Vragen voor de branche: Dit is wat fietsexperts XXL-fietsers adviseren te kopen

Gewichtslimiet 90 kilo? Maximaal systeemgewicht 100 kilo? XXL-motorrijders kunnen hier alleen maar vermoeid om glimlachen. Veel berijders kunnen, samen met het gewicht van de fiets en uitrusting, gemakkelijk 120 kilo of meer bereiken. Als je bijzonder lang of zwaar bent, kun je niet zomaar naar de plank grijpen om MTB-onderdelen te kiezen. De zoektocht naar geschikte fietsen en onderdelen leidt vaak tot de kleine lettertjes van de fabrikanten. Natuurlijk zijn er niet voor niets gewichtsbeperkingen. Mountainbiken is een risicovolle sport en de uitrusting moet tegen een stootje kunnen, vooral voor zware rijders. Om erachter te komen hoe merken reageren op de eisen van XXL-bikers en welke tips insiders hierover kunnen geven, vroegen we het aan de fabrikanten van bijzonder belaste onderdelen. DT Swiss, Schwalbe en Maxx beantwoordden onze vragen in een interview.

DT Swiss op wielen voor zware rijders

Wielen krijgen veel te verduren met hoge rijdersgewichten. Na de banden is stress het eerste waaraan ze worden blootgesteld. Bijna geen enkel ander onderdeel heeft zo’n grote invloed op het rijgedrag van een mountainbike als de wielset. We wilden weten wat Andreas Tschanz, Hoofd Engineering Wielen En Componenten bij DT Swiss, over XXL-motorrijders.

BIKE: Hoe bepaal je het maximaal mogelijke systeemgewicht voor je wielen?

Andreas Tschanz: In de loop der jaren hebben we een uitgebreide fabrieksnorm opgebouwd die de eisen aan onze wielen definieert, afhankelijk van het toepassingsgebied (ASTM) en het maximale systeemgewicht. De fabrieksnorm gaat veel verder dan de bestaande normen in de fietssector en is onder meer gebaseerd op veldbelastingsmetingen en onze decennialange ervaring met wielcomponenten en complete wielen. Voor rijders boven de 100 kilo wordt de belasting van onderdelen aanzienlijk hoger. Dit maakt de juiste interpretatie des te belangrijker.

Andreas Tschanz, hoofdontwikkelaar bij DT Swiss, weet wat wielen moeten weerstaan aan bijzonder zware rijders.Foto: DT SwissAndreas Tschanz, hoofdontwikkelaar bij DT Swiss, weet wat wielen moeten weerstaan aan bijzonder zware rijders.

Welke aanbeveling heb je voor zo’n renner met een lichaamsgewicht van meer dan 100 kilo?

Bij DT Swiss speelt het testen van de wielen een belangrijke rol. Op deze manier kan ook het maximale systeemgewicht worden gedefinieerd.Foto: Georg GrieshaberBij DT Swiss speelt het testen van de wielen een belangrijke rol. Op deze manier kan ook het maximale systeemgewicht worden gedefinieerd.

29ers hebben zich gevestigd en zijn vaak beter geschikt voor lange rijders. In een kopersgids uit 2013 beschouwden we ze als problematisch voor zware rijders vanwege hun gebrek aan stijfheid. Is dat tien jaar later nog steeds een probleem?

Vanuit mijn oogpunt, niet meer! Dit kan ook gelden voor wielen en componenten met een zeer geoptimaliseerd gewicht. In de regel is het maximale systeemgewicht navenant laag. Door het gebruik van brede velgen in alle toepassingsgebieden heeft de marktintroductie van Boost-naven dit probleem op de lange termijn verzacht.

Welk onderdeel van een wiel is bijzonder gevoelig voor hoge rijdersgewichten?

Je kunt hier niet naar een enkel onderdeel kijken. De som van de componenten moet als een systeem functioneren en dienovereenkomstig worden ontworpen. De optimale combinatie van wielcomponenten in combinatie met een goede wielconstructie resulteert in het perfecte resultaat.

Door waaiers met de hand te bouwen en alle componenten in eigen huis te produceren, is DT Swiss in staat om precies te volgen welk product aan de klant wordt verstrekt.Foto: Georg GrieshaberDankzij het feit dat de wielen met de hand worden gebouwd en de eigen productie van alle componenten, is DT Swiss in staat om de exacte productie van alle componenten te reproduceren.welk product aan de klant wordt verstrekt.

Schwalbe naar banden voor zware rijders

XXL-fietsers belasten hun banden veel meer tijdens het mountainbiken dan lichte fietsers. Toch moeten ze te allen tijde kunnen vertrouwen op de grip en lekbestendigheid van hun rubbers wanneer ze met de MTB op een trail rollen. Hoe bandenfabrikanten met deze eisen omgaan en welke tips ze kunnen geven aan bijzonder zware chauffeurs, wordt ons onthuld Carl Kämper, Product Manager bij Schwalbe.

FIETS: Speelt lichaamsgewicht een rol bij de keuze van mijn band?

Carl Kämper: Allereerst hebben banden met een groter volume de voorkeur vanwege hun betere draagvermogen. Het lichaamsgewicht speelt een doorslaggevende rol, vooral bij de keuze van het karkas, maar ook bij het aanpassen van de luchtdruk. Zwaardere rijders moeten kiezen voor een steviger karkas om bodemuitzakken te voorkomen en voldoende zijdelingse stabiliteit te hebben. De luchtdruk wordt vervolgens gebruikt om te finetunen.

Carl Kämper, Product Manager MTB bij Schwalbe.Foto: SchwalbeCarl Kämper, Product Manager MTB bij Schwalbe.

Dat speelt zeker een rol! De grip van de band is afhankelijk van de gewichtsbelasting (downforce) en de wrijvingscoëfficiënt (compound en loopvlak). In theorie kan een zwaardere rijder meer grip opbouwen, maar de beweging van de massa ten opzichte van de grond is onevenredig beperkend. Op de MTB betekent dit dat bijvoorbeeld bij het nemen van bochten in een navenant hoog tempo de band eerder zijn limiet bereikt, zelfs bij een hogere gewichtsbelasting. Toch draagt een zekere mate van flex in de schoudernokken enorm bij aan de bestuurbaarheid van de band. Dit wordt “etsen” of beheersbaarheid op de limiet genoemd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn maximaal stijve zijknoppen niet wenselijk. In plaats daarvan worden de samenstelling en het profiel zodanig op elkaar afgestemd dat het effect van de ets in een bepaald gebied wordt bereikt. De Magic Mary staat bijvoorbeeld bekend om haar goedmoedige karakter en het bijzonder grote randbereik door een uitgesproken ets. Tacky Chan, aan de andere kant, heeft veel stabielere schoudernoppen met aanzienlijk meer ondersteuning. Ontworpen voor gebruik in de World Cup, biedt het meer precisie, maar vereist het een actieve rijstijl met veel nadruk.

Het kiezen van een geschikte band is zelfs voor motorrijders van gemiddelde grootte moeilijk. XXL-fietsers moeten op zeer specifieke criteria letten.Foto: Georg GrieshaberHet kiezen van een geschikte band is zelfs voor motorrijders van gemiddelde grootte moeilijk. XXL-fietsers moeten op zeer specifieke criteria letten.

Welke invloed heeft het gewicht van de berijder op de slijtage van een band?

Aan de ene kant zorgt een hogere gewichtsbelasting ervoor dat de band een hoge mate van grip opbouwt, vooral op harde oppervlakken. Aangezien grip uiteindelijk niets meer is dan de hechting van de band aan de grond, leidt een hoger gewicht ook tot hogere slijtage. Aan de andere kant vereisen hogere rijdersgewichten een sterkere remkracht, die van de band naar de grond moet worden overgebracht. Dit leidt ook tot verhoogde slijtage.

Voor welke gewichtsklasse ontwikkelt Schwalbe MTB-banden?

De meeste van onze 29 inch MTB-banden zijn ontworpen voor een aslast tot 120 kilo. Een systeemgewicht van 240 kg zou dus theoretisch mogelijk zijn! Met banden met een groter volume (2,6 inch) kunnen nog hogere draagvermogens worden bereikt.

Schwalbe steekt ook veel energie in het op de proef stellen van de veerkracht van zijn banden.Foto: SchwalbeSchwalbe steekt ook veel energie in het op de proef stellen van de veerkracht van zijn banden.

Maxx naar fietsframes voor zware en lange mensen

Als motorrijders lang en zwaar zijn, stellen ze hoge eisen aan hun uitrusting. Dit geldt niet in de laatste plaats voor MTB-frames. Zelfs eenvoudig geconstrueerde hardtails moeten voor XXL-bikers bestand zijn tegen grote belastingen. De kwesties van duurzaamheid en rijgedrag worden nog ingewikkelder met hoge rijdersgewichten enLys. Defecte frames zijn niet alleen een veiligheidsrisico, maar ook kostbaar geld. Andreas Weigl, lid van de raad van bestuur van Maxx, onthult wat MTB-frames moeten doen voor lange en zware rijders.

Lees ook:   Shimano Gravity schoenen: 8 modellen voor platte en clipless pedalen

FIETS: Hoe komt het dat je ook mountainbikes voor extra lange rijders in je assortiment hebt?

Andreas Weigl: Maxx is een fietsfabrikant die zich specifiek bezighoudt met het onderwerp ergonomie. We willen fietsen bouwen die perfect passen bij onze klanten. Rijders van meer dan twee meter lang stellen andere eisen aan een frame, die niet kunnen worden opgelost met alleen een langere stuurpen of andere hulpstukken. Daarom hebben we al in een vroeg stadium een grote verscheidenheid aan maten aan ons assortiment toegevoegd. De XXL-fietsen zijn voor ons een belangrijke bron van inkomsten geworden. De afgelopen jaren hebben we ons hier goed kunnen positioneren door ons grote assortiment voor mountainbikers.

Andreas Weigl van Maxx Bikes is specialist op het gebied van extra grote fietsen.Foto: Maxx BikesAndreas Weigl van Maxx Bikes is specialist op het gebied van extra grote fietsen.

Waarin verschillen jullie monturen in maat XXL van bijvoorbeeld maat M?

Met een XXL-frame worden de geometriewaarden aangepast aan de lange rijders, evenals de materiaaldikte en dus ook de stijfheid. We hechten er bijzonder veel belang aan dat beide voldoen aan de eisen van de grote renners. Hierdoor moet het direct comfortabel aanvoelen en moet het frame bestand zijn tegen de belastingen.

Vloeien de eisen van lange chauffeurs ook door in de keuze van de uitrusting?

Ook hier verschillen de XXL-fietsen van elkaar. In de configurator zijn er bijvoorbeeld enkele verplichte upgrades voor lange en zware rijders, zoals remschijven en wielen, omdat deze moeten worden aangepast aan de behoeften. Bovendien zorgen we er bij de selectie van componenten al voor dat ze passen bij de lange rijders. We specificeren bijvoorbeeld vorken met langere aslengtes en geven in de configurator aan of een eventuele afstandskeuze niet compatibel is.

Welk advies zou je geven aan een motorrijder van twee meter lang voordat hij een MTB koopt?

Over het algemeen moet het model voldoen aan de eisen van de motorrijder en vervolgens moet het ergonomisch worden aangepast aan de motorrijder. Dit is waar onze configurator om de hoek komt kijken. Als de motorrijder nog vragen heeft, raden wij u professioneel advies aan, rechtstreeks van ons of van een van onze MAXX-dealers.