Instaptest: Vijf wielen met golfframe

Fietsen met golfframes, zoals instapfietsen ook wel worden genoemd, hebben voor velen nog steeds een slecht imago. Tegelijkertijd zijn ze praktisch, comfortabel en kunnen ze bijna alles wat de fiets met een bovenbuis kan. Of?

De vijf instapfietsen uit de test

De ‘damesfiets’ met zijn laaghangende framebuis was ooit bedoeld om onfatsoenlijk hoge jurken of rokken te vermijden en vrouwen in staat te stellen in het zadel te stappen zonder er een been overheen te hoeven zwaaien. De ontwikkeling van het bovenbuisvrije frame om deze redenen was duurzaam: nog in de jaren 1970 werden damesmodellen met een lage bovenbuis zelfs aangeboden in de racefietssector. Zelfs in het verleden werd het comfort van klimmen echter gewaardeerd met frequente stop-and-go. Toch hoort de dealer vandaag de dag nog vaak van mannen: “Ik ga geen damesfiets kopen!” De industrie werkt met coole vormen en ontwerpen tegen het label als damesfiets. Wat waren de technische argumenten tegen het verlagen van de bovenbuis? Eerder was het gebrek aan stijfheid van het frame. Vooral bij het stalen frame, dat tot in de jaren ’90 werd gebruikt, leidde het tot ongewenste trillingen en zelfs stuurfladderen.

Lage instap: Comfortabel klimmen en toch veilig rijden

De e-bike heeft veel dingen veranderd en heeft, alsof het trouwens ook dit probleem heeft aangepakt. Dit komt omdat het gewicht van de batterij en motor betekende dat frames stabieler moesten worden gebouwd. De laatste tijd heeft de integratie van de accu er ook aan bijgedragen dat veel low-entry fietsen nu stijver rijden ondanks het ontbreken van een bovenbuis. We achtervolgden onze vijf fietsen door een slalomparcours, raceten bergafwaarts en staken met fietstassen van 25 kilogram door bochten. Resultaat: Zonder bagage voelde je op geen van onze testfietsen een duidelijk verschil in handling met de “herenfiets”. Maar absoluut! De Kettler en de Reus voelen zich het minst in staat om de ontbrekende bovenbuis te verbergen tijdens deze brute behandeling. Dit is echter niet relevant voor de veiligheid, want uiterlijk met beide handen aan het stuur ebben trillingen die zijn ontstaan weg.

Lees ook:   Vrouwen voor het eerst op FMB Diamond events: Interview met slopestyler Kathi Kuypers

Stop-and-go of zomaar: de lage instap maakt het fietsleven steeds comfortabeler.Foto: Horst FadelStop-and-go of zomaar: de lage instap maakt het fietsleven steeds comfortabeler.

Comfort dankzij verende vorken?

Eenvoudige verende vorken dragen echter ook bij aan de ongelijke loop. Ze absorberen eerder trillingen dan stijve vorken. Overigens hoeft een geveerde voorvork niet per se de eerste keuze te zijn voor stadsgebruik als je in de lagere prijsklasse zit, want ze hebben meestal een hoog losbreekkoppel, dus ze reageren nogal slecht. Brede banden, gereden met iets minder luchtdruk, kunnen hier zelfs comfortabeler zijn, vooral op stadskasseien. Geveerde zadelpennen, zoals die op de Giant en Kettler zijn geïnstalleerd, helpen de impact op de weg te verminderen.

Helaas drijven goedkope verende vorken het gewicht nog verder op. Aan de andere kant staat buiten kijf dat hoogwaardige – en duurdere – vorken en veerelementen, zoals die op de Moustache en de Victoria, voor meer comfort zorgen. Over gewicht gesproken: Onze fietsen zijn bijna allemaal zware brokken met een gewicht van rond de 30 kilogram. Met andere woorden, uiterlijk op de keldertrap stopt het comfort met onze lage instapfietsen helaas – berging op maaiveldhoogte of een lift zijn dus een vereiste.

Dat instap niet hetzelfde is als een “oma’s fiets” wordt duidelijk gemaakt door de zadelgeometrieën van onze fietsen. Het assortiment varieert van sportief op de Victoria tot matig op de Bergamont tot de rechtopstaande Kettler, Moustache en Giant. In principe zit je goed op alle wielen, wat ook komt door de verstelbare stuurpen van de modellen. De rijpositie moet gebaseerd zijn op het gebruiksgebied van de fiets.

Lees ook:   Pinion MGU E1.12: De revolutionaire motor-versnellingsbak op de proef gesteld - binnenkort ook met automaat?

Hightech en elegant design: de step-through fietsen van vandaag zijn allesbehalve ouderwets.Foto: Horst FadelHightech en elegant design: de step-through fietsen van vandaag zijn allesbehalve ouderwets.

Dit geldt ook voor de zadel- en stuurvorm. Het zachte zadel op de Kettler is heel geschikt voor de stadsroute, maar is waarschijnlijk te breed op tochten. Er is behoefte aan een zadel dat meer gericht is op de zitbeenafstand van de fietser – de dealer helpt u graag.

Motoren en tandwielen

Bosch is momenteel alomtegenwoordig op het gebied van motoren, met alleen een Yamaha / Giant-motor die de Giant ondersteunt. De Sync Core is wat zwakker dan de varianten van de Performance-Line aandrijving vanuit Stuttgart, maar het heeft zeer aangename allrounder mogelijkheden en past goed bij de fiets. De accu’s bieden capaciteiten van 500 tot 750 wattuur. Ook hier geldt het volgende: Denk aan gewicht! Als je geen superbereik nodig hebt voor de stad, kun je ongeveer 1,5 kilogram besparen met kleinere batterijen.

Naast de vraag naar comfort moeten onze testfietsen zuinig zijn qua onderhoud. Daarom waren naafversnellingen en riemaandrijving testvereisten. Twee fietsen schakelen nog comfortabeler met de Enviolo naaf. De riem houdt vaak vele malen de ketting vast – tot 30.000 kilometer. Het hoeft praktisch niet te worden aangepast en is veel minder gevoelig voor vuil.

Zonder en met bagage: Met name de low-entry fietsen worden intensief getest op hun wegligging.Foto: Horst FadelZonder en met bagage: Met name de low-entry fietsen worden intensief getest op hun wegligging.

Hetzelfde kan gezegd worden van naafversnellingen. Ze zijn ook prettig in gebruik en harmoniëren beter met de motoren dan derailleurtandwielen. Vijf versnellingen zijn genoeg voor de stad, maar zeven- of achtversnellingsnaven zijn logischer om te toeren. De riem vereist een speciaal frameontwerp: de achterste driehoek moet een opening hebben om de ondeelbare aandrijflijn te kunnen monteren. Ondertussen lossen alle fabrikanten dit met aplomb op. Dit beviel ons vooral bij Kettler, waar de assteun als complete module in een “opening” van de achterdriehoek wordt gestoken.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: de Pro Performance Minipump in de test

Tegenwoordig staan de frames zelf op een enorm hoog niveau qua afwerking. De Moustache is een speciaal geval, maar al onze fietsen hebben een hoogwaardig en prachtig vormgegeven aluminium frame. De prijzen van de fietsen gaan van 3899 naar 4899 euro plus een uitschieter met 6299 euro, die we als bijzondere innovatie wilden presenteren. Hoewel we een testwinnaar hebben gekozen, wilden we ook laten zien hoe krachtig step-through step-throughs vandaag de dag kunnen zijn.

Vergelijk alle 5 instapfietsen

Een overzicht van de individuele scores en de totaalscore van de individuele instapfietsen (Niet vermeld zijn de cijfers in de categorie “Service” (5%), die op alle testfietsen als 2,0 werden geregistreerd.) | Tafel: MYBIKE

*De bereikinformatie verwijst naar de gemiddelde ondersteuningsmodus of Automodus in actieve rijstijl en terrein met lage hellingen. Het zijn eigenlijk benaderingen.

Bagagerek op lage instap

Onze instapfietsen zijn geen bakfietsen. Mogelijke uitzondering: de Bergamont e-Horizon. Aan de vier oogjes op het stuur kan een stevige mand worden bevestigd. Anders is het bagagerek de belangrijkste transportoptie. Ideaal voor allrounders: een veerkrachtige drager met een tweede reling – voor een laag zwaartepunt bij het dragen van fietstassen. Met een veerklem zoals op de Kettler of een rubberen expander (Giant) kunt u bijvoorbeeld snel de jas die is uitgetrokken opbergen. Als het geheel een systeemdrager is zoals op de Giant of Victoria, kunnen dozen, manden of zelfs speciale accessoires van de bedrijven die samenwerken met de systeemfabrikant in een mum van tijd worden gemonteerd. Praktisch! Maar pas op voor het toegestane totaalgewicht: De Bergamont met 130 en de Moustache met 135 goedgekeurde kilogrammen zijn krap: Met 25 kilogram op de drager en 30 voor het fietsgewicht mag de rijder geen zwaargewicht zijn.