UCI MTB World Cup: resultaten, types, geruchten en data voor 2024

Een wereldbeker mountainbiken kan bijna niet spectaculairder eindigen. In het Canadese Mont Sainte-Anne vocht de veldloopelite in ongunstige omstandigheden om belangrijke punten op een technisch veeleisend parcours. Shooting star Pidcock kwam als eerste over de finish, terwijl Nino Schurter uit Zwitserland op de 14e plaats finishte voor zijn negende eindzege. De Duitser Luca Schwarzbauer verzekerde zich van een sterke 5e plaats in het algemeen klassement van de XCO en de eindzege in het shorttrack. Bij de vrouwen stond de 21-jarige Puck Pieterse (NL) aan het einde van het seizoen bovenaan de lijst. Een verrassing voor velen, maar niet voor iedereen. “Ik heb altijd geweten hoe sterk Puck is”, zegt landgenote Anne Terpstra. De Nederlandse eindigde in de top tien.

De downhillers hadden een dag eerder iets meer geluk met het weer, maar beten hun tanden stuk op het met rotsen bezaaide wereldbekerparcours. “Dat was tot het einde toe een thriller”, zegt downhillveteraan Marcus Klausmann over de laatste WK-stop. De Duitse downhill-hoop Max Hartenstern haalde als beste Duitser de top 20 van het algemeen klassement. Zodra het seizoen voorbij is, gonst de geruchtenmolen al. In 2025 zijn er extra WK-stops in Azië, Zuid-Amerika en Oceanië. “Geen slimme beslissing voor mij – niet alle topsporters zullen overal zo beginnen”, vermoedt Schwarzbauer en is niet erg euforisch.

WK-gezichten die in 2023 de krantenkoppen haalden

Tom Pidcock (24): Het allround talent danst op meerdere bruiloften tegelijk en belandt nog steeds in de top tien. Insiders zien hem als de gedoodverfde favoriet voor 2024.Foto: Red Bull Content PoolTom Pidcock (24): Het allround talent danst op meerdere bruiloften tegelijk en belandt nog steeds in de top tien. Insiders zien hem als de gedoodverfde favoriet voor 2024.

Jackson Goldstone (19): In zijn eerste eliteseizoen pakt de jonge Canadees prompt de 2e plaats in het algemeen klassement, net achter Loic Bruni.Foto: Red Bull Content PoolJackson Goldstone (19): In zijn eerste eliteseizoen rijdt de jonge Canadees prompt op de
2e plaats overall, net achter Loic Bruni.
Puck Pieterse (21): De Nederlandse domineert het seizoen en brengt Loana Lecomte (2e plaats) op de knieën.Foto: Red Bull Content PoolPuck Pieterse (21): De Nederlandse domineert het seizoen en brengt Loana Lecomte (2e plaats) op de knieën.Nina Hoffmann (27): De Duitse downhillkampioene behaalde haar beste resultaat tot nu toe. Nina is de sterke runner-up achter Vali Höll.Foto: Red Bull Content PoolNina Hoffmann (27): De Duitse downhillkampioene behaalde haar beste resultaat tot nu toe. Nina is de sterke runner-up achter Vali Höll.Luca Schwarzbauer (26) pakt de wereldbekerzege en kijkt met een brede borst uit naar de Olympische Spelen van 2024.Foto: Red Bull Content PoolLuca Schwarzbauer (26) pakt de wereldbekerzege en kijkt met een brede borst uit naar de Olympische Spelen van 2024.

Parijs is een enorm ding – misschien lukt het wel met een medaille. – Luca Schwarzbauer op BIKE aanvraag

Nino Schurter (37): Het uitzonderlijke Zwitserse talent (midden) pakt zijn negende eindzege. Zal de GOAT (Greatest of all Time) in 2024 blijven aanvallen?Foto: Red Bull Content PoolNino Schurter (37): Het uitzonderlijke Zwitserse talent (midden) pakt zijn negende eindzege. Zal de GOAT (Greatest of all Time) in 2024 blijven aanvallen?

Top 10 Resultaten XCO / ED / DH

Top 10 Resultaten XCO / ED / DHFoto: Graphic BIKE MagazineTop 10 Resultaten XCO / ED / DH

De UCI Wereldbekerkalender voor 2024

De UCI Wedstrijdkalender 2024Foto: UCIDe UCI Wedstrijdkalender 2024

Persbericht van de UCI (fragmenten)

Ook hier worden alle grote mountainbikeformats gecombineerd in één kalender. De evenementen vinden volgend jaar plaats in 10 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Op de kalender staan zes nieuwe locaties.

De kalender voor de UCI World Cups in Olympic Cross-Country (XCO), Cross-Country Short Track (XCC), Downhill (DHI) en Enduro (EDR) – inclusief E-Enduro (E-EDR) – omvat 15 competitieweekenden, waarbij alle formats zowel op zichzelf staande evenementen als evenementen hebben in combinatie met andere formats. Een van de hoogtepunten van het seizoen is opnieuw het vlaggenschipfestival in Haute-Savoie, Frankrijk, dat in 2023 meer dan 100.000 toeschouwers trok.

Meer informatie over de UCI Cross-Country Marathon (XCM) World Cup wordt op een later moment bekendgemaakt.

Het seizoen begint met twee back-to-back cross-country weekenden in Brazilië, met de nieuwe locaties van Mairiporã en Araxá, Minas Gerais, die hun debuut maken in de UCI Mountain Bike World Cup. Andere nieuwe gastheren zijn: Bielsko Biała in Polen, Crans-Montana en Aletsch Arena – Bellwald, beide in Wallis in Zwitserland, en Mt Van Hoevenberg – Lake Placid in de VS.