatief: Feedback Sports Pro Mechanic

Voor 100 euro minder bieden de Amerikanen een iets gereduceerde versie van de nieuwe fietsmontagestandaard aan. Het heeft ook de nieuwe, verbeterde schroefsloten en een herziene giek. Het laadvermogen is echter “slechts” 34 kg, wat voor de meeste fietsen en werkzaamheden nog steeds absoluut voldoende zou moeten zijn. Aan de andere kant is de Pro Mechanic iets kleiner qua opbergafmetingen (13 x 21 x 115 cm) en met een gewicht van 5,7 kg is hij nog lichter. Ideaal dus voor onderweg. De Feedback Sorteert Pro Mechanic kosten 395 euro.

Beeld: NaN

Het alternatief voor de HD-versie: Feedback Sports Pro Mechanic