Waterdichte MTB-schoenen: De Fizik Terra Nanuq GTX voor platte en clipless pedalen

Met de nieuwe Fizik-modellen lanceert de fabrikant een nieuwe fietsschoen voor de all-mountain sector. Onlangs presenteerde Fizik de Terra Ergolace GTX uit de “Terra” -serie. De twee varianten van de Fizik Terra Nanuq GTX hebben een zeer vergelijkbaar ontwerp en adverteren voor een goede weersbescherming dankzij het Gore-membraan en de grip op de zool. Het sluitsysteem staat ook centraal bij de presentatie van de schoen. Alleen de zolen verschillen.

De Fizik Terra Nanuq GTX Appartement

De Fizik Terra Nanuq GTX FlatFoto: FizikDe Fizik Terra Nanuq GTX Flat

Deze MTB schoen is gemaakt voor off-road, voor het seizoen waarin modder, nat en koud een grote rol spelen. Het Gore-Tex Koala-membraan moet de biker niet alleen verwarmen en beschermen tegen vocht, het moet ook ademend zijn zodat de voeten niet te veel zweten. Naast het Gore-Tex membraan is het geïntegreerde vlies ook verantwoordelijk voor de bescherming tegen de kou. Samen met de platte pedaalspecifieke zool kan de Fizik Terra Nanuq alle weersomstandigheden op elk terrein aan. Dat komt omdat de XS Trek-zool volgens de fabrikant grip op en naast de fiets moet bieden.

Het Gore-Tex membraan en fleece zijn ontworpen om de voeten warm en droog te houden.Foto: FizikHet Gore-Tex membraan en fleece zijn ontworpen om de voeten warm en droog te houden.

Comfort van de MTB schoen

Naast functionaliteit speelt comfort natuurlijk een grote rol in een MTB-schoen. Naast een breder scala aan schoenmaten (36-48) is het BOA-Fit systeem met wijzerplaat en rits een doorslaggevend voordeel om dit te garanderen. Dit staat al jaren voor nauwkeurige instelmogelijkheden om de schoen aan te passen aan individuele behoeften.

De onopvallende X2-buitenzool

Met de platte zool biedt de fietsschoen de mogelijkheid om verstandig te worden gebruikt buiten de fiets, want: De X2-buitenzool wil het gebruiksbereik van de all-mountain schoen vergroten. Met de zool van de Terra Nanuq wil Fizik efficiënte trapprestaties, comfort en de mogelijkheid om de schoen van de fiets te dragen combineren.

De onopvallende X2-buitenzool van de GTX Flat.Foto: FizikDe onopvallende X2-buitenzool van de GTX Flat.

De zool bestaat uit twee lagen: de EVA-tussenzool zorgt voor stabiliteit en demping, terwijl het Vibram-rubberen loopvlakpatroon voor grip en tractie zorgt. Het nokprofiel moet niet alleen grip vinden in modderige bodems, maar ook op gladde rotsen vanwege de rubbersamenstelling.

Het nokprofiel van de Fizik Terra Nanuq GTX Flat moet dankzij een bepaalde rubbersamenstelling niet alleen grip vinden op modderige bodems, maar ook op gladde rotsen.Foto: FizikHet nokprofiel van de Fizik Terra Nanuq GTX Flat moet dankzij een bepaalde rubbersamenstelling niet alleen grip vinden op modderige bodems, maar ook op gladde rotsen.

De belangrijkste details over de Fizik Terra Nanuq GTX Flat winter fietsschoen

>> Fizik introduceerde onlangs een platte fietsschoen voor de herfst/winter met de Terra Ergolace GTX<<

De Fizik Terra Nanuq GTX Clip-in

De Fizik Terra Nanuq GTX ClIP-ingangFoto: FizikDe Fizik Terra Nanuq GTX Clip-in

Dit model wordt niet geleverd met een platte zool, maar is in veel opzichten vergelijkbaar met de Fizik Terra Nanuq GTX Flat. De Nanuq GTX Clip-in wordt ook geleverd met een Gore-Tex Koala membraan, flow en BOA sluitsysteem. En zelfs met dit model moet het materiaal slijtvast zijn.

De X2 buitenzool

Het grote verschil tussen de twee schoenmodellen zijn de zolen: Voor de clip-in versie heeft Fizik een grover profiel gemaakt. Het Vibram XS Trek EVO rubberen loopvlakpatroon biedt meer grip en tractie, vooral bij het lopen op zowel modderige grond als rotsen. En natuurlijk heeft de Fizik Terra Nanuq een brede schoenplaatversnelling voor verschillende SPD- en Crankbrother-clipless pedalen.

De X2 buitenzool van de Fizik Terra Nanuq GTX Clip-in.Foto: FizikDe X2 buitenzool van de Fizik Terra Nanuq GTX Clip-in.

Daarnaast biedt de X2 een flexibelere keuze voor het plaatsen van schoenplaatjes door een verlengde schoenplaatjesbaan met meer rebound. De zool zelf bestaat weer uit twee lagen, waarbij de EVA-tussenzool ook voor stabiliteit en demping zorgt. Het is echter veel stijver in vergelijking met de platte pedaalversie.

Het nokprofiel is ontwikkeld voor een veilige standaard op clipless pedalen.Foto: FizikHet nokprofiel is ontwikkeld voor een veilige standaard op clipless pedalen.

De belangrijkste details over de Fizik Terra Nanuq GTX Clip-In