Vorkzaaggeleider: Fietsgereedschap dat niemand kent en wat je ermee kunt doen

In onze kleine serie presenteren we fietsgereedschap dat vrij onbekend is, maar relatief goedkoop en ultrapraktisch. Vandaag: de vorkzaaggeleider of gewoon de zaaggeleider. Wat deze tool precies doet, verduidelijken we hier.

Wanneer er een nieuwe verende voorvork komt voor de geliefde fiets, heeft de stuurbuis een maximale lengte die geschikt is voor alle balhoofden en afstandskastelen. Om de stuurbuis echter op de juiste maat te brengen voor je eigen installatie in de MTB, moet je je verplaatsen met grof materiaal: een zaag. Dit geldt overigens voor zowel carbon als aluminium stuurbuizen. Het enige verschil hier zijn de zaagbladen – daarover zo meer.

Om een chirurgisch schone, bijzonder rechte, d.w.z. precies loodrecht op de schacht te maken, is er onze…

Fietsgereedschap dat niemand kent – Deel 1

Een van de fietsgereedschappen die niemand kent, is de Geleider voor het snijden of zagen van vorken. Het komt onopvallend over, verstopt zich eerder in het onderste deel van de gereedschapskist en kan eigenlijk maar één taak goed uitvoeren. Maar wel met de nodige nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen.

De Birzman zaaggeleider kan buizen tot 34 mm dik vasthouden, wat voor bijna alles voldoende is.Foto: Marc StruckenDe Birzman zaaggeleider kan buizen tot 34 mm dik vasthouden, wat voor bijna alles voldoende is.

Anders dan de naam – GELEIDER VOOR HET SNIJDEN VAN VORKEN – Zoals je zou denken, kan het worden gebruikt om allerlei soorten pijpen en natuurlijk sturen heel mooi te trimmen. Op ons model van de Birzman zaaggeleider bevat de opening maximaal 34 mm dikke buizen, die zelfs op de uiteinden van een 35 mm DH-stuur zouden moeten passen – alleen de dikke 34,9 mm zadelpennen gaan er niet in. Door de ovale opening van de geleider en een bijbehorende knevel kan deze ook worden gebruikt om aerodynamische buizen door te snijden. Het enige wat je nodig hebt is een zaag!

Lees ook:   BIKE Transalp 2023: Volg Transalp nu in het liveblog

De geleider van de zaag is aan de bovenkant iets breder.Foto: Marc StruckenDe geleider van de zaag is aan de bovenkant iets breder.

In ons geval is de zaaggeleider ontworpen voor een smalle ijzerzaag voor aluminium onderdelen. Als je alles goed wilt doen, heb je een speciale carbonzaag voor carbonbuizen nodig, die een iets breder zaagblad heeft. In plaats van de bekende zaagtanden heeft deze een korrel – vergelijkbaar met een nagelvijl – zodat de koolstofvezels niet rafelen tijdens het zagen. Voor het gebruik ervan is er een zaaggeleider met een bredere geleider. Aandacht: Let hierbij op – draag altijd geschikte adembescherming bij het zagen of schuren van koolstofmateriaal!

LET OP: We hebben de stuurbuis ter illustratie in een bankschroef geplaatst - niet imiteren!Foto: Marc StruckenLET OP: We hebben de stuurbuis ter illustratie in een bankschroef geplaatst – niet imiteren!

How-to: Hoe gebruik ik de vorkgeleider?

Markeer eerst de geplande zaagsnede op de stuurbuis – het is het beste om duidelijk zichtbaar te zijn, omdat de buis dan enigszins wordt bedekt door de zaaggeleider. Steek vervolgens de geleider over de as en plaats de markering waar de gleuf zich bevindt tussen de vastgeschroefde plaat en het hoofdgedeelte van de geleider.

De ijzerzaag heeft zeer kleine harde zaagtanden - niet te verwarren met een figuurzaag voor dun zacht hout.Foto: Marc StruckenDe ijzerzaag heeft zeer kleine harde zaagtanden – niet te verwarren met een figuurzaag voor dun zacht hout.

Nu kan de ijzerzaag in de geleider worden neergelaten en naar hartenlust worden gezaagd zonder te kantelen. Overigens is het raadzaam om het zaagblad niet te hectisch of te snel heen en weer te bewegen, anders wordt het heet, de arm moe en de snede nog steeds onrein. Het is beter om kalm en moedig te bewegen. Uiteindelijk moet de rand van binnen en van buiten worden ontbraamd met een metalen vijl – zo gaat enerzijds de stuurpenklauw in de stuurbuis – anderzijds bespaar je jezelf vervelende aluminiumsplinters in je vingers.

Lees ook:   Trailbikes 2023 tot 5000 euro: Radon Skeen Trail AL 8.0 in test

Voor iets minder dan 20 tot 80 euro kost onze Birzman-zaaggids momenteel ongeveer 22 euro (bijv. hier beschikbaar) – je hebt een zeer praktisch, duurzaam fietsgereedschap dat het werk kort maar zeer effectief gemakkelijker maakt.

In de volgende aflevering introduceren we nog een fietsgereedschap dat niemand kent. Wat dacht je van een remblokspreider, een kettingbladboutsleutel of een speenvork?