Brillentest: 6 brillen in de FREERIDE check

We rijden al jaren op de bril, houden van het harde glas. Het is snel te verwijderen en gemakkelijk schoon te maken. De Amerikanen hebben hun Prizm-glas afgestemd om contrasten te versterken. Goed: de lange houdbaarheid. De vervangende lens kost 35 euro. Wil je het flitsender, dan kun je de Troy Lee Edition krijgen voor 190 euro. Prijs: 150 euro >> hier beschikbaar.

O jee, we capituleren! De keuze aan kleuren en stijlen is simpelweg te groot. Bekijk het online. Grappig: het verhaal achter het label. De globetrotter James uit het Verenigd Koninkrijk zet zijn zinnen op het zelf ontwerpen van zonnebrillen. Tien jaar later bruist de winkel. De diabolo goggle is zijn klassieker vol sensuele trekken, aangedreven door Adolf Silva, de Ruso Bros, Ben Deakin & Co. Prijs: 70 euro.

De Zwitsers weer! Het Zwitserse label React vond een tintaanpassing uit genaamd Shade-Tronic. Het wil veel sneller zijn dan Photocromic. In 0,1 seconden wordt de bril donkerder van 30% lichttransmissie naar slechts 5%. Als de zon weg is, kun je de tint ook helemaal uitzetten. Zoveel kost hightech. Prijs: vanaf 379 euro.

Retro is in! Freeride zoals James Bond-acteur Roger Moore in Moonraker skiën: jaren 70-stijl! Dit werkt met de firewall. Maximaal groot gezichtsveld, mooi gespiegeld zodat niemand de bange ogen ziet bij het vallen. Er zit veel hightech in het glas, dus de vervangende lens kost bijna net zoveel als de hele bril. Prijs: 60 Euro >> hier beschikbaar.

Frameloos ontwerp, grote gezichtshoek en een pinwisselsysteem dat het gemakkelijk moet maken om de lens te vervangen. Het brillenlabel uit Oostenrijk gaf zijn extraverte teamrijder Stevie Schneider deze kenmerkende bril met koningscobra op de brilband. Als ze een puinhoop is, neem dan contact op met Stevie. Een helder glas is verkrijgbaar voor 20 euro. Prijs: 50 euro.

Lees ook:   Lage instap: De Bergamont E-Horizon Elite 7 in review

We hebben ook de Accuri constant in gebruik. We waarderen het brede gezichtsveld, de eenvoudige bediening en zo zit de bril lekker dicht bij het gezicht, zonder aquariumeffect. De Accuri is een klassieker van het motorcrosslabel uit Californië. Wordt geleverd in vele stijlen en zelfs met een fotochrome lens die zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Prijs: vanaf 60 euro >> hier beschikbaar.