E-MTB Unno IKKI: Nieuwe lichte e-enduro van een Spaanse edelsmederij

Ook al knallen er maar een paar handenvol Unno-fietsen over de paden in dit land, de Spaanse luxe smederij is gegarandeerd een begrip voor fietsfijnproevers. Zelfs de eerste fietsen die vele jaren geleden door Unno-oprichter en chassispaus Cesar Rojo werden gebouwd, waren echte kunstwerken. Uitbundig geweven zichtbaar carbon, gegarneerd met exotische Öhlins onderdelen en dit alles natuurlijk in beperkte hoeveelheden. Dit garandeert exclusiviteit en wekt verlangen op. 2022 Unno introduceerde zijn eerste E-MTB: de MITH viel op door de hoge zadelkoepel en het ontwerp van de achterdriehoek met de schijnbaar uit één stuk bestaande achterbrug, die ook bekend was van de niet-gemotoriseerde Unno-fietsen. De MITH kwam samen met Bosch-systeem met CX Race en 750 wattuur, had 160 millimeter veerweg achterin en een agressieve geometrie. Downhill-ontwerper Rojo blijft trouw aan deze lijn met de nieuwste fietsen van Unno: het lichte model IKKI lijkt qua geometrie en omtrek erg op de MITH, begint in dezelfde reisklasse, maar wordt geleverd met dezelfde TQ HPR50 en bijbehorende 360 Wh batterij.

Het doel van de ontwerpers was om zwaar te lenen van het uiterlijk van de niet-gemotoriseerde broer BURN dankzij slanke framebuizen. Daarom werd gekozen voor de TQ HPR50 vanwege het superslanke ontwerp en het zeer lichte systeemgewicht: de motor en batterij wegen samen slechts 3.900 gram. Met een maximaal vermogen van 50 Nm en 300 watt sluiten de Spanjaarden bewust compromissen: de concurrerende eenheden Bosch SX en Fazua Ride60 hebben meer te bieden op het gebied van vermogen. Als u zich zorgen maakt over de actieradius voor langere tochten, kunt u het systeem opfleuren met een apart verkrijgbare range extender. Dan is er nog eens 160 Wh beschikbaar. De range extender heeft het formaat van een waterfles van 500 ml en wordt met een Fidlock-systeem aan het frame bevestigd. Samen met de interne batterij is een totale capaciteit van 520 Wh beschikbaar. Een zelf ontwikkelde motorplaat is ontworpen om het E-systeem van de Unno IKKI te beschermen tegen steenslag.

Lees ook:   Test: Bulls Vuca Evo AM 2 - All Mountain E-Bike met Pinion MGU

De TQ is inmiddels een goede bekende in het EMTB testteam. Samen met de Fazua Ride60 luidde hij ongeveer twee jaar geleden het nieuwe tijdperk van lichte aandrijvingen in. De HPR50 is de meest compacte schijf in de lichtklasse. In de praktijk is het natuurlijke en discrete karakter bijzonder indrukwekkend. De directe insteek van de vrijloop zorgt voor een rijk en hoogwaardig startgevoel. Het geluid van de aandrijving is bijzonder stil en onopvallend. Bovendien slaat de HPR50-motor soepeler aan dan welke andere aandrijflijn dan ook. De rijervaring staat ver af van de klassieke e-bike-stuwkracht. Dit komt ook door zijn matige kracht. Qua stabiliteit vertoont de kleine ronde zwakke punten. Het reageert op continu volgas bedrijf met een aanzienlijke vermindering van het vermogen en een hoge behuizingstemperatuur.

De Unno IKKI heeft 170 mm veerweg voor en 160 mm achter en heeft dezelfde geometrie en kinematica als zijn full-power zusterfiets – de MITH. Het resultaat is een fiets met agressieve bedoelingen en een lager gewicht om het meeste uit elke afdaling te halen. Dankzij het natuurlijke TQ-gevoel en de agressieve Geo zou het rijgedrag van de IKKI zeer dicht bij de niet-gemotoriseerde Enduro BURN liggen.

In eerste instantie zullen er twee versies van Unno’s Light Enduro zijn. In een subtiele lavendel- en matzwarte kleurstelling is de IKKI Race voorzien van een Fox Factory-ophanging, een Sram GX AXS-aandrijflijn en een DT Swiss HX1700-wielset. De IKKI Factory, met een glanzend, ruw carbon en grijs kleurenschema, heeft ook Fox Factory-vering, maar met een Sram XX AXS-aandrijflijn, DT Swiss 1501 carbon wielen en een Sram Reverb AXS-zadelpen.

Lees ook:   bmx mountainbike

De nieuwe E-Light is nu verkrijgbaar op de nieuwe website van Unno of via het lokale dealernetwerk.