Schokdempers voor fietsen in review: Lezyne Digital Shock Drive

De Lezyne Digital Shock Drive is een heel klein dingetje en weegt slechts 110 gram. Het slanke pomphuis is volledig CNC-gefreesd en deels geanodiseerd in chique goud. Op de cilinder van de kleppomp zit het 4 cm lange digitale display inclusief batterijcompartiment en start/reset-knop. De pompkop kan voor transport op de kleine, knobbelige handgreep worden geschroefd.

De 19 cm lange flexibele slang is 360 graden beweegbaar en heeft aan het uiteinde een compacte Shrader ventielkop. Het meetbereik van de Lezyne pomp is maximaal 350. De kleine aftapknop is enigszins verborgen aan de voorkant van de pomp.

Optisch en haptisch is de slanke Lezyne schokpomp een absolute blikvanger. De afwerking is van zeer hoge kwaliteit. De bediening is echter een beetje omslachtig. De knuffelige ventielkop ligt niet optimaal in de hand bij het aan- en afschroeven. Bovendien is het erg kort, waardoor het moeilijk te monteren is op diepzittende kleppen. Het is moeilijk om een geschikte greeppositie te vinden op het kleine, knobbelige handvat. Aan de voorkant grijp je snel naar de hangende ontgrendelingsknop. De handkrachten zijn vrij hoog, zelfs bij lagere drukken. Bij meer dan 150 psi wordt pompen ongemakkelijk. De rechtopstaande manometer is even wennen, maar is zeer goed af te lezen.

De metingen bij 80 psi bevinden zich absoluut in de groene zone. De gemakkelijk af te lezen digitale manometer wijkt slechts tienden van een psi af. Bij 150 psi wijkt het scherm gemiddeld 3 psi uit – absoluut acceptabel. Het overdrukventiel van de kleppomp kan fijn gedoseerd worden. Zelfs zonder ontkoppeling ontsnapt er geen druk wanneer de pomp wordt losgeschroefd.

Lees ook:   Win een van de twee plaatsen voor de Scott BIKE Marathon in Willingen met Bitburger 0,0% alcoholvrij

Afwijking¹ 80 psi/psi per slag 80 psi / 0,87 psi

De Lezyne is een heel klein ding, volledig gemaakt van CNC en navenant licht – perfect voor gebruik onderweg. Hun verticale display is even wennen, maar werkt zeer nauwkeurig, zelfs bij hogere drukken. Bovenkant: lange slang en fijn afstelbare aftapkraan, die aan het uiteinde van de pomp in een enigszins blootgestelde positie zit. De Lezyne is de enige digitale pomp in de test die tot 350 psi gaat. Met zijn knobbelige handvat wordt het pompen echter erg stijf, zelfs bij 150 psi. De korte klepkop zonder ontkoppeling is niet optimaal in gebruik.

¹ BIKE-metingen; ²BIKE-cijfer: De BIKE-classificatie is gebaseerd op het schoolbeoordelingssysteem met beoordelingsniveaus 1 tot 5