Risico voor de fietsindustrie?: Autofabrikanten op de e-bike reis

EMTB Redactie Team

· 29.01.2023

Risico voor de fietsindustrie?: Autofabrikanten op de e-bike reisFoto: Thomas Thiesen

E-bikes zijn booming en zijn een integraal onderdeel geworden van de mobiliteitsconcepten van de toekomst. Autofabrikanten zien dit ook en investeren fors in tweewielers. Is deze ontwikkeling een gevaar of een kans voor de fietsindustrie? 5 koppen, 5 meningen.

De hausse in e-bikes lokt ook de auto-industrie uit de dekking. De fiets wordt gezien als een van de belangrijkste vervoersmiddelen van toekomstige (stedelijke) mobiliteit – het is duidelijk dat autofabrikanten hier een rol in willen spelen. Maar is het een gevaar voor de fietsindustrie als bijvoorbeeld autofabrikant Porsche de e-bikemotorfabrikant Fazua koopt en vanaf nu zijn eigen e-bikes wil ontwikkelen? We vroegen vijf professionals uit de fietsindustrie naar hun mening.

Dirk Zedler, fietsexpert

“Van oudsher bevindt de wielerindustrie zich in de sport- en hobbyhoek en moet zich nu snel aanpassen aan mobiliteit. Klanten verwachten een hoge mate van bruikbaarheid, vooral voor e-bikes – werkplaatsafspraken in twee maanden zijn onaanvaardbaar. En de auto-industrie plaatst de e-bike niet langer als accessoire zoals vroeger, maar benadert het onderwerp strategisch – dit is een gevaar voor de fietsindustrie. Hoewel het geweldige producten heeft, mag het niet op zijn lauweren rusten. Anders maakt het de fout van Duitse autofabrikanten: ze hebben Tesla onderschat en in september 2022 was hun Model Y de bestverkochte auto van Europa.”

Dirk Zedler, fietsexpertFoto: Daniel Kraus

Dirk Zedler, fietsexpert

Markus Storck, oprichter van Storck Bicycles

“Samenwerking tussen auto- en wielfabrikanten bestaat al twee decennia. De oorsprong van de fusie van Porsche en Fazua kwam bijvoorbeeld tot stand door het Storck-Porsche-project ‘Cyklær’. Vanuit mijn oogpunt is het logisch dat de auto-industrie de e-bike zelf ontdekt, omdat het het belangrijkste vervoermiddel wordt voor mobiliteit en micromobiliteit in het bijzonder. Ik ga ervan uit dat de ontwikkelingen nog maar het begin zijn, omdat er op dit moment steeds intensievere structuren en samenwerkingsverbanden ontstaan. Experts uit de fietsindustrie spelen een doorslaggevende rol in de samenwerking.”

Markus Storck, oprichter van Storck BicyclesFoto: Georg Grieshaber

Markus Storck, oprichter van Storck Bicycles

Lutz Scheffer, Ontwikkelaar ADP/Rotwild

“Het gaat als volgt: De autoreuzen hebben de specialistische kennis van de fietsfabrikanten nodig. Want de ontwikkeling van elektromotoren en batterijen is geen rocket science. En de fabrikanten van elektromotoren die al op de markt zijn gevestigd, doen hun werk zo goed dat er diepgaande specialistische kennis uit de fietsindustrie nodig is om hier voordelen uit te werken. Wat de service betreft, heb ik ook mijn twijfels. Hoe kunnen autoverkopers zonder expertise en passie fietsen van hoge kwaliteit verkopen? Mijn voorspelling: Innovatieve fietsbedrijven zullen ook in de toekomst de markt blijven domineren.”

Lutz Scheffer, Ontwikkelaar ADP/RotwildFoto: Colin Stewart

Lutz Scheffer, Ontwikkelaar ADP/Rotwild

Jo Beckendorff, handelsjournalist

“Ik zie meer kansen dan gevaren, want de wielerindustrie kan veel leren. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering (trefwoord ‘connected bicycle’) en supply chain management. Dit vraagt om een IT-technische aanpak die leveranciers wereldwijd in een netwerk plaatst. Over het algemeen wordt elektronische gegevensuitwisseling (EDI) beschouwd als een aanjager van nieuwe bedrijfsmodellen – de fietsindustrie staat nog in de kinderschoenen, waardoor bijvoorbeeld levertijden te lang zijn. De fietsindustrie kan ook leren van de platformstructuur van autofabrikanten. Door de grote verscheidenheid aan modellen terug te brengen tot de essentie, bespaar je tijd en geld.”

Jo Beckendorff, handelsjournalistFoto: Privatfoto

Jo Beckendorff, handelsjournalist

Lees ook:   groene mountainbike 24 inch

Reto Aeschbacher, CMO Scott Sport

“De fiets speelt een centrale rol in de mobiliteitsconcepten van vandaag en de grote autobedrijven moeten zich ontwikkelen tot mobiliteitsaanbieders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hun interesse in de fietsindustrie groot is. Maar ik denk dat dit best goed is voor het onderwerp fietsen. Want fietsenn heeft veel te maken met infrastructuur. En dat is waar de auto-industrie een verschil kan maken, vooral als je het wereldwijd bekijkt. Wat de concurrentie met nieuwe spelers betreft, voelen we ons met onze technische competentie en kennis van doelgroepen zeer goed gepositioneerd om ook in de toekomst een leidende rol in de markt te blijven spelen.”

Reto Aeschbacher, CMO Scott Sports | SkyshotFoto: Markus Greber

Reto Aeschbacher, CMO Scott Sports | Skyshot

Source link